Τα χειμωνιάτικα «ψώνια» της ΑΕΚ

Τα χειμωνιάτικα «ψώνια» της ΑΕΚ

Το onsports κάνει μια σύντομη… αναδρομή στις μεταγραφικές επιλογές του Δικεφάλου, μεσούσης της περιόδου. Από τον Σαβέβσκι, ως στον Ενσιαμπαφούμου…

Αν και οι μεταγραφές του καλοκαιριού, είναι εκείνες που στην ουσία «χτίζουν» ομάδες, δεδομένου ότι οι προπονητές έχουν το περιθώριο χρόνου να κάνουν με άνεση τον σχεδιασμό τους, εντούτοις και αυτές της χειμερινής περιόδου μπορούν ενίοτε να βγάλουν «λαβράκια» και να διορθώσουν… ατέλειες.
Από την άλλη, ουδείς μπορεί να αρνηθεί πως ο κόσμος έχει μια σχέση… εξάρτησης με τις μεταγραφές. Αυτές είναι το… όπιο κάθε οπαδού. Είτε, στην περίοδο του καλοκαιριού, είτε σε αυτήν που διανύουμε, την περίοδο του Ιανουαρίου.

Αυτός που άνοιξε φέτος το… χορό των «χειμωνιάτικων» μεταγραφών της ΑΕΚ ήταν ο Ισπανός Μίτσελ. Η Ένωση… πάλεψε πολύ για να μπορέσει να υλοποιήσει τη συγκεκριμένη μεταγραφή, ελπίζοντας πως ο πρώην παίκτης της Μπέρμιγχαμ, θα μπορέσει να δώσει το κάτι παραπάνω στην ΑΕΚ. Αυτό περιμένουν άλλωστε όλες οι ομάδες, ύστερα από μια μεταγραφική προσθήκη. Ας θυμηθούμε, ποια ήταν τα «ψώνια» της Ένωσης μεσούσης της περιόδου και πόσοι από αυτούς που ήρθαν άξιζαν τα… λεφτά τους. Από τους Εστερχάζι, Σαβέβσκι και Καφέ, ως τους… απίθανους Μπελότι, Νταλ Μόρο και Ενσιαμπαφούμου!

Ξεκίνημα με το… αριστερό

Μαζί με την έναρξη της επαγγελματικής περιόδου στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη σεζόν 1979-80, μπήκε στη ζωή μας, ή για να ακριβολογούμε στη ζωή των ομάδων, η μεταγραφική περίοδος στα μέσα της σεζόν. Τότε αυτή είχε οριστεί μέσα στον Δεκέμβριο.
Η ΑΕΚ… εγκαινίασε αυτόν τον νέο «θεσμό» με δύο προσθήκες στο ρόστερ της. Τον Δεκέμβριο του 1980 αποκτά τον Βούλγαρο Κρίστο Μπόνεφ και τον Πέτρο Καραβίτη. Δύο μεταγραφές που προκαλούν αίσθηση, αλλά στην πορεία αποδεικνύονται αποτυχημένες.

Συνέχεια με Εστερχάζι και Πατίκα

Η επόμενη «χειμωνιάτικη» μεταγραφή της ΑΕΚ έρχεται το 1984. Ο λόγος για τον Μάρτιν Εστερχάζι. Ο Ούγγρος κάνει… πράματα και θάματα με την Χόνβεντ και κινεί το ενδιαφέρον μεγάλων συλλόγων. Ο Δικέφαλος ωστόσο, καταφέρνει να τον φέρει στην Ελλάδα. Ο Εστερχάζι δεν καταφέρνει να κερδίσει κάποιον τίτλο με την ΑΕΚ, ωστόσο «κερδίζει» τους φίλους της ομάδας με την απόδοσή του, στα δύο χρόνια που έμεινε εδώ.
Την επόμενη σεζόν, η ΑΕΚ προχωρά σε μια κίνηση που προκάλεσε έκπληξη, φέρνοντας στην Ελλάδα έναν άσημο ελληνοαυστραλό. Ο λόγος για τον Τζίμη Πατίκα. Η αρχική δυσπιστία του κόσμου της ΑΕΚ, πάει… περίπατο αρκετά σύντομα, καθώς ο ταχύτατος μεσοεπιθετικός προσφέρει πολλά στην Ένωση και κατακτά τρία πρωταθλήματα με την ομάδα.

Ο… λιτός Μπάγεβιτς

Από το 1988 που την τεχνική ηγεσία της ΑΕΚ ανέλαβε ο Ντούσαν Μπάγεβιτς και σε όλη τη διάρκεια της θητείας του στους «κιτρινόμαυρους», οι μεταγραφικές κινήσεις της ομάδας τον Δεκέμβριο ήταν μόλις δύο.
Εξαρχής άλλωστε, ο Σερβοέλληνας προπονητής είχε την φιλοσοφία, πως οι ομάδες «χτίζονται» το καλοκαίρι και … παρέκκλινε ελάχιστα από αυτή. Και όπως αποδείχθηκε σωστά έπραξε σε αμφότερες τις περιπτώσεις.
Η πρώτη ήταν τον Δεκέμβριο του 1988, όταν ο Ντούσαν Μπάγεβιτς φέρνει στην Ελλάδα έναν άγνωστο Σκοπιανό. Ο Τόνι Σαβέβσκι, που αγωνιζόταν ως τότε στη Βαρντάρ, ήταν ο παίκτης για τον οποίο επέμεινε ο προπονητής της ΑΕΚ και όπως αποδείχθηκε… κάτι ήξερε. Ο Σαβέσκι αγωνίστηκε επί σειρά ετών στην ΑΕΚ και εξελίχθηκε στον σπουδαιότερο –σε προσφορά- ξένο παίκτη, που φόρεσε ποτέ τη φανέλα της.
Η δεύτερη μεταγραφή του Μπάγεβιτς, ήρθε τον Δεκέμβριο του 1992. Επρόκειτο για ένα μεγάλο ταλέντο που αγωνιζόταν στη Νάουσα ως επιτελικός μέσος, ονόματι Βασίλης Τσιάρτας. Την ώρα που τον ποδοσφαιριστή «φλερτάρουν» και οι έτεροι «μεγάλοι» του κέντρου, η ΑΕΚ προλαβαίνει και τον κάνει δικό της. Η συνέχεια είναι γνωστή.

Μόνιμη παρουσία από το 1998…

Από το 1998 και έπειτα η ΑΕΚ μετέχει κάθε χρονιά στο «χειμωνιάτικο» μεταγραφικό «παζάρι». Χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία είναι η αλήθεια, αφού από τους –αρκετούς- παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της, ελάχιστοι ήταν εκείνοι που κατάφεραν να δικαιώσουν τις προσδοκίες των ανθρώπων και του κόσμου της ομάδας.
Με το χρήμα να ρέει… άφθονο από τους Άγγλους της ENIC, το μεταγραφικό ξεκίνημα γίνεται τον Γενάρη του 1998 με τον Κέλβιν Σέμπουε. Τον Λιβεριανό είχε φέρει στην Ελλάδα η Skoda Ξάνθη και ένα γκολ που πέτυχε με τους «ακρίτες» στη Νέα Φιλαδέλφεια, αποτέλεσε το… διαβατήριο του για τη μεταγραφή του στην ΑΕΚ. Μετά από ενάμισι χρόνο ωστόσο, αποχαιρετά…
Την ίδια χρονιά, στα «κιτρινόμαυρα» ντύθηκε και ο Γιώργος Δώνης, με ένα αρκετά σεβαστό ποσό, καθώς επέστρεφε από την Πρέμιερ Λιγκ. Και εκείνος φεύγει μετά από έναν χρόνο. Το 1998 η ΑΕΚ απέκτησε και τον Γκόραν Τόμιτς από την Βιτσέντα, που ομοίως δεν στέριωσε.

Το μεγάλο… μάζωμα


Την αμέσως επόμενη χρονιά, Γενάρη του ’99 η ΑΕΚ βάζει στο ρόστερ της επτά ποδοσφαιριστές, προκαλώντας ενθουσιασμό στον κόσμο. Ο λόγος για τους Κρίστοφερ Ρε, Αλμπέρτο Μέντεζ από τα «τρίτα» της Άρσεναλ, τους Μπράνκο Μιλοβάνοβιτς, Άλβιν Τσέκολι, Γιώργο Τριχιά, Γιώργο Καβάζη και Μιχάλη Καψή. Πλην του τελευταίου, όλοι οι υπόλοιποι κούνησαν… μαντίλι το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς.

Οι… απίθανοι Ιταλοί

Την επόμενη χρονιά (2000) η ΑΕΚ αποφασίζει να «ψωνίσει» από την γειτονική Ιταλία. Προφανώς όχι με παίκτες από το… πάνω ράφι, αλλά με κάποιους που θα έκαναν τη διαφορά. Τελικά, η παρουσία των Νταβίντε Μπελότι και Φίλιπο Νταλ Μόρο στον Δικέφαλο, αποτέλεσε… ανέκδοτο, αφού δεν φόρεσαν ούτε λεπτό τα κιτρινόμαυρα. Από την Ιταλία έρχεται και ο Αργεντινός Χοσέ Καντέρο, ο οποίος έχει την ίδια τύχη.
Ο μόνος που στέριωσε από τις μεταγραφές εκείνης της χρονιάς, ήταν ο Μίλεν Πέτκοφ, που φόρεσε πέντε χρόνια τη φανέλα της ΑΕΚ.

Τα… φυτά στην Καλαμάτα

Το 2001 τις πύλες των Θρακομακεδόνων περνά ο Νίκος Γεωργέας. Ο Μεσσήνιος αμυντικός, που αγωνιζόταν στην Καλαμάτα, έχει εντυπωσιάσει σε ένα παιχνίδι απέναντι στην ΑΕΚ και αυτό αποτέλεσε το «διαβατήριο» του για τη μεγάλη μεταγραφή. Ο Γεωργέας φορά ακόμα τα κιτρινόμαυρα, όντας με διαφορά ο παλαιότερος παίκτης της ομάδας.
Στην ίδια μεταγραφική περίοδο, η ΑΕΚ απέκτησε τον Χριστόφορο Κόλα, που πλέον είναι επικεφαλής των τμημάτων υποδομής του συλλόγου και τους Ερνάν Μεντίνα και Χρήστο Πίττο. Οι δύο τελευταίοι, πέρασαν και… ακούμπησαν.

Στην επόμενη χειμερινή μεταγραφική περίοδο, η ΑΕΚ πέτυχε διάνα με τον Ίλια Ίβιτς. Ο Σέρβος ήταν ελεύθερος και ο Μάκης Ψωμιάδης, έσπευσε να το εκμεταλλευτεί. Ο Ίβιτς πρόσφερε πολλά στην ομάδα, συμβάλλοντας τα μέγιστα και στην κατάκτηση του Κυπέλλου το 2002. Οι έτερες μεταγραφές εκείνης της χρονιάς, δεν απέδωσαν το ίδιο. Ο λόγος για τον Γιώργο Ξενίδη, που ήρθε από τον Ηρακλή, αλλά και τον Αντόνιο Φόλια, που αποτέλεσε μια επιλογή του τότε τεχνικού Φερνάντο Σάντος.

Μεταγραφές σε τροχιά… τίτλου

Τρία χρόνια αργότερα (2005), την ώρα που η ΑΕΚ δείχνει να βρίσκεται σε τροχιά… τίτλου, τα κιτρινόμαυρα φορά ένας ακόμη Ίβιτς. Την ώρα που ο Ίλια διατελεί χρέη τεχνικού διευθυντή στην Ένωση, έρχεται στην Ελλάδα ο αδερφός του Βλάνταν. Έχοντας κάνει σημαντική καριέρα με την Παρτιζάν και ένα κακό εξάμηνο στην Μπουντεσλίγκα με την Γκλάντμπαχ, ο μικρότερος Ίβιτς βρίσκει διέξοδο στην ΑΕΚ. Στον Δικέφαλο θα αγωνιστεί δυόμισι χρόνια, ενώ η συνέχεια τον βρίσκει σε Άρη και ΠΑΟΚ.
Την ίδια σεζόν, παίκτες της ΑΕΚ έγιναν οι Ζούλιο Σέζαρ, Ηλίας Κυριακίδης, Νίκολα Μάλμπασα και Χρήστος Χριστοφορίδης. Με εξαίρεση τον τελευταίο, που αποχώρησε… άπραγος, οι άλλοι τρεις αγωνίστηκαν –λίγο ή πολύ- στην ΑΕΚ. Ο βραζιλιάνος μάλιστα, έμεινε στην ιστορία για το γκολ-φάουλ που πέτυχε απέναντι στη Μίλαν.

Με το ίδιο σκεπτικό κινήθηκε η Ένωση και τον Γενάρη του 2006. Με τον Σέρα Φερέρ στον πάγκο, οι «κιτρινόμαυροι» είχαν ένα γεμάτο ρόστερ και πρόσθεσαν σ’ αυτό τους Έμερσον και Καπετάνο. Ο έμπειρος Βραζιλιάνος, είχε κάνει έναν εξαιρετικό πρώτο γύρο με τη Skoda Ξάνθη και αποτέλεσε μια αξιόπιστη λύση για τη μεσαία γραμμή. Ο Έμερσον αγωνίστηκε ενάμισι χρόνο στην ΑΕΚ. Την ίδια ακριβώς πορεία είχε και ο Καπετάνος, που αποχώρησε το καλοκαίρι του 2008, έχοντας 8 γκολ σε 28 αγώνες.

Ενίσχυση με το… σταγονόμετρο

Τα επόμενα χρόνια, η οικονομική δυσπραγία του «κιτρινόμαυρου» ταμείου, οδήγησε την διοίκηση της ΑΕΚ, σε λιγοστές μεταγραφές. Η απόκτηση ωστόσο του Παντελή Καφέ τον Γενάρη του 2007, αποδείχθηκε απόλυτα εύστοχη. Ο έμπειρος μέσος, που είχε μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό, αποτελεί έναν εκ των ηγετών της ομάδας μέχρι σήμερα.

Την επόμενη χρονιά (2008), η Ένωση αποφάσισε να ενισχύσει την επιθετική της γραμμή με τους Καλόν και Εντίνιο. Ο πρώτος κουβαλούσε ένα «βαρύ» βιογραφικό, με θητεία στο Καμπιονάτο και το Σαμπιονά, ωστόσο η προσφορά του στην ΑΕΚ –αναλογικά με τις απολαβές του- δεν ήταν η αναμενόμενη και αποχώρησε μετά από έξι μήνες.
Την ίδια ώρα ο Πορτογάλος Εντίνιο, έκανε ένα εξαιρετικό δεύτερο εξάμηνο (6 γκολ σε 11 αγώνες) και παρέμεινε και την επόμενη χρονιά.

Η τελευταία χειμωνιάτικη κίνηση της Ένωσης, ήρθε τον Γενάρη του 2009. Ο λόγος για τον… απίθανο Ολιβιέ Ενσιαμπαφούμου! Ο 22χρονος Γάλλος, που είχε δοκιμαστεί για αρκετές μέρες από τον Ντούσαν Μπάγεβιτς, υπέγραψε συμβόλαιο με την ομάδα, αλλά ουδέποτε πήρε το… χρίσμα σε επίσημο παιχνίδι…



Ιστιοπλοΐα: Συνέχεια με τις Ολυμπιακές κατηγορίες στην 33η Athens International Sailing Week 2024
Ιστιοπλοΐα: Συνέχεια με τις Ολυμπιακές κατηγορίες στην 33η Athens International Sailing Week 2024
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Υποδοχή και αποδοκιμασίες στα Σπάτα για Αλμέιδα και παίκτες
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Υποδοχή και αποδοκιμασίες στα Σπάτα για Αλμέιδα και παίκτες
Εθνική Τουρκίας: Με Γιούρτσεβεν κόντρα στην Ουγγαρία
Εθνική Τουρκίας: Με Γιούρτσεβεν κόντρα στην Ουγγαρία
Πάρκερ: «Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες του NBA, δεν είναι μακριά από τους Σέλτικς»
Πάρκερ: «Ο Παναθηναϊκός μπορεί να ανταγωνιστεί ομάδες του NBA, δεν είναι μακριά από τους Σέλτικς»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved