NBA: 70 χρόνια συγκινήσεις (photos&videos)

NBA: 70 χρόνια συγκινήσεις (photos&videos)

Με αφορμή την έναρξη της 70ης σεζόν του κορυφαίου Πρωταθλήματος μπάσκετ στον πλανήτη το OnSports θυμάται τις 15 καλύτερες σειρές τελικών στην ιστορία! Γιατί 15; Επειδή 10 είναι λίγες!

Η αντίστροφη μέτρηση έχει αρχίσει, η ατμόσφαιρα... ηλεκτρίζεται και η νέα σεζόν του NBA βρίσκεται προ των πυλών. Η αγωνιστική περίοδος 2015-16 είναι ξεχωριστή από κάθε άποψη, αποτελώντας την 70η σεζόν του κορυφαίου Πρωταθλήματος μπάσκετ στον κόσμο.

Με αφορμή τον εορτασμό 70 ετών από το πρώτο Πρωτάθλημα του NBA το OnSports θυμάται τις 15 καλύτερες σειρές τελικών στην ιστορία. Γιατί 15; Επειδή 10 είναι λίγες!

15. Μπόστον Σέλτικς – Σεντ Λούις Χοκς / 1957

Η χρονιά του «θρύλου» της Βοστώνης Τομ Χέινσον. Ένας ρούκι κατάφερε όλο το NBA να παραμιλάει με τα κατορθώματά του και στο 7ο παιχνίδι της σειράς έκανε... παπάδες, πετυχαίνοντας 37 πόντους και μαζεύοντας 23 ριμπάουντ για να οδηγήσει τους Σέλτικς στη νίκη με 125-123 στη δεύτερη παράταση και στην κατάκτηση του τίτλου!

14. Ντάλας Μάβερικς – Μαΐαμι Χιτ / 2011

Η εκδίκηση είναι ένα πιάτο που τρώγεται κρύο και ο Ντιρκ Νοβίτσκι με την παρέα του το απέδειξαν στη σειρά του 2011. Το Ντάλας έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία που χάνει δυο από τα πρώτα τρία ματς της σειράς με την παλιά μορφή των τελικών (2-3-2) και κατακτά τον τίτλο, νικώντας τους Χιτ του Λεμπρόν Τζέιμς και προκαλώντας πάταγο στο παγκόσμιο μπάσκετ.

13. Σαν Αντόνιο Σπερς – Ντιτρόιτ Πίστονς / 2005

Οι λάτρεις του μπάσκετ χρειάστηκε να περιμένουν 11 ολόκληρα χρόνια, από το 1994 μέχρι το 2005, για να δουν ξανά σειρά τελικών να φτάνει στα επτά παιχνίδια. Από τα επτά ματς μεταξύ των Σπερς και των Πίστονς, μόνο στο παιχνίδι 4 μια ομάδα σημείωσε 100 πόντους και πάνω και αυτή ήταν το Ντιτρόιτ. Το Σαν Αντόνιο κατόρθωσε να πάρει τον τίτλο χωρίς να πετύχει τριψήφιο αριθμό πόντων σε κάποιο ματς, ο Τιμ Ντάνκαν πήρε το τρίτο βραβείο MVP Finals της καριέρας του και οι Σπερς έδειξαν πως κατακτώνται τίτλοι με άμυνα στο σύγχρονο NBA.

12. Γιούτα Τζαζ – Σικάγο Μπουλς / 1998

Η τελευταία παράσταση του Μάικλ Τζόρνταν στο ύψιστο επίπεδο έμελλε να μείνει στην ιστορία. Το Σικάγο έχασε το πρώτο ματς αλλά απάντησε με τρεις νίκες, μεταξύ αυτών με το εμφατικό 96-54 του 3ου τελικού. Η Γιούτα κατάφερε να αντιδράσει και μείωσε, στον 6ο τελικό όμως με τον χρόνο να τελειώνει ο Τζόρνταν πήρε τη μπάλα από τον Μαλόουν, «ζάλισε» τον Ράσελ, εκτέλεσε με 5,2’’ να απομένουν και «σκότωσε» τους Τζαζ, υπογράφοντας το δεύτερο threepeat της «χρυσής» γενιάς του Σικάγο.

11. Πόρτλαντ Μπλέιζερς – Φιλαδέλφεια 76ers / 1977

Η πρώτη σειρά τελικών μετά τη συγχώνευση του NBA και του ABA ήταν άκρως εντυπωσιακή. Το Πόρτλαντ τα βρήκε... σκούρα απέναντι στον Τζούλιους Έρβινγκ και τους 76ers, χάνοντας τα πρώτα δυο ματς, ωστόσο ο Μπιλ Γουόλτον ανέλαβε δράση και με μέσο όρο 18,5 πόντους, 19 ριμπάουντ και 3,7 μπλοκ οδήγησε τους Μπλέιζερς στον τίτλο!

10. Γκόλντεν Στέιτ Γουόριορς – Ουάσινγκτον Μπούλετς / 1975

Η φράση του Ρικ Μπάρι στο NBA.com τα λέει όλα: «Πρέπει να είναι η μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία των τελικών του NBA. Ήτανμιασεζόν-παραμύθι. Όλα πήγαιναν κατ’ ευχή. Είναι κάτι που δεν θα ξεχάσω ποτέ μου». Το Γκόλντεν Στέιτ όχι απλώς πήρε το Πρωτάθλημα, αλλά το πέτυχε «σκουπίζοντας» τους Μπούλετς, παρότι οι δυο ομάδες πήγαν στους τελικούς με την Ουάσινγκτον να έχει 12 περισσότερες νίκες, τη μεγαλύτερη διαφορά νικών μεταξύ ομάδων στους τελικούς του NBA!

9. Σικάγο Μπουλς – Φοίνιξ Σανς / 1993

Αφήνουμε τον Τσαρλς Μπάρκλεϊ να τα... πει: «Πριν το πρώτο ματς είχαμε άγχος. Έπαιξα καλά, νομίζω όμως ότι οι συμπαίκτες μου είχαν επηρεαστεί πολύ. Πριν το δεύτερο ματς μιλάω με την κόρη μου. «Μπαμπά; Θα νικήσετε απόψε;» με ρωτάει. Της απάντησα ότι ο μπαμπάς της είναι ο καλύτερος παίκτης στον κόσμο και πως θα είναι τρομερός στο ματς. Είχα 46-47 πόντους. Έπαιξαεξαιρετικά. Και ο Μάικλ είχε 52. Η κόρη μου έκλαιγε και μου είπε «Χάσατε πάλι μπαμπά». Και της είπα, μωρό μου νομίζω πως ο Μάικλ Τζόρνταν είναι καλύτερος από εμένα. Μου είπε πως δεν το είχα ξαναπεί αυτό και της απάντησα πως δεν το είχα αισθανθεί ξανά αυτό». Με μέσο όρο 41 πόντους στους τελικούς ο Τζόρνταν «σφράγισε» το πρώτο threepeat της καριέρας του και το Σικάγο το τρίτο από τα έξι δαχτυλίδια της «χρυσής» γενιάς του.

8. Λος Άντζελες Λέικερς – Φιλαδέλφεια 76ers / 1980

Τα πρώτα πέντε ματς των τελικών του 1980 ήταν υπόθεση των βετεράνων, με τον Καρίμ Αμπντούλ Τζαμπάρ να έχει 33,4 πόντους μέσο όρο. Στον έκτο αγώνα όμως ο Καρίμ ήταν τραυματίας και ένας ρούκι με το όνομα Μάτζικ Τζόνσον μπήκε στο παρκέ. Έκανε τα πάντα, κυριολεκτικά αφού έπαιξε σε όλες τις θέσεις, πέτυχε 42 πόντους, μάζεψε 15 ριμπάουντ, έδωσε 7 ασίστ και οδήγησε τους Λέικερς στη νίκη με 123-107, θέτοντας τις βάσεις για την αυτοκρατορία του!

7. Σικάγο Μπουλς – Γιούτα Τζαζ / 1997

Η σειρά τελικών που έμεινε στην ιστορία χάρη στο «Flu Game», το ματς που ο Μάικλ Τζόρνταν πέτυχε 38 πόντους παίζοντας με 40 πυρετό και μετά το τέλος του σχεδόν κατέρρευσε στην αγκαλιά του Σκότι Πίπεν. Ο Στιβ Κερ είχε την τιμητική του στο 6ο παιχνίδι με τον Τζόρνταν να του προσφέρει την ευκαιρία και τον Κερ να πετυχαίνει το νικητήριο καλάθι. Ο Air Mike είχε δηλώσει: «Απόψε ο Στιβ Κερ άνοιξε τα φτερά του προς την κορυφή».

6. Λος Άντζελες Λέικερς – Μπόστον Σέλτικς / 1984

Επί τέσσερα χρόνια ο Λάρι Μπερντ και ο Μάτζικ Τζόνσον δεν είχαν συναντηθεί σε τελικούς. Όταν αυτό συνέβη το αποτέλεσμα ήταν λαμπρό. Η συγκεκριμένη σειρά τελικών έμελλε να εκτοξεύσει το NBA σε άλλο επίπεδο χάρη στην κόντρα του Μπερντ με τον Μάτζικ, με τον πρώτο να είναι ο νικητής στους τελικούς του 1984, παίρνοντας και το βραβείο του MVP των τελικών, έχοντας 27,4 πόντους, 14 ριμπάουντ και 3,6 ασίστ κατά μέσο όρο. Όχι πως ο Τζόνσον πήγε... πίσω (18 πόντοι, 7,8 ριμπάουντ και 13,6 ασίστ) αλλά ο Μπερντ ήταν το κάτι άλλο.

5. Νιού Γιόρκ Νικς – Λος Άντζελες Λέικερς / 1970

Ας δούμε με στοιχεία για τι... πράγμα μιλάμε:

Ο 3ος και ο 4ος τελικός κρίθηκαν στην παράταση. Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν είχε 45 πόντους στον 6ο τελικό. Ο Ουόλτ Φρέιζερ πέτυχε 36 πόντους και μοίρασε 19 ασίστ στη νίκη των Νικς στον τελευταίο τελικό και ο Ουίλις Ριντ με θλάση στον μηρό μπήκε στο γήπεδο κουτσαίνοντας στο τελευταίο ματς, πέτυχε μερικά κρίσιμα καλάθια μπροστά στον Τσάμπερλεϊν και επέστρεψε στον πάγκο. Συνολικά; Απλά συγκλονιστική σειρά!

4. Λος Άντζελες Λέικερς – Μπόστον Σέλτικς / 1969

Μια σειρά τελικών γεμάτη ιστορία και ένα αρνητικό ρεκόρ που «στοίχειωσε» την καριέρα ενός τεράστιου παίκτη. Ο Τζέρι Γουέστ έκανε τα πάντα απέναντι στη Βοστώνη. Πήρε το βραβείο του MVP των τελικών παρότι οι Σέλτικς κατέκτησαν τον τίτλο σε μια σειρά που όλα τα ματς κρίθηκαν με μονοψήφια διαφορά πόντων. Ο Γουέστ έχασε για έκτη φορά (!) σε τελικούς NBA εκείνη τη χρονιά, ένα «επίτευγμα» που κανείς δεν θέλει να ισοφαρίσει και δύσκολα θα καταφέρει να το κάνει. Η πρώτη χρονιά του Ουίλτ Τσάμπερλεϊν στους Λέικερς και η τελευταία σεζόν της λαμπρής καριέρας του Μπιλ Ράσελ «είδε» τη Βοστώνη να κατακτά τον 11ο τίτλο της σε διάστημα 13 ετών.

3. Λος Άντζελες Λέικερς – Ντιτρόιτ Πίστονς / 1988

Αν υπάρχει κάτι που ξεχωρίζει περισσότερο από ο,τιδήποτε άλλο σε αυτή τη σειρά είναι οι 25 πόντοι του Αϊζάια Τόμας σε μια περίοδο στον 6ο τελικό. Με διάστρεμμα στον αστράγαλο! Πρακτικά έπαιζε με ένα πόδι, τελειώνοντας το ματς με 43 πόντους, όμως οι Λέικερς πήραν τη νίκη. Το Λος Άντζελες πήρε τον τίτλο χάρη στην τρομερή εμφάνιση του Τζέιμς Γουόρθι (36 πόντοι, 16 ριμπάουντ, 10 ασίστ) με τον Τόμας να μένει εκτός λόγω του διαστρέμματος. Μια σεζόν αργότερα το Ντιτρόιτ πήρε εκδίκηση.

2. Λος Άντζελες Λέικερς – Μπόστον Σέλτικς / 1962

Βλέποντας τα highlights από τους τελικούς του NBA πριν 53 χρόνια καταλαβαίνεις πόσο έχει αλλάξει το μπάσκετ. Σαφώς πιο αργό, με λιγότερη δύναμη και περισσότερα λάθη. Τα «τοτέμ» που βρίσκονταν στο παρκέ όμως και η δραματική εξέλιξη των τελικών τοποθετούν αυτή την επική σειρά στο νούμερο 2. Στο πέμπτο ματς ο Έλγκιν Μπέιλορ έγραψε ιστορία, πετυχαίνοντας ρεκόρ πόντων σε αγώνα τελικών με 61, προσθέτοντας 22 ριμπάουντ στην... εξίσωση, οδηγώντας τους Λέικερς στη νίκη με 126-121! Στο τέλος η Βοστώνη ήταν αυτή που χαμογέλασε με τον Μπιλ Ράσελ να διαλύει τα κοντέρ, έχοντας 30 πόντους και 40 (!) ριμπάουντ στον 7ο τελικό ο οποίος κρίθηκε στην παράταση με τον Ράσελ να τελειώνει τη σειρά έχοντας 189 ριμπάουντ. Κοινώς, 27 ριμπάουντ μέσο όρο ανά αγώνα!!!

1. Μαϊάμι Χιτ – Σαν Αντόνιο Σπερς / 2013

Το τολμήσαμε και είμαστε στο... έλεός σας για κάθε κριτική. Οι τελικοί του 2013 ήταν κάτι το ανεπανάληπτο και επειδή μόνο τα στοιχεία αποτελούν επιχείρημα ώστε να αξιολογήσεις τις αξέχαστες σειρές τελικών, ας δούμε τι συνέβη πρόπερσι:

* Ο Τόνι Πάρκερ έκρινε το πρώτο ματς με ένα απίστευτο καλάθι

* Ο Λεμπρόν «κέρασε» τάπες σε Σπλίτερ και Ντάνκαν λες και ήταν... rookies

* Στα πρώτα πέντε ματς ο Ντάνι Γκριν ευστόχησε σε 25 τρίποντα, κοινώς 5 ανά ματς

* Ο Τζέιμς είχε 25,3 πόντους, 10,9 ριμπάουντ και 7 ασίστ μέσο όρο σε επτά αγώνες

* Οι Σπερς έχασαν τον 6ο τελικό εξαιτίας μιας... γκέλας και του φαρμακερού τριπόντου του Ρέι Άλεν από τη γωνία που θα μείνει για πάντα χαραγμένο στη μνήμη μας

* Το τέλος του 7ου τελικού «είδε» τον Λεμπρόν να κατακτά το δεύτερο δαχτυλίδι της καριέρας του και το δεύτερο βραβείο MVP τελικών.

Με Λεμπρόν, Ντάνκαν, Πάρκερ, Τζινόμπιλι, Γουέιντ, Μπος και Άλεν στο παρκέ οι τελικοί ήταν... έκθεση υπάρχοντος και μελλοντικού Hall of Fame. Η σειρά του 2013 είχε επτά συγκλονιστικά ματς, με το καθένα να κρίνεται στο... νήμα, την ώρα που το old school basket συγκρουόταν με τη new age του NBA.



Ματίας Αλμέιδα: Υποψήφιος για νέος προπονητής του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι
Ματίας Αλμέιδα: Υποψήφιος για νέος προπονητής του Μέσι στην Ίντερ Μαϊάμι
ΑΕΚ: Ο Ηλιόπουλος δίνει 1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων
ΑΕΚ: Ο Ηλιόπουλος δίνει 1,5 εκατ. ευρώ στην ΕΠΟ για τις Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός AKTOR και Καλλιθέα - Πανσερραϊκός
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Ζαλγκίρις - Παναθηναϊκός AKTOR και Καλλιθέα - Πανσερραϊκός
Εθνική Ελλάδας: Μαθαίνει αντίπαλο στα playoffs του Nations League – Η ώρα και το κανάλι της κλήρωσης
Εθνική Ελλάδας: Μαθαίνει αντίπαλο στα playoffs του Nations League – Η ώρα και το κανάλι της κλήρωσης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved