Διατροφή: 4 «μύθοι» που πρέπει να καταρρίψεις
Ευτυχώς το στερεότυπο που ήθελε μόνο τις γυναίκες να ασχολούνται με τη διατροφή, ανήκει πια στο μακρινό παρελθόν.
Όλο και πιο συχνά, οι άντρες δείχνουν ακόμη περισσότερο ενδιαφέρον για τις τροφές που καταναλώνουν και τα συστατικά που φτάνουν στο σώμα τους, ενώ έννοιες όπως «τριγλυκερίδια» ή «ηλεκτρολύτες», τείνουν να ακούγονται πολύ συχνότερα από τα αντρικά στόματα παρά από τα γυναικεία.
Παρόλα αυτά, σε έναν κόσμο γεμάτο fake news, food trends και influencers που πρεσβεύουν έναν «και καλά» υγιεινό τρόπο ζωής, είναι πολύ εύκολο να πέσεις σε καλοστημένες παγίδες του marketing, πιστεύοντας οτιδήποτε σου… πλασάρουν. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε δημιουργήσει μία λίστα, η οποία καταρρίπτει μία για πάντα τους τέσσερεις πιο διαδεδομένους σύγχρονους μύθους σχετικά με τη διατροφή.
Το «μαύρο» ψωμί είναι πιο υγιεινό
Ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει μόνο με ψωμί. Τουλάχιστον δεν μπορούσε μέχρι το 1960, όταν το σιτάρι τροποποιήθηκε γενετικά προς όφελος της μαζικής παραγωγής. Σύμφωνα με τους ειδικούς, το νεοσύστατο αυτό είδος σιταριού, είναι πολύ λιγότερο θρεπτικό από ότι το «αυθεντικό», το οποίο ουκ ολίγες φορές έχει χαρακτηριστεί ως παχυντικό. Το «μαύρο» ψωμί, όχι μόνο έχει λιγότερες ποσότητες μαγνησίου, ψευδάργυρου και σιδήρου, αλλά αυξάνει και τα επίπεδα της χοληστερόλης στο αίμα. Παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει, το ψωμί ολικής άλεσης συνεχίζει να παρουσιάζει τα ίδια ακριβώς μειονεκτήματα με το κανονικό ψωμί, αν εξαιρέσεις τα λίγο χαμηλότερα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση, το χαμηλό GI δεν είναι ο παράγοντας που θα σώσει τη ζωή μας.
Ο καφές κάνει κακό
Ένας ζεστός, πρωινός καφές κάθε πρωί, από τη συνοικιακή καφετέρια κοντά στο σπίτι σου, μπορεί να σε «βάζει» λίγο μέσα οικονομικά, αλλά δεν είναι δα και κάποιο τεράστιο πλήγμα! Έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν, αποφάνθηκαν πως ο καφές μπορεί να συμβάλλει δραστικά στην αντιγήρανση, ειδικά όταν συνδυάζεται με μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά. Τέλος, οι coffee lovers είναι σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία λιγότερο εκτεθειμένοι σε ασθένειες, όπως ο διαβήτης ή η κατάθλιψη και τείνουν να ζουν πολύ περισσότερο.
Τρώγοντας λιγότερο, αλλά συχνότερα, θα «κάψεις» θερμίδεςΌχι, δυστυχώς, ο ρυθμός και η ποσότητα δεν αρκούν για να κάψουμε περισσότερες θερμίδες. Ωστόσο, δίαιτες της Ανατολικής Ασίας, που στηρίζονται στο ότι εκεί οι άνθρωποι τρώνε μεγαλύτερο αριθμό, μικρότερων γευμάτων ημερησίως, είναι ένα μεγάλο ψέμα το οποίο κανείς ποτέ δεν κατάλαβε πώς κατάφερε να «ξεπεράσει» τα σύνορα της Ασίας, κερδίζοντας αμέτρητους υποστηρικτές και στη Δύση. Μία μελέτη του Journal of Nutrition των Η.Π.Α. διαπίστωσε πως η κατανάλωση δύο με τριών γευμάτων μέσα στην ημέρα, μπορεί να «κάψει» τις ίδιες ακριβώς θερμίδες με το παραπάνω μοντέλο δίαιτας. Άρα, πιο πιθανό είναι πως το περιεχόμενο των παραδοσιακών τροφίμων της Ανατολικής Ασίας είναι εκείνο που βοηθά στη διαχείριση του βάρους. Οι τροφές με χαμηλά λιπαρά είναι πιο υγιεινέςΥπάρχει ένας λόγος για τον οποίο τα «ανθυγιεινά» τρόφιμα είναι γευστικά και συνήθως αυτό οφείλεται στα λιπαρά που περιλαμβάνουν. Όταν οι πολυεθνικές εταιρίες μειώνουν ή αφαιρούν την περιεκτικότητα λιπαρών στις τροφές, το marketing μίας εταιρείας μάς κάνει να πιστεύουμε πως αφαιρούνται και οι θερμίδες. Η πραγματικότητα βέβαια είναι κάπως διαφορετική. Οι κατασκευαστές του προϊόντος, δεδομένου ότι αφαιρώντας το «λαχταριστό» κομμάτι, φοβούνται πως θα χαθεί η γεύση, εμπλουτίζουν τη συνταγή με επιπλέον τεχνητά σάκχαρα, γεγονός που από μόνο του μπορεί να αποδειχθεί πιο επιβλαβές από τα αρχικά φυσικά λίπη που υπήρχαν στο προϊόν.