Τα σχολεία στα γήπεδα...

Τα σχολεία στα γήπεδα...

Τη στιγμή που αποδεδειγμένα ο κόσμος θα συνεχίσει και τα επόμενα χρόνια να απομακρύνεται από τα ελληνικά γήπεδα για λόγους που δεν έχουν να κάνουν μόνο με τις συνθήκες διεξαγωγής, ποιότητας και ασφάλειας ενός πρωταθλήματος, αλλά -κυρίως- με τα οικονομικά δεδομένα που ολοένα και χειροτερεύουν, οφείλουν οι διοργανώτριες αρχές όλων των ομαδικών αθλημάτων της χώρας να βρουν λύσεις προς όφελος, όχι των ταμείων τους, αλλά της νεολαίας αυτού του τόπου.

Ετσι κι αλλιώς το να διεξάγονται οι αγώνες σε άδεια γήπεδα δεν οφελεί κανέναν. Γι' αυτό και απορία προκαλεί, το γεγονός της αδυναμίας των ομοσπονδιών ποδοσφαίρου και μπάσκετ κατά κύριο λόγο, αλλά και των υπολοίπων κατά δεύτερο, να καταφέρουν να βάλουν μέσα στα ελληνικά γήπεδα τα σχολεία και τους μαθητές αυτής της χώρας.

Γνωρίζω ότι οι αντικειμενικές δυσκολίες είναι πολλές, ενώ στο άκουσμα και μόνο μιας τέτοιας πρότασης, θα μιλήσουν αρκετοί για το «μπαμπούλα» της βίας.

Ας πάρουμε, λοιπόν, ένα απλό παράδειγμα από το χώρο του ποδοσφαίρου και ένα παιχνίδι ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Πανιώνιο. Δεν θα μπορούσε η Super League σε συνεργασία με τις δύο ΠΑΕ και το Υπουργείο Παιδείας και με δεδομένη την απαγόρευση μετακίνησης οργανωμένων οπαδών, να το μετατρέψει σε ένα ραντεβού... παιδιών στο ΟΑΚΑ, με σχολεία της Αθήνας από τη μία πλευρά και της Νέας Σμύρνης από την άλλη να πραγματοποιούν εκεί μια εκπαιδευτική εκδρομή;

Αντίστοιχα στο μπάσκετ, παιχνίδια του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού που συγκεντρώνουν ελάχιστο κόσμο στο ΟΑΚΑ και το ΣΕΦ θα μπορούσαν με πρωτοβουλία του ΕΣΑΚΕ, τη συνεργασία των δύο ΚΑΕ και φυσικά του Υπουργείου Παιδείας να ενταχθούν σε ένα τέτοιο πρόγραμμα. Ενα πρόγραμμα που θα μπορούσε να ονομαστεί: «Τα σχολεία στο γήπεδο». Να σχεδιαστεί από τώρα για να εφαρμοστεί πιλοτικά την επόμενη αγωνιστική περίοδο.

Οσοι πιστεύουν ότι αρκεί η τηλεόραση για να δημιουργηθούν νέες γενιές φιλάθλων και όχι οπαδών είναι μακριά νυχτωμένοι και θα το βρουν μπροστά τους τα επόμενα χρόνια. Από την άλλη, το ίδιο το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να μπει σε αυτή τη διαδικασία και να συνεργαστεί με την ΕΠΟ, τη Super League, την ΕΟΚ, τον ΕΣΑΚΕ και τις άλλες διοργανώτριες αρχές και Ενώσεις, προκειμένου ο αθλητισμός να μπει στα σχολεία και τα σχολεία να μπουν στα γήπεδα. Οχι μόνο σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, αλλά και στο βόλεϊ, το χάντμπολ, το πόλο, το στίβο.

Αυτά δεν γίνονται, βέβαια, από τη μια μέρα στην άλλη, ούτε επιτυγχάνονται με μαγικά ραβδιά. Απαιτείται σχεδιασμός, πρόγραμμα, ακόμα και ένταξη όλης αυτής της διαδικασίας σε κάποιο επιδοτούμενο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ, από τα κονδύλια που μένουν ανεκμετάλλευτα και πηγαίνουν χαμένα.

Μια ιδέα είναι αρκετή για να αλλάξουν εικόνα τα άδεια γήπεδα. Η υλοποίησή της, όμως, θέλει δουλειά. Και πάνω απ' όλα ανοικτά μυαλά...



Ιστιοπλοΐα: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της «33ης Athens International Sailing Week 2024»
Ιστιοπλοΐα: Ξεκίνησε η δεύτερη φάση της «33ης Athens International Sailing Week 2024»
Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης: Μεγάλο πλήγμα με Βινίσιους για τη «βασίλισσα»
Λίβερπουλ - Ρεάλ Μαδρίτης: Μεγάλο πλήγμα με Βινίσιους για τη «βασίλισσα»
Eurobasket 2025: Οσμάν και Γιουρτσεβέν έστειλαν την Τουρκία του Αταμάν στην τελική φάση
Eurobasket 2025: Οσμάν και Γιουρτσεβέν έστειλαν την Τουρκία του Αταμάν στην τελική φάση
Super League: Νίκη… Ευρώπης για Ατρόμητο - Η βαθμολογία
Super League: Νίκη… Ευρώπης για Ατρόμητο - Η βαθμολογία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved