Παρασκευή και 13
Ουφ, πέρασε… Η «Παρασκευή και 13», που είχαμε χτες και καμιά αθλητική τραγωδία δεν σημειώθηκε, παρά τον θρυλούμενο… γρουσούζικο χαρακτήρα της ημέρας.
Παρόλα αυτά η … ακατονόμαστη δεν παύει να είναι μια ημέρα, που είναι συνυφασμένη με τη δεισιδαιμονία, κυρίως στις αγγλοσαξονικές χώρες, τις ισπανόφωνες και τη Γερμανία.
Όχι δηλαδή, πως δεν σκιάζει κι αρκετούς εδώ στην Ελλάδα. Ιδιαίτερα στο χώρο του αθλητισμού, ο οποίος από τη φύση του, είναι ευάλωτος στις προλήψεις.Υπάρχουν ωστόσο και ορισμένοι που τις αψηφούν, κάποιοι που δεν καταλαβαίνουν γρυ από ημερομηνίες και αριθμούς και πάνε κόντρα στο (δεισιδαιμονικό) ρεύμα.
Πρώτος, ο αρχηγός της ομάδας μπάσκετ του Παναθηναϊκού, ο Δημήτρης Διαμαντίδης, ο οποίος, όταν έγινε διάσημος θα μπορούσε να αλλάξει το νούμερο της φανέλας του αλλά δεν το έκανε, προφανώς για να μην φανεί… αχάριστος απέναντί του.
Διότι, είναι αλήθεια ότι την φανέλα με το Νο 13 δεν την διάλεξε αυτός, όταν πήγε στον Ηρακλή. Ήταν η μόνη που περίσσευε στα αποδυτήρια και καθότι οι φανέλες στο μπάσκετ είναι αυστηρά αριθμημένες (από το 4 έως το 15) δεν είχε άλλη επιλογή.
Αυτός είναι ο λόγος που όλες οι ομάδες της Α1 έχουν σήμερα παίκτη «Νο 13». Στον Ολυμπιακό είναι ο Χαλπερίν, στο Μαρούσι ο Κογιαντίνοβιτς, στον Πανελλήνιο ο Σκεπάνοβιτς, στον ΠΑΟΚ ο Γιαννακίδης, στον Κολοσσό ο Τσάμης.
Στον Άρη ο Κουμπούρας, στον Πανιώνιο ο Καββαδάς, στην ΑΕΚ ο Καλλινικίδης, στο Περιστέρι ο Λίτσος, στην Καβάλα ο Σίμονς, στον Ηλυσιακό ο Τόντιτς, στον Ικαρο ο Κερασοβίτης και στον Ηρακλή ο Κοπρίβιτσα.
Δεν σημαίνει όμως το ίδιο στο ποδόσφαιρο και στο βόλεϊ. Από τις 16 ομάδες της Σούπερ Λιγκ, οι 6 (Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, Ατρόμητος, Εργοτέλης, Σκόντα Ξάνθη, Καβάλα) δεν «βρήκαν» παίκτη για να πάρει τη φανέλα με το Νο 13.
Στις υπόλοιπες κάποιοι το… τόλμησαν. Σε άλλους βγήκε σε καλό, σε άλλους όχι. Ο Νταντόμο, για παράδειγμα στην ΑΕΚ δεν είδε χαϊρι και προκοπή μέσα στη σεζόν. Το ίδιο και ο Λαμπρόπουλος στην Κέρκυρα.
Σε άλλες περιπτώσεις, ο Λίμα με τον Ηρακλή, ο Αργυρόπουλος με τον Αστέρα, ο Βαλσαμάκης με τον Πανσερραϊκό, ο Κοτομπέλι με τη Λάρισα υποβιβάστηκαν, άλλοι στους αγώνες και άλλοι «στα χαρτιά…».
Αντίθετα, ο Σηφάκης μέσω του Άρη, έφτασε στην Εθνική, ο Γκαλίτσιος μέσω του Πανιώνιου έσωσε την καριέρα του (και την ομάδα), ο Μαλεζάς είδε τον ΠΑΟΚ να διεκδικεί έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ…
Κι αν για τον Μαλεζά το έργο ήταν γνωστό, ο Άλβαρεζ δεν μπορούσε να φανταστεί όταν υπέγραφε στον Ολυμπιακό Βόλου ότι θα έφτανε κάποτε η μέρα, που θα διεκδικούσε ένα ευρωπαϊκό εισιτήριο.
Αυτός ίσως ήταν ο μόνος ποδοσφαιριστής, που εκ πεποιθήσεως πήρε τη φανέλα με το Νο 13. Δεδομένου ότι στην πατρίδα του την Ιταλία, σε αντίθεση με τις άλλες χώρες, το νούμερο 13 θεωρείται γούρικο!
Στο βόλεϊ, φαίνεται πως πολλοί προληπτικοί μαζεύτηκαν φέτος στον πρωταθλητή Ολυμπιακό, καθώς η φανέλα με το 13 έμεινε στο ράφι. Στον Παναθηναϊκό την φόρεσε ο Ισπανός Γκενς και πήγε (κι αυτός και η ομάδα του) κατά διαόλου.
Η «βαλίτσα» πάει πολύ μακριά. Φτάνει στην Αμερική, που είναι μια από τις υπερδυνάμεις του αθλητισμού. Ο Ουίλτ Τσάμπερλεϊν έγινε θρύλος στο ΝΒΑ φορώντας το Νο 13 Συνήθιζε μάλιστα να λέει πως το νούμερο αυτό φέρνει κακοτυχία στους… αντιπάλους του.
Ο Τσάμπερλεϊν έμεινε στην ιστορία ως ο μοναδικός παίκτης, που σκόραρε 100 πόντους σε ένα ματς του ΝΒΑ. Και για να τιμήσει το αγαπημένο του νούμερο αγωνίστηκε σε 13 All Star Games στην διάρκεια της καριέρας του.
Ο Στιβ Νας μπορεί να μην έκανε τα θαύματα του Τσάμπερλεϊν αλλά δεν τα πάει κι άσχημα στο μαγικό κόσμο του μπάσκετ στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.
Ο Καναδός πλέι-μέικερ των Φοίνιξ Σανς έχει αναδειχτεί δυο φορές ΜVP του πρωταθλήματος και έχει παίξει σε 7 All Star Games στη καριέρα του, φορώντας το Νο 13.
Στο ποδόσφαιρο, ο Μίκαελ Μπάλακ υπήρξε πιστός του αριθμού 13 σε όλες τις ομάδες, που έπαιξε (Μπάγερν, Τσέλσι, Μπάγερ Λεβερκούζεν, εθνική Γερμανίας). Ωστόσο, με την κατηφόρα, που έχει πάρει η καριέρα του, μάλλον θα πρέπει να αρχίσει να αναθεωρεί τις απόψεις του…
Από τους εν ενεργεία διάσημους ποδοσφαιριστές, που εμπιστεύονται την τύχη τους στη φανέλα με το 13 είναι ο Βραζιλιάνος Μαϊκόν της Ιντερ, ο διεθνής Ιταλός αμυντικός, Νέστα στη Μίλαν, ο Νοτιοκορεάτης Παρκ Γι Σουνγκ στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.
Ο τελευταίος μάλιστα αποτελεί και το γούρι του Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, δεδομένου ότι ο Σκωτσέζος τεχνικός τον χρησιμοποιεί πάντα στα δύσκολα παιχνίδια των «κόκκινων»…