Χριστόπουλος: «Τεράστιο χάσμα»
Είναι από τους πρώτους προπονητές που αποφάσισαν να ρισκάρουν και να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους εκτός ελληνικών συνόρων.
Ο λόγος για το Γιάννη Χριστόπουλο, ο οποίος και τη φετινή σεζόν θα βρίσκεται εκτός Ελλάδας, συγκεκριμένα στο πλευρό του Ντιρκ Μπάουερμαν στην ανερχόμενη δύναμη του γερμανικού μπάσκετ, την Μπάγερν Μονάχου. Ο Πατρινός τεχνικός δεν θα είναι η πρώτη φορά που θα συνεργαστεί με το Γερμανό κόουτς, καθώς οι δυο τους είχαν συνυπάρξει στον Απόλλωνα Πάτρας, στην Μπρνατ Χάγκεν και στην Μπάμπεργκ, ενώ σε προσωπικό επίπεδο δένονται με στενή φιλία.
Ο Γιάννης Χριστόπουλος μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΣΕΠΚ για τη νέα πρόκληση της καριέρας του, τη συνεργασία του με τον προπονητή της Εθνικής Γερμανίας, αλλά και τις διαφοράς ανάμεσα στο ελληνικό και το γερμανικό πρωτάθλημα. Αναλυτικά τα όσα είπε…
Για τη συνεργασία του με την Μπάγερν Μονάχου: «Μόνο χαρά μπορεί να σου προξενήσει και μόνο το ενδεχόμενο συνεργασίας με μια ομάδα όπως η Μπάγερν. Ακόμα κι αν αυτό το εγχείρημα βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, η ομάδα έχει όλα τα εχέγγυα για να πρωταγωνιστήσει στο γερμανικό πρωτάθλημα και την Ευρώπη. Από την πρώτη στιγμή που έμαθα για το ενδιαφέρον της μου δημιουργήθηκε ένα τεράστιο κίνητρο. Όταν γνωρίζεις τον τρόπο και τη νοοτροπία που προσεγγίζει όλα τα θέματα μια ομάδα σού αυξάνει ακόμα πιο πολύ το κίνητρο για να πετύχεις».
Για τον Ντιρκ Μπάουερμαν: «Με τον Ντιρκ είχαμε συνεργαστεί και πάλι πριν από περίπου 11 χρόνια. Γνωρίζω τη φιλοσοφία του, τον τρόπο σκέψης του και τη νοοτροπία του, κάτι που κάνει πιο εύκολο το έργο μου. Ειδικά τώρα που λόγω Εθνικής Γερμανίας απουσιάζει και καλούμαι να τον αντικαταστήσω. Όλα αυτά τα χρόνια γνωρίζω ότι έχει κάνει τεράστιες προσπάθειες σε όλες τις ομάδες που βρισκόταν, φροντίζοντας να φέρει τα μεγαλύτερα δυνατά αποτελέσματα».
Για τους λόγους που συνεχίζει εκτός Ελλάδας: «Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, ζώντας στο εξωτερικό, έχω καταλάβει πως υπάρχει τεράστιο χάσμα στη νοοτροπία και στο τρόπο αντίληψης της λειτουργίας των ομάδων. Είναι κάτι που με στεναχωρεί και παράλληλα μου προκαλεί τρομερή εντύπωση, πώς γίνεται μια τόσο μπασκετικά ανεπτυγμένη χώρα όπως η δική μας να μην έχει καταφέρει να δημιουργήσει μια υγιή βάση προσώπων και πραγμάτων».
Για τη δυναμική του γερμανικού πρωταθλήματος σε σχέση με το ελληνικό: «Όλη η δομή του πρωταθλήματος στηρίζεται στην ισχυρή βάση που έχει βάλει η διοργανώτρια αρχή σε συμφωνία με τις διοικήσεις των ομάδων. Για παράδειγμα, όλες οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να στελεχώνονται από επαγγελματίες στους τομείς του marketing, του management, των δημοσίων σχέσεων και των ΜΜΕ. Γνωρίζω καλά πως για τις περισσότερες ομάδες αυτό αποτελεί σημαντικότερο στοιχείο από το να ξοδέψουν χρήματα για την υπογραφή ενός παίκτη.
Επίσης, υπάρχουν κανόνες για την ομαλή οικονομική λειτουργία των ομάδων που τηρούνται αυστηρά και τα παραθυράκια είναι πολύ μικρά. Όσον αφορά στις γηπεδικές εγκαταστάσεις, αποτελούν πρώτο μέλημα της λίγκας γιατί είναι σημαντικό να έχουν την ευχέρεια οι φίλαθλοι να παρακολουθούν τα παιχνίδια σε γήπεδα υπερσύγχρονα με ζηλευτές εγκαταστάσεις. Μην ξεχνάμε ότι αυτοί αποτελούν το αγοραστικό κοινό. Τέλος, όσον αφορά στο κομμάτι των χορηγιών υπάρχει τρόπος και προστασία των προϊόντων που προβάλλονται. Η ανταποδοτικότητα είναι μεγάλη και σε συνδυασμό με τον τρόπο που προβάλλονται προσελκύονται περισσότεροι χορηγοί».
Για την Εθνική Ελλάδας: «Είδα την Εθνική στο τουρνουά στο Μπάμπεργκ και παρατήρησα ότι είναι σε πολύ καλό αγωνιστικό επίπεδο. Παρότι λείπουν κάποιοι σημαντικοί παίκτες, που έχουν δώσει το στίγμα τους, η Εθνική έχει όλα τα εχέγγυα για να πάει καλά. Έχει βρει τον τρόπο να λειτουργεί με γνώμονα την ομαδικότητα και το «εμείς». Νομίζω οι παίκτες και το προπονητικό τιμ έχουν την κράση και το σθένος να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις που έχουμε όλοι.
Για την Εθνική Γερμανίας: Όσον αφορά τη Γερμανία κι αυτή τα τελευταία δύο χρόνια έχει προσθέσει κάποια νέα παιδιά. Σε συνδυασμό με την παρουσία των Νοβίτσκι και Κέιμαν θεωρώ ότι θα είναι πολύ ανταγωνιστική».