Για τους Pro της διατροφής: 4 λόγοι να βάλεις το μηλόξυδο στη ζωή σου
Αρχικά για να μη σε μπερδέψουμε φίλε μου, το μηλόξυδο δεν είναι το κλασικό ξύδι που βάζεις στα φαγητά και τη σαλάτα σου.
Πρόκειται για έναν τύπο ξυδιού που προκύπτει από τη ζύμωση του μηλίτη των μήλων, ένα φυσικό στοιχείο που μπορεί να βοηθήσει από το καθάρισμα της κουζίνας μέχρι την απώλεια βάρους. Η σύστασή του περιλαμβάνει πάνω από 30 σημαντικές θρεπτικές ουσίες, μέσα σε αυτές βιταμίνες Α και Β, λιπαρά οξέα και μέταλλα.
Αν βρέθηκε κατά τύχη στο ντουλάπι σου, πιθανότατα το άφησε εκεί η… μάμα σου και υπάρχουν αμέτρητοι τρόποι να το αξιοποιήσεις. Την ευχαριστείς μετά. Αν δεν υπάρχει, πρέπει να το αγοράσεις απαραίτητα. Ακόμη κι αν ο καθαρισμός της κουζίνας με φυσικούς τρόπους δεν είναι στις άμεσες προτεραιότητες σου, η υγεία σου είναι στα σίγουρα. Παρακάτω έχουμε 4 «μάχες» με την υγεία, στις οποίες το μηλόξυδο ανακηρύσσεται και επίσημα ο νικητής.
1. Στη μάχη με την απώλεια βάρους
Είναι από τις πιο διαδεδομένες και αμφιλεγόμενες ιδιότητες που του έχουν δοθεί. Το μηλόξυδο, μπορεί να βοηθήσει το σώμα να καταναλώσει το λίπος αντί να το αποθηκεύσει. Συγκεκριμένα, μελέτη έδειξε πως η χρήση του μηλόξυδου για 12 εβδομάδες λειτουργεί στην απώλεια σωματικού βάρους από τη περιοχή της περιφέρειας και της κοιλιάς, ενώ μειώνει κάπως τη διάθεση για φαγητό.
- Η μάχη με το διαβήτη
Δύο κουταλιές μηλόξυδο με λίγο τυρί πριν τον ύπνο και το επόμενο πρωί τα ποσοστά του σακχάρου στο αίμα μειώνονται κατά 4%. Δεν το λέω εγώ, αλλά ο διαιτολόγος Ryan Whitcomb. Με άλλα λόγια, το μηλόξυδο μπορεί να κοντρολάρει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα. Το οξικό οξύ που περιλαμβάνει, επιβραδύνει τη μετατροπή των υδατανθράκων στην κυκλοφορία του αίματος. Ωστόσο αν είστε ασθενής με Διαβήτη τύπου 2, καλύτερα να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.
3. Στη μάχη με το… στομάχι
Πόσο συχνά έρχεσαι αντιμέτωπος με προβλήματα στο στομάχι; Αν η απάντηση είναι «σχεδόν εβδομαδιαία», το μηλόξυδο για σένα είναι η λύση! Πολλές φορές το pH στο στομάχι μας είναι χαμηλό με αποτέλεσμα να δημιουργείτε ένα περιβάλλον φιλικό για τη δημιουργία βακτηριδίων. Το μηλόξυδο μπορεί να ρυθμίσει τα ποσοστά οξέος στο στομάχι αποφεύγοντας έτσι ανεπιθύμητες καούρες και ενοχλήσεις.
4. Στη μάχη με τα εκζέματα
Οι αντιμικροβιακές ιδιότητες του μηλόξυδου μπορεί να βοηθήσουν τοπικά σε μία τυπική δερματίτιδα. Όχι, δεν θα λουστείς με μηλόξυδο, ούτε θα το φέρεις κατευθείαν σε επαφή με κάποια ευαίσθητή περιοχή. Προτιμότερο είναι να το αραιώσεις με νερό ρίχνοντας σε μισή μπανιέρα νερό 4 περίπου φλυτζάνια μηλόξυδο. Καλές βουτιές φίλε!