Η ιστορία του Μαραθωνίου

Η ιστορία του Μαραθωνίου

Η ιστορία του Μαραθωνίου Γνώριζες ότι ο Μαραθώνιος δεν υπήρχε σαν άθλημα στην αρχαιότητα; Όλα ξεκίνησαν από μία ιστορία που ενέπνευσε τον Γάλλο φιλόλογο Michel Breal, ο οποίος πρότεινε να ενταχθεί ως αγώνισμα στο πρόγραμμα των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Συγκεκριμένα, ο Γάλλος φιλέλληνας εμπνεύστηκε από τη διαδρομή που διήνυσε το 490 π.χ. ο ημεροδρόμος Φειδιππίδης για να αναγγείλει στους Αθηναίους την νίκη των Ελλήνων ενάντια στους Πέρσες. Ο αγγελιαφόρος θεωρούνταν ο ταχύτερος του αθηναϊκού στρατού και λέγεται ότι κατάφερε να διανύσει όλη τη διαδρομή από το Μαραθώνα μέχρι την Αθήνα χωρίς διακοπή. Όταν τελικά έφτασε στην πόλη και αφού είπε τη γνωστή φράση «Νενικήκαμεν», κατέρρευσε και άφησε την τελευταία του πνοή…

Εντυπωσιασμένος από την ιστορία του, αλλά χωρίς να γνωρίζει την ακριβή απόσταση ο Michel Breal πείθει τον Pierre de Coubertin να συμπεριλάβει τη διαδρομή στο πρόγραμμα των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας και η πρότασή του γίνεται δεκτή από το Διεθνές Αθλητικό Συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στη Σορβόννη του Παρισιού. Έτσι, ο Μαραθώνιος καθιερώνεται ως ολυμπιακό αγώνισμα. Επίσης, ο Breal προτείνει την ιδέα της δημιουργίας και της απονομής ενός ειδικού κυπέλου στο νικητή που γίνεται επίσης δεκτή, παρά το γεγονός ότι αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα ότι το έπαθλο των νικητών του κάθε αγωνίσματος θα ήταν ένα μετάλλιο, ένα δίπλωμα και ένα στεφάνι ελιάς.

Παρά τις δυσκολίες, ο πρώτος αγώνας πραγματοποιήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1896 και ένας Έλληνας καταφέρνει να τερματίσει πρώτος. Έτσι, ο Σπύρος Λούης γίνεται ο πρώτος νικητής στο αγώνισμα του Μαραθωνίου Δρόμου στην Ολυμπιάδα της Αθήνας. Ο φτωχός μεταφορέας νερού, χωρίς προπόνηση, καταφέρνει να ξεπεράσει έναν έναν τους αντιπάλους του, τρέχοντας με σταθερό ρυθμό και φθάνοντας πρώτος στη γραμμή του τερματισμού. Γίνεται ο σημαντικότερος αθλητικός θρύλος της νεότερης Ελλάδας και γράφει τη δική του ιστορία τερματίζοντας σε 2 ώρες, 58 λεπτά και 50 δευτερόλεπτα!

Το μετάλλιό του, αντίγραφο του κυπέλου που του απονεμήθηκε και προσωπικά του αντικείμενα βρίσκονται στο Μουσείο Μαραθωνίου Δρόμου το οποίο φιλοξενεί περισσότερα από 3.100 εκθέματα που καταγράφουν την ιστορία του.

Η διαδρομή έχει αλλάξει με το πέρασμα των χρόνων. Οι πρώτοι δρομείς έτρεχαν 40 χιλιόμετρα ενώ αργότερα το 1908 στο Λονδίνο η απόσταση αυτή αυξήθηκε με σκοπό οι αθλητές να ξεκινήσουν από τη βασιλική εξέδρα και να τερματίσουν στο στάδιο. Συγκεκριμένα, από το 1924 η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει ορίσει την απόσταση στα 42.195 χιλιόμετρα.

Παρόλα αυτά, ο πρώτος εκείνος Μαραθώνιος κατέλαβε μια θέση ανάμεσα στα πιο σημαντικά αθλήματα των αγώνων και έμεινε στην ιστορία. Η δημοτικότητά του, ενθάρρυνε τη διοργάνωση ξεχωριστών διοργανώσεων σε διάφορες πόλεις ανά τον κόσμο, ανάμεσα στις οποίες βρίσκεται και η Αθήνα.

Φέτος, είναι μια σημαντική επέτειος για τον κλασικό Μαραθώνιο της Αθήνας καθώς συμπληρώνονται 120 χρόνια από την πρώτη σύγχρονη διοργάνωσή του το 1896 και 70 χρόνια από το 1946, τη χρονιά που ο κορυφαίος Έλληνας δρομέας Στέλιος Κυριακίδης νίκησε στο Μαραθώνιο της Βοστώνης!



Super League 2, Ηρακλής - ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Πήρε το ντέρμπι ο «Γηραιός» και ανεβαίνει
Super League 2, Ηρακλής - ΠΑΟΚ Β’ 2-0: Πήρε το ντέρμπι ο «Γηραιός» και ανεβαίνει
Euroleague, Μονακό: Συνάντηση με Σπανούλη στη Θεσσαλονίκη - Πιέζουν οι Γάλλοι
Euroleague, Μονακό: Συνάντηση με Σπανούλη στη Θεσσαλονίκη - Πιέζουν οι Γάλλοι
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Τα σχέδια Μεντιλίμπαρ και Αλμέιδα για ενδεκάδα - Οι σίγουροι και τα διλήμματα
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Τα σχέδια Μεντιλίμπαρ και Αλμέιδα για ενδεκάδα - Οι σίγουροι και τα διλήμματα
Eurobasket 2025, Εθνική Ελλάδας - Μεγάλη Βρετανία: Θέλει… εκδίκηση στην Πυλαία - Η ώρα και το κανάλι
Eurobasket 2025, Εθνική Ελλάδας - Μεγάλη Βρετανία: Θέλει… εκδίκηση στην Πυλαία - Η ώρα και το κανάλι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved