Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία: Τι είναι το «χάκα» που θα δούμε πριν το τζάμπολ! (videos+photos)
Ελλάδα – Νέα Ζηλανδία: Δεν υπάρχει διεθνής αγώνας των Νεοζηλανδών που πριν από την έναρξή του δεν χορεύεται το παραδοσιακό χάκα!
Η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει τη Νέα Ζηλανδία σε έναν… τελικό πρόκρισης στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Μπάσκετ 2019 και είναι έτοιμη για όλα. Ακόμα και για το «Χάκα» των αντιπάλων πριν το τζάμπολ. Όχι, οι Έλληνες διεθνείς δεν θα χορέψουν… τσάμικο, πεντοζάλι ή πυρρίχιο πριν από την αναμέτρηση, όμως, οι παίκτες της Νέας Ζηλανδίας συνεχίζουν να διατηρούν αυτήν την πανάρχαια παράδοση σε όλα τα σπορ όπου εκπροσωπούν τη χώρα τους.
Οι… αυθεντίες στο χάκα θεωρούνται, βέβαια, οι «All Blacks». Η ομάδα ράγκμπι της Νέας Ζηλανδίας που είναι ανάμεσα στις καλύτερες του πλανήτη. Βέβαια, οι «Tall Blacks», η ομάδα μπάσκετ της Νέας Ζηλανδίας δεν… πάει πίσω. Κι αυτοί με τη σειρά τους πριν από κάθε αγώνα εκτελούν τον παραδοσιακό χορό των Μάορι, θέλοντας έτσι τόσο να δείξουν τη σημασία που έχει ο κάθε αγώνας που εκπροσωπούν τη χώρα τους όσο και να τονώσουν την ψυχολογία και τον εαυτό τους. Οι Έλληνες φίλαθλοι δεν θα δουν για πρώτη φορά Χάκα, αφού το 2008 σε αγώνα για το Προολυμπιακό Τουρνουά του μπάσκετ στο ΟΑΚΑ ανάμεσα στις δυο χώρες, οι Νεοζηλανδοί είχαν δώσει τη δική τους… παράσταση!
Τι είναι το χάκα
Το χάκα (haka) είναι ένα από τα πολλά είδη ομαδικού χορού ή παράστασης. Εκτελούνται διάφορα χάκα σε σχέση με την περίπτωση. Υπάρχουν χάκα τραγουδιού και χαράς, και πολεμικά χάκα. Υπάρχουν διάφορου τύποι πολεμικού χάκα - ένα που εκτελείται χωρίς όπλα, συνήθως για να εκφράσει δημόσια ή ιδιωτικά αισθήματα, είναι γνωστό ως «haka taparahi». Ένα άλλο, το «peruperu», εκτελείται με όπλα. Σε παλαιότερες εποχές, το περουπέρου εκτελείτο πριν από τη μάχη. Σκοπός του ήταν να επικληθεί τον θεό του πολέμου και να προειδοποιήσει τους εχθρούς για τη μοίρα που τους περίμενε. Περιλάμβανε άγριες εκφράσεις προσώπου και γκριμάτσες, το βγάλσιμο της γλώσσας, φούσκωμα των ματιών, γρυλίσματα και κραυγές, και το κούνημα των όπλων.
Αν το χάκα δεν εκτελείτο με πλήρη ομοφωνία, αυτό θεωρείτο κακός οιωνός για τη μάχη. Συχνά οι πολεμιστές πήγαιναν γυμνοί στη μάχη, πέρα από μία πλεκτή από λινάτι ζώνη γύρω από τη μέση. Σκοπός των πολεμιστών ήταν να σκοτώσουν όλα τα μέλη από την εχθρική πολεμική ομάδα, ώστε να μην παραμείνει κανείς επιζών που να πάρει εκδίκηση.
Στο σημερινό περιβάλλον ωστόσο, το χάκα εκτελείται ως σημάδι σεβασμού για εκλεκτούς επισκέπτες, ή για να εκφράσει την σημαντικότητα της περίστασης. Οι αθλητές κάθε εθνικής ομάδας της Νέας Ζηλανδίας, εκτελούν ένα χάκα πριν από τους διεθνείς αγώνες ως αντανάκλαση όχι μόνο της σημαντικότητας του παιχνιδιού που θα γίνει, αλλά επίσης για να κινητοποιήσουν τους εαυτούς τους και τους υποστηρικτές τους σε μεγαλύτερες προσπάθειες. Έπειτα έμμεσα, όπως στις μέρες των παλιών στα πεδία μάχης των Μάορι, κάνουν μια φιλοφρόνηση στις διακριτές ικανότητες του αντιπάλου τους.