Αποχωρήσεις ομάδων: Μια πληγή που δεν κλείνει!
Τα «κανόνια» που βάρεσαν οι ΠΑΕ και έκαναν κρότο στο ελληνικό ποδόσφαιρο.
Η αποχώρηση ελληνικών ομάδων από τις επαγγελματικές κατηγορίες έχει εξελιχθεί σε μάστιγα της 20ετίας για τη χώρας μας.
Τελευταίο θύμα ήταν ο Πανθρακικός που την περασμένη εβδομάδα ανακοίνωσε την απόφαση του να αποχωρήσει από τη Football League. Η ομάδα της Κομοτηνής «λύγισε» από τα οικονομικά βάρη και έγινε η πρώτη ομάδα που δεν θα καταφέρει φέτος να ολοκληρώσει το πρωτάθλημα της δεύτερης κατηγορίας. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπερνούν τις 200.000 ευρώ και η κατάσταση έμοιαζε να έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η κατάσταση πάντως είναι γνώριμη στην Ελλάδα, καθώς τα τελευταία χρόνια δεν είναι λίγες οι ομάδες που βαράνε… κανόνι μεσούσης της σεζόν. Και όπως δείχνουν τα πράγματα ο κατάλογος αυτός ολοένα και θα μεγαλώνει…
Συμμετοχή με ημερομηνία λήξης
Από το 2000 και μετά οι αποχωρήσεις ομάδων έχουν γίνει σύνηθες φαινόμενο και για την εκάστοτε διοίκηση της διοργανώτριας αρχής, ο χειρότερος εφιάλτης. Τα περιστατικά άλλωστε δεν είναι λίγα. Ακόμα θυμούνται όλοι τις… εξόδους των Εργοτέλη και Ολυμπιακού Βόλου την περίοδο 2015-2016. Οι δυο ομάδες δεν άντεξαν το οικονομικό βάρος και είπαν πρόωρα «αντίο» στη περσινή Β’ Εθνική. Η ομάδα του Ηρακλείου πάντως το πάλεψε μέχρι την τελευταία στιγμή αλλά τελικά αποχαιρέτησε από την 9η θέση της βαθμολογίας. Στην ίδια μοίρα και ο Ολυμπιακός Βόλου, που αναγκάστηκε να κατέβει στο παιχνίδι με την Αναγέννηση Καρδίτσας, που αποτέλεσε και το κύκνειο άσμα του, με εννέα παίκτες.
Στο ίδιο καζάνι και η Super League
Την σεζόν 2014-2015 ο ΟΦΗ προσπάθησε με το Νίκο Μαχλά να κάνει την υπέρβαση αλλά έδειξε περισσότερη εμπιστοσύνη στις δυνάμεις του από όσο θα έπρεπε και την «πάτησε». Στις 21 Μαρτίου 2015 ο πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής Νίκος Μαχλάς σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε έκανε γνωστή την απόφασή να αποχωρήσει ο ΟΦΗ από το πρωτάθλημα της Super League ενώ εξαπέλυσε πυρά κατά πάντων κάνοντας λόγο για νόμους που τηρούνται σε κάποιες περιπτώσεις. Η απόφασή των Κρητικών ήταν να βρεθούν στη Γ’ Εθνική, όπου τους επιβλήθηκε και ποινή αφαίρεσης έξι βαθμών, αν και κατάφεραν τελικά να κερδίσουν την επιστροφή τους και να πάρουν πέρυσι το καλοκαίρι την άνοδο στη Football league. Προηγήθηκε φυσικά η αποχώρηση της Νίκης Βόλου την ίδια περίοδο.
Έχασε το… δρόμο της επιστροφής
Την ίδια στιγμή που συνέβαιναν αυτά στη Super League μια άλλη ομάδα εκείνη την ομάδα βάρεσε κανόνι από τη Β’ Εθνική. Ο Πανηλειακός έχοντας δώσει μόλις 8 ματς στον Νότιο Όμιλο, είπε το πικρό «αντίο». Αιτία φυσικά, τα οικονομικά προβλήματα, με τον τότε μεγαλομέτοχο Θανάση Παπαγεωργίου να καταγγέλλει και «καταδικαστέες διαιτησίες». Από τότε πάντως οι «ερυθρόλευκοι» δεν έχουν βρει το δρόμο τους ενώ φαίνεται πως έχουν ριζώσει για τα καλά στο τοπικό της ΕΠΣ Ηλείας. Λευκή πετσέτα επίσης έριξε και ο Πιερικός. Οι Κατερινιώτες έφτασαν μέχρι τα πλέι άουτ του Βόρειου Ομίλου, αλλά αποχώρησαν, χάνοντας την ευκαιρία να διεκδικήσουν την παραμονή τους.
Αλλού «αναγέννηση» και αλλού στα αζήτητα!
Τη σεζόν 2011-12 το… κακό χτύπησε τον Εθνικό Αστέρα. Η ομάδα της Καισαριανής έχοντας ήδη δύο μηδενισμούς σε δύο ματς με Βύζαντα Μεγάρων και Πιερικό, είπε τελικά το αντίο πριν από το ματς με την Παναχαϊκή τον Απρίλιο. Από τότε πάντως αγνοούνται τα ίχνη του και δεν κατάφερε ποτέ να επανέλθει δυναμικά στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. Την ίδια περίοδο η Ρόδος «έχανε» τον εκπρόσωπο της στη Β΄ Εθνική καθώς ο Διαγόρας σταμάτησε την προσπάθεια του στα τέλη Ιανουαρίου Την επόμενη χρονιά αγωνίστηκε στο περιφερειακό και στη συνέχεια τοπικό… Στο πέρασμα του χρόνου προηγήθηκαν και άλλες αποχωρήσεις ομάδων, όπου άλλες «αναγεννήθηκαν» και άλλες σβήστηκαν από τον χάρτη. Ο λόγος για Παναχαϊκή και Φωστήρα (2003-2004) και Ποσειδώνα Νέων Πόρων (2004-2005).