Δημήτρης Σαραβάκος: Αυτός ο παίκτης ο «μικρός», ο Μέγας (photos+videos)
Σαν σήμερα πριν από 59 χρόνια, γεννήθηκε ο σπουδαίος Δημήτρης Σαραβάκος. Διαβάστε στο Onsports την αναδρομή στην καριέρα του κορυφαίου σύγχρονου Έλληνα ποδοσφαιριστή.
Ο αιώνιος… μικρός του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο παίκτης που μεγάλωσε μια ολόκληρη γενιά φιλάθλων και που χάρισε αμέτρητες επιτυχίες και διακρίσεις – όχι μόνο στον εαυτό του – στον Παναθηναϊκό και την Εθνική ομάδα, έχει σήμερα γενέθλια... Ο σπουδαίος Δημήτρης Σαραβάκος έγινε 59 ετών και αποτελεί τον κορυφαίο σύγχρονο ποδοσφαιριστή στη χώρα, τον πρώτο πραγματικό σταρ των γηπέδων και έναν άνθρωπο-πρότυπο για χιλιάδες νέα παιδιά τις προηγούμενες δεκαετίες - αλλά και στην τωρινή εποχή σε επίπεδο συμπεριφοράς και νοοτροπίας.
Το OnSports κάνει μια αναδρομή στη ζωή και την καριέρα του τεράστιου «μικρού», Δημήτρη Σαραβάκου...
Στα χνάρια του πατέρα
Ο Δημήτρης Σαραβάκος, γεννημένος στις 26 Ιουλίου 1961, από μικρός ακολούθησε τα χνάρια του πατέρα του, Θανάση. Ο γιος του άσου του Πανιωνίου εντάχθηκε από νωρίς στα παιδικά τμήματα της ομάδας της Νέας Σμύρνης και στα 17 του βρέθηκε στην πρώτη ομάδα, κάνοντας 10 εμφανίσεις στο πρωτάθλημα που παρότι δεν είχαν… γκολ, τον σύστησαν το ευρύ κοινό.
Παίζοντας ολοένα και περισσότερο και με την απόδοσή του να βελτιώνεται, ο Σαραβάκος αρχίζει να γίνεται θέμα συζήτησης. Μετά από 132 εμφανίσεις και 35 γκολ με τη φανέλα του Πανιωνίου, η ώρα για το μεγάλο βήμα είχε φτάσει.
Φορώντας τα πράσινα…
Το καλοκαίρι του 1984, συγκεκριμένα στις 22 Ιουνίου εκείνης της χρονιάς, ο Παναθηναϊκός με τον Γιώργο Βαρδινογιάννη στην προεδρία του, θα αποκτήσει τον 23χρονο επιθετικό και θα αλλάξει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου σε μεγάλο βαθμό. Ο Σαραβάκος, χαμηλών τόνων ανέκαθεν, προστέθηκε σε ένα ρόστερ με αρκετά μεγάλα ονόματα, όπως οι Ζάετς και Ρότσα, όμως έμελλε να γίνει αυτός ο σταρ που θα σηματοδοτούσε την έναρξη μιας εποχής που δημιούργησε φιλάθλους για τον Παναθηναϊκό, μόνο και μόνο από την παρουσία του.
«Με τον Δημήτρη ζήσαμε πολλές καλές στιγμές στον Παναθηναϊκό, τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη. Οι καλύτερες πιστεύω ήταν τη σεζόν 1984-85, όταν κάναμε μια καταπληκτική πορεία στην Ευρώπη. Είναι πραγματικά αξέχαστο αυτό που έγινε τότε», έχει δηλώσει στο παρελθόν ο Κώστας Αντωνίου, μιλώντας μάλιστα για την πρώτη χρονιά του «Μικρού» στο «τριφύλλι»!
Γεννημένος για ντέρμπι
Ο Δημήτρης Σαραβάκος την πρώτη του χρονιά στον Παναθηναϊκό έζησε μεγάλες στιγμές, με ευρωπαϊκά γκολ, διακρίσεις και συμμετοχή στους «4» του Πρωταθλητριών, αλλά δεν είχε καταφέρει να κάνει αυτό που τα επόμενα χρόνια θα τον έβαζε για τα καλά στις καρδιές των «πράσινων» φιλάθλων. Να σκοράρει σε βάρος του Ολυμπιακού…
Το πρώτο γκολ σε ντέρμπι «αιωνίων» για τον «Μικρό», που στη συνέχεια θα γινόταν «Μητσάρας», ήρθε το Νοέμβριο του 1985. Ο Σαραβάκος «χτυπά» δυο φορές και ο Παναθηναϊκός θα πάρει μεγάλο «διπλό» από τον Ολυμπιακό. Σκηνικό που θα επαναληφθεί ουκ ολίγες φορές στα ντέρμπι των επόμενων ετών σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, με τον Σαραβάκο να «καθαρίζει» τελικούς και ματς με τους «ερυθρόλευκους» και να γίνεται ο νο1 «δημόσιος κίνδυνος» για την άμυνά τους.
Παραλίγο… Πειραιώτης!
Η περίεργη ιστορία και οι μύθοι που επιβάλλεται να συνοδεύουν τους ποδοσφαιριστές-ινδάλματα, δεν θα μπορούσε να λείπει από το παλμαρέ του. Το καλοκαίρι του 1988 μπορεί να κάνει χρήση σχετικού κανονισμού που υπήρχε τότε και να φύγει από τον Παναθηναϊκό, αλλά κάτι τέτοιο δεν έχει περάσει από το μυαλό του. Μέχρι που ο τότε ιδιοκτήτης του Ολυμπιακού, Γιώργος Κοσκωτάς, θα του προσφέρει 600 εκατ. δραχμές για να υπογράψει στους «ερυθρόλευκους». Ο αστικός μύθος θέλει το Σαραβάκο να ενημερώνει το Γιώργο Βαρδινογιάννη για την προσφορά και τον τελευταίο να του απαντά: «Αυτά τα λεφτά είναι πολλά, να πας στον Ολυμπιακό»!
Το γνωστό σκάνδαλο με την Τράπεζα Κρήτης θα φέρει όμως τα πάνω – κάτω στο λιμάνι και ο Δημήτρης Σαραβάκος δεν θα φύγει από τον Παναθηναϊκό. Η πρόταση πάντως του είχε γίνει αφού όπως απάντησε σε σχετική ερώτηση αρκετά χρόνια αργότερα ο ίδιος… «Ήταν τρομερά χρήματα για την εποχή. Εσείς τι θα κάνατε στη θέση μου;», αφήνοντας τα ερωτήματα και τον μύθο να συντηρούνται στο διηνεκές…
Στο «μάτι» της Γιουβέντους
Πέρα όμως από τα εκτός γηπέδου – καθώς ο Σαραβάκος ήταν κι από τους πρώτους ποδοσφαιριστές στην Ελλάδα που ήταν πραγματικά σταρ και απασχολούσε ακόμα και με την προσωπική του ζωή, κάτι που δεν ήθελε ωστόσο να συμβαίνει – υπήρχε και ο εντός των γραμμών «Μητσάρας». Ένας ποδοσφαιριστής που με τα συνεχόμενα γκολ του οδηγούσε τον Παναθηναϊκό από επιτυχία σε επιτυχία και είχε κάνει… πελάτισσα την Γιουβέντους, αφού σκόραρε σε βάρος της σχεδόν όποτε την αντιμετώπιζε.
Η πρόταση της «Μεγάλης Κυρίας» δεν άργησε να έρθει, όμως ο Παναθηναϊκός την αρνήθηκε. Το ίδιο και αυτή της Μπολόνια λίγο αργότερα, με τον Σαραβάκο να θεωρείται δικαίως ένας από τους πλέον αδικημένους ποδοσφαιριστές της προ-Μποσμάν εποχής. Σύμφωνα με όσα έχει καταφέρει, με όσα έδειξε μέσα στα γήπεδα, ο Σαραβάκος άνετα θα μπορούσε να σταθεί σε μεγάλο ευρωπαϊκό κλαμπ. Όπως στάθηκε στο παιχνίδι της Μικτής κόσμου το 1991, χρονιά με την μεγαλύτερη παραγωγικότητα για τον ίδιο στον Παναθηναϊκό, δίπλα στον Φραντσέσκολι, τον Βαλντεράμα, τον Φαν Μπάστεν και άλλους σταρ της εποχής σε παιχνίδι επίδειξης στο Κουβέιτ.
Το Μουντιάλ και η ΑΕΚ
Ο Δημήτρης Σαραβάκος, πέρα από τους συλλόγους, διέγραψε μια λαμπρή καριέρα και με τη φανέλα της Εθνικής ομάδας. Σε 78 συμμετοχές με τη φανέλα της Εθνικής Ελλάδας ο Σαραβάκος σκόραρε 22 φορές και είχε την ευκαιρία να αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1994 που έγινε στις ΗΠΑ. Μάλιστα, ο Σαραβάκος ήταν αρχηγός του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στον εναρκτήριο αγώνα του με την Αργεντινή, όπου βέβαια άπαντες θυμούνται την χειραψία και την αναμνηστική φωτογραφία δύο μεγάλων άσων, του Ντιέγκο Μαραντόνα και του Δημήτρη Σαραβάκου.
Το καλοκαίρι όμως του 1994, δεν ήταν ίδιο με τα προηγούμενα όχι μόνο για το Μουντιάλ. Μετά από 10 σεζόν γεμάτες επιτυχία, δόξα, λατρεία και απόλυτης σύνδεσης του ονόματος του με τον Παναθηναϊκό, ο Σαραβάκος βρίσκεται εκτός «τριφυλλιού». Φυσικό ήταν βέβαια να βρει άμεσα ομάδα, με την ΑΕΚ να τον εντάσσει στο δυναμικό της και να επωφελείται άμεσα από αυτή την κίνηση.
«Μητσάρα, βαζέλα…»
Ο 33χρονος πια Σαραβάκος, παρά την αμφισβήτηση που έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της προς το πρόσωπό του, κάνει «μαγικά» πράγματα στα δυο ματς που δίνει η ΑΕΚ με την Ρέιντζερς για το Champions League και περνάει σχεδόν μόνος του την Ένωση στους ομίλους! Κάνει 30 συμμετοχές στο πρωτάθλημα και σκοράρει 21 φορές για την ΑΕΚ, δείχνοντας πως είναι ικανός ακόμα να ξεχωρίσει.
Ο τελικός Κυπέλλου του 1995 ωστόσο, περιλάμβανε μια στιγμή που μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη των οπαδών του Παναθηναϊκού. Ο «σπεσιαλίστας» των στημένων φάσεων επί σχεδόν δυο δεκαετίες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, Δημήτρης Σαραβάκος, αναλαμβάνει να εκτελέσει πέναλτι που έχει κερδίσει η ΑΕΚ. Απέναντι του, ο Γιόζεφ Βάντσικ. Ο Παναθηναϊκός… «Μητσάρα, βαζέλα, βγάλε τη φανέλα», είναι η ιαχή που δονεί το ΟΑΚΑ και προς έκπληξη ακόμα και των οπαδών του «τριφυλλιού», ο Σαραβάκος έστειλε το πέναλτι στο… ρολόι του γηπέδου και το Κύπελλο στον Παναθηναϊκό!
Η αποχή και η επιστροφή
Ο Σαραβάκος έπαιξε ακόμα μια σεζόν στην ΑΕΚ, όχι όμως το ίδιο αποτελεσματική. Σε 17 ματς πρωταθλήματος σκόραρε μια φορά, έχοντας χάσει την θέση του στην ενδεκάδα και με τα πρώτα «σύννεφα» στις σχέσεις του με τον Μπάγεβιτς να έχουν εμφανιστεί. Το καλοκαίρι του 1997… «είχε δεχτεί πρόταση και πριν από λίγο καιρό από τις ΗΠΑ χωρίς τότε να ανταποκριθεί. Όμως ο παροπλισμός του στην ΑΕΚ και το... σκοτάδι στο βάθος του τούνελ, τον οδήγησαν στην απόφαση της μετανάστευσης», όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής. Τελικά, ούτε αυτό συνέβη.
Ο Σαραβάκος, έμεινε για ένα χρόνο χωρίς ομάδα. Δεν έπαιξε πουθενά. Ο Παναθηναϊκός που την σεζόν 1996-1997 είχε «τσακιστεί» αγωνιστικά και ψυχολογικά, έψαχνε κάτι για να τονώσει το ηθικό ομάδας και κόσμου. Τι καλύτερο από την επαναφορά της σημαίας στον ιστό της; Ο Δημήτρης Σαραβάκος επέστρεψε στο «τριφύλλι», όμως δεν ήταν ποτέ ο ίδιος. Έπαιξε μόλις τρεις φορές εκείνη τη σεζόν και αθόρυβα, πικραμένος ωστόσο, κρέμασε τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια στην ομάδα όπου μετατράπηκε από «μικρός»… σε Μέγας.
Αριθμοί, τίτλοι και αναγνώριση
Έχοντας κατακτήσει τρία πρωταθλήματα με τον Παναθηναϊκό (1986, 1990, 1991), έξι κύπελλα (1986, 1988, 1991,1993, 1994) και δυο Super Cup (1988, 1993), έχει περάσει στις συνειδήσεις όλων ως ένα από τα «ιερά τέρατα» της ιστορία της ομάδας. Το πέρασμα του από την ΑΕΚ, του απέφερα άλλα δυο κύπελλα (1996, 1997) και ένα Super Cup (1996), όμως στο μυαλό όλων είναι πάντα… «πράσινος».
«Ο Δημήτρης ήταν ένας πολύ μεγάλος παίκτης. Στο παρελθόν πετύχαμε πολλά πράγματα μαζί και πιστεύω πως η πιο συγκλονιστική στιγμή ήταν όταν μπήκαμε για πρώτη φορά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ, την περίοδο 1991-92. Αυτό που μου έχει μείνει χαραγμένο στη μνήμη μου ήταν όταν παίζαμε ως αντίπαλοι. Εγώ ήμουν στον Ολυμπιακό και σε κάθε ντέρμπι μεταξύ μας η κόντρα ήταν τεράστια. Προσπαθούσαμε να τον σταματήσουμε», δήλωνε για αυτόν ο Στράτος Αποστολάκης, ενώ ο Κριστόφ Βαζέχα με τον οποία έκαναν «φονικό» δίδυμο, είχε μόνο καλά λόγια να πει.
«Με τον Δημήτρη ήμασταν αρκετά χρόνια μαζί και πιστεύω πως ήμασταν το καλύτερο επιθετικό δίδυμο στην Ελλάδα. Η χημεία μας ταίριαζε. Μαζί ζήσαμε καταπληκτικές στιγμές. Ο Δημήτρης ήταν ένας αρχηγός με τα όλα του, τόσο μέσα στο γήπεδο όσο και έξω από αυτό. Δεν μπορώ να πω ποια ήταν η καλύτερη στιγμή, γιατί πραγματικά ήταν αμέτρητες», σχολίασε ο μεγάλος Πολωνός στράικερ.
Ο Σαραβάκος, τελείωσε την καριέρα του έχοντας σκοράρει 181 φορές σε 433 παιχνίδια με τη φανέλα των Πανιωνίου, Παναθηναϊκού και ΑΕΚ. Στους «πράσινους» έγραψε «χρυσές» σελίδες ιστορίας, σκοράροντας 125 φορές σε 252 εμφανίσεις… Τιμήθηκε από το «τριφύλλι» για την προσφορά του στις 4 Αυγούστου 2005 σε φιλικό με την Σαραγόσα στο ΟΑΚΑ όπου έδωσαν το «παρών» 35.000 φίλοι της ομάδας και τον αποθέωσαν, όπως και στη φιέστα για την κατάκτηση του νταμπλ του 2010 όπου έπαιξε μαζί με άλλους παλαίμαχους κόντρα στην τότε ομάδα του Παναθηναϊκού.
Μετά την ενεργό δράση…
Ο 59χρονος σήμερα, Δημήτρης Σαραβάκος, διετέλεσε και μέλος του ΔΣ του Παναθηναϊκού στην εποχή της πολυμετοχικότητας, ωστόσο παραιτήθηκε γρήγορα από τη θέση του, αφού δεν ήθελε να είναι στο επίκεντρο της δημοσιότητας… Όπως τότε που μάγευε στο χορτάρι… άλλωστε οι τοποθετήσεις του στον Τύπο δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, όπως συμβαίνει με άλλους παλαίμαχους, αφού προτιμούσε να παρακολουθεί τον Παναθηναϊκό ως φίλαθλος και όχι μόνο στο ποδόσφαιρο αφού έχει θεαθεί αρκετές φορές να παρακολουθεί αγώνες μπάσκετ και βόλεϊ της ομάδας.
Στο μυαλό όλων πάντως, όταν βλέπουν πράσινη φανέλα με το «7» στην πλάτη – ακόμα και στο beach soccer με το οποίο ασχολήθηκε ενεργά τα προηγούμενα χρόνια παίζοντας στην Εθνική ομάδα, θα έρχεται πάντα αυτός «ο παίκτης ο μικρός, ο μέγας», όπως εύστοχα είχε τιτλοφορήσει μια σειρά από dvd με τα κατορθώματά του παλαιότερο αθλητικό έντυπο, ο Δημήτρης Σαραβάκος.
Επιστροφή και ξεκάθαρα λόγια…
Ο «Μητσάρας», όμως, των οπαδών του Παναθηναϊκού εν τέλει δεν έμεινε για καιρό μακριά από το «τριφύλλι». Αποδέχθηκε το 2013 την πρόταση του Γιάννη Αλαφούζου να βοηθήσει στην προσπάθεια αναδόμησης που έγινε στους «πράσινους», αναλαμβάνοντας τη θέση του διευθυντή ποδοσφαίρου στην ομάδα την οποία κατέχει ως και σήμερα.
«Ευχαριστώ πολύ για τα καλά λόγια. Ειμαι πάρα πολύ χαρούμενος που μετά από πολλά χρόνια είμαι στον Παναθηναϊκό κι έχω αυτή τη θέση. Έχω μιλήσει με το τιμ. Δεν θέλω τα πολλά λόγια. Θα ειμαι ο συνδετικός κρίκος με το τιμ, με τον Γιάννη Αναστασίου, με τον Γιάννη Σαμαρά και τον Γιάννη Βονόρτα», ανέφερε ο Δημήτρης Σαραβάκος κατά την επίσημη παρουσίασή του από την «πράσινη» ΠΑΕ και στη συνέχεια, με την τοποθέτησή του, έκανε σαφές το γιατί – πέρα από το ταλέντο του – ήταν η «σημαία» του Παναθηναϊκού στα χρόνια που αγωνίστηκε.
«Θέλουμε να βελτιώσουμε την αγωνιστική εικόνα της ομάδας, στόχος μας είναι να φέρουμε στην ομάδα παίκτες που δεν θα θέλουν μόνο ένα καλό συμβόλαιο από τον Παναθηναϊκό, αλλά θα ξέρουν την ιστορία του Παναθηναϊκού και το τι σημαίνει να παίζεις για τον Παναθηναϊκό», είχε χαρακτηριστικά ο μεγάλος «μικρός» του «τριφυλλιού». Ένας άνθρωπος που αποτελεί... ευλογία για το τριφύλλι να τον έχει καθημερινά στους κόλπους της ομάδας και να θυμίζει το ένδοξο παρελθόν και να αποτελεί οδηγό νοοτροπίας και συμπεριφοράς για το παρόν και το μέλλον...