ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ-ΤΩΡΑ: «Εκλογικός τειρεσίας»!
Ο νομικός σύμβουλος της ΕΟΚ Κωνσταντίνος Κατσακιώρης απαντάει σε Λιόλιο και Φασούλα, στο θέμα της απόφασης της αναβολής των εκλογών
Απαντήσεις χωρίς περιστροφές στο θέμα της απόφασης της αναβολής των εκλογών, έδωσε ο νομικός σύμβουλος της ΕΟΚ Κωνσταντίνος Κατσακιώρης. Με την τοποθέτηση του μέσα από το OnSports δίνει απαντήσεις σε όσα ισχυρίζονται ο Βαγγέλης Λιόλιος και ο Παναγιώτης Φασούλας.
Αναλυτικά η άποψη του νομικού συμβούλου της ΕΟΚ Κωνσταντίνου Κατσακιώρη:
«Η απερχόμενη διοίκηση της ΕΟΚ έχει ως μοναδικό στόχο τις ανοικτές, δημοκρατικές και αδιάβλητες εκλογές. Επί της απόφασης για την αναβολή των εκλογών, υπάρχουν τα παρακάτω σοβαρά θέματα, τα οποία δυστυχώς δεν έχουν αναδειχθεί και κατανοηθεί πλήρως.
Η απόφαση του Πρωτοδικείου απετέλεσε τον έναν από τους δύο λόγους αναβολής και φυσικά όχι ματαίωσης των εκλογών. Με την εν λόγω απόφαση, που ουδέποτε ελέχθη ότι διατάσσει συγκεκριμένα την αναβολή των εκλογών, δικαιώθηκαν 21 σωματεία να συμμετάσχουν στις εκλογές. Τις επόμενες ημέρες θα έρχονταν και άλλες παρόμοιες περιπτώσεις. Και το μόνον σίγουρο είναι, ότι όσα σωματεία είχαν αποκλειστεί, θα είχαν στο άμεσο μέλλον νόμιμο λόγο, να ακυρώσουν τις εκλογές και η ΕΟΚ θα είχε εμπλακεί σε ατελείωτες δικαστικές διαμάχες. Αυτό ευτυχώς δεν συνέβη. Επίσης δημοκρατικά δόθηκε η χρονική δυνατότητα στα υπόλοιπα παρανόμως αποκλεισθέντα σωματεία να ακολουθήσουν και αυτά τις νόμιμες διαδικασίες εγγραφής στο εκλογικό μητρώο για να κατοχυρώσουν το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι.
Επί της ουσίας η απόφαση έκρινε, με βάση καταρχάς το Σύνταγμα, ότι δηλαδή δεν μπορεί να τεθεί η εγγραφή σε ένα Ηλεκτρονικό Μητρώο, ωσάν σε έναν εκλογικό "ΤΕΙΡΕΣΙΑ", ως προϋπόθεση για να ψηφίσει και να εκλεγεί το μέλος στο σωματείο του. Φανταστείτε στις βουλευτικές εκλογές, ένας νόμος να καθιερώσει ως προαπαιτούμενο πχ. τη φορολογική ενημερότητα, για να ψηφίσει ο έλληνας πολίτης. Και όλα αυτά ενώ η προθεσμία εγγραφής στο ηλεκτρονικό μητρώο, σύμφωνα με τον Υπουργό παρατάθηκε έως τo τέλος Αυγούστου 2021.
Ο δεύτερος λόγος ήταν η εξάντληση κάθε πιθανότητας για διεξαγωγή ΓΣ και ψηφοφορίας με φυσική παρουσία. Δεν θα υπήρχε κανένα θέμα αυτήν την στιγμή και οι εκλογές θα είχαν ήδη διεξαχθεί, εάν η πολιτεία είχε διαθέσει το ΟΑΚΑ με 20.000 θέσεις, όπως είχε ζητήσει εγκαίρως η ΕΟΚ. Με τον τρόπο αυτόν και με την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα συνέρχονταν (συν - έλευση) οι περίπου 1.000 αντιπρόσωποι τον σωματείων. Και αναφέρομαι σε 1.000 γιατί και τα μη εγγεγραμμένα στο ηλεκτρονικό μητρώο σωματεία, σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο της ΓΓΑ, έχουν δικαίωμα παρουσίας και λόγου.
Περαιτέρω σύμφωνα με τους ειδικούς, με 1000 πρόσωπα σε μια οθόνη, δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί ομαλά η ΓΣ με τηλεδιάσκεψη. Επίσης υπάρχουν σοβαρές ενστάσεις για το αδιάβλητο της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, δεδομένου ότι δεν διασφαλίζεται σε απόλυτο βαθμό η μυστικότητα αυτής, που αποτελεί την ύψιστη συνταγματική επιταγή, δηλαδή το αδιάβλητο των εκλογών. Ουδείς μπορεί να ελέγξει εάν αυτός που ψηφίζει, είναι μόνος του ή επηρεάζεται από παρόντα τρίτο, ο οποίος στέκεται πίσω από την οθόνη του υπολογιστή. Στην περίπτωση αυτή, όταν δηλαδή παρευρίσκονται πλέον του ψηφοφόρου και τρίτα άτομα, καθίσταται γνωστή η ψήφος και είναι πιθανότατος ο επηρεασμός αυτής»