Μίσσας: «Να μην βρει ρυθμό η Ρωσία»
Η Εθνική Ελλάδας έχει πιθανότητες πρόκρισης στα ημιτελικά, αν παρουσιαστεί με λογική και σοβαρότητα στον προημιτελικό, όπως τόνισε ο Κώστας Μίσσας.
Ο Έλληνας κόουτς μίλησε στην συνέντευξη Τύπου ενόψει του παιχνιδιού της Τετάρτης (13/9) υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να μην επιτραπεί στους Ρώσους να βρουν ρυθμούς, αλλά και να «κοπεί» ο Σβεντ από τους συμπαίκτες του.
«Οι οκτώ ομάδες που έχουν φτάσει εδώ είναι όλες πολύ καλές. Όλες θέλουν να προχωρήσουν, παίζει ρόλο ποιος το θέλει πάρα πολύ και ποιος θα κάνει την υπέρβαση. Η μαχητικότητα παίζει μεγάλο ρόλο και θα πρέπει η Ρωσία να μη βρει ρυθμό. Η επιθετική άμυνα είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι για να τους αλλάξουμε τρόπο σκέψης. Θεωρώ πως έχουμε πιθανότητες, αν προσεγγίσουμε το ματς με λογική και σοβαρότητα. Θέλουμε να τρέξουμε, από τη στιγμή που θα έχουμε τη συγκέντρωση να πάρουμε τα ριμπάουντ. Η Ρωσία παίζει επίσης επιθετικά στην άμυνα και θα πρέπει να έχουμε υπομονή για να χτυπάμε στη δεύτερη και τρίτη γραμμή άμυνας», ήταν τα πρωτα του λόγια.
Και συνέχισε: «Θα πρέπει να κρατήσουμε χαμηλά τον αριθμό των λαθών μας, που είναι κοντά στα δέκα. Σε αυτή τη λογική υπάρχει συγκεκριμένη προετοιμασία. Θα πρέπει ο Σβεντ να "αποκοπεί" από την ομάδα. Ένα άλλο στοιχείο είναι πως η Ρωσία παίζει κάποιες φορές με δύο τεσσάρια και χωρίς σέντερ. Είναι πολύ σημαντικά αυτά τα στοιχεία για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Η συγκέντρωση και το θέλω, περισσότερο από τους αντιπάλους, είναι πολύ σημαντικά για να τρέξεις, να πάρεις ένα ριμπάουντ και στη συνέχεια να έχεις την υπομονή να χτυπάς σε συγκεκριμένους παίκτες, κάτι που έχουμε αποδείξει πως μπορούμε να κάνουμε».
Παράλληλα, ο Ομοσπονδιακός προπονητής μίλησε ακόμα για:
Το πώς θα αντιμετωπιστεί ο Σβεντ: «Θα πρέπει να παίξουμε με το μυαλό του αποκόπτοντάς τον από την ομάδα. Θέλει επιθετική άμυνα, για να μπει σε μια άλλη διαδικασία. Το πιο βασικό είναι να μην εμπλακεί πολύ με την μπάλα στα χέρια του. Η άμυνα είναι βάση, αλλά η ατομική άμυνα είναι πολύ σημαντικό στοιχείο για να κερδίσεις εσύ ψυχολογία και να περάσεις αρνητική ψυχολογία στον αντίπαλο. Αυτό γίνεται με επιθετική άμυνα. Δεν πρέπει να βρει ρυθμό η Ρωσία κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με το τρανζίσιον αλλά και στο σετ παιχνίδι. Αν εστιάσουμε μόνο σε έναν ή δύο παίκτες, τότε υπάρχει κίνδυνος από άλλους παίκτες που είναι για παράδειγμα καλοί σουτέρ. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή σε όλους».
Την άμυνα στον Μοζγκόφ: «Πάντα ξεκινάμε με άμυνα ένας εναντίον ενός, που τα παιδιά έδειξαν πως μπορούν να το κάνουν. Από εκεί και πέρα θα πάμε σε plan b».
Το παιχνίδι κυριαρχίας της Ελλάδας κόντρα στην Λιθουανία: «Η Κροατία ήταν σε εκπληκτική κατάσταση και στο ματς με τη Ρωσία είχε μια διαφορετική εικόνα. Είναι θέμα προσέγγισης. Δεν μπορείς να έχεις την απόλυτη κυριαρχία σε κάθε παιχνίδι. Χρειάζεται συγκέντρωση για να κάνεις αυτά που θες σε άμυνα κι επίθεση. Μια ομάδα που μπορεί και βρίσκει το δρόμο προς το καλάθι με διάφορες μορφές, μπορεί κάποια στιγμή και στην άμυνα να μην είναι τόσο καλή, αλλά αν έχεις συχνότητα εκεί θα βρεθεί το τρίλεπτο-τετράλεπτο που θα σε βοηθήσει μέσω και της άμυνας να αλλάξεις το σκορ. Γενικά εμείς σε όλα τα παιχνίδια, από τη στιγμή που πάρουμε τα καθαρά ριμπάουντ και ανοίξουμε το γήπεδο, έχουμε πλεονέκτημα. Προσπαθούμε να το κάνουμε αυτό με διάφορες μορφές. Στα τελευταία ματς έχουμε βάλει κι άλλα plays, ώστε να μην μπορεί πολύ εύκολα να μας διαβάσει ο αντίπαλος. Όμως δεν παίζουμε μόνοι μας, αλλά υπάρχει και αντίπαλος. Άλλα πράγματα έχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα κι άλλα λιγότερη".
Το αν οι Ρώσοι έχουν επιρροή από τους Έλληνες προποντές που έχουν αναλάβει ομάδες της χώρας: «Αναμφισβήτητα η επίδραση από Έλληνες προπονητές είναι δεδομένη. Αυτό έχει να κάνει με τη σοβαρότητα στο σετ παιχνίδι, γιατί όλες αυτές οι ομάδες είχαν ικανότητα στο γρήγορο παιχνίδι. Αυτή τη στιγμή, αν θέλουμε να πούμε κάτι ιδιαίτερο για αυτή τη ρωσική ομάδα, είναι η σοβαρότητα που έχει σε σχέση με τις προηγούμενες».
Τον στόχο της εθνικής ομάδας: «Όταν είχα μιλήσει για μετάλλιο ήταν ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στην ομάδα. Πάμε βήμα-βήμα, αυτή είναι η λογική μας, δεν μπορούμε να πάμε σε άλλη λογική».