Raptors: Η… κληρονομιά του Valanciunas

Raptors: Η… κληρονομιά του Valanciunas

Όπως έγινε γνωστό ο Jonas Valanciunas αποχώρησε από την προετοιμασία της Εθνικής Λιθουανίας για το επερχόμενο Eurobasket, με προορισμό το Toronto όπου αναμένεται να υπογράψει την ανανέωση του συμβολαίου του με τους Raptors.

Οι «δεινόσαυροι» που έχουν εξελιχτεί την τελευταία διετία σε μια υπολογίσιμη και άκρως ανερχόμενη δύναμη του ΝΒΑ, επένδυσαν πριν λίγα χρόνια στο ταλέντο του και πλέον είναι έτοιμοι να τον «δέσουν» στο Toronto με τετραετές συμβόλαιο αξίας 60 εκατομμυρίων δολαρίων. Η θέση του center είναι κομβικής σημασίας για τους Raptors καθώς πλην ελαχίστων εξαιρέσεων δεν μπόρεσαν ποτέ να βρουν κάτι αξιόλογο για να αποτελέσει την «κολώνα» κάτω μέσα στη ρακέτα τους. Διαβάστε παρακάτω ποιοι παίκτες ξεχώρισαν στους «δεινόσαυρους» στην 20ετή πορεία τους στο ΝΒΑ.

Μarcus Camby (1996-98)

Στη δεύτερη σεζόν της ιστορίας τους, ως νέα ομάδα οι Raptors επέλεγαν στο νο. 2 του draft του 1996. Η ξεκάθαρη επιλογή τους ήταν ο θηριώδης center Marcus Camby μια και ο Allen Iverson θα ήταν επιλογή των Sixers στο νο. 1. Ο Camby υπήρξε ο πρώτος καλός ψηλός της ομάδας ξεχωρίζοντας πολύ γρήγορα με το παιχνίδι του. Οι αριθμοί της rookie σεζόν του (14.8 πόντοι, 6.3 ριμπάουντ και 2.1 κοψίματα) ήταν αρκετοί ώστε να επιλεχτεί στην καλύτερη ομάδα των Rookies, παρά το γεγονός ότι είχε χάσει 19 παιχνίδια λόγω τραυματισμών.

Camby

Με την παρουσία του οι Raptors βελτιώθηκαν σημαντικά στην άμυνα, αφού από την 28η καλύτερη άμυνα, μεταβλήθηκαν στην 17η! Τη δεύτερη σεζόν του μάλιστα έφτασε να είναι πρώτος σε κοψίματα σε ολόκληρο το ΝΒΑ μοιράζοντας 3.7 «φιστίκια» ανά αγώνα. Το γεγονός ωστόσο ότι η ομάδα υπολειπόταν σε εμπειρία, σε συνδυασμό με τους συχνούς τραυματισμούς του, οδήγησαν τους «δεινόσαυρους» να τον στείλουν με ανταλλαγή στους Knicks το 1998 για αποκτήσουν τους Charles Oakley και Sean Marks.

Στατιστικά Καριέρας στους Raptors: 13.5 πόντοι , 44.8 % εντός πεδιάς, 65.4 % στις ελεύθερες βολές, 6.8 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 2.9 κοψίματα σε 126 αγώνες.

Antonio Davis (1999-2003)

Αποτελεί ίσως τον πιο πετυχημένο center στην ιστορία των Raptors. Βρίσκεται σε ένα κλειστό group παικτών (Vince Carter, Chris Bosh, Kyle Lowry) οι οποίοι αγωνίστηκαν σε All-Star Game όντας παίκτες του Toronto. Ο κάποτε center του Παναθηναϊκού αναγέννησε την καριέρα του 2001 όταν η ομάδα του, Indiana Pacers τον έστελνε με ανταλλαγή στην ομάδα του Καναδά, αφού αποτέλεσε ουσιαστικά τον αρχηγό σε μία νεαρή ομάδα με παίκτες όπως ο Vince Carter και ο Tracy McGrady.

antonio-davis

Η παρουσία του μάλιστα τη σεζόν 2001-02 αποδείχτηκε κομβική, καθώς με τον Carter να χάνει το τελευταίο μέρος της regular season λόγω τραυματισμού, εξελίχτηκε σε καθοριστικό παράγοντα έτσι ώστε η ομάδα να πετύχει 12 νίκες στους τελευταίους 14 αγώνες που απουσίαζε ο «Air Canada», κλειδώνοντας έτσι την 7η θέση της Ανατολής που οδηγούσε στα Play Off.

Στα μέσα της σεζόν 2003-04 ήταν μέρος του πακέτου ανταλλαγής μαζί με τους Jerome Williams και Chris Jefferies, που έφερε στο Toronto τους Jalen Rose, Donyel Marshall και Lonny Baxter από τους Bulls. Μετά από μία μικρή περιπλάνηση σε Chicago και Νέα Υόρκη, επέστρεψε το 2005 στους αγαπημένους του Raptors όπου έκλεισε και την καριέρα του. Αποτελεί μέχρι σήμερα τον δεύτερο καλύτερο ριμπάουντερ στην ιστορία της ομάδας (2839), τρίτο σε κοψίματα (405) και όγδοο σε συμμετοχές (310).

Στατιστικά Καριέρας στους Raptors: 12.9πόντοι , 42.6 % εντός πεδιάς, 77 % στις ελεύθερες βολές, 9.2 ριμπάουντ, 1.7 ασίστ, 2.9 κοψίματα σε 310 αγώνες.
Hakeem Olajuon (2001-02)

Το καλοκαίρι του 2001 οι Rockets ξαναχτίζουν από την αρχή την ομάδα τους, με τον Olajuon να αποχωρεί από το Houston μετά από 17 ολόκληρα χρόνια. Οι Raptors δεν χάνουν την ευκαιρία φέρνοντάς τον στο Toronto συμφωνώντας για 3ετές συμβόλαιο συνεργασίας. Στον Καναδά ο Olajuon δεν ήταν ο παίκτης του παρελθόντος έχοντας τους χειρότερους μέσους όρους της καριέρας του.
Τα προβλήματα με τη μέση του δεν του επέτρεψαν να ολοκληρώσει τη σεζόν, τελειώνοντας ουσιαστικά την καριέρα του μετά από 61 αγώνες. Μπορεί να μη έκανε τη διαφορά που όλοι περίμεναν, ωστόσο και μόνο η παρουσία του Hakeem «The Dream» Olajuon στους Raptors έστω και για μία σεζόν, ήταν αρκετή για να μπει στη συγκεκριμένη λίστα.

Στατιστικά Καριέρας στους Raptors: 7.1 πόντοι , 46.4 % εντός πεδιάς, 56  % στις ελεύθερες βολές, 6ριμπάουντ, 1.1 ασίστ, 1.5 κοψίματα σε 61 αγώνες.

Andrea Bargnani (2006-2013)

Το 2006 οι Raptors επέλεγαν από το υψηλότερο ράφι στο draft εκείνης της χρονιάς, έχοντας την τέλεια ευκαιρία να φέρουν έναν παίκτη που θα αποτελούσε τον ηγέτη τους στην μετά-Vince Carter εποχή. Προσπερνώντας παίκτες όπως ο LaMarcus Aldridge, o Brandon Roy, o Rajon Rondo,  ακόμα και τον νυν Raptor Kyle Lowry, η επιλογή τους ήταν το μεγαλύτερο ταλέντο της Ευρώπης εκείνη την εποχή, ο Andrea Bargnani. Στο πρόσωπο του Ιταλού center πίστεψαν ότι βρήκαν τον νέο Nowitzki, με τις συγκρίσεις μεταξύ των δύο να είναι αμέτρητες.

bargnani

Ο Bargnani εξελίχτηκε σε καλό παίκτη, με το επιθετικό του παιχνίδι να είναι αυτό που τον έκανε να ξεχωρίζει. Άλλο όμως καλός παίκτης και άλλο ο παίκτης-σταρ που ήθελαν να γίνει. Όταν έφυγε ο Chris Bosh για το Miami το 2010 οι απαιτήσεις ανέβηκαν κατακόρυφα για τον ίδιο, ωστόσο αυτός ήταν εμφανές πως δεν μπορούσε να προσφέρει κάτι παραπάνω. Από την άλλη άκρη του Ατλαντικού θεωρούν πως ο ήσυχος και απαθής χαρακτήρας του έπαιξε και αυτός ρόλο σε αυτή την τροπή των γεγονότων. Η έλλειψη μπασκετικού εγωισμού και συναισθημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων ουσιαστικά τον κατέστησαν ουσιαστικά ως τον λάθος παίκτη για τη δουλειά.

Το 2013 αποχώρησε με προορισμό τους Knicks ενώ από φέτος μετακόμισε λίγο πιο δίπλα, στο Brooklyn και τους Nets.
Στατιστικά Καριέρας στους Raptors: 15.2 πόντοι , 43.7 % εντός πεδιάς, 36.1 % στα τρίποντα, 4.8 ριμπάουντ, 1.3 ασίστ σε 433 αγώνες.

Chris Bosh (2003-2010)

Τελευταίο αφήσαμε τον νυν παίκτη των Miami Heat, ο οποίος είχε προλάβει να γράψει τη δική του ιστορία ως μέλος των Toronto Raptors, την επταετία που αγωνίστηκε στον Καναδά. Με βάση τους αριθμούς του είναι ο καλύτερος παίκτης που έχει αγωνιστεί στους «δεινόσαυρους». Είναι πρώτος σκόρερ της ομάδας (10275 πόντοι), πρώτος ριμπάουντερ (4776), πρώτος σε κοψίματα και πρώτος σε παρουσίες σε All-Star Game (2006-2010).

Όντας επιλογή στο νο. 4 στο εξαιρετικό draft του 2003, ο Bosh φαινόταν αρχικά να είναι μια ταχύτητα κάτω από τους υπόλοιπους αστέρες της φουρνιάς του. Ο ίδιος ωστόσο φρόντισε να διαψεύσει ολόκληρο τον κόσμο με τη βελτίωσή του, ενώ με τα χρόνια εξελίχτηκε στο πρώτο όνομα της ομάδας.

bosh

Στους Raptors δεν μπόρεσε να πετύχει κάτι πέραν από απλές συμμετοχές στην post season, αφού και η ίδια του η ομάδα δεν τον βοήθησε ποτέ με φέρνοντας ανάλογους με εκείνον παίκτες γύρω του.  Το καλοκαίρι του 2010 αποχώρησε με προορισμό το Miami όπου παρέα με τους Wade-James συμμετείχαν σε 4 συνεχόμενους Τελικούς του ΝΒΑ, κατακτώντας δύο δαχτυλίδια.

Στατιστικά Καριέρας στους Raptors: 20.2 πόντοι , 49.2 % εντός πεδιάς, 79.6 % στις ελεύθερες βολές, 9.4 ριμπάουντ, 2.2 ασίστ σε 509 αγώνες.

Raptors: Η… κληρονομιά του Valanciunas



Super League: «Πρόγευμα» με Ολυμπιακό για την 10η αγωνιστική
Super League: «Πρόγευμα» με Ολυμπιακό για την 10η αγωνιστική
«Μάγκας» Παναθηναϊκός: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων (02/11)
«Μάγκας» Παναθηναϊκός: Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων (02/11)
NBA: Η Μινεσότα πήρε τη ματσάρα – Νίκες για Σέλτικς, Λέικερς | Αποτελέσματα, βαθμολογίες, highlights
NBA: Η Μινεσότα πήρε τη ματσάρα – Νίκες για Σέλτικς, Λέικερς | Αποτελέσματα, βαθμολογίες, highlights
NBA: «Ποιος είναι αυτός;» - Η viral αντίδραση του Ουέιντ όταν είδε το άγαλμά του
NBA: «Ποιος είναι αυτός;» - Η viral αντίδραση του Ουέιντ όταν είδε το άγαλμά του
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved