Άμεση αντίδραση από FIBA: «Η Euroleague βάζει άδικα εμπόδια στους παίκτες της»
Λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση του αγωνιστικού προγράμματος της Euroleague, το οποίο δεν περιλαμβάνει «παράθυρα» για τα προκριματικά των εθνικών ομάδων, η FIBA εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την απόφαση της ECA, εκφράζοντας την απογοήτευσή της.
Μάλιστα, η παγκόσμια ομοσπονδία μπάσκετ υπογραμμίζει ότι η ECA «ξεπερνά τις αρμοδιότητές της, βάζοντας άδικα εμπόδια στους παίκτες», ενώ αναφέρει τα κύρια σημεία που οδήγησαν σε μία κατάσταση, την οποία η ECA θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφύγει.
Αναλυτικά η ανακοίνωση της FIBA:
«H FIBA είναι απογοητευμένη για το ότι η ECA ανακοίνωσε το καλεντάρι της Euroleague χωρίς να συμπεριλάβει τα "παράθυρα" για τις Εθνικές ομάδες τον Νοέμβριο του 2017 και τον Φεβρουάριο του 2018. Είχαμε λάβει διαβεβαίωση από την ECA -με επιστολή από τις 10 Νοεμβρίου 2016- πως "οι κανόνες της ECA δεν αποτρέπουν ή περιορίζουν με κανένα τρόπο την παρουσία των παικτών στις Εθνικές ομάδες".
Συνεπώς, η σημερινή απόφαση ξεκάθαρα ξεπερνά την αρμοδιότητά της σχετικά με το αν οι παίκτες θα αποφασίσουν για τους εαυτούς τους αν θα παίξουν ή όχι στις Εθνικές ομάδες. Αυτό δημιουργεί την προοπτική σύγκρουσης ανάμεσα στις ομάδες, από τη μία πλευρά, και ανάμεσα σε παίκτες και ομοσπονδίες από την άλλη.
Το να εξαναγκάζεσαι να επιλέξεις αν θα εκπροσωπήσεις έναν σύλλογο ή μία χώρα θέτει ένα άδικο και παράλογο εμπόδιο στους παίκτες, οι οποίοι θα έπρεπε να είναι ελεύθεροι να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό τόσο για το σύλλογο που αγωνίζονται όσο και για την Εθνική τους ομάδα.
Η FIBA επιθυμεί να υπογραμμίσει κύρια σημεία που οδήγησαν σε μία κατάσταση, την οποία η ECA θα μπορούσε εύκολα να έχει αποφύγει:
-Το νέο καλεντάρι της FIBA εγκρίθηκε ομόφωνα από τις ομοσπονδίες των χωρών το 2014, μειώνοντας τον "φόρτο" των παικτών κατά ένα ποσοστό 26% με την κατάργηση μίας διεθνούς διοργάνωσης ανά 4 χρόνια.
-Οι ακριβείς ημερομηνίες των "παραθύρων" ανακοινώθηκαν τον Αύγουστο του 2015, περισσότερα από δύο χρόνια πριν τη σύγχυση.
-Το καλεντάρι έγινε αποδεκτό από όλη την οικογένεια της FIBA, συμπεριλαμβανομένων των ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων, μέσω της ULEB (Ένωση Ευρωπαϊκών Λιγκών).
-H ECA αποφάσισε να αλλάξει το format της Euroleague και να αυξήσει τον αριθμό αγώνων από 31 σε 37 τον Ιούλιο του 2016, εισάγοντας "διπλές αγωνιστικές" σε πέντε εβδομάδες της σεζόν.
-H FIBA έθεσε σε ισχύ το μεγαλύτερο ασφαλιστικό πρόγραμμα παγκοσμίως στο μπάσκετ, για να προστατεύσει τους παίκτες και τα συμβόλαιά τους.
-Το δικαστήριο του Λουξεμβούργου αποφάσισε ότι το νέο καλεντάρι της FIBA δεν συνιστά παραβίαση της συμφωνίας ανάμεσα σε FIBA Europe και Euroleague, η οποία πάντως τερματίστηκε το 2015.
-H ECA απέσυρε την ιδέα να αρχίσει η Euroleague μία εβδομάδα νωρίτερα τον Οκτώβριο του 2017 και να εισάγει μόνο μία ακόμη "διπλή αγωνιστική", ώστε να βοηθήσει τους αγώνες των Εθνικών ομάδων.
Η παγκόσμια οικογένεια του μπάσκετ παραμένει ενωμένη πίσω από το νέο καλεντάρι που συμπεριλαμβάνει 140 Εθνικές ομάδες με όνειρο την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο.
Το καλεντάρι διαμορφώθηκε έπειτα από μία παγκόσμια διαδικασία συνεννόησης και θα βοηθήσει την ανάπτυξη του αθλήματος με τη "γοητεία" πως οι Εθνικές ομάδες θα παίζουν στην έδρα τους και εξασφαλίζοντας την παραγωγή μίας νέας και ταλαντούχου γενιάς στα επόμενα χρόνια».