Γιόχαν Κρόιφ: Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» ήταν ένας και μοναδικός! (photos+videos)
Ο Γιόχαν Κρόιφ άφησε μια μέρα σαν σήμερα (24/3/16) την τελευταία του πνοή έπειτα από άνιση μάχη με τον καρκίνο, ωστόσο είναι βέβαιο πως ποτέ δεν θα πάψει να ζει μέσα από τα κατορθώματα που μόνο ο ίδιος μπόρεσε να πετύχει.
Ο ταλαντούχος μεσοεπιθετικός ήξερε τη μπάλα όσο λίγοι. Η είδηση του χαμού του (όποτε και αν αυτός ερχόταν) ήταν δεδομένο ότι θα σκορπούσε θλίψη στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο. Γιατί ο Κρόιφ δεν ήταν ένας από τους καλύτερους ποδοσφαιριστές στον κόσμο. Ήταν το ίδιο το ποδόσφαιρο!
Ένας παίκτης πολύ διαφορετικός από τους άλλους. Σε μία εποχή που όλοι οι ποδοσφαιριστές έπαιρναν στη φανέλα τους τον αριθμό της θέσης του, εκείνος πρωτοτυπούσε φορώντας το «14». Το ταλέντο όπως και η ευφυία του ξεχείλιζαν, για αυτό και το γεγονός ότι υπήρξε φανατικός καπνιστής δεν μπήκε ποτέ εμπόδιο στο να δείξει στον κόσμο το μεγαλείο του.
Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός» συνέδεσε το όνομά του σε συλλογικό επίπεδο κυρίως με τις φανέλες των Άγιαξ και Μπαρτσελόνα. Το πατρικό του ήταν αρκετά κοντά στο γήπεδο του «Αίαντα» και ο νεαρός Κρόιφ εντάχτηκε στις ακαδημίες του το 1959 σε ηλικία 12 ετών. Πέντε χρόνια αργότερα προβιβάζεται στην πρώτη ομάδα και άμεσα γίνεται ηγέτης της καθώς σε 229 εμφανίσεις πετυχαίνει 190 γκολ μέχρι και το 1973. Κατά τη διάρκεια εκείνης της θητείας του αντιμετώπισε μάλιστα τον Παναθηναϊκό στον Τελικό του Πρωταθλητριών στο Γουέμπλεϊ το 1971, ενώ ήταν ο κεντρικός «άξονας» του Άγιαξ στο περίφημο total football της εξαιρετικής εκείνης ομάδας.
Η πρώτη του θητεία στον «Αίαντα» ολοκληρώθηκε το 1973 όταν και μετακόμισε στη Μπαρτσελόνα έναντι του ποσού ρεκόρ για εκείνη την εποχή, που σήμερα αντιστοιχεί σε 2,5 εκατομμύρια ευρώ. Στην Ισπανία αγωνίστηκε για περίπου 5 χρόνια μέχρι που το 1978 άφησε την Βαρκελώνη.
Η καριέρα του συνεχίστηκε στην Αμερική (Αζτεκς και Ντίπλοματς), ενώ το 1981 επιστρέφει στην Ευρώπη για λογαριασμό της Χετάφε και φοράει την φανέλα της για 10 συμμετοχές.
Μετά από αυτό γυρίζει στην μεγάλη του αγάπη, τον Άγιαξ, από το 1981 έως το 1983 και την περίοδο 1983-1984 κλείνει την καριέρα του στην… μισητή Φέγενορντ σε ηλικία 37 χρονών. Παρά την ηλικία του βοηθάει σημαντικά την ομάδα του Ρότερνταμ να πάρει το πρωτάθλημα κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο μια λαμπρή καριέρα.
Η μεγάλη δόξα ωστόσο για τον Κρόιφ ήρθε με τη φανέλα της Εθνικής Ολλανδίας, την οποία και πήρε από το… χεράκι και την έκανε υπερδύναμη. Με τη φανέλα των «Οράνιε» αγωνίστηκε 48 φορές, από τις οποίες τις 34 ως αρχηγός και πέτυχε 33 γκολ. Έφτασε πολύ κοντά στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος μέσα στο Μόναχο απέναντι στη Γερμανία των Μπεκενπάουερ και Μίλερ, κερδίζοντας μάλιστα το πέναλτι που μετέτρεψε σε γκολ ο Νέεσκενς.
Στην καριέρα του κατέκτησε 9 πρωταθλήματα Ολλανδίας, 6 Κύπελλα Ολλανδίας, 3 Πρωταθλητριών, 2 Σούπερ Καπ, 1 Διηπειρωτικό, ένα Πρωτάθλημα Ισπανίας και ένα Κύπελλο Ισπανίας.
Όταν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση ασχολήθηκε με την προπονητική και ανέλαβε τον Άγιαξ τη διετία 1986-88, κατακτώντας ένα Κύπελλο Κυπελλούχων το 1987.
Έφυγε για τη Μπαρτσελόνα το 1988 και έμεινε εκεί μέχρι το 1996 γιγαντώνοντας τον σύλλογο, έχοντας μάλιστα για παίκτη του τον κατά πολλούς καλύτερο προπονητή της εποχής μας, Πεπ Γκουαρντιόλα (κάτι έμαθε φαίνεται) . Κατέκτησε 4 πρωταθλήματα Ισπανίας, 1 Κύπελλο, 3 Σούπερ Καπ, 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών και ένα Κύπελλο Κυπελλούχων.
Τελευταία φορά ήταν προπονητής στην Εθνική ομάδα της Καταλονίας. Τέλος το 1999 αναδείχθηκε κορυφαίος Ευρωπαίος ποδοσφαιριστής του αιώνα και κορυφαίος Ολλανδός αθλητής του αιώνα. Δεν μπορούσε να είναι άλλος. Αυτός ήταν, είναι και θα είναι για πάντα ο Γιόχαν Κρόιφ. Ο «Ιπτάμενος Ολλανδός».