Καλαϊτζής: «Διαφορετικοί Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός» (video)
Μεταμορφωμένοι, προς το καλύτερο, θα εμφανιστούν ο Παναθηναϊκός και ο Ολυμπιακός στη συνέχεια των επίσημων υποχρεώσεών τους.
Ο Γιώργος Καλαϊτζής, με δηλώσεις του στην ΟΠΑΠ TV, παραδέχθηκε πως αμφότερες οι ομάδες εμφανίστηκαν τη Δευτέρα (14/10) στο μεταξύ τους ντέρμπι στο ΣΕΦ ανέτοιμες αλλά και επηρεασμένες από τις άδειες κερκίδες. Μίλησε, ακόμα, για την Ευρωλίγκα, την Εθνική Ελλάδας, καθώς και την επιλογή του να κλείσει την καριέρα του στο Δούκα. Αναλυτικά τα όσα είπε…
Για το ντέρμπι Ολυμπιακός - Παναθηναϊκός: «Έδειξαν ανέτοιμες οι ομάδες. Αυτό το σκορ θα ταίριαζε περισσότερο στον Παναθηναϊκό, αλλά τελικά νίκησε εύκολα ο Ολυμπιακός. Δεν βοήθησε το γήπεδο για το θέαμα κυρίως, όμως οι ομάδες έδειξαν ότι δεν ήταν έτοιμες για αυτό το παιχνίδι».
Για τον Ολυμπιακό: «Ο Ολυμπιακός θα είναι πιο αθλητικός φέτος και με μεγαλύτερο βάθος. Το στοίχημα είναι να προσαρμοστούν οι Αμερικανοί του, και δεν μιλώ μόνο για το αγωνιστικό σκέλος, διότι πρόκειται για παιδιά που έρχονται από διαφορετική νοοτροπία. Ο Λοτζέσκι έδειξε ότι γνωρίζει τον ρόλο του. Πολύ συγκεντρωμένος στην αποστολή του, δεν θα πάρει σουτ από τους άλλους και ιδιαίτερα από το Βασίλη Σπανούλη. Φαινόταν από τα πρώτα φιλικά ότι πρόκειται για εξαιρετική επιλογή της ομάδας για αυτό που χρειαζόταν. Σημαντικό ρόλο για τον Ολυμπιακό έπαιξε το γεγονός ότι ο προπονητής του κατάλαβε νωρίς πως ο Σπανούλης δεν βρίσκεται στην καλύτερη κατάσταση. Δικαιούται να κάνει ένα κακό παιχνίδι και η ομάδα έδειξε έτοιμη να το διαχειριστεί. Αντίθετα, ο Παναθηναϊκός περίμενε τα πάντα από το Διαμαντίδη και του κόστισε. Θα είναι διαφορετικές ομάδες στις επόμενες υποχρεώσεις τους και να μην ξεχνάμε ότι υπάρχει πολύς δρόμος ακόμα. Για την ακρίβεια είμαστε μόνο στην αρχή».
Για τον Παναθηναϊκό: «Ο Παναθηναϊκός θα έπρεπε να είναι πιο έτοιμος. Νομίζω ότι δεν κυνήγησε πολύ το παιχνίδι. Οι άδειες κερκίδες και το προβάδισμα, πιθανώς θεωρούν ότι στην έδρα τους μπορούν να πάρουν το δεύτερο αγώνα, ίσως να τους επηρέασε. Δεν σημαίνει ότι δεν προσπάθησε, αλλά δεν έδειξε την ίδια ζέση. Σε αυτό έπαιξαν ρόλο οι συνθήκες διεξαγωγής. Καλύτερα να έχεις κόσμο κι ας σε βρίζουν. Από το θέαμα αποδείχθηκε πόσο επηρεάστηκαν όλοι. Άστοχα σουτ, δεν έτρεχαν οι παίκτες, εμφανώς επηρεασμένοι από αυτή την κρύα ατμόσφαιρα. Ίσως κρίνουμε λίγο αυστηρά τους Λάσμε και Γκιστ, αλλά σε σχέση με πέρυσι ήταν κακοί. Τους κρίνουμε αυστηρά διότι ήταν εξαιρετικοί πριν από λίγους μήνες. Το αβαντάζ στη ρακέτα τελικά έγινε μειονέκτημα για τον Παναθηναϊκό».
Για το ξεκίνημα των «αιωνίων» στην Ευρωλίγκα: «Η Ευρωλίγκα είναι ένα πρωτάθλημα που σου δίνει το χρόνο να διορθώσεις τα λάθη σου. Ό,τι είδαμε τη Δευτέρα (14/10) νομίζω σύντομα θα είναι πολύ διαφορετικό. Άλλωστε, Ολυμπιακός και Παναθηναϊκός είναι ομάδες καταδικασμένες να πρωταγωνιστήσουν κι αυτό το γνωρίζουν οι αντίπαλοί τους. Πιστεύω ότι θα έχουν και φέτος επιτυχημένη πορεία. Έχοντας στον πάγκο τους συγκεκριμένους προπονητές, που δεν αφήνουν τίποτε στην τύχη, θα τους δούμε πολύ άμεσα να βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο».
Για τους Αργύρη Πεδουλάκη και Γιώργο Μπαρτζώκα: «Η αλήθεια είναι ότι πέρυσι όταν ο Αργύρης Πεδουλάκης και ο Γιώργος Μπαρτζώκας ανέλαβαν τις τύχες των «αιωνίων» δέχθηκαν από όλους μας σκληρή κριτική. Ύστερα από τόσα χρόνια, στην αρχή κι εγώ σκεφτόμουν ως φίλαθλος και περίμενα το εύκολο λάθος για να επικρίνω ενώ δεν έβλεπα τις σωστές επιλογές. Θέλω να πω ότι στην αρχή ήταν μεγάλη η ευθύνη και προσπαθούσαν σαφώς να διαχειριστούν τα λάθη. Αποδείχθηκε πως τόσο ο Μπαρτζώκας όσο και ο Πεδουλάκης πέτυχαν απόλυτα. Έδειξαν εξαιρετική δουλειά, ομάδες που όχι μόνο νίκησαν, πήραν τίτλους, αλλά έπαιζαν και συγκεκριμένο μπάσκετ. Για παράδειγμα, δεν είχα ξαναδεί ομάδα να κάνει δύο τέλεια παιχνίδια σε Final Four από τα χρόνια της Μακάμπι Τελ Αβί, το 2004. Ο Ολυμπιακός το πέτυχε. Δόθηκε ευκαιρία στους νέους Έλληνες παίκτες, δόθηκε και στους Έλληνες προπονητές, είναι καιρός να δούμε διαφορετικά πράγματα συνολικά ως μπάσκετ. Στις δομές μας».
Για το πρωτάθλημα της Basket League ΟΠΑΠ και τη διαχείριση της οικονομικής κρίσης: «Το πρωτάθλημα είναι δύο από τη μία πλευρά και 12 από την άλλη. Οι 12 παίζουν περισσότερο με τα χρήματα του ΟΠΑΠ και της τηλεόρασης, κάνοντας διαχείριση στα οικονομικά και τα αγωνιστικά. Όποιος κάνει καλύτερη διαχείριση θα πετύχει. Ίσως πιο μπροστά να βρίσκονται ΠΑΟΚ, Άρης και Πανιώνιος. Θα έχουμε πολλά ανταγωνιστικά παιχνίδια και νομίζω ότι αυτό είναι κέρδος για τις ομάδες μας. Έχουν μπει νέοι παίκτες στους συλλόγους. Άλλοι θα έπαιζαν ούτως ή άλλως. Η κρίση, όμως, βοήθησε κάποια παιδιά να πάρουν περισσότερο χρόνο ή και την ευκαιρία. Το θέμα είναι να αποδειχθεί πόσο έτοιμος είναι ένας παίκτης, πόσο έχει δουλέψει. Στον αθλητισμό οφείλεις να είσαι έτοιμος. Όποτε έρθει η ευκαιρία, αν θες να μπεις στο κλαμπ των κορυφαίων. Δεν είναι εύκολο. Δεν αρκεί να είσαι καλός. Ας ελπίσουμε ότι η κρίση θα μας δώσει τη νοοτροπία να αξιοποιούμε το ταλέντο. Κάποιοι προπονητές το έκαναν, όπως ο Ντούσαν Ίβκοβιτς και κανείς δεν τον αμφισβητούσε. Ο Παπανικολάου έχει περάσει από τον Άρη και δεν έπαιζε. Ίσως η κρίση τους βάλει όλους να σκεφτούν διαφορετικά».
Για την αποτυχία της Εθνικής Ελλάδας στο Ευρωμπάσκετ της Σλοβενίας: «Πιστεύω ότι τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ήταν η καλύτερη επιλογή αυτοί οι 12. Πιστεύω ότι το πρόβλημα παρουσιάστηκε στη διαχείριση όλου του τουρνουά . Αποδείχθηκε ότι οι πρώτες νίκες μάς ξεγέλασαν. Άλλες ομάδες που εξελίχθηκαν σε έκπληξη, όπως η Φινλανδία ή η Ιταλία, μας νίκησαν και αυτές τις ήττες δεν καταφέραμε να διαχειριστούμε. Λέγαμε για μετάλλιο λόγω του «Ακρόπολις» ή κάποιων φιλικών με τη Γαλλία όπου ο Πάρκερ μόλις είχε φθάσει από την Αμερική. Ήταν μεγάλη διαφορά της εικόνας στα φιλικά και στα επίσημα. Αυτό συμβαίνει. Η Ιταλία και η Φινλανδία χτύπησαν στις αδυναμίες μας. Οι Ιταλοί πήγαν στο ένας εναντίον πέντε και μας κέρδισαν. Κοιτώντας εκ των υστέρων διαπιστώνεις διάφορα. Λέμε για το αν είχαμε καλή αμυντική ομάδα. Αν για παράδειγμα δίναμε χρόνο σε ένα παιδί όπως ο Καυκής ή ο Μπατής που έχουν τέτοιους ρόλους στις ομάδες τους θα φωνάζαμε. Έγιναν αρκετά μετά, μεγαλοποιούμε καταστάσεις. Η νοοτροπία είναι διαφορετική των παικτών μας. Πιστεύω ότι η Εθνική οφείλει να τραβήξει όλες τις άλλες ομάδες».
Για το μέλλον της Εθνικής και του ελληνικού μπάσκετ: «Δεν είναι εύκολο να προχωρήσουν οι αλλαγές που χρειάζονται. Μακάρι οι αποτυχίες να γίνουν οι αιτία να έρθουν όλες αυτές οι αλλαγές. Προσπαθούμε να φέρουμε το αποτέλεσμα με λάθος τρόπο. Ίσως τελικά το στοιχείο μας να μην είναι η άμυνα. Ίσως να πρέπει να βάλουμε 110 πόντους. Γιατί να πρέπει να βάζουμε 45 για να νικήσουμε; Είμαστε από τις λίγες χώρες που έχει τόσες επιλογές στην 12άδα. Διαθέτουμε ταλέντο. Είναι πολλοί που επηρεάζουν το κλίμα. Είναι καλό ότι έχουμε πολλούς γύρω από την ομάδα. Στην Ιταλία δεν ασχολούνται τόσο, αλλά η ομοσπονδία έχει έσοδα. Εδώ είμαστε περισσότεροι που ασχολούμαστε με το μπάσκετ. Δεν γίνεται να το αγαπάς και να βρίσκεις μόνο το κακό».
Για την επιλογή του να παίξει στη Β’ Εθνική, με το Δούκα: «Δεν με απασχόλησε η κατηγορία. Δεν με ένοιαζε αν ήταν Β’ ή Γ’ Εθνική. Η σκέψη μου ήταν να συμμετάσχω κι εγώ στον οργανισμό των εκπαιδευτηρίων Δούκα. Έχω τρία παιδιά στο σχολείο και γνωρίζω τη φιλοσοφία των ανθρώπων, με την οποία συμφωνώ. Βλέπω τα παιδιά μου, οπότε θέλησα κι εγώ να γίνω μέλος αυτής της ομάδας. Η πρόταση ήταν τρομερά ενδιαφέρουσα. Έχει τέλειες εγκαταστάσεις και η ομάδα στη Β’ Εθνική δουλεύει ως σύλλογος Α1, ίσως και καλύτερα. Ο Γιάννης Γιαννόπουλος ήταν από τους πρώτους προπονητές μου στον Πανιώνιο κι αυτό το διευκόλυνε. Με βρήκε απόλυτα σύμφωνο όλο το πρότζεκτ. Μπορώ να προσφέρω κάποια πράγματα αγωνιστικά, αλλά κι έξω από τις γραμμές, την εμπειρία μου προς τα καινούρια παιδιά. Στο πρώτο παιχνίδι είχα την τύχη να παίξω σε ένα πολύ γνωστό μου γήπεδο, αυτό του Περιστερίου, αλλά έψαχνα τον τρίτο διαιτητή. Δεν αποτελεί πρόβλημα για εμένα να προσαρμοστώ στις συνθήκες μιας άλλης κατηγορίας. Δεν ήμουν άλλωστε ο σταρ, οπότε τα ίδια που έκανα σε Παναθηναϊκό ή Κολοσσό Ρόδου προσπαθώ να κάνω τώρα. Το κλίμα στην ομάδα είναι εξαιρετικό».
Για τη Β’ Εθνική: «Το πρωτάθλημα πολύ ανταγωνιστικό. Είναι προς τιμή όλων όσοι ασχολούνται με τη Β’ Εθνική, το επίπεδο του πρωταθλήματος. Δεν υπάρχουν χρήματα κρατικά κι αυτό είναι καλό. Οι ομάδες να μην εξαρτώνται από το κράτος και να αναπτύσσονται ανάλογα με τις δυνατότητές τους».
Για τους νέους παίκτες: «Υπάρχει χάσμα στο μπάσκετ, διότι από νωρίς ασχοληθήκαμε με τα χρήματα, τα αυτοκίνητα και ξεχάσαμε ότι σημασία έχει το ίδιο το άθλημα. Αυτό οφείλουμε να πούμε στα νέα παιδιά και να το αλλάξουμε από τη νοοτροπία μας».
Για την καριέρα του: «Κορυφαία στιγμή της καριέρας μου ήταν η κατάκτηση του Μουντομπάσκετ Εφήβων το 1995. Μια ομάδα που δεν ξέρω αν θα βρεθεί ξανά και Ιούνιο μήνα μαζεύαμε 18.000 κόσμο στο γήπεδο. Οι τίτλοι με τον Παναθηναϊκό ήταν πολύ σημαντικοί για εμένα. Δεν ξεχνώ ποτέ τον Πανιώνιο που μου έδωσε την ευκαιρία να γίνω επαγγελματίας. Στον Άρη ένοιωσα κάτι από εκείνες τις στιγμές που βλέπαμε στην τηλεόραση, όταν τα χαρτάκια γέμιζαν το Αλεξάνδρειο και ο Γκάλης έμπαινε με την ομάδα στο παρκέ. Ανατριχίλα. Με τον Πανελλήνιο και τον Κολοσσό Ρόδου είχαμε πολλές επιτυχίες, αλλά και άσχημες στιγμές. Αυτά συμβαίνουν στον αθλητισμό».
Για τον επίλογο στη διαδρομή του: «Είναι μια ιδιαίτερη χρονιά φέτος. Σταματάω ό,τι κι αν πει ο Γιάννης Γιαννόπουλος. Θυμάμαι το Νίκο Γκάλη να σταματά σε ένα ημίχρονο στον αγώνα με τους Αμπελόκηπους. Δεν αξίζει τέτοιο τέλος στον άνθρωπο που οφείλουμε τα πάντα. Χαίρομαι που επιλέγω εγώ τον επίλογό μου. Μετρώ 19 σεζόν επίσημα ως επαγγελματίας, γιατί έχουμε και τα χρόνια με τα εφηβικά. Κάνω τον 20ό χρόνο φέτος με το Δούκα και κλείνω την διαδρομή μου».