«Προτιμώ να δω τον Τζόρντι να φεύγει, παρά να χάσουμε Παναθηναϊκό, ΟΑΚΑ και Αθήνα»
Ο Λιθουανός ρεπόρτερ, Γιόνας Μικλόβας ανέλυσε τα λάθη της Euroleague και του Τζόρντι Μπερτομέου
Αναλυτικά όσα είπε στο SDNA:
Αν ο Τζόρντι Μπερτομέου δεν μπορεί να λύσει την τωρινή κατάσταση με τον Παναθηναϊκό, θα πρέπει να αφήσει την θέση του CEO της Euroleague. Αυτό το tweet έκανα την Πέμπτη και επιτρέψτε μου να μπω σε λίγες περισσότερες λεπτομέρειες.
Η τρέχουσα κατάσταση με τον Παναθηναϊκό είναι μη αποδεκτή. Σε καμία επαγγελματική λίγκα δεν μπορεί μια ομάδα να απειλεί ότι θα φύγει, πόσω μάλλον να το κάνει τόσο δημόσια, όσο ο Παναθηναϊκός. Αυτό προσδίδει κακή δημοσιόττηα στην λίγκα και κάνει την Euroleague να φαίνεται αδύναμη και ασταθής.
Δεν συνέβη κάτι καινούργιο. Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και ο Τζόρντι Μπερτομέου βρίσκονται σε αυτή την αντιπαράθεση εδώ και μερικά χρόνια. Όπως ισχυεί σε κάθε διαφωνία, λάθη γίνονται και από τις δύο μεριές. Ο Γιαννακόπουλος δεν είναι άγιος. Οι ισχυρισμοί του και οι κατηγορίες του τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει κακό στην λίγκα. Από την άλλη μεριά, γιατί ο Μπερτομέου είναι τόσο σκληρός απέναντί του, ενώ αντιμετωπίζει άλλες καταστάσεις ελαφρά τη καρδία;
Η Euroleague έχει πολλά προβλήματα. Ο Τζόρντι Μπερτομέου βρίσκεται σε αυτή τη δουλειά εδώ και 20 χρόνια. Το μπάσκετ σε όλο τον κόσμο απολαμβάνει τους καρπούς της ωρίμασής του, όμως οι ομάδες της Euroleague δεν έχουν βρει οικονομική σταθερότητα. Χρειάστηκαν 16 χρόνια για να βρεθεί ο τρόπος να πληρώνονται οι νίκες και η διοργάνωση του FIBA Champions league έχει να κάνει με αυτό. Ωστόσο, οι αμοιβές της Euroleague, σε συνδυασμό με ορισμένα τηλεοπτικά συμβόλαια, είναι αστείες, σε σύγκριση με τα χρήματα που ξοδεύουν οι ομάδες, για την συμπλήρωση ενός ρόστερ.
Θα πάρω για παράδειγμα τη Ζαλγκίρις Κάουνας, την ομάδα που γνωρίζω καλύτερα από όλες. Αν η Ζαλγκίρις μπει στα πλέι οφ κερδίζει περίπου 2 εκατομμύρια ευρώ (αμοιβές + τηλεοπτικά) από την Euroleague. Πόσα χρήματα βγάζει από τα εισιτήρια; 5-6 εκατομμύρια ευρώ. Πώς είναι λογικό μία ομάδα να βγάζει τρεις φορές περισσότερα χρήματα από την πώληση εισιτηρίων, σε σχέση με όσα παίρνει από την ίδια την Euroleague; Μια μικρή ποδοσφαιρική ομάδα στην Λιθουανία βγάζει περισσότερα από την UEFA παίζοντας μόνο σε προκριματικούς γύρους, από όσα η Ζαλγκίρις, που πηγαίνει στα πλέι οφ. Πώς είναι όλο αυτό φυσιολογικό;
Το Financial Fair Play είναι ανύπαρκτο και αυτό προκαλεί ζημιά στην Euroleague. Υπάρχει πολύ μικρότερο ενδιαφέρον, από αυτό που θα μπορούσε να έχει μία τέτοια διαφοράνωση. Τέσσερις φορές τα τελευταία πέντε χρόνια προκρίθηκαν οι ίδιες τρεις ομάδες στo Final Four: η ΤΣΣΚΑ, η Φενέρμπαχστσε και η Ρεάλ Μαδρίτης. Πρακτικά, μπορείς να πεις πως αυτές οι ομάδες θα φτάσουν στο τέλος του δρόμου πριν καλά - καλά αρχίσει η σεζόν. Ο Μπερτομέου αντεπιτίθεται, λέγοντας πως το ίδιο ισχύει και στο ΝΒΑ, όμως αυτό δεν είναι αληθές. Το ΝΒΑ στηρίζεται σε παίκτες - σταρ: ο Λεμπρόν πήγε από το Μαϊάμι στο Κλίβελαντ και οι τελικοί του πρωταθλήματος μετακόμισαν μαζί του. Στην Ευρώπη οι ομάδες που έχουν απεριόριστο μπάτζετ παίζουν στους τελικούς.
Είχαμε την Νταρουσάφακα, η οποία βρισκόταν στην Euroleague εξαιτίας των πλούσιων χορηγών της. Τώρα έχουμε την Ζενίτ Αγίας Πετρούπολης, που συμμετέχει στην Euroleague για τον ίδιο λόγο. Μετά, έχουμε την Μπαρτσελόνα, που αγωνίζεται σε ένα μικρό και παλιό γήπεδο, παρά το γεγονός πως οι ομάδες με συμβόλαιο Τύπου Α είναι υποχρεωμένες να έχουν μία έδρα 10.000 θεατών. Επίσης, έχουμε την ΤΣΣΚΑ Μόσχας, που έχει αναδειχθεί πολλές φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης, η οποία μέχρι το 2016 έδινε τους αγώνες της σε ένα γήπεδο με 5.000 θέσεις. Πώς μία ομάδα οφείλει να υπακούσει στους κανόνες και μία άλλη όχι;
Ήμουν έξαλλος όταν η Euroleague ξεκίνησε πειθαρχική έρευνα για όσα έγιναν στο ματς της φετινής σεζόν ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ. Το παιχνίδι ήταν ένα από τα "all time classics". Σπουδαίος αγώνας με μια μοναδική ατμόσφαιρα. Ξεπεράστηκαν τα όρια; Ναι, φυσικά. Όμως, είναι ένα κλασικό ντέρμπι, που στην Ευρώπη είναι μια κατηγορία μόνο του. Θα πρέπει να ζητωκραυγάζουμε γι' αυτά τα παιχνίδια, όχι να τα τιμωρούμε. Γιατί δεν τιμωρούνται οι ομάδες που παίζουν σε μικρά, μισοάδεια γήπεδα, αλλά επιβάλλονται ποινές σε εκείνες που έχουν πάθος και ιστορία από πίσω τους;
Τώρα, αν ο Παναθηναϊκός αποχωρήσει από την Euroleague, θα μας λείψει πολύ. Την τελευταία τετραετία ταξίδεψα σε όλες τις πόλεις της Euroleague, είδα όλα τα γήπεδα, ένιωσα την ατμόσφαιρα παντού. Η εμπειρία του ΟΑΚΑ είναι μία από τις κορυφαίες, αν όχι η κορυφαία. Ένας αγώνας πλέι οφ σε αυτή την έδρα είναι μία "must" στιγμή. Υπάρχει πάθος. Υπάρχει ιστορία. Η Αθήνα είναι μία από τις λίγες πόλεις της Ευρώπης, στην οποία μπορείς να μιλήσεις με τον καθέναν για μπάσκετ και οποιοσδήποτε μπορεί να σου πει πολλά.
Και τώρα όλο αυτό μπορεί να φύγει; Συγγνώμη, αλλά θα προτιμούσα να δω τον Τζόρντι να φεύγει, παρά να χάσουμε τον Παναθηναϊκό, τον ΟΑΚΑ και την Αθήνα.