Από το ζενίθ στο ναδίρ
Εκεί όπου έδωσε τελικά το παρών, ασχέτως εάν η ιστορία έγραψε πως η πολύ ισχυρή Βαλένθια ήταν αξεπέραστο εμπόδιο (92-80) στα ημιτελικά. Ένα χρόνο αργότερα η ιστορία για τους «Ολυμπιονίκες» στην Ευρώπη γράφεται διαφορετικά. Την Τρίτη (01/03) ο Πανελλήνιος θα κληθεί να δώσει στη Λαμία τον τελευταίο φετινό ευρωπαϊκό αγώνα του, με αντίπαλο την Άλμπα Βερολίνου. Η ειρωνεία της τύχης είναι πως και οι δύο αντίπαλοι είχαν δώσει πέρυσι το παρών στο Φάιναλ Φορ που είχε διεξαχθεί επί ισπανικού εδάφους και μάλιστα η γερμανική ομάδα είχε φτάσει στον τελικό, όπου γνώρισε την ήττα από τη Βαλένθια (67-44).
Η αναμέτρηση στο Χαλκιοπούλειο, στο πλαίσιο της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του Last 16 του Eurocup, χαρακτηρίζεται ως μάχη γοήτρου τόσο για τον Πανελλήνιο όσο και για την Άλμπα. Καμία από τις δύο ομάδες δεν τρέφει ελπίδες πρόκρισης, αφού τα «εισιτήρια» για την 8άδα έχουν ήδη περάσει στα χέρια της ισπανικής Καχασόλ και της ιταλικής Μπενετόν Τρεβίζο. Μετά τη συμπλήρωση των πέντε πρώτων αγωνιστικών, η Καχασόλ έχει ρεκόρ 5-0, η Μπενετόν 4-1, η Άλμπα 1-4 και ο Πανελλήνιος 0-5. Ακόμη μία ειρωνεία της τύχης είναι πως ο παίκτης που πέρυσι τέτοια εποχή οδηγούσε την ελληνική ομάδα στους «8», ο Ντέβιν Σμιθ, ήταν ο καταλύτης προκειμένου να πάρει η Μπενετόν το εισιτήριο της πρόκρισης. Και στα δύο ματς των «Ολυμπιονικών» με την ιταλική ομάδα, μάλιστα, ήταν ο παίκτης που καθόρισε σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα.
Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι φυσικά οι λόγοι που η ευρωπαϊκή πορεία του Πανελλήνιου βρέθηκε από τη μία χρονιά στην άλλη από το ζενίθ στο ναδίρ. Πώς από το περσινό ευρωπαϊκό ταξίδι στο όνειρο φθάσαμε στον ίδιο τον Θανάση Σκουρτόπουλο να δηλώνει πως το Eurocup είναι πολυτέλεια… Κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της έως τώρα πορείας του Πανελληνίου, μπορούμε να σταθούμε στα εξής:
Ελάχιστη προετοιμασία: Η καλοκαιρινή αστάθεια και η αβεβαιότητα σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, σε συνδυασμό με το γεγονός πως το ρόστερ δημιουργήθηκε κυριολεκτικά την ύστατη ώρα, έπαιξε αρνητικό ρόλο, αφού οι «Ολυμπιονίκες» δεν κατάφεραν να κάνουν ολοκληρωμένη προετοιμασία.
Μειωμένο μπάτζετ: Το μπάτζετ σε σχέση με τα περυσινά δεδομένα μειώθηκε περί τα δύο εκατομμύρια ευρώ. Τα 3 εκατ. ευρώ που είχε να διαχειριστεί την περασμένη σεζόν ο Ηλίας Ζούρος έγιναν 1 εκατ. ευρώ φέτος κι όπως είναι φυσικό αυτό το γεγονός είχε αντίκτυπο στις μεταγραφικές κινήσεις.
Φυγή σημαντικών παικτών: Στο περυσινό ρόστερ υπήρχαν παίκτες με σπουδαία προσωπικότητα και πολύ μεγάλο ταλέντο, που κατάφεραν να οδηγήσουν τον Πανελλήνιο μέχρι το Φάιναλ Φορ του Eurocup. Αναφερόμαστε στον Ντέβιν Σμιθ, τον Ρόντρικ Μπλάκνεϊ, τον Ίαν Βουγιούκα και τον Κώστα Χαραλαμπίδη. Η απώλεια της συγκεκριμένης τετράδας αποδείχθηκε καθοριστική, αφού αναφερόμαστε σε τέσσερις παίκτες που τραβούσαν το μεγαλύτερο βάρος στο σκοράρισμα.
Έδρα: Το κλειστό του Περιστερίου αποδείχθηκε πέρυσι μία πολύ δυνατή έδρα στους ευρωπαϊκούς αγώνες των «Ολυμπιονικών». Αντίθετα, δεν ισχύει το ίδιο φέτος με το Χαλκιοπούλειο, αφού μέχρι να εξοικειωθούν οι παίκτες με τις νέες συνθήκες χάθηκαν πολύτιμοι βαθμοί.
Προπονητής: Ο Ηλίας Ζούρος αναδείχθηκε πέρυσι σε κορυφαίο προπονητή του Eurocup, αφού κατάφερε να οδηγήσει τον Πανελλήνιο μέχρι το Φάιναλ Φορ της διοργάνωσης. Από την άλλη, ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, χωρίς να έχει στις πλάτες του μεγάλη ευρωπαϊκή εμπειρία, δεν κατάφερε να προσαρμοστεί γρήγορα στα καινούρια, για τον ίδιο, δεδομένα. Οι δικαιολογίες που έχει είναι βέβαια μεγάλες, αφού από τη στιγμή που κάθισε στον πάγκο τα προβλήματα που υπήρχαν σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο ήταν ουκ ολίγα.