ΠΑΟΚ: Ο πρώτος Νορβηγός με την ιεροσυλία στον Μαραντόνα και η ατάκα για τον Κένεντι!
Ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ και γίνεται ο δεύτερος Νορβηγός που θα φορέσει τη φανέλα του. Ποιος ήταν ο πρώτος, η ντρίμπλα στον Μαραντόνα και η ατάκα-μύθος.
Ο ΠΑΟΚ με τον Ιβάν Σαββίδη στο τιμόνι έχει στραφεί σε διάφορες αγορές. Τα τελευταία χρόνια πυκνώνουν οι ματιές στη σκανδιναβική αγορά, την οποία ο σύλλογος σπάνια άγγιζε στο παρελθόν.
Παίκτες που στο συντριπτικό τους ποσοστό είναι ψυχροί επαγγελματίες και ξέρεις ότι θα παίξουν για την ομάδα. Σπάνια θα υπάρχουν βεντετισμοί, που διακρίνεις σε λατινοαμερικάνους. Η ποιότητα είναι άλλο θέμα. Σε κάθε περίπτωση, δύσκολα θα βρεις σκανδιναβό που να κάνει τα αποδυτήρια άνω κάτω. Κοιτάνε τη δουλειά τους στο γήπεδο και τίποτα άλλο. Ο ΠΑΟΚ απέκτησε πριν μερικά χρόνια τον Σουηδό Όλσεν για το τέρμα, κατόπιν τον Ισλανδό Ίνγκασον και τον επίσης Σουηδό Βέρνμπλουμ. Ο πρώτος και ο τελευταίος για διαφορετικούς λόγους δεν πρόσφεραν. Ο Ίνγκασον είναι βασικό στέλεχος και ο ΠΑΟΚ έχει πολλές προσδοκίες. Αγωνιστικά και οικονομικά...
Τώρα ο «Δικέφαλος» επενδύει σε έναν Νορβηγό. Τον Άντριαν Νίλσεν Περέιρα. Η ομάδα θα βγάλει από το ταμείο λίγο πάνω από ένα εκατ. ευρώ για τον ταλαντούχο αριστερό μπακ. Είναι μία κίνηση που μοιάζει «ψαγμένη». Το αν θα βγει θα φανεί. Το σίγουρο είναι ότι ο Περέιρα έχει και μία πρόκληση. Να γίνει ο πρώτος Νορβηγός που θ' αφήσει το στίγμα του στον ΠΑΟΚ. Τον πρώτο πολλοί φίλοι του «Δικεφάλου» μπορεί να μην τον έζησαν καν. Να μην θυμούνται ότι πέρασε από τον σύλλογο.
Πρόκειται για τον Κίετιλ Όσβαλντ. Ο Νορβηγός παλαίμαχος άσος είναι πλέον 59 ετών (γεννήθηκε στις 5/6/61 στο Άλεσουντ). Αριστεροπόδαρος μέσος, ξεκίνησε από τη Σταρτ, πήγε στη Λίλεστρομ κι από εκεί μετακόμισε στην Αγγλία κι έπαιξε στις Νότιγχαμ Φόρεστ και Λέστερ. Μετά την Αγγλία αγωνίστηκε στη Σουηδία για λογαριασμό της Τζουγκάρντεν και τον Γενάρη του 1989 ήρθε στον ΠΑΟΚ. Από τη Θεσσαλονίκη έφυγε δέκα μήνες αργότερα κι επέστρεψε στη Λίλεστρομ, ενώ κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στη Σκέιντ το 1993. Ήταν διεθνής κι από το αντιπροσωπευτικό του συγκρότημα σταμάτησε το 1989. Γίνεται αντιληπτό, ότι όταν ήρθε στον ΠΑΟΚ είχε ένα όνομα. Δεν ήταν κάποιος τυχαίος.
Ο Κένεντι...
Στον ΠΑΟΚ επικρατούσε ενθουσιασμός για τη μεταγραφή του Νορβηγού μέσου. Μόνο που φαίνεται ότι δεν είχε την ίδια άποψη κάποιος εκ των προπονητών του. Κι έζησε πολλούς. Ένας απ' αυτούς, δεν διέρρευσε ποιος, ρωτήθηκε από διάφορους ρεπόρτερ για τον Όσβαλντ και η απάντηση που έδωσε ήταν η εξής: «Εγώ έναν μόνο Οσβαλντ ξέρω, αυτόν που σκότωσε τον Κένεντι»! Ο Όσβαλντ έκανε ντεμπούτο με τον ΠΑΟΚ στις 15/1/89. Μπήκε αμέσως στα βαθιά και αγωνίστηκε 54' στην εντός έδρας ήττα 1-0 από την ΑΕΚ. Τελευταία του συμμετοχή ήταν στις 15/10/89, εννέα μήνες αργότερα στη νίκη 0-1 στον Πειραιά επί του Εθνικού. Συνολικά μέτρησε 17 αγώνες κι ένα γκολ επί του Διαγόρα στη Ρόδο στις 7/5/89.
«Απρόβλεπτες συνθήκες»
Η ατάκα μύθος, όμως, που ακούστηκε στη Τούμπα δεν είναι το μόνο ενθύμιο για τον πρώτο Νορβηγό που έπαιξε στον ΠΑΟΚ. Ο ίδιος ο παίκτης σε συνέντευξή του όταν σταμάτησε το ποδόσφαιρο είπε για τον ΠΑΟΚ. «Ήταν μία μεγάλη ομάδα, αλλά με άκρως απρόβλεπτες συνθήκες. Μέσα σε έξι μήνες είχα δύο διαφορετικούς προέδρους και τέσσερις διαφορετικούς προπονητές». Όντως ήρθε με Δεδέογλου, έφυγε με τον Βουλινό, έζησε Ίσραελ, Σαράφη, Αλέφαντο, Γιάκομπς...
Ιεροσυλία
Πριν έρθει στον ΠΑΟΚ ο Όσβαλντ είχε γράψει ιστορία για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι ένα φιλικό τον Απρίλιο του 1986, ανάμεσα στην εθνική Νορβηγίας και στην Αργεντινή του Μαραντόνα. Τότε, όλοι χόρευαν ποδοσφαιρικά στους ρυθμούς του... Θεού, ο οποίος μερικούς μήνες μετά πανηγύρισε το Μουντιάλ. Τι έκανε ο αθεόφοβος Νορβηγός, που αργότερα έπαιξε στον ΠΑΟΚ; Ντρίμπλα «ποδιά» στον Μαραντόνα! Το «τούνελ» αυτή η ιεροσυλία στον Μαραντόνα συζητιόταν για μήνες. Τι άλλο πέτυχε; Σ' ένα παιχνίδι στο Άρασεν, την έδρα της Λίλεστρομ, έπειτα από εκτέλεση κόρνερ σημάδεψε το ρολόι τού γηπέδου!
Στον ΠΑΟΚ ελπίζουν ότι ο Άντριαν Νίλσεν Περέιρα θα μείνει περισσότερα χρόνια στην Τούμπα, άλλωστε, θα υπογράψει τετραετές θα βάλει τη σφραγίδα του σε σχέση με τον παλαίμαχο συμπατριώτη του.