Τα 10 συν και πλην της νέας Ευρωλίγκας
Τέσσερις μήνες μετά, ο Κώστας Φλεβαράκης αναλύει στο OnSports τι έγινε καλύτερο με το νέο σύστημα αγώνων και τι τον προβληματίζει. Ποιο το αβαντάζ Παναθηναϊκού Superfoods και Ολυμπιακού.
Η νέα Ευρωλίγκα αρέσει και αυτό διαπιστώνεται τόσο από τα εισιτήρια που κόβονται στους αγώνες και από την τηλεθέαση, όσο και από τους περισσότερους χορηγούς που δείχνουν πλέον ενδιαφέρον. Επίσης, οι ίδιοι οι παίκτες, μιλούν για μια πολύ πιο ενδιαφέρουσα διοργάνωση, με περισσότερους αμφίρροπες αναμετρήσεις, μεγάλα σκορ και καταιγιστικό ρυθμό.
Σίγουρα δεν έχει γίνει NBA η Ευρωλίγκα. Άλλωστε εκεί μιλάμε για ένα ξεχωριστό πρωτάθλημα, μιας χώρας. Αλλά το νέο σύστημα αρέσει, έχοντας βέβαια και τα αρνητικά του. Οι τραυματισμοί, η κούραση, οι μετακινήσεις…
Για όλα τα συν και τα πλην, για το τι έγινε καλύτερο και τι προβληματίζει, μίλησε στο OnSports ο Κώστας Φλεβαράκης. Ο καταξιωμένος Έλληνας τεχνικός ανέλυσε το θέμα, εστιάζοντας σε εξαιρετικά ενδιαφέροντα σημεία και απαριθμώντας τα θετικά και τα αρνητικά του νέου τρόπου διεξαγωγής των αγώνων.
Κατά τη γνώμη σας, ποια είναι τα θετικά στοιχεία στη νέα διοργάνωση;
«Η άποψή μου για το θέμα είναι ακριβώς η ίδια που ήταν και πριν από τέσσερις μήνες. Περίμενα να δω μια διοργάνωση που θα την απολαμβάνουν οι παίκτες και ο κόσμος και αυτό συμβαίνει. Και είναι φυσικά το μεγάλο θετικό.
+ Οι παίκτες, από τη μεριά τους, θέλουν πάντα περισσότερα ματς και λιγότερες προπονήσεις. Έτσι το διασκεδάζουν, το έχω συνειδητοποιήσει σε όλη μου την πορεία στον χώρο.
+ Από την άλλη ο κόσμος, έχει τη δυνατότητα να βλέπει συχνά μεγάλα ματς μεταξύ των κορυφαίων ομάδων και αυτό είναι λογικό να τον ενθουσιάζει.
+ Ακόμα και τα διπλά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα δεν κουράζουν. Κάθε άλλο, δίνουν μια άλλη γοητεία, είτε τα παρακολουθήσεις τηλεοπτικά, είτε βρεθείς στο γήπεδο. Κερδίζει η ευρωλίγκα από όλα αυτά και ήταν προς όφελός της η αλλαγή. Στη ζυγαριά θα έλεγα πως τα θετικά είναι σημαντικότερα από τα αρνητικά.
+ Τέλος, θα τονίσω πως το νέο μοντέλο δίνει ένα συν στις ελληνικές ομάδες. Κι αυτό διότι το ελληνικό πρωτάθλημα δεν είναι τόσο απαιτητικό σε σχέση με άλλα δυσκολότερα ευρωπαϊκά, όπως το ισπανικό, το ρωσικό, το τουρκικό ακόμα και το γερμανικό. Και δεν είναι μόνο οι ποιότητα των υπολοίπων ομάδων στις εγχώριες διοργανώσεις. Είναι και τα πολλά εσωτερικά ταξίδια που κουράζουν τους παίκτες. Η Μπάμπεργκ, για παράδειγμα, έχει μεγάλες μετακινήσεις συνεχώς στη Γερμανία. Το ίδιο και η ΤΣΣΚΑ. Γι’ αυτό λέω ότι το νέο μοντέλο δίνει ένα έξτρα αβαντάζ σε Παναθηναϊκό Superfoods και Ολυμπιακό καθώς μπορούν να ξεκουράζουν παίκτες και να διαχειρίζονται καλύτερα το ρόστερ το Σαββατοκύριακο».
Ποια είναι όμως τα αρνητικά; Πού καταλήγετε;
«Αυτό το πρόγραμμα έχει κάποια δεδομένα: Οι ομάδες με τα γεμάτα ρόστερ, με χημεία, με προπονητή για χρόνια στο σύλλογο, έχουν πλεονέκτημα. Πάντα θα είχαν, αλλά στη νέα Ευρωλίγκα, όλα τα παραπάνω σου δίνουν ακόμα μεγαλύτερο προβάδισμα. Όσο πιο πλήρες είναι ένα ρόστερ τόσο πιο εύκολα μπορεί να αντεπεξέλθει στα δύσκολα προγράμματα.
-Αυτό λοιπόν σημαίνει πως οι ομάδες με λιγότερο μεγάλα ρόστερ, εκ των πραγμάτων θα χάσουν έδαφος με την πάροδο του χρόνου.
-Αρνητικό το νέο σύστημα είναι για τους προπονητές, καθώς θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε ένα στιλ κάπως διαφορετικό. Ιδιαίτερα οι έλληνες, που είχαμε μάθει να δουλεύουμε με τους παίκτες μας στις προπονήσεις και τώρα οι προπονήσεις είναι λίγες.
-Επίσης η επιβάρυνση είναι μεγάλη. Πολλά ταξίδια, πολλά ματς. Ιδιαίτερα για τις ομάδες που δεν έχουν μεγάλα ρόστερ. Επιβαρύνονται οι παίκτες και στην ευρωλίγκα και στις εγχώριες διοργανώσεις και ως εκ τούτου είναι λίγο πιο εύκολο να τραυματιστείς. Βέβαια πάντα υπήρχαν οι τραυματισμοί. Για παράδειγμα, μην πιστέψουμε ότι μια δυνατή προπόνηση έχει κάποια μεγάλη διαφορά από ένα ματς. Αν μπορείς να ξεκουράζεις παίκτες είναι πολύ σημαντικό.
-Η προσαρμογή του κόσμου στα… σκαμπανεβάσματα των ομάδων, είναι κάτι που επίσης πρέπει να σημειωθεί. Πρέπει πλέον και οι φίλαθλοι να καταλάβουν πως δεν είναι περίεργο να χάσεις ένα ματς που φαινομενικά ήταν για να το κερδίσεις. Και το αντίθετο: Να κερδίσεις σε μια έδρα δύσκολη που δεν το περίμενες. Οι μεγάλες ήττες και οι μεγάλες νίκες τονίζονται, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, αλλά δεν πρέπει. Είναι φυσιολογικά πλέον όλα τα αποτελέσματα και ο κόσμος πρέπει να προσαρμοστεί και να μην πιέζει τις ομάδες σε μια κακή τους φάση.
-Τα ταξίδια είναι σίγουρα ένα αρνητικό για τις ομάδες όπως είπα και αν θα γινόταν να είχαν όλες τσάρτερ για τις μετακινήσεις τους θα ήταν ιδανικό.
-Τέλος, αρνητικό το νέο σύστημα διεξαγωγής, ίσως να είναι για τις εθνικές ομάδες. Δεν θέλω να το πιστεύω, αλλά υπάρχει μια τέτοια πιθανότητα. Να πέσει δηλαδή το επίπεδο των εθνικών, λόγω καλών παικτών που θα επιλέγουν να μην συμμετέχουν εξαιτίας του επιβαρυμένου προγράμματος. Εδώ έχω μια επιφύλαξη λοιπόν και περιμένω να το δω».