Πώς θα κάνεις το μεταβολισμό σου να πάρει μπρος;
Η ζωή σού απέδειξε πόσο άδικη μπορεί να γίνει όταν γνώρισες τον φίλο σου ο οποίος ενώ τρώει τις ίδιες ποσότητες -συνήθως κακού- φαγητού με εσένα, ενώ τερματίζει στον ίδιο αριθμό ποτών όπως εσύ, ωστόσο δείχνει λες και τρέφεται με… αέρα κοπανιστό.
Έχεις κουραστεί να ακούς τη δικαιολογία του «καλού μεταβολισμού» και έχεις βαρεθεί να τη χρησιμοποιείς για να δικαιολογείς την κοιλιά σου. Στο φινάλε ρε φίλε, τι πάει να πει «μεταβολισμός»; Και ποιος είσαι εσύ που θα κρίνεις αν ο δικός μου είναι από τους καλούς ή τους κακούς;
Φίλε ηρέμησε. Αρχικά, «μπακαλίστικα» θα σου πούμε πως μεταβολισμός είναι όλη αυτή η ενέργεια (= θερμίδες) που καις ημερησίως. Κάθε λεπτό που περνάει, είτε αυτό το λεπτό είσαι ανεβασμένος στο διάδρομο του γυμναστηρίου σαν το χάμστερ, είτε καθισμένος στο γραφείο και πληκτρολογείς, σπαταλάς ενέργεια, άρα καις θερμίδες.
Ο μεταβολισμός έχει 3 κατηγορίες: Πρώτη και βασική η Basal Metabolic Rate (BMR), που αφορά στην ενέργεια που καταναλώνει το σώμα για να παραμείνει σε λειτουργία, δεύτερη η Non-Exercise Adaptive Thermogenesis (NEAT) που αφορά στην ενέργεια που απελευθερώνεται όταν κινείσαι ή κρυώνεις, ενώ τρίτη και τελευταία, η ενέργεια που απελευθερώνεις όταν γυμνάζεσαι η οποία λειτουργεί στο χαμηλό ποσοστό του 10%.
Αν θέλεις να… σπρώξεις λίγο την κατάσταση και να βοηθήσεις το μεταβολισμό σου να πάρει μπρος, ετοιμάσου για μεγάλα πράγματα και κάνε την αρχή αλλάζοντας τη διατροφή σου. Επέλεξε πρωτεΐνη για παράδειγμα. Καίει περισσότερες θερμίδες από τους υδατάνθρακες και το λίπος και σε συνδυασμό με τις φυτικές ίνες συμβάλλουν στη μέγιστη λειτουργία του βασικού μεταβολισμού BMR. Το χειρότερο πράγμα που μπορείς να κάνεις στο μεταβολισμό σου είναι να του μικρύνεις τις μερίδες και να τον αφήσεις «πεινασμένο». Προσπάθησε να διατηρήσεις μία ισορροπία και συνέπεια στα γεύματα σου. Όσο λιγότερο άτσαλα τρως, τόσο πιο πολύ βοηθάς το μεταβολισμό σου. Κανένας μας δεν έχει έναν «κακό» μεταβολισμό, εμείς απλά έχουμε υιοθετήσει συνήθειες που τον σαμποτάρουν, όπως η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ.
Ομολογουμένως, το 10% που αναφέρθηκε παραπάνω, είναι ένα θλιβερά χαμηλό ποσοστό για τις ώρες που λιώνεις στο γυμναστήριο αλλά σκέψου πως κατά τη διάρκεια της έντονης άσκησης ο οργανισμός καίει περισσότερες θερμίδες και μπορεί να παραμείνει στα ίδια επίπεδα έως και 24 ώρες μετά την άσκηση. Μιλάμε για 300 θερμίδες κατά μέσο όρο. Δεν παίζεις. Έτσι, θα κάνεις το BMR σου να πάρει φόρα για τα καλά, αυξάνοντας ταυτόχρονα και τη μυϊκή σου μάζα. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάς πως μερικές μικρές παύσεις ανάμεσα στις προπονήσεις σου, θα βοηθήσουν ακόμη περισσότερο. Οι μυείς σου θα πάρουν το χρόνο που χρειάζονται για να επανέλθουν στα κανονικά τους. Μην ξεχνάς πως όσο περισσότερο διορθώνεις τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας τόσο πιο γρήγορα θα ακολουθήσει το σώμα και ο μεταβολισμός σου. Όπως και να ‘χει, εμείς είμαστε μαζί σου!