Η επιλογή Κατσουράνη ήταν η… αυτονόητη
Η περίπτωση Κατσουράνη είναι αυτονόητη για έναν ΠΑΟΚ που άργησε να κατανοήσει πως τον χρειάζεται. Άργησε όμως για λόγους περισσότερους από έναν.
Όταν ο Παναθηναϊκός άφησε ελεύθερο τον Κατσουράνη, κάτι που έγινε με τρόπο άκομψο δείγμα της άγνοιας που έχουν στη Παιανία για συμπεριφορές απέναντι στους αθλητές, όλοι μας αναρωτηθήκαμε πότε θα κινηθεί ο ΠΑΟΚ.
Την επομένη, όταν την ψάξαμε για να μάθουμε τι σκέφτεται ο ΠΑΟΚ, διαπιστώσαμε πως υπάρχει μία άρνηση όχι για τα ποδοσφαιρικά του προσόντα, αλλά για θέματα που αφορούσαν την ηλικία του, αλλά και φοβίες για την συμπεριφορά του.
Έκτοτε πέρασαν δύο μήνες και στον ΠΑΟΚ έκαναν μία κωλοτούμπα από τις λίγες. Κωλοτούμπα βέβαια που έχει επιχειρηματολογία γιατί απλούστατα όλο αυτό το διάστημα έγινε και αξιολόγηση του υπάρχοντος ρόστερ. Και αυτά που μπορεί να προσδώσει ο Κατσουράνης, κακά τα ψέματα, δεν υπάρχουν.
Στα 33,5 του χρόνια, ο Κατσουράνης είναι ένας παίκτης που πρώτα απ όλα θα σου δώσει γκολ από τις πίσω ζώνες. Έχει 70 γκολ στην καριέρα του, νούμερο που πολλοί επιθετικοί δεν έχουν πιάσει.
Είναι αστείο το πόσο εγκλωβίστηκε ο ΠΑΟΚ όταν προσπάθησε να παίξει ρόμβο, αφού δεν είχε έναν παίκτη να παίξει κάθετα. Και αυτό το κομμάτι, καλύπτεται από τα χαρακτηριστικά του Κατσουράνη. Ο οποίος την κουβαλάει την πόρνη και προς την αντίπαλη περιοχή. Δεν είναι στατικός.
Ο ΠΑΟΚ στο 4-4-2 που παίζει, το οποίο τελευταία γίνεται 4-4-1-1, έχει τέσσερις πιθανές θέσεις για τον παίκτη που αναμένεται σύντομα να υπογράψει. Η βασική του θέση είναι αυτή του κεντρικού μέσου, όμως γίνεται 8άρι στον ρόμβο, γίνεται ο ένας πίσω από τον φορ και βέβαια ο ένας κεντρικός αμυντικός. Και μπορεί να τις παίξει αυτές τις θέσεις χωρίς να εκτεθεί καθόλου, πάντα σε σχέση με τους παίκτες που διαθέτει ο ΠΑΟΚ.
Για παράδειγμα, ο Δώνης δικαιολογημένα βάζει τον Λόρενς πίσω από τον Κλάους, αλλά δεν ήταν σοφό όταν έβαλε τον Φωτάκη εκεί. Αντί του Φωτάκη, χίλιες φορές Κατσουράνης. Ο Καλαματιανός έχει αποδείξει ότι είναι χαμάλης πολυτελείας και όχι αυτός που θα κάνει τη διαφορά.
Πάμε στη περιβόητη κουβέντα για τον χαρακτήρα του. Κολλητός μου δεν πρόκειται να γίνει, αλλά από τη στιγμή που έχει ταιριάξει με τον ποδοσφαιρικό μου πατέρα που λέγεται Φερνάντο Σάντος, νομίζω πως θα βρούμε το κουμπί του. Ο ΠΑΟΚ και τα αποδυτήριά του, δεν έχουν καμία σχέση με αυτά του Παναθηναϊκού. Και ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν αυτή τη στιγμή, είναι το ότι τα αποδυτήριά μας βρίσκονται σε λήθαργο. Υπό την έννοια πως η καρδιά χτυπάει μονίμως στο ίδιο τέμπο και αυτό δεν είναι καλό.
Στο χέρι του ΠΑΟΚ είναι να τον διαχειριστεί και στο χέρι του παίκτη είναι να κατανοήσει πως στην ελληνική Γαλατία το μόνο που χρειάζεται να κάνει εκτός του να παίξει ποδόσφαιρο, είναι να δείξει πως σέβεται το ψωμί που τρώει. Χωρίς οπαδικές προσεγγίσεις και λαϊκισμούς που ευτυχώς δεν διαθέτει γιατί μας έχει κουράσει αυτό το παραμύθι χωρίς δράκο.
Η ηλικία είναι ένα ζήτημα, αλλά η αλήθεια είναι πως μεγάλη προσωπικότητα κάτω των 30 δεν μπορεί να βρεις εύκολα. Ο ΠΑΟΚ εντάσσει στην ομάδα του τον αρχηγό της εθνικής, ο οποίος καλείται να παίξει ποιοτικό ποδόσφαιρο και να οδηγήσει τους μικρούς σε έναν χαρακτήρα που μπορεί να σταθεί σε υψηλό επίπεδο.
Και ο ΠΑΟΚ, άλλαξε την αρχική του θέση, γιατί αυτό το δίμηνο κατάλαβαν όλοι πως η ποιότητα λείπει, όπως και η προσωπικότητα. Όπως και ένας πολυθεσίτης που μπορεί να καλύψει αρκετά από τα κενά που υπάρχουν ανάλογα με την περίσταση.
Πολλές φορές η κωλοτούμπα, γίνεται για λόγους σωστούς και δεν κάνει κακό. Συνήθεια να μη γίνει, κάτι που δεν πιστεύω από τη στιγμή που το αγωνιστικό τμήμα βρήκε τον Τσιστιακόφ , μπορεί να επικοινωνεί μαζί του και βέβαια, μείωσε τις αποστάσεις από τον Ιβάν Σαββίδη.
ΥΓ1: Στη Θεσσαλονίκη γίνεται κουβέντα για το αν ο ΠΑΟΚ έπρεπε να πάρει τον Κατσουράνη. Είναι τόσο σαθρό το σύστημα και η νοοτροπία που έχει χτίσει στο κοινό, που ο ΠΑΟΚ πάει να πάρει τον αρχηγό της εθνικής Ελλάδος και πάλι διάφοροι ξινίζουν. Και μιλάμε για έναν παίκτη, που ακόμη και μετά τον 1,5 χρόνο που θα υπογράψει, υπάρχει ενδεχόμενο να μονιμοποιηθεί απλά στο κέντρο της άμυνας όπου τα τρεξίματα είναι λιγότερα και να είναι εξίσου λειτουργικός και σημαντικός για την ομάδα. Για όσους γνωρίζουν ποδοσφαιρική ιστορία, ο Κατσουράνης είναι ένας σύγχρονος Γιώργος Σκαρτάδος, ο οποίος μέχρι τα 37 – 38 του χρόνια, κατάφερε να παίζει σε υψηλό επίπεδο γυρνώντας απλά στην άμυνα. Κάτι που έκανε και ο πολύς Λόταρ Ματέους μέχρι τα 40 του χρόνια.
ΥΓ2: Ο ΠΑΟΚ μάχεται φέτος για τη 2η θέση με τον Αστέρα Τρίπολης και τον Παναθηναϊκό. Ο τελευταίος, απαξίωσε τον καλύτερο παίκτη που είχε στο ρόστερ του, για να γλιτώσει χρήματα. Και δυνάμωσε τον βασικό του αντίπαλο στη μάχη που έχει να δώσει μαζί του. Οι εποχές όμως αλλάζουν και σε αυτή που ζούμε τώρα, ο ΠΑΟΚ είναι αυτός που οδηγεί την κούρσα σε όλους τους τομείς.