Mundobasket 2014: Γαλλία - Ισπανία 65-52 (photos)
Η Γαλλία, έχοντας το προβάδισμα σχεδόν σε ολόκληρο τον αγώνα, κέρδισε με 65-52 την Ισπανία και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου!
Απίστευτη έκπληξη από τους πεισματάρηδες Γάλλους, που έθεσαν εκτός τουρνουά τους φιλόδοξους οικοδεσπότες και, τώρα, θα παίξουν με τη Σερβία για την πρόκρισή τους στον τελικό. Οι πρωταθλητές Ευρώπης έλεγξαν τον αγώνα στο μεγαλύτερο κομμάτι του, αντεπεξήλθαν των ξεσπασμάτων των Ιβήρων και πέρασαν πανηγυρικά στην τετράδα. Πρώτος σκόρερ τους αναδείχθηκε ο Μπορίς Ντιό με 15 πόντους, ο οποίος είχε ακόμα πέντε ριμπάουντ, τρεις ασίστ κι ένα κλέψιμο. Δεν στοίχισαν στους «τρικολόρ» τα τρία λάθη του. Από τους ηττημένους, που ήταν εκ των φαβορί για την κατάκτηση ακόμα και του χρυσού μεταλλίου αλλά ολοκλήρωσαν πρόωρα τις υποχρεώσεις τους, ο Πάου Γκασόλ είχε 17 πόντους, οκτώ ριμπάουτ, μία ασίστ και άλλο ένα κλέψιμο.
Αμφότερες οι ομάδες είχαν εξαιρετικά ποσοστά ευστοχίας, 50% οι Γάλλοι και 45% οι Ισπανοί στα δίποντα, αλλά η περιφέρεια έκανε τη διαφορά - 25% οι νικητές (6/25), μόλις 9% οι ηττημένοι (2/22). Οι παίκτες του Βενσάν Κολέ κυριάρχησαν στα ριμπάουντ, με 50 αντί 28, και παρά τα πολλά λάθη τους κατάφεραν να φθάσουν στο θρίαμβο. Πολύτιμους πόντους συνείσφερε στο τελευταίο δεκάλεπτο και ο Τόμας Ερτέλ, που τελείωσε με 13, συν τέσσερις ασίστ και τρία ριμπάουντ, «κλειδώνοντας» επί της ουσίας τη νίκη. Οι Γάλλοι προηγήθηκαν με 51-45 στο 37’, αλλά ο Ρίκι Ρούμπιο μείωσε άμεσα στο τρίποντο (53-30 στο 38’). Ωστόσο, οι παίκτες του Χουάν Αντόνιο Ορένγκα δεν φάνηκαν απειλητικοί στη συνέχεια. Καταναλώθηκαν σε κακές επιθετικές επιλογές, οι αντίπαλοί τους καθάρισαν» στους «αιθέρες» και με ψυχραιμία στο φινάλε έδωσαν και διαφορά στη νίκη τους.
Η εξέλιξη του προημιτελικού
Οι «τρικολόρ» θέλησαν να αιφνιδιάσουν την Ισπανία στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης και το πέτυχαν όταν με 2/2 τρίποντα και 2/2 βολές προηγήθηκαν με 8-0 στο 4’, παγώνοντας το κλειστό της Μαδρίτης. Ωστόσο, οι οικοδεσπότες βρήκαν τις δυνάμεις να αντιδράσουν και μέσα από την άμυνα, που απέφερε τέσσερα κλεψίματα, και το Χουάν Κάρλος Ναβάρο να οδηγεί την επίθεση κατάφεραν τρία λεπτά αργότερα να περάσουν για πρώτη φορά μπροστά στο σκορ με 12-11. Ευτυχώς όμως για τη Γαλλία τα πέντε λάθη της στο πρώτο δεκάλεπτο δεν της στοίχισαν, καθώς οι «φούριας ρόχας» μέτρησαν σε αυτό το διάστημα 0/6 τρίποντα και δεν μπόρεσαν να σηκώσουν κεφάλι στο σκορ, με αποτέλεσμα οι δύο ομάδες να μπουν στο δεύτερο δεκάλεπτο ισόπαλες 15-15.
Η αντίσταση των Ισπανών διήρκεσε μέχρι το 15’ και συγκεκριμένα μέχρι την αλλαγή του Πάου Γκασόλ και με το σκορ στο 21-21. Η είσοδος του Ιμπάκα δίπλα στο μετριότατο Μαρκ Γκασόλ άνοιξε το δρόμο στους ψηλούς της Γαλλίας, οι οποίοι στο 18’ ολοκλήρωσαν ένα σερί 7-0, γράφοντας στον φωτεινό πίνακα το 28-21. Ο Πάου Γκασόλ επέστρεψε εσπευσμένα, ο Καλντερόν ευστόχησε στο πρώτο τρίποντο της Ισπανίας ύστερα από έντεκα προσπάθειες, αλλά Μπατούμ και Λοβέρν βρήκαν και πάλι τους διαδρόμους προς το αντίπαλο καλάθι και έστειλαν τη Γαλλία στα αποδυτήρια στο +7 (35-28). Η Γαλλία εξαργύρωσε στο πρώτο ημίχρονο τις επινοήσεις της γραμμής ψηλών της, που σημείωσε τους 27 από τους 35 πόντους της και κυριάρχησε στα ριμπάουντ.
Η Ισπανία μπήκε δυνατά στο παρκέ για την ανατροπή και με την ανοχή της διαιτησίας πέτυχε αυτό που ήθελε. Μάλιστα, με το Ναβάρο να δίνει λύσεις από την περιφέρεια οι «φούριας ρόχας» έτρεξαν επιμέρους σκορ 12-4 και στο 26’ ανέκτησαν το προβάδισμα με 40-39. Ωστόσο, με 2/16 τρίποντα και χαμένη τη μάχη των ριμπάουντ (23 έναντι 40 της Γαλλίας) η «οικοδόμηση» διαφοράς δεν ήρθε ποτέ... Αντίθετα, ο Μπατούμ πήρε έξυπνο φάουλ στο τρίποντο και ξεκόλλησε τη Γαλλία (42-40 στο 28’), πριν ο Ρούντι Φερνάντεθ με άλεϊ ουπ, ύστερα από ασίστ του Ροντρίγκεθ, έγραψε το σκορ περιόδου (42-43). Στον επίλογο του αγώνα η γαλλική... επανάσταση κράτησε με σπουδαία άμυνα στους εννέα πόντους τους διοργανωτές, η επίθεση έβγαλε μάτια με 23π. και με τον Ερτέλ «ήρωα» του αγώνα, καθώς με εννέα διαδοχικούς πόντους μετέτρεψε το 51-48 του 36’ σε 62-52 στα 46’’ πριν από τη λήξη.
Δεκάλεπτα: 15-15, 36-28, 42-43, 65-52.
Γαλλία (Κολέ): Ερτέλ 13, Μπατούμ 9, Μπ. Ντιό 4, Λοβέρν 4, Τζάκσον, Φουρνιέ 4, Πιετρούς 2, Γκομπέρ 5, Αντ. Ντιό 15, Ζελαμπάλ 9.
Ισπανία (Ορένγκα): Π. Γκασόλ 17, Ρούντι 6, Ροντρίγκεθ, Ναβάρο 10, Καλντερόν 5, Ρούμπιο 4, Γιουλ 5, Μ. Γκασόλ 3, Ιμπάκα 2.