Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός: Αυτοί που πέρασαν στην... απέναντι όχθη! (photos+videos)
Παναθηναϊκός - Ολυμπιακός: Ούτε ένας, ούτε δυο αλλά 24 ποδοσφαιριστές και έξι προπονητές έχουν βρεθεί τόσο σε Παναθηναϊκό όσο και σε Ολυμπιακό, με έναν ακόμα να έχει κάνει το… απίστευτο έχοντας παίξει στον έναν κι έχοντας διατελέσει προπονητής στον άλλον!
Δεν είναι κι η πιο… εύκολη ιστορία στον κόσμο να είσαι παίκτης του Παναθηναϊκού ή του Ολυμπιακού και να αποφασίσεις να αλλάξεις ομάδα. Ειδικότερα, όταν αποφασίσεις πως ήρθε η ώρα να βγάλεις τα «ερυθρόλευκα» για τα «πράσινα» ή το ανάποδο! Μερικές φορές, λίγες είναι αλήθεια, υπάρχει η πιθανότητα να μην… ασχοληθεί κανείς μαζί σου. Άλλες πάλι, μια ολόκληρη χώρα σε βάζει στο… σημάδι και για χρόνια ασχολούνται όλοι με την… προδοσία!
Το Onsports σας παρουσιάζει τους 24 ποδοσφαιριστές, τους έξι προπονητές και τον έναν… που έπαιξε στους μεν κι έκατσε στον πάγκο των δε! Εξ αυτών, μόνο δυο κατάφεραν να σκοράρουν σε ντέρμπι και με τις δυο ομάδες. Ο λόγος για τον Στράτο Αποστολάκη και τον Μιχάλη Κωνσταντίνου. Επίσης, υπάρχουν και περιπτώσεις παικτών που υπήρξαν στις ακαδημίες του ενός, αλλά έπαιξαν στην πρώτη ομάδα του άλλου, ωστόσο, δεν μπορούν να μπουν στην κατηγορία του... διπλού πράκτορα. Ας δούμε αναλυτικά τους «διπλούς πράκτορες» των δυο «αιωνίων».
Η αρχή… προπολεμικά
Η... αρχή έγινε το 1927 όταν ο Λεωνίδας Καλογερόπουλος μετά από αρκετά χρόνια καριέρας στον Παναθηναϊκό, αποφασίζει το τολμηρό βήμα! Πήρε μεταγραφή για τον Ολυμπιακό, στον οποίο όμως έμεινε μόνο έναν χρόνο. Για αρκετά χρόνια, ακολούθησαν πολλοί ποδοσφαιριστές το συγκεκριμένο δρομολόγιο. Από τους Αμπελόκηπους και τον Παναθηναϊκό, στον Πειραιά και τον Ολυμπιακό. Οι Παπάζογλου (1958) και Σοφιανός(1960) ήταν οι δυο που προηγήθηκαν του Γιαννακού Φραντζή, ο οποίος το 1967 πήρε την απόφαση να αφήσει τον Ολυμπιακό για λογαριασμό του Παναθηναϊκού.
Το 1976 ήρθε η πρώτη... ηχηρή μετακίνηση, με τον Χάρη Γραμμό να φεύγει από τον Παναθηναϊκό - με τον οποίο έφτασε ως τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών - και να πηγαίνει στον Ολυμπιακό! Όμως, το μεγάλο... μπαμ θα γινόταν το 1978! Ο Γιώργος Δεληκάρης, η σημαία και το ίνδαλμα χιλιάδων Ολυμπιακών, δέχεται την πρόταση και φοράει τη φανέλα του Παναθηναϊκού! Ήταν ένα... τεράστιο σοκ για την εποχή, με τον Δεληκάρη ωστόσο να μην κάνει την ίδια καριέρα στο «τριφύλλι» και στα 30 του χρόνια να ανακοινώσει την απόφαση-σταθμός για απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο!
«Παρενθέσεις» και… πράσινη «σκούπα»!
Ο Ολυμπιακός προσπάθησε να αντιδράσει στην απώλεια Δεληκάρη και πήρε τον ελεύθερο από τον Παναθηναϊκό Αντώνη Αντωνιάδη, όμως, ο «ψηλός» δεν... τράβηξε, έπαιξε λίγο στον Πειραιά και τελικά έκλεισε την καριέρα του στον Παναθηναϊκό. Οι «πράσινοι» πήραν και τον Λευτέρη Πουπάκη που είχε αγωνιστεί στον Ολυμπιακό, πριν αρχίσουν ένα τρομερό... σάρωμα ποδοσφαιριστών του «αιωνίου» αντιπάλου!
Από τις αρχές της δεκαετίας του '80, ο Παναθηναϊκός «χτύπησε» πολλά μεγάλα ονόματα του Ολυμπιακού και τα έντυσε στα «πράσινα». Οι Γιάννης Κυράστας, Μάικ Γαλάκος, Νίκος Σαργκάνης και Νίκος Βαμβακούλας ήταν οι πιο κλασικές περιπτώσεις παικτών που διακρίθηκαν και με τις δυο ομάδες και έκαναν κυρίως ευρωπαϊκές πορείες με το «τριφύλλι», έχοντας στο παρελθόν φορέσει και τη φανέλα των «ερυθρόλευκων».
Η… αναβολή και οι αντιδράσεις!
Αν και προηγήθηκαν οι μετακινήσεις που αναφέραμε, μια από αυτές που θα ακολουθούσαν ήταν η αιτία μέχρι και για να αναβληθεί παιχνίδι των δυο ομάδων! Ο Στράτος Αποστολάκης, το καλοκαίρι του 1990 λέει το «ναι» στην πρόταση του Παναθηναϊκού, φεύγοντας από τον Ολυμπιακό! Οι αντιδράσεις προς το πρόσωπό του τεράστιες, με τον κόσμο των Πειραιωτών να τον θεωρεί… προδότη! Μάλιστα, το σούπερ καπ της σεζόν εκείνης μεταξύ των «αιωνίων» αναβλήθηκε, ενώ στο πρώτο του ντέρμπι ως αντίπαλος με τον Ολυμπιακό είδε τους παίκτες των Πειραιωτών να τον… κλαδεύουν διαρκώς με μανία!
Ο επόμενος, ήταν ο Κρις Καλαντζής που είχε… απαχθεί μεταγραφικά από τον Παναθηναϊκό στον οποίο έπαιξε για ένα διάστημα πριν τελικά καταλήξει στον Ολυμπιακό. Μάλιστα, σκόραρε σε βάρος των «πράσινων» και πανηγύρισε πολύ έντονα σε ντέρμπι στο ΟΑΚΑ, προκαλώντας μεγάλες αντιδράσεις. Τον ακολούθησε, αλλά από την… ανάποδη, ο Γιώργος Καπουράνης! Ο ακραίος μπακ συνέδεσε με τον Παναθηναϊκό το όνομά του, έχοντας μάλιστα χαρίσει ένα… αξέχαστο διπλό στο λιμάνι για το «τριφύλλι», το οποίο έγινε και σύνθημα! Λίγοι, πάντως, θυμούνται το πέρασμα του Τάσου Μητρόπουλου από τον Παναθηναϊκό! Ο Μητρόπουλος έκανε μόλις μια συμμετοχή με τους «πράσινους» με τις αντιδράσεις από τους οπαδούς του «τριφυλλιού» να τον οδηγούν στην έξοδο!
Σύγχρονοι «προδότες»
Χρειάστηκαν να περάσουν αρκετά χρόνια για να υπάρξει κάποια περίπτωση ποδοσφαιριστή που να βρεθεί από τη μία ομάδα στην άλλη. Όπως είχαν κάνει κι άλλοι στο παρελθόν, ο Γιώργος Γεωργιάδης του Χαραλάμπους βρέθηκε το 2003 στον Ολυμπιακό, ενώ είχε φύγει από τον Παναθηναϊκό από το 1998. Έτσι, δεν υπήρξαν αντιδράσεις όπως στις περιπτώσεις παικτών που ακολούθησαν τέτοια πορεία στη συνέχεια. Μια από τις πιο χτυπητές περιπτώσεις ήταν αυτή του Αντώνη Νικοπολίδη. Ο διεθνής πορτιέρο από τα μέσα της σεζόν 2003/2004 είχε συμφωνήσει, όπως φημολογούταν, με τον Ολυμπιακό στον οποίο συνέχισε την καριέρα του. Η επιστροφή του στη Λεωφόρο για το ντέρμπι της χρονιάς 2004/2005, ήταν… αλήστου μνήμης, όπως το ίδιο συνέβη και με τον Μιχάλη Κωνσταντίνου που το 2005 πήγε στον Πειραιά, με αντιδράσεις κι αυτός όπως ήταν απόλυτα λογικό αφού είχε δεθεί με τον «πράσινο» κόσμο για μια τετραετία...
Μια από τις… τελευταίες πράξεις σε αυτό το στόρι, σε ό,τι έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές, ήταν και… ξεχωριστή. Ο Σεμπάστιαν Λέτο, έγινε ο πρώτος ξένος – για την ακρίβεια μη Έλληνας και μη Κύπριος – που φόρεσε τη φανέλα Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο Αργεντινός ήρθε το 2008 κι αγαπήθηκε από τον κόσμο του Ολυμπιακού, όμως, οι ιθύνοντες της ομάδας δεν συμφώνησαν με τη Λίβερπουλ καθώς φάνηκε να μην τον πιστεύουν και τόσο. Το 2009 ο Λέτο αποκτήθηκε με κανονική μεταγραφή από τον Παναθηναϊκό, του οποίου έγινε ηγέτης μαζί με τον Τζιμπρίλ Σισέ κι οδήγησαν την ομάδα στο νταμπλ του 2010 και σε αρκετά μεγάλες βραδιές. Ο «Σέμπα» έφυγε εν τέλει το 2012, για να γυρίσει στον Παναθηναϊκό το 2016 και να μείνει για 1,5 χρόνο, όπου και πάλι είχε ξεχωριστή παρουσία.
Οι τρεις τελευταίοι που μετακινήθηκαν από τον έναν στον άλλον, αλλά όχι απευθείας, ήταν οι Παναγιώτης Βλαχοδήμος, Λάζαρος Χριστοδουλόπουλος και Νίκος Βέργος. Έτσι, ο αριθμός... ανεβαίνει στους 23 «διπλούς» πράκτορες. Κατηγορία στην οποία θα μπορούσαν να μπουν και οι Νώντας Παντελάκης και Αργύρης Καμπετσής, ωστόσο, δεν είχαν επίσημη συμμετοχή με τον Ολυμπιακό, ενώ τώρα βρίσκονται στον Παναθηναϊκό.
Οι πάγκοι κι ο ξεχωριστός Βίκτορ Σάντσεζ!
Εκτός από ποδοσφαιριστές, αρκετοί ήταν και οι προπονητές που καθίσανε τόσο στον πάγκο του Παναθηναϊκού, όσο και σε αυτόν του Ολυμπιακού. Ο πρώτος… διδάξας, ήταν ο Θέμος Ασδέρης. Με μεγάλη καριέρα και συνδεδεμένο όνομα με την ΑΕΚ, διετέλεσε προπονητής τόσο των «πράσινων» όσο και των «ερυθρόλευκων». Τον ακολούθησε ο θρυλικός Στέφαν Μπόμπεκ, αλλά κι ο Λάκης Πετρόπουλος που είχε πολλά «περάσματα» από τους πάγκους των μεγαλύτερων ελληνικών ομάδων, όπως και αυτούς των «αιωνίων». Το ρόλο του… διπλοθεσίτη έπαιξε κι ο Καζιμίρ Γκόρσκι αλλά κι ο Χέλμουτ Σενέκοβιτς με τον Γιάτσεκ Γκμοχ να είναι ο τελευταίος που προπόνησε και τις δυο ομάδες!
Επίσης, ξεχωριστή περίπτωση είναι ο Βίκτορ Σάντσεζ. Ο Ισπανός άσος αγωνίστηκε στον Παναθηναϊκό την περίοδο 2006-2007, έχοντας εξαιρετική απόδοση στο ντέρμπι των δυο ομάδων στο ΟΑΚΑ όπου κρίθηκε 1-0 υπέρ των «πράσινων» από δική του σέντρα κι αυτογκόλ του Θανάση Κωστούλα. Ο Βίκτορ, μετά από αρκετά χρόνια βρέθηκε να φορά τη φόρμα του Ολυμπιακού, αφού το 2013 εντάχθηκε στο προπονητικό επιτελείο ως άμεσος συνεργάτης του Μίτσελ, όντας πρώτος βοηθός του πριν αποχωρήσει στην έναρξη της σεζόν 2014-2015. Μάλιστα, ο Ισπανός έγινε και πρώτος προπονητής του Ολυμπιακού για 47 ημέρες. Από τις 23 Ιουνίου 2016 μέχρι και τις 9 Αυγούστου 2016, πρόλαβε να καθίσει στον πάγκο της ομάδας σε δυο ματς. Τέλος, οι Κυράστας και Αποστολάκης διετέλεσαν ποδοσφαιριστές και των δυο, όντας προπονητές στη συνέχεια μόνο του Παναθηναϊκού!