Ρήξη χιαστού: Οι σοβαροί τραυματισμοί και η επιστροφή στη δράση
Το Onsports ανοίγει τον φάκελο των σοβαρών τραυματισμών - Η διπλή ατυχία των Μάνταλου, Φορτούνη και οι τραυματισμοί Ολιβέιρα, Μιχαηλίδη.
Η ρήξη χιαστού αποτελεί τον εφιάλτη κάθε αθλητή και κυρίως ποδοσφαιριστή. Το Onsports θυμίζει κάποιους πρόσφατους σοβαρούς τραυματισμούς που σημάδεψαν το ελληνικό ποδόσφαιρο και ο χειρουργός ορθοπεδικός Δρ Κώστας Ιντζόγλου εξηγεί τη σοβαρότητα των τραυματισμών και τη σημασία της σωστής αποθεραπείας.
Η διπλή ατυχία του Φορτούνη
Ο Κώστας Φορτούνης στάθηκε δύο φορές άτυχος, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού δύο φορές και πλέον είναι έτοιμος να επιστρέψει στη δράση. Ο αρχηγός του Ολυμπιακού υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί πόδι τον Ιούλιο του 2019, σε φιλικό προετοιμασίας με το Αμβούργο. Μετά από περίπου επτά μήνες επέστρεψε στη δράση. Τον περασμένο Ιούλιο, ωστόσο, ο Φορτούνης τραυματίστηκε στο αριστερό πόδι. Κατά τη διάρκεια του φιλικού αγώνα με τη Βόλφσμπουργκερ, υπέστη ρήξη χιαστού. Ο 29χρονος μεσοεπιθετικός έδειξε ότι είναι έτοιμος για την επιστροφή του στην πρώτη ομάδα, μετά από δύο πολύ καλές εμφανίσεις με την ομάδα Β.
Η διπλή επιστροφή του Μάνταλου
Διπλά άτυχος έχει σταθεί στην καριέρα του ο Πέτρος Μάνταλος, ο οποίος έπαθε χιαστούς και στα δύο πόδια. Όμως, ο αρχηγός της ΑΕΚ επέστρεψε και τις δύο φορές στη δράση και μάλιστα σε υψηλό επίπεδο. Τον Μάρτιο του 2015, τραυματίστηκε σοβαρά στον ημιτελικό κυπέλλου κόντρα στον Ολυμπιακό, καθώς υπέστη ρήξη χιαστού στο δεξί γόνατο με αποτέλεσμα να μείνει εκτός για περίπου επτά μήνες. Ενάμιση χρόνο αργότερα, έπαθε τον ίδιο τραυματισμό στο αριστερό γόνατο, αλλά μετά από επτά μήνες επέστρεψε και πάλι, όντας βασικό στέλεχος της Ένωσης.
Η ιδιαίτερη περίπτωση του Λάζαρου Χριστοδουλόπουλου
Ο Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος έχει κατακτήσει τίτλους με όλες τις μεγάλες ομάδες, αλλά ταλαιπωρήθηκε από τραυματισμούς. Το 2011 σε ένα φιλικό του Παναθηναϊκού με τη Σίβασπορ αποχώρησε με έντονους πόνους και εν τέλει, αποδείχτηκε πως υπέστη σοβαρό τραυματισμό στο αριστερό γόνατο, μένοντας εκτός δράσης για πέντε μήνες.
Τον Φεβρουάριο του 2019 αισθάνθηκε και πάλι πόνους στο αριστερό γόνατο, σε ένα παιχνίδι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ. Παίκτης των «ερυθρόλευκων» τότε, διαγνώστηκε με ρήξη χιαστού και έμεινε εκτός δράσης για τουλάχιστον ένα χρόνο.
Τραυματισμοί στην αρχή και το τέλος της σεζόν στον ΠΑΟΚ
Ο ΠΑΟΚ φέτος αντιμετώπισε δύο σοβαρούς τραυματισμούς ποδοσφαιριστών του, σε κομβικά σημεία της σεζόν. Τον Αύγουστο, στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Μποέμιανς, για τα προκριματικά του Conference League, ο Νέλσον Ολιβέιρα υπέστη ρήξη χιαστού. Ο Πορτογάλος χειρουργήθηκε με επιτυχία και το τελευταίο διάστημα αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την επιστροφή του, καθώς βγάζει μεγάλα κομμάτια της ομαδικής προπόνησης.
Η νεότερη ατυχία αφορά τον Γιάννη Μιχαηλίδη, ο οποίος τραυματίστηκε στο παιχνίδι της πρεμιέρας των πλέι οφ του ΠΑΟΚ με τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ο νεαρός αμυντικός αναμένεται να υποβληθεί άμεσα σε χειρουργική επέμβαση και θα μείνει εκτός δράσης για έξι μήνες.
Οι φετινοί τραυματισμοί στη Super League
Φέτος η ατυχία του τραυματισμού στους χιαστούς έχει χτυπήσει κι άλλες ομάδες. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Πέδρο Κόντε στον ΠΑΣ Γιάννινα, ο οποίος τραυματίστηκε σοβαρά στις 20/9 και ετοιμάζεται να επιστρέψει στη δράση στις αρχές Απριλίου.
Τέλη Ιουλίου υπέστη ρήξη χιαστού ο Νταν Ριένστρα του Βόλου, αλλά ακόμα δεν είναι γνωστό πότε θα επιστρέψει στη δράση. Ο Θεοδόσης Μαχαίρας της ΑΕΚ δόθηκε δανεικός στον Ιωνικό, αλλά υπέστη ρήξη χιαστού στα τέλη Αυγούστου και έχασε όλη τη σεζόν. Το τελευταίο διάστημα κάνει δειλά-δειλά την επανεμφάνισή του, δείχνοντας ότι έχει ξεπεράσει το πρόβλημα.
Στον Παναιτωλικό, ρήξη χιαστού υπέστη ο Ιβάν Βαρόνε στο τέλος Οκτωβρίου και μετέβη στην Ιταλία, για την επέμβαση και τα πρώτα στάδια της αποκατάστασης. Πλέον έχει επιστρέψει στο Αγρίνιο και ανεβάζει στροφές στην προπόνηση.
Τον Οκτώβριο ρήξη χιαστού υπέστη το νέο μεταγραφικό απόκτημα του Άρη Μοχανάντ Αλί. Ο χρόνος αποθεραπείας του υπολογίστηκε από έξι έως εννέα μήνες και ακόμα δεν υπάρχει σαφής εικόνα για την επιστροφή του Ιρανού φορ στη δράση.
Στον Ατρόμητο, άτυχος στάθηκε φέτος ο Κώστας Κωτσόπουλος, ο οποίος υπέστη ρήξη χιαστού τον Νοέμβριο. Ο 24χρονος φορ συνεχίζει την αποθεραπεία του, κάνοντας ατομικό πρόγραμμα.
«Κλειδί η σωστή αποθεραπεία για την επιστροφή στη δράση»
Το Onsports απευθύνθηκε στον ειδικό για απαντήσεις αναφορικά με τον τραυματισμό. Ο Δρ Κώστας Ιντζόγλου, χειρουργός ορθοπεδικός, Διευθυντής Αθλητικών Κακώσεων στο Metropolitan General, μας έδωσε τις απαντήσεις.
Για το αν μπορεί ένας αθλητής να προφυλαχθεί από τη ρήξη χιαστού: «Η σωστή προετοιμασία και η σωστή προπόνηση βοηθούν έναν ποδοσφαιριστή, όπως και ένα πλήρες πρόγραμμα ενδυνάμωσης. Στο γόνατο είναι εξαιρετικά σημαντικό ο τετρακέφαλος και οι οπίσθιοι μηριαίοι να είναι γυμνασμένοι και να έχουν συγκεκριμένη αναλογία δύναμης.
Ένας αθλητής που χτυπήσει το γόνατό του και υποστεί ρήξη πρόσθιου χιαστού συνδέσμου δεν μπορεί να αποφύγει την επέμβαση με κανέναν τρόπο. Η αποκατάσταση του προβλήματός κρίνεται απαραίτητη προκειμένου ο ασθενής να μπορέσει να συνεχίσει να αθλείται και το γόνατό του να συνεχίσει να έχει φυσιολογική λειτουργία!».
Για το πόσο σημαντική είναι η σωστή αποθεραπεία: «Η σωστή αποθεραπεία είναι πολύ σημαντική για την επιτυχία μετά από ρήξη Πρόσθιου Χιαστού Συνδέσμου και την επιστροφή του αθλητή στο προ του τραυματισμού επίπεδο! Μετά τον τραυματισμό ο αθλητής πρέπει να απευθυνθεί σε ομάδα επιστημόνων με επί κεφαλής έναν καλό ορθοπεδικό χειρουργό - αθλητίατρο που να περιβάλλεται από καλή ομάδα φυσικοθεραπευτών και γυμναστών αποκατάστασης, ώστε να τον κατευθύνουν σωστά καθ’ όλη τη διάρκεια της πολύμηνης αποκατάστασης».