Super Bowl 2017: Όταν το NFL γίνεται... θρησκεία
Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για τον τελικό του super bowl, από τον Δημήτρη Καρύδα, ο οποίος τον γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον στη χώρα μας!
Η αντίστροφη μέτρηση για τον τελικό του super bowl έχει ξεκινήσει και εκατομμύρια τηλεθεατές ανυπομονούν το ρολόι να δείξει 1.30 τα ξημερώματα της Δευτέρας, προκειμένου να παρακολουθήσουν το πιο φαντασμαγορικό σόου στην ιστορία του αθλητισμού.
Φέτος οι New England Patriots θα βρεθούν αντιμέτωποι με τους Atlanta Falcokns στον αγώνα που περιμένει με θρησκευτική ευλάβεια κάθε άνθρωπος που ζει και αναπνέει στις ΗΠΑ.
Στις ΗΠΑ είπαμε; Συγνώμη, λάθος. Όσο περίεργο κι αν ακούγεται, η τηλεοπτική μετάδοση του μεγαλύτερου μονοήμερου αθλητικού event στον πλανήτη, υπολογίζεται ότι θα «μαγνητίσει» ή και καθηλώσει περισσότερους από ένα δις. τηλεθεατές σε όλο τον πλανήτη.
Ναι, διαβάσατε σωστά. Ο αγώνας που θα κρίνει τον πρωταθλητή του NFL έχει το περισσότερο κοινό από κάθε άλλο αθλητικό event που διεξάγεται σε μια ημέρα.
Είναι το ματς που γεννάει ήρωες και παραμύθια, που κάνει τις διαφημιστικές εταιρείες να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη προκειμένου να πάρουν λίγο χώρο στην τηλεοπτική μετάδοσή του και τους αστέρες του Χόλιγουντ και της ποπ και ροκ μουσική να παρακαλάνε να συμμετέχουν στο σόου του!
Στην Ελλάδα θα προβληθεί μέσω του FOX Sports που εκπέμπει από τη NOVA. Μιλήσαμε λοιπόν με τον Δημήτρη Καρύδα, τον άνθρωπο που έχει μεταδώσει όλους τους τελικούς του NFL στην χώρα μας και του ζητήσαμε να μας δώσει τα… φώτα του προκειμένου να ξέρουμε τι να περιμένουμε να δούμε. Και αυτά που μας είπε, μας έκαναν να δούμε το παιχνίδι με άλλο μάτι. Το γιατί θα το διαπιστώσετε διαβάζοντας τις παρακάτω γραμμές!
Η αρχική μας ερώτηση ήταν γιατί κάποιος που δεν είναι εξοικειωμένος με το άθλημα, πρέπει να δει αυτόν τον αγώνα:
«Αρχικά να αναφέρουμε ότι το super bowl είναι το πιο σημαντικό μονοήμερο αθλητικό event του πλανήτη.
Υπολογίζεται ότι θα το δουν σε όλο τον κόσμο γύρω στο ένα δις. άνθρωποι. Στις ΗΠΑ είναι η μέρα που σταματάνε όλα. Μάλιστα οι Αμερικάνοι λένε ότι η Κυριακή ήταν πάντα η μέρα της θρησκείας και τα τελευταία χρόνια αντί για μέρα της εκκλησίας έχει γίνει η μέρα του football».
Το σόου
Πρώτα απ' όλα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι εκτός από έναν αγώνα, ο τελικός του super bowl είναι ένα τεράστιο τηλεοπτικό event. Ο κ. Καρύδας μας βοήθησε λίγο να αντιληφθούμε το μεγαλειώδες της κατάστασης, ξεκαθαρίζοντάς μας ότι αυτό που συμβαίνει πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ματς, είναι κάτι μοναδικό:
«Οι μεγάλες εταιρείες που ασχολούνται με τη διαφήμιση ετοιμάζουν ειδικά σποτ όπου πάρα πολλά από αυτά παίζουν μόνο πριν, κατά τη διάρκεια ή τοπ τέλος του παιχνιδιού, ανάλογα που έχουν πουληθεί και δεν παίζουν πουθενά αλλού. Πολλές μάλιστα είναι σκηνοθετημένες από καταξιωμένους σκηνοθέτες με ηθοποιούς του χόλιγουντ και κοστίζουν απίστευτα ποσά. Ενδεικτικά να αναφέρουμε ότι το κόστος δημιουργίας μιας διαφήμισης του super bowl, μπορεί να φτάσει μέχρι και τα30 εκατ. δολάρια.
Πέρυσι αν δεν κάνω λάθος η κοστολόγηση για να παίξει μια διαφήμιση στη μετάδοση ήταν ένα εκατομμύριο τα 30 δευτερόλεπτα, ποσό που ζαλίζει».
Ένα ακόμα σημαντικό στοιχείο είναι η πολύ μεγάλη συναυλία του ημιχρόνου. Πάντα υπάρχει ένας καλλιτέχνης μεγάλου βεληνεκούς. Φέτος θα είναι η Lady Gaga και αυτό θεωρείται από μόνο του τεράστιο event . Όλα τα μεγάλα ονόματα της ποπ και της ροκ έχουν περάσει από εκεί», μας λέει ο κ. Καρύδας.
Μοιραία λοιπόν, μας έδωσε την απάντηση στο επόμενό μας ερώτημα: Γιατί αξίζει κάποιος που δεν έχει επαφή με το άθλημα να δει το super bowl;
«Αξίζει να το δει πρώτον για το θέαμα, είναι ένα ατόφιο θέαμα, μια υπερπαραγωγή και η πιο άρτια κάλυψη αθλητικού γεγονότος στον πλανήτη. Όποια νέα τεχνική υπάρχει για μεταδόσεις εφαρμόζεται πρώτα στα παιχνίδια του super bowl και μετά σε άλλους αγώνες», λέει αρχικά, ενώ σε περίπτωση που κάποιος δεν αντέχει να βλέπει αυτό το είδος ποδοσφαίρου, υπάρχει και το ημίχρονο:
Αν σε κάποιον δεν αρέσει το football, υπάρχει η συναυλία στο ημίχρονο. Μπορεί να του αρέσει η Lady Gaga που φέτος έχει αναλάβει το κομμάτι της ψυχαγωγίας. Εγώ που έχω εμπειρία με το football ξέρω ότι ακόμα και άνθρωποι που δεν το ξέρουν σαν άθλημα και δεν το είχαν ψάξει, όταν είχαν την πρώτη τους επαφή με αυτό κόλλησαν. Ένας ακόμα λόγος που πρέπει κάποιος να το δει είναι να δώσει μια ευκαιρία και να γνωρίσει ένα πολύ καλό άθλημα, με τρομερή στρατηγική κι ένα τηλεοπτικό θέαμα φοβερό.
Υψηλά μαθηματικά!
- Είπατε στρατηγική. Πολύς κόσμος το έχει συνδέσει με το ξύλο εξαιτίας των δυνατών φάσεων και των αθλητών που συμμετέχουν σε αυτό, που στην πλειοψηφία τους είναι τεράστιοι. Είναι τελικά στρατηγική ή ξύλο;
«Δεν είναι σε καμία περίπτωση μόνο ξύλο. Είναι πολύ λιγότερο ξύλο απ’ όσο φαντάζεται ο κόσμος που βλέπει τους θώρακες, τα κράνη και τον όγκο των παικτών που είναι τεράστιοι σωματικά και πιστεύει ότι αυτοί δέρνονται. Δεν έχει σχέση με το ράγκμπι, μόνο κοινές ρίζες έχουν. Το ράγκμπι είναι περισσότερο ξύλο, το football είναι πολύ καθαρό άθλημα όσο περίεργο κι αν ακούγεται.
Έχει κανονισμούς που προστατεύουν τους παίκτες, π.χ. τιμωρείται αυστηρά το χτύπημα κράνος με κράνος, αφού μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ζημιά στους αθλητές. Εγκυμονεί τρομακτικούς κινδύνους για το κεφάλι. Καταλαβαίνεις ότι όταν δύο θηρία πέσουν ο ένας πάνω στο κεφάλι του άλλου με την ένταση που αγωνίζονται μπορεί να σπάσει ο αυχένας τους.
Υπάρχουν αυστηρές ποινές και δεν υπάρχει βρώμικο παιχνίδι με φάουλ εκτός φάσεις. Ότι γίνεται είναι για την μπάλα και την κατοχή. Είναι σπορ με επαφή, όμως όλα γίνονται για την μπάλα, όχι εκτός φάσης. Το να τραβήξεις ένα παίκτη από τη φανέλα, είναι ποινή (πέναλτι). Δεν είναι καθόλου ξύλο, αντίθετα είναι φοβερό άθλημα στρατηγικής, γιατί παίζουν σε ένα γήπεδο με διαστάσεις ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού γηπέδου και κάθε ομάδα πρέπει να αμυνθεί απέναντι στη μπάλα και να μη χάσει μέτρα την ώρα που ο αντίπαλος καλείται να βρει τρόπο να απλώνει το παιχνίδι του, να κερδίσει τις γιάρδες ή οποία στρατηγική ακολουθεί. Για αυτό τον λόγο μάλιστα η κάθε ομάδα έχει 7-8 διαφορετικούς προπονητές. Επίσης όποιος παρακολουθήσει το super bowl θα δει ότι πάνω στα γυάλινα μπουθ του γηπέδου υπάρχουν προπονητές των δύο ομάδων που έχουν ενδοεπικοινωνία με τον βασικό προπονητή της ομάδας και του μεταφέρουν με το που βλέπουν την παράταξη της ομάδας το σύστημα που παίζει προκειμένου να ρυθμιστεί η στρατηγική και να προσαρμοστεί στον αντίπαλο. Παλιά υπήρχε εκτυπωτής που εκτυπώνονταν τα συστήματα. Πλέον αυτό γίνεται μέσα από ταμπλέτες και βλέπεις παίκτες που βγαίνουν από το παιχνίδι και περιμένοντας να ξαναμπεί για την άμυνα ή την επίθεση είναι με μια ταμπλέτα στο χέρι και μελετάει το σύστημα των αντιπάλων, τι έχουν κάνει ή τι θα κάνουν. Είναι το άθλημα που έχει τη μεγαλύτερη στρατηγική απ’ όλα τα σπορ.
Το μπάσκετ που υποτίθεται ότι έχει την περισσότερη στρατηγική, δεν έχει καμία σχέση, η στρατηγική του NFL είναι υψηλά μαθηματικά. Είναι μια κατηγορία μόνο του.
Η μικρή κανονική περίοδος και τα νοκ άουτ των μονών αγώνων!
Αυτοί που είναι σκληρό στην NFL είναι το πρόγραμμα και για αυτό η κανονική περίοδος είναι μικρή, κρατάει 17 εβδομάδες. Οι ομάδες δίνουν 16 παιχνίδια κι έχουν από ένα ρεπό και τα πλέι οφ είναι νοκ άουτ, μονοί αγώνες. Στις ΗΠΑ λένε μάλιστα ότι είναι πιο εύκολο να πάρεις το super bowl παρά να φτάσεις εκεί. Είναι ο αγώνας που πάντα γεννάει ήρωες, έχει δράμα, θετικούς ή αρνητικούς πρωταγωνιστές».
Οι αναμνήσεις: Η πρώτη μετάδοση, το magic bus του Πίτσμπουργκ και ο… παγωμένος τελικός!
Ο λόγος που αγάπησα το άθλημα ήταν ο τελικός του 2000. Το Σεντ Λιούις κέρδισε το Τενεσί με σκορ 23-16. Είναι από τους πιο δραματικούς τελικούς στην ιστορία με ήρωα έναν quarterback, τον Κουρτ Γουόρνερ που είναι από τους λιγοστούς παίκτες στην ιστορία που ήταν MVP σε σούπερμποουλ και δεν είχε γίνει ποτέ ντραφτ.
Ξεκίνησε ως τρίτος quarterback, δηλαδή μόνο για την προπόνηση, αλλά επειδή οι δύο βασικοί τραυματίστηκαν βρέθηκε βασικός και εξελίχθηκε σε έναν από τους μεγαλύτερους της ιστορίας του NFL. Αυτός ο τελικός εκτός από την μορφή του Γουόρνερ έχει την φοβερή τελευταία φάση όπου το Τενεσί έχει φτάσει μια ίντσα, προσοχή, ίντσα όχι γιάρδα, πριν να σκοράρει και να ισοφαρίσει τον αγώνα στέλνοντάς τον στην παράταση. Τότε λοιπόν ένας αμυντικός κάνει τάκλιν στη γραμμή και τελειώνει το παιχνίδι. Είναι από τα πιο δραματικά φινάλε της ιστορίας, τον σταματάει πάνω στην γραμμή κυριολεκτικά.
Ο παίκτης ήταν ο Μάικ Τζόουνς, η φάση είναι το λεγόμενο «the tackle» και το θεωρούν σε κάθε ranking μέσα στις τρεις μεγαλύτερες στιγμές του super bowl. Συμπτωματικά αυτό ήταν το πρώτο παιχνίδι που μετέδωσα στη Νova, οπότε μένω άγαλμα, τελειώνει το ματς και δεν πιστεύω τι έχω δει. Είναι μια από τις πιο τεράστιες στιγμές των μεταδόσεων της Nova».
Όταν οι Patriots έφτασαν κοντά στο ρεκόρ, αλλά δεν το έκαναν!
Μια άλλη φοβερή ανάμνηση είναι η μεγάλη έκπληξη του 2007 όπου οι Giants κέρδισαν τους Patriots με 17 -14. Το λέω αυτό επειδή υπάρχει μόνο μια ομάδα που έφτασε αήττητη και κέρδισε τον τελικό και είναι το Μαϊάμι του ’72. Οι Patriots έφτασαν αήττητοι και πήγαιναν να ισοφαρίσουν το ρεκόρ, αλλά η μοναδική ήττα όλης της σεζόν ήταν στο super bowl, σε έναν αγώνα με τρομερές άμυνες και μεγάλη ένταση.
Ο «παγωμένος» τελικός
Από τα πιο πρόσφατα παιχνίδια που μου έχουν μείνει, είναι ο τελικός του ’14. Δεν είχε μεν φοβερό ανταγωνισμό, αντίθετα ήταν ένα από τα πιο μονόπλευρα superbowl, αλλά έγινε στο πιο κρύο περιβάλλον που έχει γίνει ποτέ λόγω καιρού. Είχε έδρα το Νιου Τζέρσει, αλλά συνήθως δεν διαλέγουν τέτοια γήπεδα αφού είναι ανοιχτά και ο καιρός εκεί τέτοια εποχή είναι «δύσκολος».
Κέρδισε το Σιάτλ το Ντένβερ 43-8 και ήταν το λεγόμενο «παγωμένο» super bowl και περισσότερο από την κρύα ατμόσφαιρα αυτό που πάγωσε το κοινό ήταν η άμυνα του Σιάτλ που ήταν φοβερή και περιόρισε την εκπληκτική επίθεση των αντιπάλων που μέχρι τότε ήταν αξιοζήλευτη. Έπαιζε η καλύτερη άμυνα με την καλύτερη επίυθεση και κέρδισε η άμυνα.
Το «παραμύθι» του Τζερόν Μπέτις
Τέλος, θα σου πω για το σούπερ μποουλ του 2006 που το κέρδισε το Πίτσμπουργκ το Σιάτλ, ο Τζερόν Μπέτις, το καλοκαίρι του 2005 είχε αποφασίσει να εγκαταλείψει την ενεργό δράση και τον έπεισαν να παίξει μια χρονιά ακόμα, αφού ο τελικ΄ςο γινόταν στο Ντιτρόιτ και ήταν η πόλη που έχει γεννηθεί. Του είπαν παίξε μια χρονιά μήπως τάσουμε στο super bowl και εκείνη την χρονιά το Πίτσμπουργκ έκανε το λεγόμενο magic bus το μαγικό λεωφορείο, αφού για να φτάσει στον τελικό έπαιξε όλα τα νοκ άουτ εκτός έδρας και τα πήρε. Σε τρεις γύρους και μετά πήγε σουπερ και το πήρε και συνδέθηκε η πορεία του μάτζικ με τον Τζερόμ Μπέτις που δεν βγήκε μβπ στον τελικό, αλλά στην τελευταία του χρονιά ήταν το κεντρικό πρόσωπο αφού κανείς δεν περίμενε το πίτσμπουργκ να πάρει το πρωτάθλημα, αυτός έμεινε και έπαιξε και τελικά πήρε το μοναδικό σούπερ μποουλ της καριέρας του.