Πρωτομαγιά στον παράδεισο (photos+videos)
Το Onsports θυμάται τον Άιρτον Σένα όπως του αξίζει, 21 χρόνια ακριβώς από την ημέρα που άφησε την τελευταία του πνοή στην Ίμολα, αλλάζοντας για πάντα τον μηχανοκίνητο αθλητισμό
Ο θάνατος έχει πολλές εκφάνσεις. Άλλοτε είναι τραγωδία, εσχάτως μετατρέπεται σε λύτρωση. Κάποιες φορές επηρεάζει μια οικογένεια, υπό συνθήκες μια πόλη, μια χώρα ή και όλο τον πλανήτη. Είναι μια σκληρή... καθημερινότητα η οποία σου υπενθυμίζει πως πρέπει να ζεις τη ζωή σου όσο το δυνατόν πιο δυνατά και έντονα. Όσο πιο... σβέλτα, αλλά όχι απαραίτητα γρήγορα. Ο Άιρτον Σένα γεννήθηκε με την ταχύτητα στο αίμα του και πριν 21 χρόνια, Πρωτομαγιά του ’94, έφυγε από τη ζωή, βρίσκοντας τραγικό θάνατο σε μια στιγμή... ειρωνίας της τυχαιότητας που «κανονίζει» αυτόν τον κόσμο, ακριβώς όπως ο ίδιος είχε δηλώσει πως ήθελε να φύγει από τη ζωή.
«Αν ποτέ έχω κάποιο ατύχημα που τελικά θα μου στοιχίσει τη ζωή μου, θα ήθελα να γίνει μια και έξω. Δεν θα ήθελα να περάσω ούτε στιγμή σε αναπηρικό καρότσι. Ούτε θέλω να καταλήξω σε κάποιο νοσοκομείο, υποφέροντας από κάποια τραύματα. Αν είναι να ζήσω, θέλω να ζήσω έντονα μια ζωή πλήρη», ήταν τα λόγια του μερικούς μήνες πριν η Ίμολα μετατραπεί στην τελευταία του κατοικία, την αποφράδα 1η Μαΐου του 1994.
Η Williams FW16 που κλήθηκε να πιλοτάρει με στόχο να οδηγήσει τη Williams-Renault στον τίτλο, αποτέλεσε το αυτοκίνητο εξαιτίας του οποίου έχασε τη ζωή του. Κάτι το οποίο είχε προβλέψει στην αρχή της σεζόν, λέγοντας: «Έχω πολύ αρνητικό προαίσθημα για αυτό το αυτοκίνητο. Θα είναι μια σεζόν με πολλά ατυχήματα και θα ρισκάρω λέγοντας ότι θα είμαστε τυχεροί αν δεν συμβεί κάτι πραγματικά σοβαρό».
Ουδείς περίμενε ότι η... μοίρα (;) θα έπαιζε τέτοιο παιχνίδι στον Βραζιλιάνο πιλότο. Στον μεγαλύτερο κατά πολλούς οδηγό στην ιστορία του μηχανοκίνητου αθλητισμού και σίγουρα στον ταχύτερο.
Απέλπιδα προσπάθεια διόρθωσης
Η Williams-Renault προγραμμάτισε να έχει νέα μονοθέσια στον τρίτο αγώνα του Πρωταθλήματος του 1994, με στόχο να βελτιώσει τον έλεγχο που είχε ο πιλότος στο μονοθέσιό του. Αφού πήρε την pole position –την 65η της καριέρας του και τελευταία, που καθιερώθηκε ως ρεκόρ στη Formula 1 και «έσπασε» από τον Μίκαελ Σουμάχερ- προειδοποίησε τους τεχνικούς της ομάδας του ότι το αυτοκίνητο ήταν χειρότερο μετά τις αλλαγές που είχαν γίνει.
Στα δοκιμαστικά του Σαββάτου, 30 Απριλίου 1994, ο Ρόλαντ Ράτσενμπεργκερ άφησε την τελευταία του πνοή στην στροφή Βιλνέβ, όταν το μπροστά μέρος της Simtek-Ford του διαλύθηκε, με συνέπεια να σταματήσει την ξέφρενη πορεία της σε έναν τοίχο. Ένας βουρκωμένος και εξοργισμένος Σένα έσπευσε στο σημείο της τραγωδίας και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον αρχίατρο της FIA, Σιντ Γουότκινς.
Ο τελευταίος του πρότεινε να σταματήσει να τρέχει, να αποχωρήσει από την ενεργό δράση και να ασχοληθεί με κάτι ήρεμο όπως το ψάρεμα! Η απάντηση του Σένα ήταν ενδεικτική του... μικρόβιου του οδηγού. Δεν μπορούσε να σταματήσει να τρέχει. Ήταν η... καψούρα του και τελικά, η καταδίκη του.
Ο τελευταίος άνθρωπος με τον οποίο μίλησε ήταν ο «θρύλος», Άλεν Προστ, με τον οποίο συζήτησαν την επανίδρυση της Ομοσπονδίας Οδηγών Γκραν Πρι, με την προοπτική να γίνει πιο ασφαλές το άθλημα για τους πιλότους.
Η μοιραία στροφή «Tamburello»
Ο Σένα πήρε τα ηνία του αγώνα από νωρίς και ηγούταν του Γκραν Πρι του Σαν Μαρίνο, με τον Μίκαελ Σουμάχερ να έπεται. Στον 7ο γύρο και στην ταχύτερη στροφή της Ίμολα, «Tamburello», ο Σένα μπήκε με 307 χιλιόμετρα την ώρα. Έφυγε εκτός πίστας και προσέκρουσε στο προστατευτικό τείχος με 233 χιλιόμετρα την ώρα.
Σε διάστημα δυο λεπτών ο αρχίατρος της FIA, Σιντ Γουότκινς και το ιατρικό επιτελείο του, έβγαλαν τον Βραζιλιάνο από το μονοθέσιό του και ο Γουότκινς του έκανε τραχειοτομή επί τόπου, προκειμένου να τον βοηθήσει να αναπνεύσει. Στη συνέχεια ζήτησε άμεση μεταφορά του στο νοσοκομείο «Ματζιόρε» της Μπολόνια.
Λίγες ώρες αργότερα και ενώ ο πλανήτης παρακολουθούσε από τηλεοράσεις και ραδιόφωνα... μουδιασμένος, η είδηση «χτύπησε» σαν κεραυνός την αθλητική κοινότητα. Ο Άιρτον Σένα ήταν νεκρός.
Αιώνιο σύμβολο
Ο αθλητισμός συνετρίβη, η Βραζιλία βυθίστηκε στο πένθος και οι παραγκουπόλεις της χώρας της Λατινικής Αμερικής θρηνούν ακόμη τον άδικο χαμό του συμβόλου τους. Εκτός από ταλαντούχος οδηγός, ο Σένα ήταν εμπνευστής αλλαγών. Ήταν ο άνθρωπος που καθιέρωσε την Formula 1 στις συνειδήσεις ανθρώπων που αν όλοι μαζί συγκέντρωναν τις περιουσίες τους, δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν καν ένα εισιτήριο για ένα Γκραν Πρι.
Ο θάνατός του αποτέλεσε την αφορμή για ραγδαίες αλλαγές στην ασφάλεια των μονοθέσιων αλλά και των οχημάτων του μηχανοκίνητου αθλητισμού γενικότερα. Έζησε ως ήρωας των συναδέλφων του για τους οποίους πάλευε ασταμάτητα, μέχρι το τελευταίο πρωινό της ζωής του. Έκανε το όνειρό του πραγματικότητα και κατέκτησε 3 Πρωταθλήματα Formula 1, σημειώνοντας ρεκόρ τα οποία κατάφερε να καταρρίψει πρώτος ο πιο επιτυχημένος οδηγός στην ιστορία του αθλήματος, Μίκαελ Σουμάχερ.
Υ.Γ. Πέρα από όλα τα παραπάνω όμως, ο Άιρτον Σένα ήταν ένας άνθρωπος που βρήκε τραγικό θάνατο εξαιτίας της απουσίας δικλείδων ασφαλείας σε ένα άθλημα που de facto θεωρείται επικίνδυνο και μόνο στη σκέψη. Ο θάνατός του αποτέλεσε την αφορμή για μια τεχνολογική επανάσταση που ανάλογή της δεν έχει υπάρξει και ούτε θα υπάρξει στον παγκόσμιο αθλητισμό. Έχει αποδειχθεί άλλωστε πολλές φορές ότι για να αλλάξει κάτι ριζικά, χρειάζεται πόλεμος και συνήθως ανθρώπινες ζωές. Άλλωστε, το γεγονός ότι ο Σένα έφυγε από τη ζωή Πρωτομαγιά είναι τυχαίο, δεν είναι όμως γεγονός που πρέπει να ξεχνιέται. Η μέρα είναι ξεχωριστή για την ανθρωπότητα, όχι μόνο για τον αθλητισμό.