Έτσι δεν πάει πουθενά...
Ο Παναθηναϊκός είναι ίσως η μοναδική ομάδα που μπορεί να... εκτροχιάσει την ΤΣΣΚΑ. Αλλά όχι αυτός ο Παναθηναϊκός. Όχι ο Παναθηναϊκός που ηττήθηκε το Σάββατο, ούτε καν ο Παναθηναϊκός που νίκησε σήμερα Δευτέρα (30/4) στο Βενετόκλειο τον Κολοσσό και έκλεισε τον φάκελο της υπόθεσης: ημιτελικοί πλέι-οφ.
Πρέπει μέσα σε 11 μέρες να μεταμορφωθεί, να «φορέσει» αλκαλικές μπαταρίες, να επανέλθει η φλόγα ως... wallpaper των ματιών του, να βγάλει νύχια, να δείξει δόντια, να γίνει ξανά ο Παναθηναϊκός του δεύτερου αγώνα στο Τελ Αβίβ, ο Παναθηναϊκός των περσινών προημιτελικών (Μπαρτσελόνα), ο Παναθηναϊκός που επιβάλει το ρυθμό του, παίζει έξυπνα και κερδίζει αγώνες, κατακτά τρόπαια...
Εντάξει, είναι λογικό, σε τέτοια παιχνίδια να μην μπορεί μια γεμάτη τίτλους ομάδα, μια ομάδα με αμέτρητες συμμετοχές σε τελικούς, με παίκτες που έχουν γράψει πολλά χιλιόμετρα στο κοντέρ τους, να μην μπορεί να παίξει με μεγάλη συγκέντρωση. Είναι λογικό, ακόμη και για τον Παναθηναϊκό, ύστερα από 305 πόντους σε τρία ματς (100-57 την τελευταία αγωνιστική της καν.περιόδου, 103-67 1ος ημιτελικός και 102-71 ο 2ος ημιτελικός) να μην μπει στον τρίτο αγώνα με την πρέπουσα διάθεση και θέληση για μάχη σε άμυνα και επίθεση.
Είναι επίσης λογικό ο Παναθηναϊκός δίχως τον υπαρχηγό του, Μάικ Μπατίστ που αποτελεί το έναν πόλο του κορυφαίου δίδυμου στην Ευρώπη (όπως έχει πει και ο Ίβκοβιτς), να παρουσιάζει έλλειμμα επιθετικής αποτελεσματικότητας. Λογικό είναι τέλος, ύστερα από τέσσερις μέρες στην τουριστική Ρόδο, αγναντεύοντας στον ελεύθερο χρόνο τις παραλίες, να επαναληφθούν στον σημερινό αγώνα φαινόμενα που παρουσιάστηκαν στο ματς του Σαββάτου...
Όμως ως εκεί! Αν ο Παναθηναϊκός θέλει να επιβεβαιώσει την εκτίμηση που έχει σχεδόν όλη η μπασκετική κοινωνία της Ευρώπης και αναφέρθηκε στον πρόλογο, αν θέλει να υπερασπιστεί τον τίτλο του στην Ευρώπη αλλά και την Ελλάδα, πρέπει μέσα στις ερχόμενες 11 ημέρες να γυρίσει το διακόπτη. Να φορέσει τις... παρωπίδες του και να ετοιμαστεί ώστε το βράδυ της 11ης Μαίου να παρουσιαστεί στο «Σινάν Ερτνέμ» με 12 «πολεμικές μηχανές».
Η ΤΣΣΚΑ υπερτερεί σε ποιότητα. Υπερτερεί σε ποσότητα. Υπερτερεί σε κορμιά, αθλητικά προσόντα, όγκο, διαστάσεις. Για να αντεπεξέλθει ο Παναθηναϊκός στις απαιτήσεις του ημιτελικού, πρέπει οι παίκτες του Ομπράντοβιτς να είναι αποφασισμένοι να δώσουν όλες τις δυνάμεις τους στο 40λεπτο, να έχουν απόλυτη συγκέντρωση σε επίθεση και άμυνα, να... δαγκώνουν σε κάθε προσωπική μονομαχία τους και να εκμεταλλευτούν το μπασκετικό IQ που διαθέτουν σε σχέση με την ΤΣΣΚΑ ως ομάδα.
Να διαβάζουν κάθε αδυναμία της άμυνας των Ρώσων, η οποία είναι δυσεπίλυτο πρόβλημα για οποιονδήποτε αντίπαλο όμως όχι λόγω ομαδικής λειτουργίας, αλλά χάρη στα τρομακτικά αθλητικά προσόντα των παικτών του Καζλάουσκας. Να στοχεύουν όπου υπάρχει πλεονέκτημα, όπως έγινε σήμερα με τον Ίαν Βουγιούκα ο οποίος μπορεί να αποτελέσει ένα κρυφό χαρτί του Ομπράντοβιτς στον φάιναλ-φορ της Κωνσταντινούπολης.
Ίαν, εσύ σούπερ-σταρ!
Θα ακουστεί υπερβολικό, ενδεχομένως αρκετοί θα χαμογελάσουν, κάποιοι θα σκάσουν στα γέλια, αλλά ο διεθνής σέντερ είναι ασταμάτητος. Όποτε παίρνει τη μπάλα κάτι θετικό αποφέρει για τον Παναθηναϊκό.
Στο Βενετόκλειο στην πρώτη φάση κέρδισε φάουλ: 2/2 βολές (2-4).
Στη δεύτερη φάση πάλι φάουλ και 1/2β (4-5).
Τρίτη φάση: άστοχο σουτ, επιθετικό ριμπάουντ, άστοχο σουτ.
Τέταρτη φάση: δίποντο (6-7).
Πέμπτη φάση: άστοχο σουτ, επιθετικό, κερδισμένο φάουλ, 2/2 βολές (6-9).
Έκτη φάση: δίποντο (17-18).
Έβδομη φάση: κερδισμένο φάουλ, 2/2 βολές:
Όγδοη φάση: άστοχο δίποντο, επιθετικό, κερδισμένο φάουλ.
Ένατη φάση: δίποντο (19-23).
Δέκατη φάση: επιθετικό και φάουλ, 1/2β: 24-29.
Συνολικά δηλαδή 12 πόντοι και έξι κερδισμένα φάουλ. Κι αν ένα ημίχρονο με τον Κολοσσό Ρόδου δεν μπορεί να είναι πειστικό δείγμα, τότε η στατιστική υπηρεσία της Α1 αλλά κυρίως της Euroleague δίνουν αξιόπιστη απάντηση. Ο Βουγιούκας είναι μακράν του δεύτερου ο πρώτος παίκτης σε κερδισμένα φάουλ, στοιχείο που δείχνει ότι οι αντίπαλοι του δεν μπορούν να τον σταματήσουν και προτιμούν να τον στέλνουν στις βολές (όπου έχει συνολικά 59%, ενώ ανέβηκε στο 76% στα πέντε ματς των πλέι-οφ) ή έστω να ξοδεύουν τα φάουλ τους.
Συνολικά έχει κερδίσει 75 φάουλ σε 21 αγώνες, που σημαίνει 3,57 κερδισμένα φάουλ ανά συμμετοχή (12’ μ.ο) αλλά και 11,47 σε κάθε αγωνιστικό 40λεπτο!
Κάτι ανάλογο συμβαίνει αντιστοίχως στην Α1. Με 109 κερδισμένα είναι πρώτος μεταξύ των παικτών του Παναθηναϊκού, ύστερα από 28 αγώνες στους οποίους έχει μέσο όρο συμμετοχής 15 λεπτά (έχοντας 77% στις βολές)!
Όμως αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βουγιούκας θα κάνει τη διαφορά, ούτε πως θα είναι ο παίκτης που θα πάρει τον Παναθηναϊκό από το χέρι για να τον οδηγήσει μέσα από την επίθεση στον τελικό της Πόλης. Αποδεικνύει ωστόσο ό,τι μπορεί και πρέπει να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική λύση απέναντι στην ισχυρή φροντ-λάιν της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τον χρειάζεται ο Παναθηναϊκός, που χρειάζεται και άλλους παίκτες που θα έρθουν από το πάγκο και θα αλλάξουν τις ισορροπίες των αγώνων, θα προσφέρουν στην άμυνα ή στην επίθεση.
ΥΓ1: Ολοκληρώθηκαν οι ημιτελικοί και στο διάστημα που μεσολαβεί μέχρι το φάιναλ-φορ υπάρχουν οι εξής ημερομηνίες-κλειδιά. Αύριο, η Εργατική Πρωτομαγιά. Κυριακή 6/5 βουλευτικές εκλογές. Τετάρτη 9/5 αναχώρηση ομάδων για την Πόλη.
Με τον ΠΑΟ να αγωνίζεται σήμερα, την Αστυνομία να προτρέπει την αποφυγή αγώνων στο διάστημα 3-7/5 (λόγω Εκλογών) η μόνη ημέρα που ο ΕΣΑΚΕ μπορεί να ορίσει αγώνα του τελικού είναι η Τρίτη 8/5. Παραμονή της αναχώρησης των ομάδων. Είναι λογικό; Προφανώς και όχι.
Επομένως πολλή φασαρία για το τίποτα. Όλη την προηγούμενη εβδομάδα ο Ολυμπιακός (έχοντας δίκιο για το μεγάλο χρονικό διάστημα απραξίας) εξαπέλυε επιθέσεις κατά δικαίων και αδίκων, έκανε λόγο για «σκάνδαλο», ζητούσε παραιτήσεις, έβγαζε ανακοινώσεις, υποτιμούσε Πανιώνιο-Κολοσσό και (προφανώς) υπερτιμούσε (εαυτό και) Παναθηναϊκό. Οι Πράσινοι πρόδωσαν την εκτίμηση του, ο Κολοσσός του έβγαλε τη γλώσσα κοροϊδευτικά και τελικά όλη η ένταση δημιουργήθηκε για το τίποτα...
ΥΓ2: Η κλήρωση του τουρνουά μπάσκετ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, κάνει την τρίτη θέση στο προολυμπιακό να είναι πιο δελεαστική από τις δύο πρώτες. Ο τρίτος θα πάει στον όμιλο με Ισπανία, Βραζιλία, Μεγ.Βρετανία, Αυστραλία και Κίνα, με στόχο να μπει στην πλασαριστεί σε μια από τις δύο θέσεις πίσω από την Ισπανία, η οποία λογικά θα πάρει την πρώτη θέση και κυρίως να αποφύγει την τέταρτη θέση. Ο τέταρτος προκρίνεται στα προημιτελικά, που οδηγούν στoυς αγώνες των μεταλλίων, όμως πως να περάσει εκεί αν πέσει πάνω στις ΗΠΑ που αναμένεται ότι θα πάρουν την πρώτη θέση στον όμιλο τους.
(οι δύο πρώτοι του προολυμπιακού θα πάνε στον ίδιο όμιλο με ΗΠΑ, Γαλλία, Αργεντινή και Τυνησία. Οπότε μια καλή ομάδα θα μείνει εκτός 8αδας)