Αποχωρεί το καλοκαίρι ο Δαμιανίδης
Την απόφασή του να αποχωρήσει από τα διοικητικά της ΚΑΕ Άρης το προσεχές καλοκαίρι, εξέφρασε για μία ακόμη φορά ο Γιάννης Δαμιανίδης.
Ο πρόεδρος της ομάδας της Θεσσαλονίκης, παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα «SportDay» και ανέλυσε την οικονομική κατάσταση που επικρατεί στον Άρη, ενώ παράλληλα μίλησε για όλους και για όλα και έκανε τον απολογισμό της δωδεκαετούς θητείας του. Αναλυτικά η συνέντευξή του…
-Γιατί δεν αποχωρήσατε όταν υπήρχε ισχυρό ενδιαφέρον παραγόντων να αναλάβουν και προτιμήσατε να μείνετε ακόμα ένα χρόνο;
«H τελευταία κίνηση ήταν αυτή που έγινε προ έξι-επτά μηνών. Επί της ουσίας, οι μέτοχοι -γιατί δεν ήμουν εγώ αυτός που αντιτάθηκε- διευκρίνισαν εγγράφως πως για να αλλάξει χέρια η ομάδα, η κίνηση αυτή θα έπρεπε να αναλάβει: α) το δάνειο που είχε πάρει η «Γένεσις» από την τράπεζα Πειραιώς και αφορούσε λειτουργικά έξοδα ύψους 245.000 ευρώ και β) την εξασφάλιση των υπογραφών μου, που ως πρόεδρος δέσμευα την ομάδα στις κατά καιρούς υποχρεώσεις της. Αυτό μεταφέρθηκε και στο τελευταίο ραντεβού που είχαμε με τον Τάκη Γεωργούλη και τον Λευτέρη Αρβανίτη, οι οποίοι και δήλωσαν πως θα το σκεφτούν και θα μας απαντήσουν. Η απάντησή τους όμως ήταν αρνητική. Να σημειωθεί πως ούτε τότε ήθελαν οι μέτοχοι διοίκηση Πρωτοδικείου και δεν είμαι σίγουρος αν και τώρα που μιλάμε τη θέλουν. Ίσως οι συνθήκες να την επιβάλουν για ένα χρονικό διάστημα».
-Πολλά ακούγονται, ακόμα περισσότερα γράφονται. Ποιο είναι τελικά το πραγματικό ύψος των οφειλών της ΚΑΕ Άρης;
«Όπως είπα και στη Γ.Σ. του Άρη, μπροστά στο σώμα, πρόκειται για αθλητική Ανώνυμη Εταιρεία και δεν είναι μυστικό πως οι οφειλές της όποιας αθλητικής Ανώνυμης Εταιρείας μπορεί να είναι σε τρία μέτωπα: 1ον το Δημόσιο, 2ον οι παίκτες και οι προπονητές και 3ον οι προμηθευτές. Το ποσό λοιπόν προς το Δημόσιο, και μετά τη ρύθμιση που έχει γίνει, είναι καταγεγραμμένο στη ΦΑΕ Θεσ/νίκης και φτάνει το 1.280.000 ευρώ, το οποίο θα αποπληρωθεί σε 48 δόσεις. Ακούγονται βέβαια, διάφορα, αλλά τα χαρτιά υπάρχουν στη ΦΑΕ. Πληρώσαμε τον Σεπτέμβρη 357.000 ευρώ ως προκαταβολή, μειώσαμε τους τόκους και τις προσαυξήσεις και κλείσαμε όλα τα βιβλία της ομάδας, έως το 2009. Το υπόλοιπο που έμεινε αφορά το 2010, το 2011 και ό,τι άλλο υπάρχει και αφορά το Δημόσιο είναι και αυτό διακανονισμένο. Το σύνολο βαραίνει τον κ. Τζεβελέκη και εμένα. Εμείς έχουμε την ευθύνη απέναντι στον νόμο με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Σε ό,τι αφορά τη δεύτερη κατηγορία, των παικτών και των προπονητών, οι οφειλές όλων των ΚΑΕ έχουν κατατεθεί στον ΕΣΑΚΕ και η δική μας είναι κοντά στο 1.100.000 ευρώ. Συζητάμε με όλους τη μείωση κατά 50%, δεδομένων των γενικότερων οικονομικών προβλημάτων της χώρας -όχι μόνο του Άρη- και την αποπληρωμή τους σε 3 ή 4 χρόνια, με εγγυημένα χρήματα. Οι διαπραγματεύσεις έχουν ξεκινήσει και λίγο-πολύ όλοι καταλαβαίνουν τι ισχύει, άρα προχωράμε με την ελπίδα πως θα επιτύχουμε συμφωνίες. Το χρέος μας θα φτάσει τις 550.000 ευρώ, πληρωτέα έως και σε 4 χρόνια στην περίπτωση βέβαια θετικής κατάληξης της συνολικής αυτής προσπάθειας. Στα των προμηθευτών, είναι άνθρωποι που έχουν συνέχεια στην ομάδα. Κανείς δεν θέλει να ξεκόψει, ούτε απαιτεί τρελά πράγματα. Είμαστε σε διαδικασία αποπληρωμής, αλλά οι αθλητικές εταιρείες δεν εξοφλούν τους προμηθευτές με το πέρας κάθε χρονιάς. Συνεχίζεις τη συνεργασία και μεταφέρονται οι οφειλές. Το ποσό σε κάθε περίπτωση είναι ελαστικό και όχι άμεσα απαιτητό. Όλα τα παραπάνω τα έχω πει και στην τελευταία γενική συνέλευση της «Κοινωνίας Μελών Άρη». Παρ' όλα αυτά οι ανακρίβειες συνεχίζονται πλήττοντας την ομάδα και το κύρος της, με απρόβλεπτες συνέπειες. Είναι κάτι που με στεναχωρεί ιδιαίτερα, γιατί ο Άρης δεν είναι η πιο προβληματική ομάδα του επαγγελματικού αθλητισμού, όπως εντέχνως παρουσιάζεται».
-Τα χρέη προήλθαν από τη μη επίτευξη των στόχων της ομάδας, από λανθασμένους χειρισμούς (π.χ. παίκτες που υπερεκτιμήθηκαν και δεν πρόσφεραν τα αναμενόμενα); Από τι;
«Στη Θεσσαλονίκη δεν υπάρχουν μεγαλοπαράγοντες. Υπάρχουν άνθρωποι που είναι Αρειανοί και δημιούργησαν τη «Γένεσις». Κατόπιν, η εταιρεία μεταφέρθηκε στον Τζεβελέκη, ένα χρόνο διοίκησα εγώ και ένα με τη «ΣΑΡΙΣΑ». Όλοι είμαστε Αρειανοί. Λάθη έγιναν, αλλά δεν υπήρχε πουθενά δόλος. Η ομάδα έφτασε σε αυτό το ποσό των χρεών από το 2003 έως το 2012. Δεδομένου ότι δεν υπήρχε μεγαλοεπενδυτής, δεν πιστεύω πως έγινε σοβαρό άνοιγμα. Και σίγουρα με τις σημερινές συγκυρίες τα πράγματα είναι τελείως διαφορετικά. Γι' αυτό και θέλουμε μέσω της Γ.Σ., τη Δευτέρα, με ηρεμία και αγάπη να προκύψει συναινετική διοίκηση και είναι δεδομένο πως θα τύχει μεγάλης αποδοχής. Σημαντικό ρόλο για όλους και κυρίως τους κυρίους της «Γένεσις» έπαιξε η απώλεια του Κυπέλλου στην Κρήτη και ειδικότερα ο τρόπος που χάθηκε και η αντιμετώπιση που είχε η ομάδα. Στο διάστημα αυτό ο Άρης έπαιξε τρεις συνεχόμενους τελικούς Κυπέλλου, κατακτώντας όμως δυστυχώς μόνο τον έναν, παρ' όλο που δικαιούνταν τουλάχιστον έναν ακόμα, σύμφωνα με την εικόνα που παρουσίαζε η ομάδα στο γήπεδο».
-Η «Γένεσις» έχει δηλώσει πως σας παρέδωσε την ομάδα με μηδενικό χρέος. Τι απαντάτε;
«Η ομάδα από τη «Γένεσις» παραδόθηκε στον Θανάση Τζεβελέκη ως πρόεδρο, αλλά δεν έπαψε να τον στηρίζει διοικητικά, έχοντας τρία εκλεκτά της μέλη στη διοίκηση που σχημάτισε ο νέος πρόεδρος. Στη συνέχεια όμως ο κ. Τζεβελέκης αναγκάστηκε να διοικήσει την ομάδα μόνος του, με τη δική μου βοήθεια έως την ημέρα της αποχώρησής του το καλοκαίρι του 2009. Τον Ιούλιο του 2009 δημιουργήθηκε η «ΣΑΡΙΣΑ» ως προϊόν νέας κίνησης επώνυμων παραγόντων του Άρη. Η αλήθεια λοιπόν είναι αποτυπωμένη πλήρως στα βιβλία της εταιρείας και στο λογιστήριό της και αυτό που είναι σίγουρο είναι πως όλοι όσοι διοίκησαν τον Άρη δεν είχαν ίχνος δόλου υπερχρέωσης της ομάδας».
-Σας έχουν κατηγορήσει ότι όταν μπήκατε στην ΚΑΕ, η ομάδα ήταν ισχυρό brand name, κάτι που δεν ισχύει τώρα.
«Η ιστορία βασίζεται σε πράξεις και έργα και όχι σε φανταστικά γεγονότα. Τον πρώτο χρόνο της ενασχόλησής μου με τα διοικητικά του Άρη η ΚΑΕ δεν είχε ούτε καν γραφεία, αλλά φιλοξενούνταν στα γραφεία του Α.Σ. και στις όποιες συναλλαγές της ήταν πλήρως αφερέγγυα. Η ομάδα όμως προχώρησε, εντάχθηκε στον νόμο της ειδικής εκκαθάρισης (νόμος Βενιζέλου), στάθηκε στα πόδια της με μεγάλο όμως, προσωπικό δικό μου κόστος, αλλά και κόστος πολλών χιλιάδων Αρειανών φιλάθλων, καθώς και συγκεκριμένων ανθρώπων που στήριξαν την προσπάθεια ανασύνταξης της ομάδας. Το 2003 όταν έγινε η νέα ΚΑΕ Άρης, η ομάδα είχε περιουσιακά στοιχεία (παίκτες όπως τον Στακ, τον Λικχόλιτοφ, ο οποίος και πουλήθηκε έναντι 500.000 ευρώ), ήταν τροπαιούχος Ευρώπης (FIBA Champions Cup) και είχε ένα πλήρως ανακαινισμένο γήπεδο, που απέδιδε στην εταιρεία πάγια εισοδήματα από την εκμετάλλευση συγκεκριμένων χώρων. Με την υπουργική απόφαση της τότε πολιτείας, που αφορούσε την παραχώρηση του ανακαινισμένου Παλέ ντε Σπορ στην ομάδα μας, αποκαταστάθηκε εν μέρει και η άνιση αντιμετώπιση που είχε έως τότε από αυτήν όλος ο σύλλογος. Δεν πρέπει να ξεχνάει κανείς ότι η ομάδα έπαιξε σε 5 τελικούς, κατέκτησε 2 τίτλους, αγωνίστηκε με μεγάλη επιτυχία 2 συνεχόμενες χρονιές στην Euroleague, φτάνοντας μάλιστα στο Top 16 και για μόλις μία νίκη δεν προχώρησε και στο Top 8 της ίδιας διοργάνωσης. Σίγουρα όμως μετά την αποχώρηση του Θανάση Τζεβελέκη και με δεδομένη την εμφάνιση διοικητικών-οικονομικών προβλημάτων, η ομάδα θα μπορούσε να έχει πολύ καλύτερη πορεία».
-Η «ΣΑΡΙΣΑ», που αποχώρησε από τη θέση του υποστηρικτή της ΚΑΕ Άρης, εξέδωσε μια σκληρή ανακοίνωση όχι προς το πρόσωπό σας, αλλά εναντίον του τρόπου που διοικείται η ΚΑΕ.
«Η «ΣΑΡΙΣΑ» είναι προϊόν κίνησης Αρειανών παραγόντων και φίλων της ομάδας, που ήθελαν μόνο να προσφέρουν οικονομικά ή με όποιον άλλον τρόπο. Ο Άρης τους χρωστά μεγάλη χάρη. Σε ό,τι αφορά τις ανακοινώσεις που έχουν εκδοθεί, επειδή οι άνθρωποι της «ΣΑΡΙΣΑ» είναι πολύ παλιοί Αρειανοί, παλαιότεροι από εμένα, έχω να πω πως όταν έχεις κάτι να πεις, εκτός από δημόσια το καταθέτεις και εντός της οικογενείας, ώστε να βρεθεί λύση. Όλοι έχουν στον νου τους να γίνει το καλύτερο δυνατό».
-Είναι σίγουρο πως θα αποχωρήσετε στο τέλος της περιόδου, όπως αναφέρετε και στην ανακοίνωση της περασμένης εβδομάδας;
«Αυτό είναι κάτι που έχω δημοσιοποιήσει εδώ και πολύ καιρό. Για την ακρίβεια, όταν δημιουργήθηκε η "ΣΑΡΙΣΑ", στις 27 Ιουλίου του 2009, είχα πει πως θα φύγω, αλλά με είχαν παρακαλέσει να μείνω. Είχαμε την wild card για την Ευρωλίγκα και έγιναν και κινήσεις για να επιστρέψει ο κ. Τζεβελέκης, οπότε κάθισα. Δυστυχώς, δεν ξέρω για ποιο λόγο αμφισβητείται η απόφασή μου, αν σκεφτεί κανείς πως η σχετική μου απόφαση έχει διαβαστεί στη «Λέσχη Φίλων Αρη» και έχω τοποθετηθεί και ο ίδιος επ' αυτής. Είναι δεδομένο ότι θα αποχωρήσω. Θεωρώ όμως απαραίτητο, λόγω και της σχέσης μου με τον Αρη, να μπουν ένας, δύο, πενήντα, εκατό ορκωτοί λογιστές για να τελειώσει αυτή η ιστορία που θέλει το λογιστήριο της ΚΑΕ να είναι το λογιστήριο του Λευκού Οίκου. Δεν θέλω να υπάρχει το παραμικρό κενό σε αυτήν την ιστορία. Και θα αποχωρήσω παρ' ότι είμαι υπόλογος ως διευθύνων σύμβουλος επί εποχής προεδρίας του Τζεβελέκη και μετά δικής μου προεδρίας, για τα χρέη της ομάδας, με υποθήκες των περιουσιακών μου στοιχείων. Έχω πίστη πως όλα θα πάνε καλά με τις αποπληρωμές, διαφορετικά θα έχω πρόβλημα, μεγαλύτερο από αυτό που αντιμετωπίζω σήμερα».
-Τι είναι αυτό που έπειτα από 12 χρόνια σάς ώθησε να αποχωρήσετε από την ΚΑΕ, πολλώ δε από τη στιγμή που δεν υπάρχει διάδοχη κατάσταση εκτός από μια διοίκηση Πρωτοδικείου;
«Η «Γένεσις» είχε φύγει αναίμακτα, γιατί ήλθε ο κ. Τζεβελέκης, ένας άνθρωπος που μπορούσε να ηγηθεί ομάδας επιπέδου του Άρη. Όταν έφυγε και ο κ. Τζεβελέκης όμως, ήταν δεδομένο πως δεν ήμουν εγώ ο άνθρωπος που θα συνεχίσει να δίνει στην ομάδα όραμα και προοπτική. Είμαι ένας απλός στρατιώτης του Άρη. Γεννήθηκα μέσα στον Άρη, ο Άρης, όμως, είναι μία επαγγελματική ομάδα, θέλω να παλέψω, δεν έχω όμως δυστυχώς την οικονομική δυνατότητα».
-Ποια είναι η καλύτερη στιγμή της διοικητικής σας καριέρας;
«Στα 12 χρόνια παρουσίας μου, έδωσα τον καλύτερο εαυτό μου. Πραγματικά, στενοχωριέμαι για όποιο λάθος έχω κάνει. Δεν είναι όμως, μόνο τα λάθη που μετρούν στη ζωή. Η ιστορία όμως γράφεται με έργα και πράξεις, τα οποία ήδη έχουν καταγραφεί. Προέρχομαι από το μεγαλύτερο οπαδικό κίνημα του Άρη, τον «Super 3», ο οποίος έδωσε τεράστιο αγώνα για την επιβίωση του τμήματος μπάσκετ, νιώθω μέσα μου γεμάτος για όλα όσα προσέφερα και ως παράγοντας στον Άρη. Εύχομαι σε όσους συνεχίσουν στα διοικητικά να αισθανθούν και αυτοί το ίδιο με μένα και ακόμα καλύτερα, χωρίς να ξεχνούν ότι η ομάδα είναι πάνω από όλους μας».
-Ένα από τα "κατηγορώ" όσων σας ασκούν κριτική είναι η πώληση του Κώστα Παπανικολάου και η φυγή του Λίνου Χρυσικόπουλου.
«Όταν πουλήθηκε ο Παπανικολάου, είχα πει πως εάν δεν επωλείτο, ο Άρης που είχε την wild card από την Ευρωλίγκα, για τα προκριματικά, δεν είχε τη δυνατότητα να ανοίξει την πόρτα των γραφείων του. Είχε αποχωρήσει ο Τζεβελέκης, δεν υπήρχαν χρήματα για τίποτα και ήταν επιβεβλημένη αυτή η κίνηση, που έγραψε όμως τη δική της ιστορία και ως προς την πώληση αλλά και ως προς τον τρόπο που διαχειρίστηκε η διοίκηση τη συγκεκριμένη μεταγραφή. Όσο για τον Λίνο Χρυσικόπουλο, που ο Άρης αγόρασε από την Κέρκυρα καταβάλλοντας ένα σημαντικό ποσό στην προηγούμενη ομάδα του, η άποψή μου είναι ότι ο καλαθοσφαιριστής δεν σεβάστηκε την ομάδα μας για ό,τι αυτή απλόχερα του προσέφερε».
-Είστε έμμισθος υπάλληλος;
«Όταν έγινε η «Γένεσις», μου ζητήθηκε να ασχοληθώ αποκλειστικά με την ομάδα έχοντας τη θέση του προέδρου, αλλά ασκώντας ουσιαστικά τα καθήκοντα ενός General Manager. Απαραίτητη προϋπόθεση υπήρξε ο τερματισμός κάθε άλλης επαγγελματικής μου δραστηριότητας. Αποδέχτηκα την πρόταση και το Δ.Σ. ενέκρινε συγκεκριμένη αμοιβή. Δεν είναι κάτι κρυφό ούτε και κάτι για το οποίο πρέπει να απολογούμαι».
-Βλέπετε λύση στον ορίζοντα;
«Ύστερα από 12 χρόνια, η άποψη μου είναι πως αν δεν είναι όλοι οι παράγοντες του Άρη συσπειρωμένοι, για να δώσουν και πάλι προοπτική στους φιλάθλους, τότε δυστυχώς η ομάδα θα αντιμετωπίσει σοβαρότερα προβλήματα».