Από τον Σάκι και τον Καπέλο… στον Μπρόκι: Οι εκλεκτοί του Καβαλιέρε (photos)
Ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι κατάφερε να σώσει τη Μίλαν από τη χρεωκοπία και να τη μετατρέψει σε πρωταγωνίστρια στο ευρωπαϊκό στερέωμα. Δεν είναι όμως και ο πιο εύκολος εργοδότης, με τους προπονητές να περνάνε δύσκολες στιγμές στο Σαν Σίρο.
Με την απομάκρυνση του Σίνισα Μιχαΐλοβιτς την Τρίτη (12/4) ο Καβαλιέρε έκανε τη 17η απόλυση προπονητή της προεδρικής του καριέρας και την τέταρτη τα τελευταία δύο χρόνια!
Δείτε παρακάτω ποιοι ήταν οι εκλεκτοί του Σίλβιο Μπερλουσκόνι από το 1986 όταν και ανέλαβε τους «ροσονέρι», ποιοι ήρθαν παραπάνω από μία φορά, τους πολλούς που ήρθαν και την… έκαναν γρήγορα και ποιος αποτελεί τη μοναδική (πολυετή) εξαίρεση.
Νιλς Λίντχολμ (1987)
Ο πρώτος «εκλεκτός» του προέδρου της Μίλαν ήταν μια παλιά δόξα του συλλόγου. Ως παίκτης είχε πανηγυρίσει τέσσερις τίτλους με τους «ροσονέρι». Ως προπονητής πάλι έμεινε όσο έκατσε περίπου και ο Μιχαΐλοβιτς. Εν ολίγοις δεν τελείωσε τη σεζόν καθώς απολύθηκε τον Απρίλη του 1987.
Φάμπιο Καπέλο vol.1 (1987)
Ο Καπέλο ανέλαβε να σώσει τη χρονιά στο «Σαν Σίρο» ως υπηρεσιακός προπονητής και τα αποτελέσματα ήταν άκρως θετικά καθώς μέχρι το τέλος της σεζόν έχασε μόλις ένα παιχνίδι από τα 7 που έμεναν. Η ώρα του δεν είχε έρθει όμως ακόμα…
Αρίγκο Σάκι vol.1 (1987-1991)
Ο Μπερλουσκόνι πήρε το ρίσκο το καλοκαίρι του 1987 και δικαιώθηκε. Ποιο ήταν αυτό; Η πρόσληψη του Αρίγκο Σάκι. Ο Ιταλός προπονητής είχε ήδη δείξει τα πρώτα σπουδαία δείγματα γραφής στην Πάρμα και ο ερχομός του στο Μιλάνο έφερε το πολυπόθητο «σκουντέτο» αλλά και την κατάκτηση δύο Κυπέλλων Πρωταθλητριών (1989, 1990) με τους Γκούλιτ, Φαν Μπάστεν και Ράικαρντ να ξεχωρίζουν από εκείνη στην ομάδα.
Φάμπιο Καπέλο vol.2 (1991-1996)
Αυτή τη φορά ο Καπέλο είχε έρθει για να μείνει. Η δουλειά του βέβαια δεν ήταν και ότι το πιο εύκολο. Είχε να αντικαταστήσει τον πιο πετυχημένο προπονητή στην ιστορία της Μίλαν μέχρι εκείνη την εποχή. Κι όμως ο Ιταλός τα κατάφερε περίφημα στην 5ετία του στο Σαν Σίρο. Μεγαλύτερο κατόρθωμά του η κατάκτηση του ChampionsLeagueτο 1994 στην Αθήνα, διαλύοντας με 4-0 τη «dreamteam» του Κρόιφ στη Μπαρτσελόνα!
Όσκαρ Ταμπάρεζ (1996)
Μετά το τέλος της δεύτερης θητείας του Καπέλο, ο Μπερλουσκόνι έδωσε τα «κλειδιά» της ομάδας στον Ουρουγουανό τεχνικό. Το αποτέλεσμα ήταν καταστροφικό, και ο Ταμπάρεζ άντεξε μόλις 11 παιχνίδια μέχρι να πάει… σπίτι του!
Αρίγκο Σάκι vol.2 (1996-97)
Ο Καβαλιέρε έπρεπε να πάρει δραστικά μέτρα για την καταστροφική θητεία του Ταμπάρεζ, και έτσι στράφηκε στην ασφαλή λύση του Αρίγκο Σάκι. Η επιστροφή του έγινε δεκτή με ενθουσιασμό από το κοινό της Μίλαν, ωστόσο το αποτελέσματα ήταν αντιστρόφως ανάλογα της πρώτης θητείας του, με τους «ροσονέρι» να τερματίζουν 11οι στη SerieA!
Φάμπιο Καπέλο 1997-98
Το σκηνικό επαναλήφθηκε και την επόμενη σεζόν, με τον Καβαλιέρε να προσλαμβάνει τον πρώην «Μιλανέζο» και πρωταθλητή Ισπανίας με τη Ρεάλ Μαδρίτης, Φάμπιο Καπέλο, που όπως και ο Σάκι ένα χρόνο νωρίτερα δεν μπόρεσε να επαναφέρει τη Μίλαν στη γη της… επαγγελίας η οποία τερμάτισε μία θέση παραπάνω από την προηγούμενη σεζόν!
Αλμπέρτο Τζακερόνι (1998-2001)
Το 1998 ήταν επιτέλους καιρός η Μίλαν να αλλάξει σελίδα και ο Μπερλουσκόνι έφερε νέο «αίμα» στον πάγκο. Το όνομά του, Αλμπέρτο Τζακερόνι ο οποίος είχε ήδη αρχίσει να φτιάχνει το όνομά του στην Ουντινέζε. Η πρώτη του σεζόν ήταν ονειρεμένη καθώς παρά το γεγονός ότι το ρόστερ ήταν αρκετά υποβαθμισμένο σε σχέση με το παρελθόν, ο Ιταλός προπονητής κατάφερε να φέρει τον τίτλο πίσω στο Σαν Σίρο.
Τον ενθουσιασμό της κατάκτησης του «σκουντέτο» ακολούθησε η διετής κατρακύλα με τη Μίλαν αδυνατεί ακόμα και να προκριθεί στην Ευρώπη! Εύλογα ο Τζακερόνι απολύθηκε στα μέσα της σεζόν 2000-01.
Φατίχ Τερίμ (2001)
Σε μία προσπάθεια να σώσει τη σεζόν, ο Καβαλιέρε πήρε το ρίσκο φέρνοντας στον πάγκο τον Φατίχ Τερίμ. Όπως όμως και με τον προηγούμενο μη Ιταλό προπονητή (Ταμπάρεζ), η Μίλαν συνέχισε να… βουλιάζει και ο Τούρκος κοουτσάρισε μόλις 11 παιχνίδια στον Σαν Σίρο.
Τσέζαρε Μαλντίνι (2001)
Το κακό είχε γίνει εκείνη τη σεζόν για τη Μίλαν και ζήτημα ήταν να σωθεί η σεζόν με κάθε τρόπο. Για να γίνει αυτό ο Μπερλουσκόνι έφερε στον πάγκο τον αείμνηστο Τσέζαρε Μαλντίνι ο οποίος κάπως συμμάζεψε την κατάσταση καθώς έβγαλε τη Μίλαν 6η, βοηθώντας τη ταυτόχρονα να συμμετάσχει στο Κύπελλο UEFA της επόμενης σεζόν.
Κάρλο Αντσελότι (2001-2009)
Σε μία κίνηση απόγνωσης το καλοκαίρι του 2001 έρχεται στο Μιλάνο ο Κάρλο Αντσελότι και αντιμετωπίζεται με δυσπιστία λόγω της αποτυχίας του στη Γιουβέντους. Με τη Μίλαν ωστόσο μεγαλούργησε, και για την επόμενη 8ετία μετέτρεψε την ομάδα σε απόλυτη πρωταγωνίστρια του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, αναδεικνύοντας μάλιστα και παίκτες-προσωπικότητες όπως οι Σεφτσένκο, Πίρλο, Γκατούζο, Κακά κ.α.
Συνολικά κατέκτησε δύο Τσαμπιονς Λιγκ και ένα πρωτάθλημα Ιταλίας.
Λεονάρντο (2009-10)
Το 2009 στη μετά-Αντσελότι (και Κακά) εποχή, ο Μπερλουσκόνι σοκάρει τους πάντες καθώς βάζει στη θέση του προπονητή των μέχρι πρότινος τεχνικό διευθυντή της ομάδας, Λεονάρντο! Το ξεκίνημά του ήταν τραγικό, ωστόσο με ένα εξαιρετικό ντεμαράζ στο δεύτερο γύρο και έχοντας τον Πάτο σε εξαιρετική φόρμα τερμάτισε στην τρίτη θέση της βαθμολογίας και άπαντες περίμεναν με ανυπομονησία τη Μίλαν της επόμενης σεζόν.
Ο Λεονάρντο ωστόσο έλυσε το συμβόλαιό του γιατί δεν άντεχε καθόλου τον Καβαλιέρε!
Μασιμιλιάνο Αλέγκρι (2010-14)
Τότε ήταν στοίχημα καθώς δεν είχε κοουτσάρει ξανά μεγάλη ομάδα. Παρόλα αυτά ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι κατάφερε να βάλει όλους τους αστέρες στο ίδιο… καλούπι (μεταξύ αυτών οι Ιμπραΐμοβιτς, Μπόατεγκ) και να κατακτήσει τον τίτλο της πρώτη του σεζόν!
Η αποτυχία του να ξανακατακτήσει πρωτάθλημα τις επόμενες δύο όμως του κόστισαν τη θέση του μέσα στη σεζόν 2013-14.
Κλάρενς Ζέεντορφ (2014)
Πάντοτε το έλεγε ο Καβαλιέρε πως ήθελε να δει τον Ζέεντορφ στο τιμόνι της ομάδας. Και το 2014 το έκανε πράξη παρά το γεγονός ότι ο Ολλανδός δεν είχε καθόλου προπονητική εμπειρία. Τα σημάδια που άφησε ο Ζέεντορφ ήταν θετικά ωστόσο όπως συνέβη και με τον Λεονάρντο οι σχέσεις των δύο ανδρών χάλασαν και το καλοκαίρι του 2014 αποχώρησε.
Φιλίπο Ιντζάγκι (2014-2015)
Ο «γκολεαδόρ» της Μίλαν, ήταν ο επόμενος… άτυχος στο τιμόνι των «ροσονέρι». Η επιμονή του Καβαλιέρε να εμπιστεύεται «παιδιά» της Μίλαν χωρίς όμως προπονητική εμπειρία απεδείχθη για μία ακόμα φορά λανθασμένη, με τον «σούπερ-Πίπο» να μην καταφέρνει να ολοκληρώσει τη χρονιά!
Σίνισα Μιχαΐλοβιτς (2015-16)
Η Μίλαν μπαίνει σε νέα εποχή καθώς ο Μπερλουσκόνι έχει και άλλους ισχυρούς επενδυτές στην ομάδα. Ο προπονητής που επελέγη για την καινούργια αποστολή ήταν η παλιά δόξα της Ίντερ, Σίνισα Μιχαΐλοβιτς ο οποίος θεωρήθηκε κατάλληλος για να επαναφέρει το αμυντικό στοιχείο που τόσο έλειψε τα τελευταία χρόνια.
Το φετινό φαινόμενο-Μίλαν ωστόσο απέδιδε καλύτερα στα ντέρμπι και έχανε στα εύκολα, με αποτέλεσμα χτες (13/4) ο Σέρβος να χάσει τη θέση του.
Κριστιάν Μπρόκι (2016-...)
Για μία ακόμα φορά ο Μπερλουσκόνι θέλησε να ρισκάρει αναβαθμίζοντας τον μέχρι πρότινος τεχνικό της ομάδας Νέων Κριστιάν Μπρόκι σε προπονητή της πρώτης ομάδας. Η κίνηση βέβαια του Καβαλιέρε έχει μία λογική. «Τελειώνουμε τη σεζόν με τον δικό μας άνθρωπο και αν μας βγει τον κρατάμε».
Το έργο του Κροάτη μόνο εύκολο δεν θα είναι, ωστόσο ενδεχόμενη κατάκτηση του Κυπέλλου Ιταλίας (βρίσκεται στον τελικό απέναντι στη Γιουβέντους) αναμένεται να του δώσει πολλούς πόντους για να γίνει από υπηρεσιακός… μόνιμος!