Πέντε λάθη που κάνεις στο τρέξιμο
Είσαι αρχάριος δρομέας; Κουράζεσαι από τα πρώτα χιλιόμετρα που διασχίζεις; Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορείς να κάνεις για να βελτιώσεις τις αποδόσεις και να τρέξεις μεγαλύτερες διαδρομές. Συγκεντρώσαμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για να αποφύγεις λάθη και συνήθειες που σαμποτάρουν… τις προσπάθειές σου!
Παραλείπεις την προθέρμανση
Δεν είναι λίγοι αυτοί που είτε από υπερβολική σιγουριά είτε από έλλειψη χρόνου, παραλείπουν την προθέρμανση και ξεκινούν από το κυρίως πρόγραμμα. Οι διατάσεις όμως είναι ιδιαιτέρως σημαντικές για να προετοιμάσεις το σώμα σου για την επίπονη διαδικασία που θα ακολουθήσει. Δεν έχει σημασία αν τρέχεις μεγάλες ή μικρές αποστάσεις, καθώς η προθέρμανση είναι ιδιαιτέρως σημαντική αν θέλεις να αποφύγεις πιθανούς τραυματισμούς. Αφιέρωσε πέντε λεπτά για να κάνεις stretching, να «ζεστάνεις» τους μυς σου και να αποφύγεις θλάσεις και μικροτραυματισμούς που μπορεί να επιδεινωθούν με τον χρόνο. Επειδή όπως λένε η «αρχή είναι το ήμισυ του παντός», ξεκίνα δυναμικά την προπόνηση για να έχεις καλύτερες αποδόσεις!
Αγνοείς τον πόνο
«Άκουσε» το σώμα σου και μην υπερεκτιμάς τις δυνατότητές σου! Συνήθως, ο πόνος είναι ένα μήνυμα που σου στέλνει ο οργανισμός σου για να σε ενημερώσει ότι κάτι δεν πάει καλά. Μην συνεχίσεις να τρέχεις αν νιώθεις κάποια ενόχληση η οποία παραμένει και μπορεί αργότερα να σου δημιουργήσει προβλήματα. Προσπάθησε να απέχεις για λίγες μέρες από το τρέξιμο και να ξεκουραστείς, ώστε να δώσεις στο σώμα σου την ευκαιρία να αναρρώσει. Κάτι τέτοιο μπορεί να αποτρέψει έναν πιο σοβαρό τραυματισμό ή ακόμη και τη μακροχρόνια αποχή από το άθλημα.
Κάνεις το τρέξιμο ρουτίνα
Αν ακολουθείς πάντα την ίδια διαδρομή, ήρθε η ώρα να αλλάξεις συνήθειες. Προσπάθησε να εναλλάσσεις τις αποστάσεις που τρέχεις αλλά και τον ρυθμό σου. Όταν νιώσεις έτοιμος, δοκίμασε να διασχίσεις πιο απαιτητικές διαδρομές, να ανέβεις λόφους και να βρεις τις κατάλληλες συνθήκες που θα σου δώσουν ένα κίνητρο να ξεπεράσεις τον εαυτό σου. Αν για παράδειγμα σκοπεύεις να τρέξεις έναν ημιμαραθώνιο ή έναν μαραθώνιο, μελέτα τη διαδρομή και κάνε την προπόνηση να μοιάζει όσο περισσότερο γίνεται με την πραγματική εμπειρία που θα ζήσεις όταν τρέξεις τον μεγάλο αγώνα.
Τρέχεις με λάθος παπούτσια
Δεν χρειάζεσαι ειδικό εξοπλισμό για να αρχίσεις το τρέξιμο, όμως ένα καλό ζευγάρι αθλητικά είναι απαραίτητο. Ένας ασφαλής τρόπος για να επιλέξεις τα σωστά παπούτσια για το πόδι σου είναι να κάνεις πελματογράφημα. Δεν κοστίζει τίποτα και μπορείς να το δοκιμάσεις σε ένα κατάστημα με είδη τρεξίματος. Εκεί θα σου προτείνουν τα κατάλληλα παπούτσια ανάλογα με την ανατομία του ποδιού σου. Με αυτό τον τρόπο θα μειώσεις τον κίνδυνο για τραυματισμούς. Όσο αφορά στα ρούχα φρόντισε να είναι άνετα, δροσερά και να μη σε εμποδίζουν στις κινήσεις σου.
Μένεις για πολύ καιρό στα ίδια χιλιόμετρα
Πρέπει να βρεις τη χρυσή τομή: Δεν χρειάζεται να ανεβάζεις διαρκώς τα χιλιόμετρα, δεν πρέπει όμως και να τρέχεις συνέχεια τις ίδιες αποστάσεις, γιατί υπάρχει πιθανότητα να εξαντληθείς ή να μη βελτιώσεις τις επιδόσεις σου. Φρόντισε να δοκιμάζεις διαφορετικές προπονήσεις, ώστε να ενεργοποιήσεις τον μεταβολισμό σου και να προκαλείς τον οργανισμό σου.
Ξεκίνα με λίγα χιλιόμετρα, αύξησέ τα σταδιακά, επιχείρησε να συμμετέχεις σε έναν ημιμαραθώνιο και στη συνέχεια… γιατί όχι; Τρέξε τα 42,195 χιλιόμετρα του Μαραθωνίου!