Τι απέγινε η ταλαντούχα ομάδα της Παρτιζάν; (photos)
Ήταν τα τέλη της πρώτης δεκαετίας του 2000, όταν η Παρτιζάν με ελάχιστο μπάτζετ και με νεαρά παιδιά προσπάθησε να μπει «σφήνα» στους μεγάλους του ευρωπαϊκού μπάσκετ. Τι απέγιναν σήμερα τα «μωρά» του Ντούσκο Βουγιόσεβιτς;
Η διετία 2008-10 της Euroleague θα μείνει αξέχαστη στο ελληνικό κοινό. Πρώτον διότι και τις δύο χρονιές οι ελληνικές ομάδες βρέθηκαν στον τελικό (τροπαιούχος ο Παναθηναϊκός το 2009, στον τελικό το 2010 ο Ολυμπιακός), και δεύτερον διότι υπήρχε μία ομάδα με πολύ μικρό μπάτζετ αλλά με status τεράστιο όπως και η ιστορία της, η Παρτιζάν Βελιγραδίου η οποία έκανε τη «ζωή» τους δύσκολη, αλλά και όλων γύρω με την απόδοσή της.
Στη σέρβικη εκείνη ομάδα έβλεπε κανείς παίκτες οι οποίοι θα μπορούσαν να αφήσουν εποχή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ για αυτό και μετά το 2010 σταδιακά η σπουδαία εκείνη ομάδα άλλαξε εντελώς πρόσωπο. Άλλοι έφυγαν και διέπρεψαν. Άλλοι το αντίθετο, και μερικοί… επέστρεψαν!
Δείτε τι έκαναν οι παίκτες της σπουδαίας εκείνης Παρτιζάν (διετίας 2008-10) και ποιοι από όλους αυτούς κατέληξαν σε ελληνικές ομάδες.
(* Δεν βάζουμε στη λίστα τον Ντούσαν Κέτσμαν ο οποίος είχε ήδη κλείσει τα 32 του όταν επέστρεψε στη σέρβικη ομάδα του 2009, όπως και τον Νίκολα Πέκοβιτς που έφυγε το 2008 και σήμερα είναι ο πρόεδρός της!)
Νόβισα Βελίσκοβιτς
Το μεγάλο ταλέντο εκείνης της ομάδας είχε κάνει όλη την Ευρώπη να παραμιλά με το ταλέντο του και το 2009 αποχώρησε με προορισμό τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στη «Βασίλισσα» δεν «κόλλησε» ουσιαστικά ποτέ ενώ οι πολλοί τραυματισμοί έπαιξαν μεγάλο ρόλο στο να μην φτάσει το αγωνιστικό του «ταβάνι».
Με τη μετακόμισή του στη Μέγκα Βιζούρα θύμιζε ώρες-ώρες τον παλιό του εαυτό χωρίς ωστόσο να φτάσει τα παλιά του στάνταρ.
Πλέον στα 29 του χρόνια κι έπειτα από μία διετία σε Μπάμπεργκ και Τραμπζονσπόρ, γύρισε και πάλι στην ομάδα της καρδιάς του.
Σλάβκο Βράνιες
Αν υπήρχε ένας παίκτης που χαρακτήριζε εκείνη την Παρτιζάν αυτός ήταν ο θηριώδης Μαυροβούνιος. Ο «Γιάο Μινγκ» του ευρωπαϊκού μπάσκετ (ίδιο μπόι είχαν, 2,29) όσο ύψος είχε άλλο τόσο ταλέντο… δεν είχε.
Μετά την Παρτιζάν αγωνίστηκε στην Ούνιξ Καζάν ενώ στα 33 του αγωνίζεται στο πρωτάθλημα του… Ιράν με τη φανέλα της Πετροχίμι Μπαντάρ Ιμάμ!
Ούρος Τρίπκοβιτς
Ο «μπόμπερ» εκείνης της ομάδας είχε όλα τα φόντα να πρωταγωνιστήσει ωστόσο οι τραυματισμοί δεν τον άφησαν ποτέ σε ησυχία. Από τότε που έφυγε το 2009 για τη Μπανταλόνα δεν μπόρεσε να βρει ποτέ τον εαυτό του με αποτέλεσμα το 2014 ως παίκτης της Κρεμόνα να ανακοινώσει την αποχώρησή του από την ενεργό δράση χτυπημένος από τους πολλούς τραυματισμούς. Ήταν μόλις 28 ετών.
Πέταρ Μπόζιτς
Ο αρχηγός της ομάδας. Εκείνος που έμπαινε αλλαγή και ξεκούραζε τον βασικό πλέι μέικερ. Έπαιξε επί μία 8ετία στην Παρτιζάν (2004-12) κι έκλεισε την καριέρα του το 2013 στη Βαγέχο. Έπειτα εντάχτηκε στο προπονητικό τιμ της Παρτιζάν και μάλιστα διετέλεσε για λίγα παιχνίδια και πρώτος προπονητής της το 2015!
Αλεξάντρ Ράσιτς
Παίκτης με συγκεκριμένα στοιχεία αλλά πάντα πολύτιμος. Στην Παρτιζάν αγωνίστηκε τη διετία 2008-10 και είχε εξαιρετική παρουσία. Στη συνέχεια της καριέρας του έπαιξε σε σημαντικές ομάδες όπως η Λιέτουβος και η Σιένα. Πλέον αγωνίζεται στην Μέγκα Λεξ στα 32 του χρόνια.
Τσέντομιρ Βίτκοβατς
Παίκτης-ρολίστας αλλά πολύτιμος ο 33χρονος πλέον πάουερ φόργουορντ. Στην Παρτιζάν έπαιξε μέχρι το 2009 και έπειτα κυρίως στην Μπούντουστνοστ. Από το 2015 επέστρεψε και πάλι στο Βελιγράδι.
Γιαν Βέσελι
Ο Τσέχος σταρ ήταν εκείνη τη διετία ένα σπουδαίο ταλέντο. Με ύψος 2,10 και περιφερειακός ήταν αναμενόμενο ότι θα αργά ή γρήγορα θα περνούσε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, με τους Γουίζαρντς να τον επιλέγουν στο νο. 6 του ντραφτ. Δεν μπόρεσε ποτέ να στεριώσει στους «μάγους» και εδώ και μία διετία αποτελεί την «κολόνα» της Φενερμπαχτσέ στις θέσεις «4» και «5».
Άλεκς Μάριτς
Στη μοναδική του σεζόν (2009-10) στην Παρτιζάν έκανε «μαγικά» πράγματα. Μέλος της καλύτερης 5άδας της Euroleague, οδήγησε την ομάδα του μέχρι το Final 4, ενώ οι εμφανίσεις του τράβηξαν το ενδιαφέρον του Παναθηναϊκού ο οποίος τον απέκτησε την επόμενη σεζόν.
Ο σοβαρός του τραυματισμός την πρώτη του χρονιά ουσιαστικά του χάλασε το ρυθμό και έκτοτε ψάχνει τον παλιό του εαυτό. Φέτος αγωνίζεται στην ισπανική Ομπραντόιρο.
Στεφάν Λάσμε
Για όσους δεν τον θυμάστε, ο Λάσμε ήταν ο μοναδικός ξένος της ομάδας τη σεζόν 2008-09. Με τη μόνη διαφορά που τότε δεν ήταν τόσο μυώδης όπως είναι τώρα αλλά ο η προτροπή του Βουγιόσεβιτς να τον καθιερώσει στη ρακέτα είχε ευεργετικά αποτελέσματα.
Ο Γκαμπονέζος πλέον είναι γνωστός στο ευρωπαϊκό κοινό, και εκτός των επιτυχιών του με τον Παναθηναϊκό φέτος πανηγύρισε ως MVP το Eurocup με τη Γαλατασαράι.
Μιλένκο Τέπιτς
Φέτος τον ξαναείδαμε στα ελληνικά γήπεδα και με χαρά μας συνειδητοποιήσαμε πως έχει αποκτήσει σταθερότητα στην απόδοσή του καθώς ήταν ένα από τα βασικά «γρανάζια» του φετινού ΠΑΟΚ.
Στα χρόνια του στην Παρτιζάν «τρέλανε» την Ευρώπη με τις εμφανίσεις του, καθώς πλέι μέικερ 2 μέτρων σπανίζουν. Παρόλα αυτά δεν κατάφερε να εξελιχτεί σύμφωνα με τα πρώτα δείγματά του και έπειτα από μικρή παρουσία στον Παναθηναϊκό έπαιξε σε Καχασόλ και Λιέτουβος Ρίτας πριν επιστρέψει στην Παρτιζάν από την οποία και μετακόμισε στο Δικέφαλο το καλοκαίρι του 2015.
Μπο ΜακΚάλεμπ
Ο Αμερικανός συστήθηκε στο ευρωπαϊκό κοινό με την πρώτη του σεζόν στη Παρτιζάν. Το 2009 με τον Τέπιτς να έχει αποχωρήσει ο Βουγιόσεβιτς εμπιστεύτηκε το κουμάντο της ομάδας στον 23χρονο τότε Αμερικανό και δεν έχασε. Η μετέπειτα πορεία του έδειξε ότι ο Σέρβος κόουτς είχε μάτι και στην αμερικάνικη αγορά που όπως αποδείχτηκε αργότερα (Τζέρελς, Γκιστ) ήταν πολύ σωστή.
Ο 31 ετών πλέον πλέι μέικερ μετά τις Σιένα, Φενερμπαχτσέ και Μπάγερν Μονάχου αγωνίζεται φέτος στη γαλλική Λιμόζ