Ομιλείτε γαλλικά, ομιλείτε ισπανικά

Ομιλείτε γαλλικά, ομιλείτε ισπανικά

Κάποτε η Ελλάδα τους έπεφτε πολύ μακρινή (και λίγη). Τα τελευταία χρόνια όμως άλλαξαν γνώμη και πλέον οι Ισπανοί και οι Γάλλοι συναγωνίζονται τους Αργεντινούς και τους Βραζιλιάνους για το ποιος θα έχει την πολυπληθέστερη παροικία στο πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ.

Συνολικά 26 Ισπανοί και 15 Γάλλοι πήραν μέρος στο φετινό πρωτάθλημα. Για να επιβεβαιωθεί το ρητό, που λέει ότι «ουκ εν τω πολλώ το ευ» οι Φραντσέζοι, βάσει των αριθμών, πρόσφεραν περισσότερα στις ομάδες τους σε σχέση με τους Σπανιόλους.

Οι Γάλλοι αγωνίστηκαν συνολικά σε 286 παιχνίδια σημειώνοντας 35 γκολ ενώ οι Ισπανοί σε 395 αγώνες πετυχαίνοντας 36 γκολ. Κατά μέσο όρο κάθε Γάλλος πήρε μέρος σε 19 αγώνες ενώ κάθε Ισπανός σε 15. Ας τους δούμε αναλυτικά.

«Πρόεδρος» της γαλλικής κοινότητας στην Ελλάδα δεν θα μπορούσε να είναι άλλος από τον Τζιμπρίλ Σισέ. Όχι μόνο γιατί κουβαλάει το πιο «βαρύ όνομα» από όλους τους συμπατριώτες του αλλά επειδή μέτρησε 27 γεμάτες συμμετοχές και 20 γκολ στο φετινό πρωτάθλημα.

Με βαρύ όνομα ήρθε στην Ελλάδα και ο Σίντνεϊ Γκοβού αλλά εδώ μόνο το… «βαρύ κεφάλι» του είδαμε, εξαιτίας της ροπής, που έδειξε ο παίκτης προς τα ξενύχτια. Κατόπιν τούτου το ό,τι αγωνίστηκε σε 18 ματς, τυραννώντας το κορμί του (και τους θεατές) επί 1041 συνολικά λεπτά, μάλλον για κατόρθωμα πρόκειται.

Τη θέση του «αντιπροέδρου» δικαιούται -και με το παραπάνω- ο Φρανσουά Μοντέστο, ο οποίος αποτέλεσε πολυεργαλείο στα χέρια του Ερνέστο Βαλβέρδε στην διάρκεια της σεζόν. Έτσι δεν ήταν έκπληξη ότι μέτρησε 24 συμμετοχές (1.947 λεπτά). Ωστόσο έκπληξη ήταν τα 2 γκολ, που σημείωσε στο πρωτάθλημα.

Ο Μοντεστό ανταμείφθηκε στο τέλος με τον τίτλο του πρωταθλητή. Αντίθετα το πιο συνεπές μέλος της παροικίας, ο Μαουρίς Νταλέ, «πληρώθηκε» με τον υποβιβασμό του Πανσερραϊκού. Η αλήθεια είναι ότι κι αυτός δεν έκανε πολλά για να γλιτώσει την ομάδα του. Σέντερ-φορ με μόλις 2 γκολ σε 29 αγώνες (2.399 λεπτά) δεν είναι… σέντερ φορ.

Από αυτή την άποψη, ο δεύτερος πιο επιτυχημένος, μετά τον Σισέ, Γάλλος (αλλά μισός Αλγερινός) στο πρωτάθλημά μας ήταν ο Καρίμ Σολτάνι, ο οποίος σημείωσε 4 γκολ αγωνιζόμενος σε 23 ματς με τον Ηρακλή (συνολικά 1.792 λεπτά).

Οι «διόσκουροι» του Παναθηναϊκού, ο Σεντρίκ Καντέ και ο Ζαν Αλέν Μπουμσόνγκ, εξ αιτίας τραυματισμών (κυρίως) και τιμωριών μοιράστηκαν τον χρόνο στα μετόπισθεν, μετρώντας ο πρώτος 22 συμμετοχές (1.943 λεπτά) και ο δεύτερος 21 (1.938 γκολ) ενώ πέτυχαν και από ένα γκολ.

Αθόρυβα συμπλήρωσε 22 συμμετοχές (1.474 λεπτά) και σημείωσε 2 γκολ ο αμυντικός Ξαβιέ Τομάς στον Ολυμπιακό Βόλου. Ο Μαρκ Πφερτζέλ, που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο από την Καβάλα, έφτασε τις 11 συμμετοχές (883 λεπτά) και πανηγύρισε ένα γκολ.

Ομοίως τον χειμώνα πήγε στον Ατρόμητο ο τερματοφύλακας, Σαρλ Ιτάνζ  . Καθώς βρήκε μπροστά του τον… αμετακίνητο, Μιχαηλίδη έκανε μόνο 7 εμφανίσεις (610 λεπτά). Αντίστροφη ήταν η πορεία του Σεντρίκ Βαρό στον Πανιώνο, με τον οποίο έπαιξε σε 12 ματς (966 λεπτά), όλα σχεδόν στον α΄ γύρο.

Καλό πρωτάθλημα έκανε ο Ρικάρντο Φατί, ο αμυντικός μέσος του Άρη, ο οποίος συνεισέφερε στους «κίτρινους» πολύ τρέξιμο και ένα γκολ στα 21 παιχνίδια που αγωνίστηκε (1.472 λεπτά). Και θα πρόσφερε περισσότερα αν δεν είχε απανωτούς τραυματισμούς.

Ο Πιερ Ντικρόκ αποτέλεσε σταθερή επιλογή για τους προπονητές της Καβάλας. Γι αυτό και έφτασε τις 25 συμμετοχές (αλλά με μόνο 1.456 λεπτά). Ο Γιουλ Μαουένε αποχαιρέτησε τον Πανσερραϊκο τον Ιανουάριο αλλά είχε προλάβει να παίξει 18 ματς (1.802 λεπτά).

Εκείνος που πέρασε και «δεν ακούμπησε» ήταν ο Νταμιέν Πλεσίς, ο οποίος ίδρωσε (;) την φανέλα του Παναθηναϊκού μόλις σε 4 ματς (266 λεπτά).

Οι Ισπανοί

Άλλος είχε το όνομα και άλλος τη χάρη στην «ισπανική παροικία». Για τον Αλμπερτ Ριέρα ο Ολυμπιακός «ξηλώθηκε» περίπου 10 εκ ευρώ το περασμένο καλοκαίρι για να τον πάρει από τη Λίβερπουλ ενώ για τον Νταβίντ Φουστέρ μόλις 1.5 εκ. για να τον αποσπάσει από τη Βιγιαρέαλ.

Ο Φουστέρ αναδείχτηκε στον πιο πολύτιμο παίκτη των «ερυθρολεύκων», σκοράροντας 12 γκολ (αρκετά εκ των οποίων καθοριστικά) και μοιράζοντας 2 ασίστ σε 29 συμμετοχές του (2.368 λεπτά) ενώ ο Ριέρα, που ταλαιπωρήθηκε -είναι αλήθεια- από τραυματισμούς 6 γκολ και 8 ασίστ σε 26 αγώνες (2.048 λεπτά).

Απογοήτευσαν οι δυο άλλοι Ισπανοί της ερυθρόλευκης παρέας. Ο Μόισες Ουρτάδο αποδείχτηκε «γυάλινος» και αγωνίστηκε μόνο σε 16 ματς (1.059 λεπτά) ενώ ο Ραούλ Μπράβο, λόγω τραυματισμών και καρτών, είχε 18 συμμετοχές (1.536 λεπτά).

«Μάυρο-άσπρο» ήταν η προσφορά των Ισπανών του Παναθηναϊκού. Ο Γιόσου Σαριέγκι ήρθε από τον πάγκο για να καλύψει τραυματισμούς και τιμωρίες των Μπουμσόνγκ, Καντέ και έκανε 16 συμμετοχές (1.466 λεπτά) ενώ ο Λουίς Γκαρσία, αν και ξεκίνησε βασικός απογοήτευσε και έμεινε στιας 14 εμφανίσεις (759 λεπτά) με 1 γκολ.

Ο Χοσέμι στον Ηρακλή αναδείχτηκε σε έναν από τους καλύτερους αμυντικούς του πρωταθλήματος. Έπαιξε σε 26 αγώνες (2.450 λεπτά) και έγινε αρχηγός της ομάδας κατά την απουσία του Κατσαμπή.

Οι δυο στόπερ του Αστέρα Τρίπολης, ο Ντανιέλ Ορόθκο και ο Ρούμπεν Πουλίδο έκαναν ό,τι μπορούσαν για να κρατήσουν την ομάδα στην κατηγορία. Ο πρώτος αγωνίστηκε σε 19 ματς (1.950 λεπτά) και πέτυχε 2 γκολ, ο δεύτερος σε 22 ματς (1.793 λεπτά) και σημείωσε 4 γκολ!

Το ίδιο πικρό ποτήρι ήπιαν, ο Πάμπλο Άμο και ο Αλμπέρτο Κάστρο στον Πανσερραϊκό. Ο Άμο έφυγε πριν να λήξει η σεζόν έχοντας 19 εμφανίσεις (1.747 λεπτά) ενώ ο Κάστρο έμεινε έως το τέλος συμπληρώνοντας 25 συμμετοχές (2.044 λεπτά).

Από το πλήθος των Ισπανών του Άρη, το καλύτερο πρωτάθλημα έκανε ο Χαβίτο, ο οποίος όμως έφυγε νωρίς (τον Ιανουάριο για τη Λα Κορούνια) αφήνοντας πίσω του 19 συμμετοχές (1.630 λεπτά) και 2 γκολ.

Ο Σέρχιο Κόκε δεν είχε σχέση με τον παλιό Κόκε. Είδε κι έπαθε να βάλει 2 γκολ σε 20 συμμετοχές (1.536 λεπτά). Στο τέλος όμως κατάφερε να πάρει μεταγραφή για την ομάδα του Χιούστον στο αμερικάνικο πρωτάθλημα.

Οι υπόλοιποι Ισπανοί του «Κλ. Βικελίδης» πέρασαν απαρατήρητοι. Ο Λοθάνο Οριόλ δεν έγινε ποτέ βασικός στόπερ (8 εμφανίσεις, 752 λεπτά, 1 γκολ), ο Χουάν Μπαρέρο βρήκε μπροστά του τον Σηφάκη και έκανε 5 ματς (423 λεπτά).

Ο Αλβάρο Πορτίγια έφυγε με 3 συμμετοχές (120 λεπτά) και ένα γκολ ενώ ο συνονόματός του, Κριστιάν ήρθε και πρόσφερε 1 γκολ σε 10 συμμετοχές (600 λεπτά). Ο Τόνι Κάλβο «πλακώθηκε» με τον Κούπερ και δόθηκε δανεικός στην Πάρμα ύστερα από 9 ματς (573 λεπτά).

Για να ενισχύσουν την ΑΕΚ αποκτήθηκαν (δανεικοί) τον Ιανουάριο, ο Νταβίντ Ματέος και ο Μίτσελ. Η προσφορά τους δεν ήταν η προσδοκώμενη. Ο Ματέος έπαιξε σε 7 ματς (621 λεπτά) βλέποντας μια κόκκινη κάρτα ενώ ο Μίτσελ σε 10 χωρίς τίποτα το ιδιαίτερο (σε αντίθεση με το Κύπελλο που πέτυχε το απίθανο γκολ-πρόκρισης με τον Παναθηναϊκό).

Ο Βίκτορ Βιτόλο απείχε από τον περσινό καλό εαυτό του ενώ έχασε αρκετά ματς λόγω επέμβασης στο γόνατο. Το αποτέλεσμα ήταν να αγωνιστεί σε 19 ματς (1.652) και να σκοράρει μια φορά με τον ΠΑΟΚ.

Το ίδιο ισχύει (χωρίς τραυματισμούς όμως αυτός) και για τον Σίτο Ριέρα στον Πανιώνιο, ο οποίος έκλεισε τη σεζόν με 22 συμμετοχές (1.872 λεπτά) και 2 γκολ. O Χαβιέ Βαγέχο στην Καβάλα δεν πήρε ευκαιρίες (3 συμμετοχές, 255 λεπτά) λόγω Γκαλίνοβιτς ενώ ο Χουάν Βελάσκο στη Λάρισα μετά τις 15 εμφανίσεις του (940 λεπτά) αποφάσισε να κρεμάσει τα παπούτσια του.



Κριστιάνο Ρονάλντο: Σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη για να παίξει ξανά Champions League με τον Μουρίνιο
Κριστιάνο Ρονάλντο: Σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη για να παίξει ξανά Champions League με τον Μουρίνιο
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ομιλία Μαρινάκη στα αποδυτήρια - «Να συνεχίσουμε νικητές και χαρούμενοι το ταξίδι»
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ομιλία Μαρινάκη στα αποδυτήρια - «Να συνεχίσουμε νικητές και χαρούμενοι το ταξίδι»
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» | Το σχόλιο του Μάριου Ηλιόπουλου
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» | Το σχόλιο του Μάριου Ηλιόπουλου
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μεντιλίμπαρ - «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο ματς»
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μεντιλίμπαρ - «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο ματς»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved