Χριστοδούλου: «Χτυπάμε το καμπανάκι για το καλό του μπάσκετ»
Την ανησυχία του για τη βία στο χώρο του μπάσκετ εξέφρασε ο Χρήστος Χριστοδούλου, λίγες ώρες μετά την απόφαση των διαιτητών να ξεκινήσουν οι αγώνες με 10λεπτη καθυστέρηση.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Sentra FM», ο Χρήστος Χριστοδούλου αναφέρθηκε αρχικά στην επιστολή που στάλθηκε από τους διαιτητές για να αρχίσουν οι αγώνες με 10λεπτη καθυστέρηση: «Η επιστολή ήταν επώνυμη και θεωρώ ότι εκπροσωπεί πολλά παιδιά που δεν είναι γραμμένα μέσα σε αυτή. Λειτουργικά δεν υπήρχε η δυνατότητα να είναι στην επιστολή τόσα άτομα. Εκπροσωπεί όμως τους περισσότερους γιατί το πρόβλημα που εκφράζουμε δεν αφορά μόνο την κατηγορία της Α1, αλλά και τις υπόλοιπες. Το πρόβλημα της βίας είτε λεκτική είτε με οποιαδήποτε μορφή απέναντι στους διαιτητές.
Δεν υπάρχει πιο τίμιο πράγμα από να βγεις επώνυμα και να πεις αυτά που σε απασχολούν και πιστεύεις. Δεν θέλουμε να υποκαταστήσουμε κάποια από τα όργανα μας τα οποία μας εκπροσωπούν ούτε ήταν βολή απέναντι στο θεσμό του Κυπέλλου. Κάποιοι το είπαν αυτό. Θέλαμε μόνο να εκφράσουμε την ανησυχία μας πάνω σε αυτά που συμβαίνουν στο χώρο μας τον τελευταίο καιρό αλλά και παλιότερα.
Τον τελευταίο καιρό όμως είναι πιο έντονο γιατί η κοινωνία έχει και προβλήματα. Δεν νομίζουμε ενέργειες σαν αυτές που αναφέρουμε στην επιστολή βοηθάνε το μπάσκετ πόσο μάλλον σε περιόδους κρίσης. Για αυτό το λόγο βγήκαμε επώνυμα εμείς οι διαιτητές και αναφέρουμε αυτά τα πράγματα στην επιστολή».
Αναφορικά με τα λάθη που γίνονται από τους διαιτητές, τόνισε: «Δεν μπορούμε να μένουμε σε μεμονωμένα περιστατικά. Εμείς θέλουμε να καλέσουμε όλους αυτούς τους ανθρώπους που πραγματικά νοιάζονται για το μπάσκετ, που μπορεί να είναι παράγοντες, παίκτες, διαιτητές, να χτυπήσουμε το καμπανάκι ότι τα πράγματα δεν πάνε προς το καλύτερο.
Η επιστολή αναφέρει σε κάποιο κομμάτι ότι δεν υπάρχουν θεοί και άνθρωποι μέσα στο γήπεδο. Όπως κάποιος παίκτης έχει ποσοστά ή ένας προπονητής θα κάνει μια άστοχη ενέργεια έτσι πρέπει να δεχτούν και το λάθος του διαιτητή. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταματήσουν τα λάθη των διαιτητών. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι αυτοί οι άνθρωποι μπορούν πραγματικά να βοηθήσουν.
Πρέπει να το δείξουν έμπρακτα και ότι μέσα στην κρίση που υπάρχει μπορούν να κάνουν κάτι καλύτερο. Υπάρχουν ομάδες που φυσικά έχουν αδικηθεί από τους διαιτητές. Το θέμα είναι κατά πόσο εμπιστεύεσαι ένα διαιτητή. Αλλά υπάρχουν και ομάδες που έχουν ευνοηθεί. Είναι η φύση του αθλήματος τέτοια που θα γίνουν τα λάθη».
Όσον αφορά στο γεγονός ότι δεν υπάρχουν κυρώσεις στους διαιτητές, όπως υπάρχουν στο ποδόσφαιρο, υποστήριξε: «Το ανάλογο θα μπορούσαμε να πούμε και εμείς για τις ποινές πάνω στους αθλητές. Δεν θέλουμε να μπούμε σε αυτή την διαδικασία. Εμείς πρέπει να βλέπουμε μέσα από τις γραμμές του γηπέδου δεν μας αφορά το τι γίνεται έξω απο αυτές. Υπάρχουν θεσμικά όργανα που ασχολούνται με αυτά τα πράγματα. Το θέμα είναι ότι πρέπει οι άνθρωποι έμπρακτα στο γήπεδο να δείχνουν την συμπεριφορά τους.
Πιστεύω ότι κάποιοι άνθρωποι και αναφέρομαι στις μεγάλες ομάδες έχουν τη δύναμη να το κάνουν αυτό ώστε να μπορέσουν να γυρίσουν και κάποιοι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν στο γήπεδο που δεν έρχονται αυτή τη στιγμή. Η δεκάλεπτη καθυστέρηση δεν έχει να κάνει με τη διοργάνωση, ότι δηλαδή θέλουμε να την προσβάλλουμε. Πίσω από τη στολή που φοράμε, υπάρχει και ένας άνθρωπος».
Για το ότι οι έμπειροι διαιτητές αποχωρούν λόγω ηλικίας, είπε: «Όταν από ένα χώρο φεύγουν έμπειροι άνθρωποι πρέπει από πριν να έχουμε φτιάξει το δρόμο για να τους αντικαταστήσουμε. Κανένας δεν είναι αναντικατάστατος. Πρέπει οι καινούριοι να είναι έτοιμοι για να σηκώσουν αυτό το βάρος. Θεωρώ ότι τα όργανα μας κάνουν απαραίτητες προσπάθειες για να υπάρχει αυτές οι αλλαγές. Στις μικρότερες ηλικίες υπάρχουν πολλά αξιόλογα παιδιά».
Ενώ για τη νοοτροπία που υπάρχει εναντίον των διαιτητών, τόνισε: «Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη ροή των πραγμάτων. Αλλά οι άνθρωποι που πραγματικά ασχολούνται με το μπάσκετ πρέπει να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους. Δεν υπάρχει περίπτωση ο διαιτητής να κάνει λάθος. Άλλες φορές γίνεται λάθος και ευνοεί μια ομάδα και άλλες φορές γίνεται ένα λάθος και αδικείται μια ομάδα. Αν αυτό μπει μέσα στη ψυχοσύνθεση μας και το θεωρήσουμε ότι ο διαιτητής θα κάνει ένα λάθος άλλες φορές υπέρ και άλλες εις βάρος, και θέλουμε να το αλλάξουμε, τότε θα βάλουμε το λιθαράκι και η διαιτησία θα πάει καλύτερα».
Τέλος, για τις αλλαγές και τις προσθήκες που γίνονται στους κανονισμούς του μπάσκετ, είπε: «Εμείς δεν θέλουμε να πιέσουμε καταστάσεις ούτε να το παίξουμε έξυπνοι και να βλέπουμε μπροστά. Απλά εμείς εκφράζουμε τους προβληματισμούς μας και από εκεί και πέρα αυτοί που είναι αρμόδιοι να δουν τα πράγματα όταν είναι η κατάλληλη στιγμή. Όταν γίνει αυτό, τα πράγματα θα έχουν αλλάξει».