Εθνική Παίδων: Προπονήσεις και εργομετρικά στα κλιμάκια Βορρά και Νότου
Η Εθνική Παίδων ξεκίνησε προπονήσεις και εργομετρικά στα κλιμάκια Βορρά και Νότου
Ένα ουσιαστικό βήμα προς την ανίχνευση του ταλέντου που υπάρχει στα παιδιά που διανύουν τα πρώτα χιλιόμετρα της καριέρας τους έγινε στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Συνολικά 38 παιδιά (γεν. 2006) πήραν μέρος στα κλιμάκια που έγιναν στο ΟΑΚΑ και στη Μίκρα, με στόχο τη στελέχωση της Εθνικής Παίδων που θα πάρει μέρος στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα U16 που θα διεξαχθεί 12-20 Αυγούστου στο Σκόπια.
Το πρώτο προπονητικό διήμερο (19-20/2) ολοκληρώθηκε με επιτυχία με διπλή προπόνηση, αλλά και εργομετρικές μετρήσεις. Τα παιδιά έδειξαν διάθεση να αποδείξουν ότι μπορούν να τα καταφέρουν, να πιστέψουν στις δυνάμεις τους.
«Είναι παιδιά που διψούν για μπάσκετ, είναι παιδιά που ξεχωρίζουν και προσπαθούμε να τα αξιολογήσουμε κάνοντας μια δουλειά από την αρχή», αναφέρει ο Κώστας Τσαρτσαρής. Ως υπεύθυνος για τη «χαρτογράφηση» στο αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΟΚ, μαζί με τον Νίκο Σταυρόπουλο μοιράστηκαν τις εικόνες από το κλιμάκιο για να προσθέσει: «Περνάμε από ένα φίλτρο τους αθλητές, βρισκόμαστε στην κορύφωση μιας συντονισμένης προσπάθειας να βρούμε τι ακριβώς συμβαίνει με τα παιδιά σε αυτή την ηλικία και να εντοπίσουμε προβλήματα, διαφορές εκπαίδευσης σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και επαρχία. Το στοίχημα είναι να επαναφέρουμε τις εθνικές ομάδες σε τροχιά επιτυχιών».
Ο Σταυρόπουλος από την πλευρά του τόνισε: «Είναι μια κίνηση για να μπορέσουμε να εντοπίσουμε τα ταλέντα που υπάρχουν, με πλήρη διαφάνεια στην επιλογή των παικτών, επί ίσοις όροις, για να μπορέσουμε με αντικειμενικά κριτήρια να δώσουμε την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά. Όλα αυτά έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού μας και το μέλλον, γιατί υπάρχουν παιδιά που μπορεί να μην είναι στην Εθνική Ομάδα φέτος, αλλά μπορεί στο μέλλον να προσφέρουν. Θα παρακολουθούμε όλα τα παιδιά για να είμαστε έτοιμοι, ο καθένας από το πόστο του».
Ο Δρ. Γιώργος Βαβέτσης είχε την ευκαιρία να συναντήσει έναν έναν τους αθλητές των δύο κλιμακίων. Κατέγραψε σε μια βάση δεδομένων όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, τα οποία γίνονται (μετά τη σχετική ανάλυση) οδηγός για την εξέλιξη του κάθε αθλητή ξεχωριστά. «Η αξιολόγηση της ορθοσωμίας και των φυσικών ικανοτήτων είναι το αντικείμενο μας σε μια έρευνα που θα αποφέρει αποτελέσματα μετά από 10-15 μέρες», είπε για τις «μετρήσεις» ο εργοφυσιολόγος και γυμναστής και πρόσθεσε: «Υπάρχουν τρία κομμάτια που ενδιαφέρουν: Η ηλικία, η βιολογική ωρίμανση και η προπονητική εμπειρία κάθε αθλητή. Στη συνέχεια και μετά από τα αποτελέσματα και την ανάλυση των μετρήσεων, θα γνωρίζει για την καλύτερη προπόνηση- ενδυνάμωση, τη σωστή διατροφή του και για ένα κεφάλαιο που δεν δίνουν σημασία πολλοί, την ξεκούραση και τον ύπνο του».
Οι προπονήσεις έγιναν υπό την επίβλεψη όλων των προπονητών του αναπτυξιακού προγράμματος της ΕΟΚ.