Η βρώμικη δουλειά που κάποιος πρέπει να κάνει

Η βρώμικη δουλειά που κάποιος πρέπει να κάνει

Ο ΠΑΟΚ ήταν η πρώτη ελληνική ομάδα που εισήγαγε τον τεχνικό διευθυντή στο ποδόσφαιρο της χώρας μας, δίνοντας τη πραγματική διάσταση στον ρόλο που πρέπει να έχει αυτός μέσα στο αγωνιστικό τμήμα.

Ο πρώτος τεχνικός διευθυντής της ομάδας ήταν ο Γιώργος Κωστίκος, ο οποίος σε μία μαύρη εποχή για την ομάδα κατάφερε να φέρει παίκτες που πουλήθηκαν στο τέλος και έδωσαν σημαντικές ανάσες.

Ο Σικαμπάλα, ο Μέγκαχεντ, ο Μελίσσης έφεραν στον ΠΑΟΚ κοντά στα 4εκατ. ευρώ αλλά δεν ήταν μόνο αυτοί.

Ενεργοποίησε παιδιά που ο ΠΑΟΚ είχε αλλά δεν ήξερε τι να τα κάνει, όπως ο Φερναντέζ και ο Χριστοδουλόπουλος που έφεραν άλλα πέντε εκατ. ευρώ.

Η ομάδα δεν θα μπορούσε να έχει διακρίσεις τότε, στην εποχή Κωστίκου, αλλά όπως και να έχει, ο πήχης του τεχνικού διευθυντή της ομάδας μπήκε ψηλά με το καλημέρα. Δεν είναι και λίγο να φέρεις σχεδόν 9 εκατ. ευρώ σε μία εποχή που η εμπορικότητα της ομάδας ήταν χαμηλότατη.

Ο επόμενος τεχνικός διευθυντής ήταν ο Βρύζας, ο οποίος είχε την τύχη να βρει μπροστά του τον Φερνάντο Σάντος. Η συνεργασία των δύο και ο τρόπος που στήθηκε μία ομάδα σαν ένα παζλ χαρακτηριστικών, ήταν για σεμινάρια.

Ο ΠΑΟΚ με το ένα τέταρτο του μπάτζετ, κατάφερε να χτυπήσει το πρωτάθλημα, βγήκε στα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ και τέθηκαν οι βάσεις για να προχωρήσει δύο χρονιές σερί στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ.

Το κακό για τον ΠΑΟΚ ήταν πως τα λεφτά τελείωσαν όταν θα μπορούσε να κάνει δύο - τρεις προσθήκες που θα του έδιναν αυτά που του έλειπαν. Όταν ο Σάντος ζήτησε ένα δεξί μπακ και έναν σέντερ φορ, ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να τους αποκτήσει και κατάφερε να διεκδικήσει πρωτάθλημα με έναν μπακ όπως ο Σνάουτσνερ που δεν μπορεί να σού υποστηρίξει την επίθεση και έναν σέντερ φορ τον Μουσλίμοβιτς που χρειαζόταν συγκεκριμένη θέση των πλανητών για να αποδώσει με αποτελεσματικότητα.

Μετά την αδυναμία κατάκτησης του πρωταθλήματος, χάνεται η ισορροπία. Ο Κονσεϊσάο αναλαμβάνει για λίγο, αλλά αποφασίζει να φύγει όταν διαπιστώνει πως δεν πρόκειται να έχει μπάτζετ. Και εκεί, εμφανίζεται στη ζωή μας ο Παντελής Κωνσταντινίδης.

Η εποχή που αναλαμβάνει ο Σβούρας, δεν είναι και η κατάλληλη για να χτίσει έναν μύθο γύρω από το όνομά του.

Η ομάδα κλείνει έναν κύκλο και πρέπει να αλλάξει, έρχεται η κρίση άρα και τα έσοδα είναι κατά πολύ μειωμένα, ενώ υπάρχει και η διοικητική φθορά του Ζαγοράκη που όπως και να έχει επηρεάζει.

Η δουλειά που έχει να κάνει, είναι τόσο άχαρη που αναγκάζεται σήμερα να πει στη συνέντευξη που του πήρα για τη LiveSport πως «πολλές φορές αισθάνομαι χασάπης και αντιλαμβάνομαι τον κόσμο που δε με συμπαθεί».

Όπως λένε και οι Faith no more στο We care a lot, η δουλειά είναι βρώμικη, μα κάποιος πρέπει να την κάνει και ο Σβούρας είναι αυτός που κουβαλάει τον συγκεκριμένο σταυρό του μαρτυρίου.

Παρόλα αυτά, επέλεξε έναν προπονητή που σε πρώτη φάση του εξασφάλισε έναν κορμό παικτών που θα υποστηρίξουν το μέλλον της ομάδας, αν και το αν ο Μπόλονι είναι πετυχημένος είναι κουβέντα μεγάλη, μείωσε το μπάτζετ σε επίπεδα που η ομάδα μπορεί να αντέξει και χρειάζεται κάποιες οικονομικές ανάσες για να παρουσιάσει ένα σύνολο καλύτερο από των ανταγωνιστών του, πλην Ολυμπιακού.

Σε μία φάση της συνέντευξης μου λέει το εξής απλό πράγμα. «Διακρίνω πολλές φορές μία διάθεση των ΜΜΕ να αναφέρονται στον προγραμματισμό μίας ομάδας. Αρέσει αυτό το θέμα, αλλά έτσι όπως το προσεγγίζουν μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό. Έτσι όπως είναι σήμερα το ποδόσφαιρο, είναι σα να έχουμε πάρει σπίτι με δάνειο που μετά βίας πληρώνουμε και θέλουμε από πάνω και τα καλύτερα έπιπλα».

Και αυτή είναι η αλήθεια.

Για να υπάρξει προγραμματισμός, θα πρέπει να υπάρξει και χρήμα. Για παράδειγμα, ο ΠΑΟΚ είναι κοινό μυστικό πως θέλει τον Κλέιτον. Ο Βραζιλιάνος όμως, με τα δεδομένα που επικρατούν, αν αποφασίσει να φύγει από τον Παναθηναϊκό η πρώτη του επιλογή θα είναι το εξωτερικό. Αν δε βρει πρόταση εκεί, ναι ο ΠΑΟΚ θα είναι η επόμενη. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου, όμως, ο παίκτης δεν μπορεί να αποφασίσει για το αν θα μείνει στην Ελλάδα. Και αυτό σημαίνει πως δεν έχουμε προγραμματισμό, αλλά κλεφτοπόλεμο.

Κάποιος θα πάει στη λογική του «μόνο ο Κλέιτον υπάρχει»; Όταν δεν έχεις, όμως, περιθώρια λάθους και ψάχνεις επιτελικό μέσο που έχει το γκολ και τη δημιουργία, με 250 χιλιάρικα, μπορείς να βρεις εύκολα καλύτερο παίκτη από τον Κλέιτον; Γιατί αυτά τα χρήματα μπορεί να δώσει ο ΠΑΟΚ. Και άντε και βρήκες. Πώς τον ψήνεις να έρθει να παίξει στην Ελλάδα του σήμερα;

Το κακό με το ποδόσφαιρο, είναι πως άπαντες που κυκλοφορούν έξω από αυτό έχουν την αίσθηση πως τα πάντα είναι εύκολα και πως αυτοί θα τα έκαναν καλύτερα.

Κανένας δεν αναλώνεται στο να σκεφτεί ποιες είναι οι δυσκολίες που υπάρχουν και κανένας αν δεν έχει τριβή δεν είναι σε θέση να αναλύσει όλες τις παραμέτρους.

Αυτό που εγώ ξέρω, είναι πως ο Κωνσταντινίδης παλεύει για να κρατήσει τον πήχη του τεχνικού διευθυντή του ΠΑΟΚ ψηλά, παρότι ο ίδιος αισθάνεται καμιά φορά σα χασάπης που όλα τα σφάζει, όλα τα μαχαιρώνει.

Το ότι σήμερα, με τα δεδομένα που υπάρχουν, ο Σβούρας έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν κορμό παικτών που μας δίνουν μία εικόνα του μέλλοντος, είναι επιτυχία του. Θα την πιστωθεί, αν και εφόσον προσθέσει τρεις - τέσσερις ποιοτικές - έξυπνες πινελιές, το ερχόμενο καλοκαίρι.



Βαθμολογία UEFA: Ανέβηκε στην 13η θέση η Ελλάδα - Τι σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Βαθμολογία UEFA: Ανέβηκε στην 13η θέση η Ελλάδα - Τι σημαίνει για το ελληνικό ποδόσφαιρο
Λίβερπουλ: Οργή των φιλάθλων κατά της διοίκησης για το θέμα του Σαλάχ
Λίβερπουλ: Οργή των φιλάθλων κατά της διοίκησης για το θέμα του Σαλάχ
Τσιτσιπάς: Χαλαρώνει σε παγοθραυστικό στην Ισλανδία παρέα με την Μπαντόσα (pics)
Τσιτσιπάς: Χαλαρώνει σε παγοθραυστικό στην Ισλανδία παρέα με την Μπαντόσα (pics)
Ο Λαμίν Γιαμάλ κέρδισε το βραβείο «Golden Boy» για το 2024
Ο Λαμίν Γιαμάλ κέρδισε το βραβείο «Golden Boy» για το 2024
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved