Ζουν τη δική τους... ανάσταση (ph)
Αρκετοί παίκτες που έβλεπαν την καριέρα τους να παίρνει καθοδική πορεία, βρήκαν στην Ελλάδα ποδοσφαιρικό «καταφύγιο» και ζουν τη δική τους... ανάσταση.
Όχι μόνο κατάφεραν να πρωταγωνιστήσουν στις ομάδες τους και να θεωρηθούν βασικά εργαλεία, αλλά βρήκαν τη χαμένη τους αίγλη και «έχτισαν» πάλι το όνομά τους. Το Onsports παρουσιάζει πέντε τρανταχτές περιπτώσεις παικτών, οι οποίοι αγωνίζονται αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα και μέσω του πρωταθλήματός μας... αναστήθηκαν και ξαναβρήκαν το χαμένο καλό εαυτό τους.
Φερέιρα Ντουγκλάο (Καβάλα)
Ο Βραζιλιάνος κεντρικός αμυντικός αποτελεί πλέον ένα από τα πιο hot ονόματα της Super League, ενώ φέρεται να έχει κεντρίσει και το ενδιαφέρον αρκετών ομάδων από το εξωτερικό. Τα δύο χρόνια που αγωνίζεται στην Καβάλα έχει παρουσιάσει γεμάτες χρονιές (από 24 συμμετοχές σε κάθε σεζόν για το πρωτάθλημα) και έχει πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις.
Ποιος θα περίμενε πως θα συνέβαινε αυτό, αν κοίταζε το ποδοσφαιρικό του παρελθόν. Από το 2005 μέχρι το 2008 είχε ελάχιστες εμφανίσεις στη Βραζιλία με διάφορες ομάδες, όχι περισσότερες από 10 κάθε χρονιά. Η σεζόν 2008-2009 τον βρήκε στη Γαλλία με τη Ναντ. Μόλις 4 συμμετοχές είχε εκεί ο Βραζιλιάνος και έβλεπε πως η ευρωπαϊκή καριέρα θα αποτελούσε όνειρο για εκείνον.
Ωστόσο, το 2009 βρέθηκε η Καβάλα για να του δώσει ποδοσφαιρική στέγη και τα αποτελέσματα είναι ήδη γνωστά. Ο Ντουγκλάο απασχολεί σχεδόν καθημερινά το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού, ενώ και ο ίδιος δηλώνει κατηγορηματικά ότι είναι έτοιμος για το μεγάλο βήμα.
Ζαουάντ Ζαϊρί (ΟΣΦΠ)
Άλλη μια τρανή περίπτωση ποδοσφαιριστή, ο οποίος στην Ελλάδα ξαναβρήκε το χαμένο του εαυτό. Ο Μαροκινός μεσοεπιθετικός είχε δείξει το πλούσιο ταλέντο του στη Σοσό, ωστόσο τη σεζόν 2005-2006 πήρε την απόφαση να αγωνιστεί στη Σαουδική Αραβία με την Αλ Ιτιχάντ.
Όπως αποδείχθηκε ήταν λανθασμένη η επιλογή του και ένα χρόνο αργότερα επέστρεψε στην Ευρώπη, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να στεριώσει. Την περίοδο 2006-2007 αγωνίστηκε σε δύο ομάδες. Στη Ναντ είχε μόλις 8 συμμετοχές και στην Μποαβίστα μόλις 6, χωρίς να καταφέρει να σκοράρει.
Στην καριέρα του ήρθε να προστεθεί ο Αστέρας Τρίπολης, ο οποίος πόνταρε πάνω του και τον έκανε να βρει τη χαμένη του αίγλη. Με την ομάδα της Αρκαδίας τη σεζόν 2007-2008 είχε 17 συμμετοχές, ενώ τη σεζόν 2008-2009 είχε 25 συμμετοχές.
Από το 2009 βρίσκεται στον Ολυμπιακό, αλλά ακόμη κι αν δεν παραμείνει, έχει «χτίσει» και πάλι το όνομά του, κάτι που θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει για να βρει μια αξιόλογη λύση να συνεχίσει την καριέρα του. Με τους «ερυθρόλευκους» τη σεζόν 2009-2010 είχε συνολικά 29 συμμετοχές με 2 γκολ, ενώ φέτος είχε 20 συμμετοχές.
Νέρι Καστίγιο (Αρης)
Η Ελλάδα αποτέλεσε για αυτόν το εφαλτήριο για να εκτοξεύσει τις ποδοσφαιρικές του μετοχές στα ύψη, αλλά και για να αναγεννηθεί και πάλι. Το 2007 μεταγράφηκε από τον Ολυμπιακό στη Σαχτάρ Ντόνετσκ με εξαιρετικούς οικονομικούς όρους τόσο για τους «ερυθρόλευκους» όσο και για τον ίδιο.
Ωστόσο, η καριέρα που ακολούθησε δεν ήταν η αναμενόμενη. Από το 2007 μέχρι και τον Ιανουάριο του 2011, που εντάχθηκε στο δυναμικό του Άρη... βολόδερνε σε διάφορες ομάδες, χωρίς ωστόσο να μπορεί να καθιερωθεί. Χαρακτηριστικό είναι ότι σε αυτό το διάστημα είχε συνολικά 29 συμμετοχές με μόλις ένα γκολ και ποτέ δεν κατάφερε να ξεπεράσει τις 10.
Όσες δηλαδή χρειάστηκε για να κάνει μόνο το εξάμηνο που αγωνίστηκε με τον Άρη. Δέκα παιχνίδια με 2 γκολ.
Μάρις Βερπακόφσκις (Εργοτέλης)
Συστήθηκε για πρώτη με αξιώσεις στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο στο Euro του 2004 με την Εθνική ομάδα της Λετονίας. Ωστόσο, ένα χρόνο αργότερα άρχισε η... κάτω βόλτα. Από το 2005 μέχρι το 2009, διάστημα που ανήκε στη Ντιναμό Κιέβου είχε συνολικά 15 συμμετοχές και δύο γκολ, ενώ για δύο εξάμηνα αγωνίστηκε ως δανεικός και στην Ισπανία, χωρίς ωστόσο να καταφέρει να κάνει αισθητή την παρουσία του.
Τη σεζόν 2006-2007 ήταν στη Χετάφε με 13 συμμετοχές και ένα γκολ και τη σεζόν 2008-2009 στη Θέλτα, όπου έπαιξε σε 8 παιχνίδια, χωρίς να σκοράρει. Το 2009 ο Εργοτέλης πήρε το ρίσκο, τον απέκτησε και από τότε αποτελεί ένα από τα βασικά του στελέχη.
Ο Λετονός έχει γεμάτες χρονιές και φέτος ήταν ένας από τους καθοριστικούς παίκτες για να πάρει η κρητική ομάδα την 8η θέση, που είναι και η καλύτερή της στη Super League. Τη σεζόν 2009-2010 είχε 22 συμμετοχές με 3 γκολ, ενώ φέτος αγωνίστηκε σε 24 παιχνίδια και πέτυχε επίσης 3 γκολ.
Μίκαελ Γκσμπούρνινγκ (Ξάνθη)
Τα τελευταία χρόνια θεωρείται ένας από τους καλύτερους και σταθερότερους τερματοφύλακες του ελληνικού πρωταθλήματος, ενώ κατά καιρούς παρουσιάζεται και ως υποψήφιος μεταγραφικός στόχος διάφορων ελληνικών ομάδων.
Ωστόσο, ο Αυστριακός τερματοφύλακας από το 2004 μέχρι το 2007, όπου αγωνίστηκε στην πατρίδα του με την Πάσινγκ, είχε μόλις 5 συμμετοχές. Ωστόσο, το σκάουτινγκ της Ξάνθης τον ανακάλυψε, πόνταρε πάνω του και από το 2007 δεν κουνιέται με τίποτα από τα δοκάρια. Τη σεζόν 2007-2008 είχε 16 συμμετοχές, τη σεζόν 2008-2009 είχε 26 συμμετοχές, τη σεζόν 2009-2010 είχε 29 συμμετοχές, ενώ φέτος έπαιξε σε 20 παιχνίδια.