Αυτά πρέπει να κάνει ο Αλαφούζος
Η παρουσία του διαιτητή Αρετόπουλου και του πρώτου βοηθού του, Δημητριάδη, στο εκτός έδρας παιχνίδι του Παναθηναϊκού με τον Πλατανιά, δικαιολογημένα προκάλεσε την έντονη αντίδραση των «πρασίνων».
Ενδεδειγμένη, ως προς το πρώτο της σκέλος, σίγουρα δεν τη λες, αφού έχουμε από την πρώτη στιγμή ξεκαθαρίσει ότι μέσω twitter δεν πρόκειται ποτέ να βρεθεί άκρη για τον Παναθηναϊκό. Βέβαια, στο «δια ταύτα» θα κριθούν τόσο ο Γιάννης Αλαφούζος, ως προς την υπεράσπιση των συμφερόντων της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, όσο και η ΕΠΟ με την ΚΕΔ, για την διατήρηση της αξιοπιστίας (όποιας έχει απομείνει) της ελληνικής διαιτησίας.
Διότι δεν νοείται ο Καραμελίδης να βγαίνει και να κάνει δήλωση για τη «σφαγή» της Βέροιας στο «Κλεάνθης Βικελίδης» και ακόμα να μην έχει αντιδράσει δημοσίως, ως οφείλει εκ της θέσεώς του, στο κυριακάτικο ρεσιτάλ κακής διαιτησίας του Αρετόπουλου.
Θα μείνω στο χαρακτηρισμό κακή, αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι υπάρχουν αποφάσεις διαιτητικές, που και να θέλεις να τις εντάξεις στο πλαίσιο των ανθρωπίνων λαθών, δεν είναι τόσο εύκολο να το κάνεις. Και την Κυριακή στα Χανιά, υπήρξαν αποφάσεις τέτοιες που βάζουν τον κόσμο να κάνει πολλές σκέψεις για το επίπεδο, το επαγγελματικό επίπεδο, της ελληνικής διαιτησίας.
Φεύγοντας, όμως, από τον Αρετόπουλο και τον Δημητριάδη και επιστρέφοντας στον τρόπο αντίδρασης του Παναθηναϊκού σε αυτό το «μάθημα» της Κυριακής, θα πρέπει να σημειώσουμε τα εξής...
Ο Αλαφούζος έσπευσε μετά το τέλος του αγώνα να πάρει το λόγο, όπως αρμόζει σε έναν πρόεδρο του Παναθηναϊκού και να αναπτύξει τις σκέψεις του δημοσίως, μέσω των Μ.Μ.Ε. που φιλοξένησαν τις απόψεις του.
Το Onsports από την πρώτη στιγμή ξεκαθάρισε ότι κατέχοντας το αξίωμα του προέδρου της ΠΑΕ Παναθηναϊκός, ο Γιάννης Αλαφούζος πρέπει να κινήσει ουρανό και γη και όχι να «τιτιβίζει», προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντα της ομάδας που σήμερα έχει την τιμή να εκπροσωπεί και να ηγείται της διοίκησής της.
Τι πρέπει να κάνει ο πρόεδρος του Παναθηναϊκού;
Η προσφυγή στα πολιτικά δικαστήρια είναι μια σκέψη που το μόνο που θα προκαλέσει στους πράσινους θα είναι, επιπλέον προβλήματα. Το ξέρει καλά ο Αλαφούζος αυτό και θα πρέπει να το σταθμίσει ακόμα καλύτερα πριν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια.
Ως πρόεδρος του Παναθηναϊκού νομιμοποιείται, ωστόσο και αυτό να πράξει, αλλά πολύ νωρίτερα οφείλει:
- Να ζητήσει σήμερα κιόλας την έκτακτη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου της Super League με αποκλειστικό θέμα συζήτησης τη διαιτησία, προκειμένου και ο συνεταιρισμός να πάρει θέση. Είτε τα βλέπουν όλα καλά στην Οδό Αστροναυτών, είτε όχι, ο Παναθηναϊκός έχει λόγους να αντιδράσει αρχικά μέσα από τα όργανα του ποδοσφαίρου και ανάλογα με τις αποφάσεις που θα ληφθούν, να τα συστρατεύσει σε ένα αγώνα για καλύτερες διαιτησίες προς όλες τις ομάδες ή να τα καταγγείλλει, αν τελικά μόνος είναι αυτός που αντιμετωπίζει ή έχει διάθεση να αντιμετωπίσει το συγκεκριμένο πρόβλημα.
- Να θέσει επισήμως το θέμα της παραδειγματικής τιμωρίας του Αρετόπουλου και του βοηθού του, Δημητριάδη, μέσω σχετικού αιτήματος προς την ΚΕΔ της ΕΠΟ και παράλληλα να αιτηθεί συνάντηση με τον Σαρρή, ώστε και προς την πλευρά της ομοσπονδίας να καταστήσει σαφείς τις προθέσεις του, αλλά και τις θέσεις του έναντι των όποιων ενεργειών προγραμματίζει.
- Να «βγάλει» το πρόβλημα που επικαλείται ότι αντιμετωπίζει ο Παναθηναϊκός και ενδεχομένως βρίσκοντας συμμάχους και σε άλλες ομάδες στη «μητέρα» FIFA και την UEFA, προειδοποιώντας και προς αυτές τις κατευθύνσεις ότι μια από τις κορυφαίες ομάδες της Ελλάδα βρίσκεται προ των πυλών της προσφυγής στα πολιτικά δικαστήρια.
Μπορεί με αυτά τα τρία βήματα να μην καταφέρει να πετύχει τίποτα ο Γιάννης Αλαφούζος και πιθανότατα αυτό να είναι και το πιο πιθανό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων ενεργειών. Ωστόσο, θα έχει κάνει όλες τις ενέργειες που απαιτούνται εντός του ποδοσφαίρου, πριν -τελικά- κινηθεί προς την κατεύθυνση της αναζήτησης λύσεων εκτός αυτού.
Σε κάθε περίπτωση, η επαγγελματική διαιτησία στην Ελλάδα πρέπει επιτέλους να συμπεριφέρεται και ως τέτοια σε όλες τις διαστάσεις που επιβάλλει το συγκεκριμένο επάγγελμα. Να επιβραβεύονται οι καλοί επαγγελματίες και να αποπέμπονται οι κακοί, όπως -βέβαια- γίνεται σε κάθε άλλο επάγγελμα.
Συμπερασματικά, οι σπασμωδικές αντιδράσεις δεν αποτελούν τον καλύτερο σύμμαχο για την αναζήτηση δικαιοσύνης. Βήμα - βήμα και θεσμικά, η ΠΑΕ Παναθηναϊκός οφείλει να ανοίξει το «κεφάλαιο» διαιτησία στην Ελλάδα. Χρησιμοποιώντας δεκάδες παραδείγματα κακών διαιτησιών, ακόμα και εις βάρος του αιώνιου αντιπάλου της, του Ολυμπιακού και φυσικά των υπολοίπων ομάδων, προκειμένου να κάνει ακόμα πιο ισχυρές τις θέσεις της.
Βίντεο υπάρχουν. Και είναι πολλά...