«Kουπάτοι» τελικοί
Η ΑΕΚ μετράει 13 Κύπελλα και το Onsports θυμάται τους τελικούς που βάφτηκαν «κιτρινόμαυροι».
Από το 1931 ως το 2002 η ΑΕΚ έχει προσθέσει στον τροπαιοθήκη της 13 Κύπελλα. Με αφορμή λοιπόν τη συμμετοχή του Δικεφάλου σε έναν ακόμη τελικό, απέναντι στον Ατρόμητο στις 30 Απριλίου, το Onsports κάνει μια αναδρομή από το πρώτο τρόπαιο με πρωταγωνιστές τους Νεγρεπόντη και Μπαλτά ως το τελευταίο απέναντι στον Ολυμπιακό στο ΟΑΚΑ.
Κιτρινόμαυρο ντεμπούτο
Ο πρώτος τελικός του Κυπέλλου είχε κιτρινόμαυρο χρώμα καθώς αντιμέτωποι ήταν η ΑΕΚ με τον Άρη στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στις 8 Νοεμβρίου του 1931.
Νικητής στέφθηκε ο Δικέφαλος καθώς μετέτρεψε το δεύτερο ημίχρονο σε «παράσταση για ένα ρόλο». Το σκορ άνοιξε μόλις στο 5' από τον Ηλιάσκο ενώ 3 λεπτά αργότερα ο Μπαλτάς διπλασίασε τα τέρματα της ΑΕΚ. Η αντίδραση του Άρη ήρθε λίγο πριν τη λήξη του πρώτου μέρους καθώς στο 40' ο Κίτσος μείωσε σε 2-1 για να φέρει το ματς στα ίσια ο ίδιος παίκτης 2 λεπτά πριν την ολοκλήρωση του πρώτου 45λέπτου.
Στην επανάληψη όμως ο Δικέφαλος δεν άφησε περιθώρια αντίδραση στους Θεσσαλονικείς. Στο 65' ο Μπαλτάς με το δεύτερο προσωπικό του τέρμα έκανε το 3-2, για να παραβιάσει για τέταρτη φορά τα δίχτυα του Άρη ο Οικονόμου με αυτογκόλ στο 70'. Νικώντας τον Κατράντζο στο 78' ο Νεγρεπόντης δίνει διαστάσεις θριάμβου στη νίκη της ΑΕΚ, ενώ το τελικό 5-3 διαμόρφωσε στο 80' ο Κίτσος.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Γιάµαλης, Μάλλιος, Νταϊσπάγγος, Αργυρόπουλος, Κωνσταντινίδης, Πάτροκλος, Νεγρεπόντης, Μπαλτάς, Ι. Τζιραλίδης, Ηλιάσκος, Π. Τζιραλίδης
Άρης: Κατράντζος, Κ. Βικελίδης, Οικονόµου, Κατσαούνης, ∆ανελιάν, Ν. Βικελίδης, Βογδάνου, Αγγελάκης, Κίτσος, Καλογιάννης, Αργυριάδης
∆ιαιτητής: Σωτήρης Ασπρογέρακας
Σκόρερς: 5΄ Ηλιάσκος, 8' Μπαλτάς, 65' Μπαλτάς, 70' αυτ. Οικονόµου, 78΄Νεγρεπόντης/40' Κίτσος, 43΄ Κίτσος, 80΄ Κίτσος
Το πρώτο νταμπλ
Ούσα η νικήτρια του τελικού το 1939 η ΑΕΚ γίνεται η πρώτη ομάδα που στο τέλος της χρονιάς έχει βρεθεί να πανηγυρίζει το νταμπλ.
Το «Στάδιον ΑΕΚ» στη Νέα Φιλαδέλφεια «φόρεσε τα καλά του» στις 28 Μαΐου του 1939 για να υποδεχτεί την κόντρα των δυο Δικεφάλων στον τελικό του Κυπέλλου, μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ.
Οι Θεσσαλονικείς με τον Ιωαννίδη στο 31' κατάφεραν να βρουν πρώτοι το δρόμο προς τα δίχτυα. Ωστόσο η απάντηση από τον Δικέφαλο του Νότου δεν άργησε και δυο λεπτά πριν τη λήξη του πρώτου 45λέπτου ο Χατζησταυρίδης νίκησε τον Σωτηριάδη για το 1-1. Ο τελικός λοιπόν κρίθηκε στο δεύτερο ημίχρονο και συγκεκριμένα στο 73' όταν ο Μανέτας διαμόρφωσε το 2-1, χαρίζοντας το τρόπαιο για δεύτερη φορά στην ΑΕΚ.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Ρίµπας, Γάσπαρης, Σέλτσικας, Καπάνταης, Κοντούλης, Μάγειρας, Βασιλείου, Χατζησταυρίδης, Τζανετής, Μαρόπουλος, Μανέτας
ΠΑΟΚ: Σωτηριάδης, Βατίκης, Γούλιος, Κοντόπουλος, Μποσταντζόγλου, Πανίδης, Γλάρος, Κρίτας, Ιωαννίδης, Καλογιάννης, Κουκουλάς
∆ιαιτητής: Σταύρος Χατζόπουλος.
Σκόρερς: 43' Χατζησταυρίδης, 73' Μανέτας/ 31' Ιωαννίδης
Παρά(σ)ταση γκραν γκινιόλ
Το τρόπαιο του 1949 κρίθηκε σε δεύτερο παιχνίδι μεταξύ του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ, με τους «κιτρινόμαυρους» να πανηγυρίζουν τελικά στον έξτρα χρόνο της παράτασης.
Στις 19 Ιουνίου στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας τέθηκαν αντιμέτωπες οι ομάδες του Παναθηναϊκού και της ΑΕΚ. Ωστόσο παρά τις ευκαιρίες το 0-0 έμεινε μέχρι το σφύριγμα τις λήξης, οδηγώντας για πρώτη φορά τον θεσμό σε επαναληπτικό ματς.
Το δεύτερο παιχνίδι λοιπόν έγινε στις 3 Ιουλίου στο ίδιο γήπεδο. Το σκορ άνοιξε στο 38' ο Πατάκας για τους «κιτρινόμαυρους», για να απαντήσει ο Φυλακτός στο 69'. Έτσι, το ματς οδηγήθηκε στην παράταση, στο 15ο της οποίας έγινε η φάση που έκρινε τον τίτλο. Ο Πατάκας ήταν αυτός που νίκησε για δεύτερη φορά τον Μαθιό για το τελικό 2-1. Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί πως 4 λεπτά αργότερα το παιχνίδι διακόπηκε καθώς η ώρα ήταν περασμένη και η απουσία φωτισμού δυσκόλευε αρκετά τις προσπάθειες των ποδοσφαιριστών.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Ταβλάς, Παραγυιός, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Τζανετής, Πούλης, Λαζαρίδης, Ξένος, Εµµανουηλίδης, Μαρόπουλος, Πατάκας
Παναθηναϊκός: Μαθιός - Σταφυλίδης, Kυριαζόπουλος, Χιονίδης, Νικολόπουλος, Νικολαΐδης, ∆ιαλετής, Σίµος, Πετσανάς, Τσιτούρης, Φυλακτός
∆ιαιτητής: Γιάννης ∆ασκαλάκης
Σκόρερς: 38' Πατάκας, 105' Πατάκας/ 69' Φυλακτός
Κούπα «τεσσάρων αστέρων»
Στις 28 Μαΐου του 1950 έλαβε χώρα το δεύτερο «ραντεβού» της ΑΕΚ και του Άρη σε τελικό Κυπέλλου, με τον Δικέφαλο να είναι ξανά αυτός που πανηγύρισε.
Σε αντίθεση με τον πρώτο τελικό μεταξύ των δυο ομάδων, η ΑΕΚ φρόντισε να «καθαρίσει» το ματς από το πρώτο κιόλας ημίχρονο. Στο 6' ο Μαρόπουλος άνοιξε το σκορ και στο 45' ο Γούλιος έκανε δυο τα τέρματα των Αθηναίων.
Στην επανάληψη η εικόνα του αγώνα δεν άλλαξε και ο Κουντούρης με δυο τέρματα, στο 63' και το 67' διαμόρφωσε το τελικό 4-0 ολοκληρώνοντας το θρίαμβο της ΑΕΚ που κατέκτησε το τέταρτο Κύπελλο της ιστορίας της.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: ∆ελαβίνιας, Παραγυιός, Γούλιος, Παπαθεοδώρου, Τζανετής, Πούλης, Λαζαρίδης, Εµµανουηλίδης, Μαρόπουλος, Πατάκας, Κουντούρης
Άρης: Βελιάδης, Αµπραχαµιάν, Νικολαΐδης, Καυταντζής, Γρηγοριάδης, Ποζάνης, Παπουτσόπουλος, Λιακόπουλος, Καζαντζής, Καλτέκης, Χαλυβόπουλος
∆ιαιτητής: Σωτήρης Ασπρογέρακας
Σκόρερς: 6' Μαρόπουλος, 45' Γούλιος, 63', 67' Κουντούρης
Πήρε τη ρεβάνς
Μετά την ήττα στον πρώτο τελικό που βρέθηκε απέναντι στον Ολυμπιακό το 1953, η ΑΕΚ πήρε τη ρεβάνς τρία χρόνια αργότερα.
Στις 24 Ιουνίου του 1956 στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας, ΑΕΚ και Ολυμπιακός «διασταύρωσαν τα ξίφη τους» για δεύτερη φορά σε τελικό Κυπέλλου. Αυτή τη φορά ήταν σειρά των «κιτρινόμαυρων» να πανηγυρίσουν. Στο 22' λοιπόν ο Χανιώτης νικάει την άμυνα του Ολυμπιακού ανοίγοντας το σκορ για τον Δικέφαλο. Όμως η χαρά των «κιτρινόμαυρων» δεν κράτησε πολύ καθώς στο 26' ο Δαρίβας έφερε το ματς στα ίσια.
Στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 67' ο Κανάκης ήταν εκείνος που πέτυχε το δεύτερο τέρμα της ΑΕΚ, με το 2-1 να παραμένει ως το σφύριγμα της λήξης. Έτσι, η ομάδα της Νέας Φιλαδέλφειας πρόσθεσε στο παλμαρέ της το έβδομο τρόπαιο.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Σεραφείδης, Παραγυιός, Καρακατσάνης, Τσαγκάρης, Ζωγράφος, Πούλης, Εµµανουηλίδης, Κανάκης, Χανιώτης, Σταµατιάδης, Κουρτίδης
Ολυμπιακός: Θεοδωρίδης, Ρωσσίδης, Σούλης, Ξανθόπουλος, Μπέµπης, Κοτρίδης, Μουστακλής, Ιωάννου, Υφαντής, Πολυχρονίου, ∆αρίβας
∆ιαιτητής: Ριγκάτο (Ιταλός)
Σκόρερς: 22' Χανιώτης, 67' Κανάκης/ 26' ∆αρίβας
«Αιώνια» επεισόδια
Το 1964 δεν διεξήχθη τελικός καθώς η ΑΕΚ, νικήτρια του ενός ημιτελικού, περίμενε το αποτέλεσμα στον άλλο αγώνα μεταξύ του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού. Ωστόσο ο ημιτελικός μεταξύ των δυο «αιωνίων» διεκόπη από επεισόδια που προκάλεσαν οπαδοί των δυο ομάδων. Όμως δεν συνεπλάκησαν μεταξύ τους, αλλά επειδή θεώρησαν πως το παιχνίδι ήταν «στημένο» ξέσπασαν σε διαφημιστικές πινακίδες, προβολείς, ενώ από κοινού επιτέθηκαν στους ποδοσφαιριστές των δυο ομάδων. Έτσι, η ΕΠΟ δεν όρισε επαναληπτικό και ο τίτλος απονεμήθηκε στην ΑΕΚ.
«Ερυθρόλευκη» αποχή
Δυο χρόνια αργότερα, η ΑΕΚ είχε προκριθεί στον τελικό όπως και ο Ολυμπιακός. Ωστόσο επειδή η ΕΠΟ αργούσε να ορίσει ημερομηνία για το παιχνίδι και ο Ολυμπιακός ήθελε να προετοιμαστεί για τη συμμετοχή του στο Κύπελλο Πρωταθλητριών, δήλωσε πως δεν θα συμμετέχει στον τελικό.
Δικέφαλο νταμπλ
Το 1978 ο Δικέφαλος κατάφερε να πανηγυρίσει για δεύτερη φορά στην ιστορία του την κατάκτηση του νταμπλ, αντιμετωπίζοντας ξανά στον τελικό τον ΠΑΟΚ.
Επανάληψη του «έργου» που είχε παιχτεί το 1939 είχαμε 29 χρόνια αργότερα. Στον τελικό της διοργάνωσης που διεξήχθη στο «Γ. Καραϊσκάκης» στις 4 Ιουνίου βρέθηκαν η ΑΕΚ με τον ΠΑΟΚ. Οι «κιτρινόμαυροι» ήταν οι απόλυτοι κυρίαρχοι στις εγχώριες διοργανώσεις εκείνη την περίοδο με τον αείμνηστο πρόεδρο Λουκά Μπάρλο να έχει δημιουργήσει μια από τις καλύτερες ομάδες όλων των εποχών.
Το πρώτο 45λεπτο του τελικού πέρασε χωρίς γκολ αλλά στην επανάληψη ο Δικέφαλος του Νότου «καθάρισε» το ματς. Στο 56’ ο Μπάγεβιτς άνοιξε το σκορ νικώντας τον Φορτούλα και 24’ λεπτά αργότερα ο παρτενέρ του στην «κιτρινόμαυρη» επίθεση, Θωμάς Μαύρος, έκανε το 2-0 που δεν άφηνε περιθώρια αντίδρασης στον ΠΑΟΚ.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Χρηστίδης, Μουσούρης, Ιντζόγλου, Ραβούσης, Νικολάου, Βιέρα, Τάσος (46' Λ. Παπαδόπουλος), Νικολούδης, Μπάγεβιτς, Παπαιωάννου (65' Τόσκας), Μαύρος
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Γούναρης (77' Δαμανάκης), Αποστολίδης, Ιωσηφίδης, Αναστασιάδης, Oρφανός, Κερμανίδης, Σαράφης, Κωστίκος (79' Αλαβάντας), Κούδας, Γκουερίνο
Διαιτητής: Νίκος Ζλατάνος
Σκόρερς: 56' Μπάγεβιτς, 80' Μαύρος
Δείτε τα γκολ
Με το δεξί
Το 1983 έγινε ο πρώτος τελικός στο ολοκαίνουριο τότε ΟΑΚΑ με την ΑΕΚ να στέφεται Κυπελλούχος απέναντι στον ΠΑΟΚ.
Στα «πέτρινα χρόνια» του ’80 που η ΑΕΚ έμεινε μακριά από τις επιτυχίες, το Κύπελλο του 1983 κράτησε «ζωντανή» την ομάδα κι έδωσε χαρά στον κόσμο της που ζούσε με την ανάμνηση της μεγάλης ομάδας του Μπάρλου.
Αντίπαλος στον πρώτο τελικό που έγινε στο ΟΑΚΑ ήταν ο ΠΑΟΚ και όπως τις δυο προηγούμενες φορές που οι δυο Δικέφαλοι κοντραρίστηκαν στον τελικό, οι «κιτρινόμαυροι» ήταν εκείνοι που πανηγύρισαν.
Ο Θωμάς Μαύρος συνέβαλε σημαντικά στην κατάκτηση του τελευταίου του τίτλου με την ΑΕΚ καθώς στο 27’ κατάφερε να βρει το δρόμο προς τα δίχτυα για το 1-0. Με τους Θεσσαλονικείς να μην μπορούν να ισοφαρίσουν, ο Βλάχος στο 80’ έδωσε τη «χαριστική βολή» σημειώνοντας το δεύτερο τέρμα της ΑΕΚ για το τελικό 2-0. Μάλιστα, λίγη ώρα αργότερα έγινε ο νεότερος αρχηγός που είχε την τιμή να σηκώσει το τρόπαιο του Κυπέλλου.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Αρβανίτης, Γεωργαμλής, Παραπραστανίτης, Μανωλάς, Καραγκιοζόπουλος (65' Τζιράκης), Αρδίζογλου, Μπαλλής, Δίντσικος (65' Pάντoνιτ), Κώττης, Βλάχος, Μαύρος
ΠΑΟΚ: Φορτούλα, Σκαρτάδος, Ψαρράς, Αλαβάντας, Σίγγας, Δαμανάκης (75' Τριανταφυλλίδης), Τρίμχολντ, Γκουερίνο, Δημόπουλος, Κούδας, Κωστίκος
Διαιτητής: Βασσάρας
Σκόρερς: 27' Μαύρος, 80' Βλάχος
Δείτε τα γκολ
«Επτάσφαιρη»
Κάνοντας ρεκόρ για την ιστορία των τελικών η ΑΕΚ συνέτριψε τον Απόλλωνα με 7-1 κατακτώντας πανηγυρικά το τρόπαιο το 1996.
Στις 15 Μαΐου του 1996 ο Απόλλων ως τυπικά γηπεδούχος υποδέχτηκε την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του τελικού του Κυπέλλου. Οι «κιτρινόμαυροι» αποδίδοντας εκείνη τη σεζόν θεαματικό ποδόσφαιρο επιβεβαίωσαν τον άτυπο τίτλο του φαβορί με τον πιο εμφατικό τρόπο.
Το σκορ δεν άργησε να ανοίξει καθώς οι προσπάθειες των παικτών του Δικεφάλου απέδωσαν καρπούς μόλις στο 11ο λεπτό με τον Μπατίστα να κάνει το 1-0. Ο Τσιάρτας ήταν εκείνος που έδωσε νωρίς προβάδισμα δυο τερμάτων στους «κιτρινόμαυρους» καθώς πέτυχε το πρώτο του γκολ στο 22’. Τη «σκυτάλη» πήρε ξανά ο Μπατίστα που στο 34’ ανέβασε το δείκτη του σκορ στο 3-0, με το οποίο πήγαν στα αποδυτήρια οι δυο ομάδες.
Στη επανάληψη ο «χορός των γκολ» συνεχίστηκε με τον Τσιάρτα στο 48’ να πετυχαίνει το δεύτερο προσωπικό του γκολ. Έχοντας πάρει λοιπόν καθαρά τυπικό χαρακτήρα το ματς. Το μόνο ενδιαφέρον ήταν στο πού θα σταματήσει το σκορ.
Ο Κετσπάγια ήταν ο επόμενος παίκτης του Δικεφάλου που χρίστηκε σκόρερ στο 60’, με τον Τσιάρτα να νικάει για ακόμη μια φορά την άμυνα του Απόλλωνα για το 6-0. Οι παίκτες του Απόλλωνα κατάφεραν να πετύχουν το γκολ της τιμής στο 78’ με τον Μπάρνιακ για να διαμορφώσει το τελικό 7-1 ένα λεπτό πριν τη συμπλήρωση των 90’ ο Κωστής.
Οι συνθέσεις
Απόλλων: Ράπτης, Ιωάννου, Μαυρίδης (55' Λαχανάς), Θεοδωρόπουλος (35' Αλέξης), Αποστόλου (46' Κεφαλάς), Τάτσης, Βελέντζας, Έρακ, Μπάρνιακ, Κόλα, Νικολαΐδης
ΑΕΚ: Ατματζίδης, Μπορμπόκης (66' Μαλαδένης), Κωστένογλου, Μανωλάς, Σαμπανάτζοβιτς, Βλάχος (66' Κωστής), Κετσπάγια, Σαβέβσκι, Μπατίστα, Τσάρτας (82' Βάιος Καραγιάννης), Κασάπης
Διαιτητής: Χρήστος Σωτηρόπουλος
Σκόρερς: 11', 34' Μπατίστα, 22', 48', 76' Τσάρτας, 60' Κετσπάγια, 89' Κωστής/78' Μπάρνιακ
Δείτε τα γκολ
Δοκάρι και… Κύπελλο
Στο πέναλτι του Ηλία Ατματζίδη η μπάλα αφού χτύπησε στο δεξί δοκάρι του Βάντσικ κατέληξε στα δίχτυα δίνοντας το έναυσμα για τους «κιτρινόμαυρους» πανηγυρισμούς.
ΑΕΚ και Παναθηναϊκός τέθηκαν αντιμέτωποι στον 55ο τελικό του Κυπέλλου που διεξήχθη στις 16 Απριλίου του 1997 στο «Γ. Καραϊσκάκης». Παρά τις προσπάθειες των δυο ομάδων, πέρασαν τα 90 λεπτά της κανονικής διάρκειας του αγώνα αλλά και το έξτρα 30λεπτο της παράτασης χωρίς να παραβιαστεί καμία από τις δυο εστίες.
Έτσι, το τρόπαιο κρίθηκε στη διαδικασία των πέναλτι όπου οι παίκτες του Πέτρου Ραβούση φάνηκαν πιο ψύχραιμοι. Την αρχή έκανε το Κοπιτσής ευστοχώντας και μεταφέροντας το άγχος στην «αντίπερα όχθη». Ο Βαζέχα ήταν ο πρώτος από τους παίκτες του Παναθηναϊκού που εκτέλεσε πέναλτι στέλνοντας τη μπάλα στο δοκάρι του Ατματζίδη, με το 1-0 υπέρ της ΑΕΚ να παραμένει.
Μιμούμενος τον συμπαίκτη του, ο Μπορμπόκης ήταν εύστοχος από το σημείο του πέναλτι όπως αι ο Κωνσταντινίδης που μείωσε σε 2-1 για τους «πράσινους». Ομοίως, σωστά σημάδεψαν και οι Νικολαΐδης, Γεωργιάδης κάνοντας το σκορ 3-2, όπως και το «ζευγάρι» των Ντόμπος, Μάρκου που «νίκησε» τους Βάντσικ κα Ατματζίδη αντίστοιχα.
Έτσι, ήρθε η στιγμή που ο πορτιέρο της ΑΕΚ έστησε τη μπάλα στη «βούλα» του πέναλτι και στέλνοντάς την αρχικά στο δοκάρι και στη συνέχεια στα δίχτυα έτρεξε να πανηγυρίσει με τους φίλους της ομάδας και τους συμπαίκτες του που γιόρταζαν την κατάκτηση του 11ου Κυπέλλου.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Ατματζίδης, Μπορμπόκης, Κασάπης, Μανωλάς, Κωστένογλου, Μαχαιρίδης, Κετσπάγια, Σαβέβσκι (98' Μαρτσέλο, 120' Ντόμπος), Μπατίστα, Κωστής (83' Κοπιτσής), Νικολαΐδης
Παναθηναϊκός: Βάντσικ, Αποστολάκης, Ουζουνίδης, Γεωργιάδης ΓΧ, Αλεξόπουλος (105' Κώστας Κωνσταντινίδης), Κολιτσιδάκης, Μάρκος, Κόλα (96' Καπουράνης), Βαζέχα, Αλεξούδης (112' Νασιόπουλος), Γκούμας
Διαιτητής: Γιώργος Ψυχομάνης
Η σειρά των πέναλτι:
Κoπιτσής Γκολ 1-0
Βαζέχα Δοκάρι 1-0
Μπορμπόκης Γκολ 2-0
Κωνσταντινίδης Γκολ 2-1
Νικολαΐδης Γκολ 3-1
Γεωργιάδης Γ.Χ. Γκολ 3-2
Ντόμπος Γκολ 4-2
Μάρκος Γκολ 4-3
Ατματζίδης Γκολ 5-3
Δείτε τα γκολ
Καθάρισε στο τέλος
Με δυο τέρματα στα τελευταία 15 λεπτά του τελικού το 2000 η ΑΕΚ «κλείδωσε» τη νίκη απέναντι στον Ιωνικό.
Μετά τον τελικό του 1996, για ακόμη μια φορά η ΑΕΚ βρέθηκε απέναντι σε ομάδα θεωρητικά πιο αδύναμη, επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά που την ήθελαν να πανηγυρίζει την κατάκτηση του τροπαίου μετά το τέλος του αγώνα.
Με αντίπαλο τον Ιωνικό λοιπόν στις 10 Μαΐου του 2000 οι «κιτρινόμαυροι» χρειάστηκαν 37 λεπτά για να ανοίξουν το σκορ με τον Νιοκολαΐδη να κάνει το 1-0. Ωστόσο μερικά λεπτά νωρίτερα ο σέντερ φορ του Δικεφάλου είχε παραβιάσει την εστία του Στρακόσια χρησιμοποιώντας όμως το χέρι του κάτι που προς τιμή του παραδέχτηκε αντικρίζοντας την κίτρινη κάρτα, χωρίς φυσικά να μετρήσει το γκολ.
Στην επανάληψη οι «κιτρινόμαυροι» είχαν κάποιες καλές στιγμές χωρίς να αισθάνονται την «απειλή» του Ιωνικού αλλά όσο το εύθραυστο 1-0 παρέμενε, το άγχος δεν έλεγε να φύγει. Έτσι, τα γκολ του Πετκόφ στο 76’ και του Μαλαδένη 5 λεπτά πιο μετά απέβαλλαν οριστικά το άγχος από τον Δικέφαλο που πανηγύρισε απόλυτα δίκαια την κατάκτηση του Κυπέλλου.
Οι συνθέσεις
ΑΕΚ: Ατματσίδης, Δέλλας, Σίριτς (70’ Καραγιάννης), Νικολαϊδης, Ζήκος, Κασάπης, Κωνσταντινίδης (81’ Μαλαδένης), Λάκης, Καλητζάκης (85’ Σαβέφσκι), Πέτκοφ, Καψής
Ιωνικός: Στρακόσια, Χάουκλαντ, Παχατουρίδης (70’ Γυριχίδης), Ξανθόπουλος, Νταρακλίτσης, Αφάς, Μπρούστερ, Κομπαγιάσι (59’ Μουτσοντρίγκο), Οφρυδόπουλος (75’ Λεοπάλντι), Δεληγιάννης, Ρόμπερτς
Διαιτητής: Δούρος
Σκόρερς: 37’ Νικολαϊδης, 76’ Πέτκοφ, 81’ Μαλαδένης
Δείτε τα γκολ
Έπιασε 13άρι
Με αντίπαλο τον Ολυμπιακό το 2002 η ΑΕΚ πανηγύρισε την κατάκτηση του 13ου Κυπέλλου στην ιστορία της.
Για ακόμη μια φορά αντίπαλοι σε τελικό Κυπέλλου ήταν το βράδυ της 25ης Απριλίου στο ΟΑΚΑ η ΑΕΚ και ο Ολυμπιακός. Το πρώτο 45λεπτο κύλησε χωρίς γκολ αλλά η επανάληψη αποζημίωσε τους φιλάθλους που βρέθηκαν στις εξέδρες του «Σπύρος Λούης» και όχι μόνο.
Στο 52’ λοιπόν ο Τσιάρτας ανέλαβε να εκτελέσει το πέναλτι που κέρδισε ο Νικολαΐδης αλλά η μπάλα χτυπάει στο δοκάρι και απομακρύνεται. Στη συνέχεια της φάσης όμως ο Νικολαΐδης κάνει το σουτ στην επαναφορά, η μπάλα κοντράρει στον Κωνσταντινίδη και καταλήγει στα δίχτυα.
Η απάντηση του Ολυμπιακού ήρθε 18 λεπτά αργότερα με τον Ζιοβάνι να φέρνει το ματς στα ίσια νικώντας τον Χιώτη. Όμως στο 82ο λεπτό ο Τσιάρτας εκτέλεσε φάουλ από δεξιά και ο Ίβιτς όντας αμαρκάριστος στην περιοχή με κεφαλιά δεν αστόχησε από πλεονεκτική θέση κάνοντας το 2-1 που χάρισε το τρόπαιο στον Δικέφαλο.
ΑΕΚ: Χιώτης, Γκαμάρα, Ζαγοράκης, Τσάρτας, Ζήκος, Γεωργέας, Κασάπης (29' Ξενίδης), Νικολαΐδης, Κωνσταντινίδης (81' Ιβιτς), Λάκης, Καψής
ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ: Γεωργίου, Πατσατζόγλου, Αμανατίδης, Κωστούλας (85' Οφορίκουε), Βενετίδης, Γιαννακόπουλος, Καρεμπέ (44' Ζε Ελίας), Ζέτεμπεργκ (85' Νινιάδης), Τζιοβάνι, Τζόρτζεβιτς, Αλεξανδρής
Διαιτητής: Μπριάκος
Σκόρερ: 52' Κωνσταντινίδης, 82' Ιβιτς/ 70' Τζιοβάνι
Δείτε τα γκολ