Οι τίτλοι και οι ένδοξες εποχές (vd)
Ο ΠΑΟΚ έχει στεφθεί 2 φορές πρωταθλητής Ελλάδος (1976, 1975) και τέσσερις Κυπελλούχος (1972, 1974, 2001, 2003).
Παρακάτω μπορείτε να θυμηθείτε τις συνθέσεις, τους σκόρερς, την πορεία, τους προπονητές και άλλα στοιχεία που συνέβαλαν στην κατάκτηση αυτών των έξι τίτλων.
Κύπελλο Ελλάδας 1972
Στις 5 Ιουλίου του 1972 ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος για πρώτη φορά στην ιστορία του νικώντας τον Παναθηναϊκό με 2-1, στο στάδιο Καραϊσκάκη.
Για να πάρει το εισιτήριο για τον τελικό της διοργάνωσης ο ΠΑΟΚ απέκλεισε διαδοχικά τους Φοίνικα Πολίχνης (5-1), Πιερικό (3-1), Αίαντα Σαλαμίνας (2-0), Άρη (1-2, ο αγώνας διακόπηκε υπέρ του ΠΑΟΚ, λόγω επεισοδίων) και Λαμία (2-0). Ο Παναθηναϊκός προκρίθηκε νικώντας στον ημιτελικό τον Πανιώνιο με 2-0.
Ο αγώνας
Στο στάδιο Καραϊσκάκη ο Μίχας σφύριξε την έναρξη στις 21.00 ακριβώς και ο τελικός μετατράπηκε σε μία ραψωδία του ΠΑΟΚ. Μόλις στο τρίτο λεπτό ο Γιώργος Κούδας άνοιξε το σκορ με σουτ παγώνοντας την κερκίδα του Παναθηναϊκού και βάζοντας φωτιά σε εκείνη του ΠΑΟΚ. Στο 79« η ομάδα του Λες Σάνον μπορούσε να κλειδώσει το αποτέλεσμα, αλλά ο Μίχας ακύρωσε ένα πανέμορφο γκολ που σημείωσε ο Γιάννης Ματζουράκης με ανάποδο ψαλίδι, ως επιθετικό φάουλ. Το φοβερό είναι ότι δεν υπήρχε παίκτης του Παναθηναϊκού σε ακτίνα ενός μέτρου από τον Ματζουράκη.
Η λύτρωση ήρθε στο 90' όταν ο Κούδας με μία αριστοτεχνική εκτέλεση φάουλ διαμόρφωσε το 2-0. Παίκτες και οπαδοί πανηγύριζαν για το πρώτο Κύπελλο στην ιστορία του συλλόγου, όταν ο Παπαδημητρίου διαμόρφωσε το τελικό 2-1 στο 93΄.
Στην απονομή ελάχιστοι φίλοι του ΠΑΟΚ δε λύγισαν από τη συγκίνηση όταν ο Γιώργος Κούδας σήκωσε στον ουρανό το τρόπαιο. Κοντά του ο Λες Σάνον ένιωθε δικαιωμένος. Νωρίτερα ο Κούδας είχε ζητήσει τη μπάλα του τελικού από τον Μίχα. Την πήρε και λίγες μέρες μετά έγραψε πάνω της τα στοιχεία του αγώνα.
ΠΑΟΚ (Σάνον): Χατζηιωάννου, Γούναρης, Φουντουκίδης, Παπαδόπουλος, Ιωσηφίδης, Τερζανίδης, Κούδας, Μπέλης, Σαράφης (69' Λάζος), Αποστολίδης, Ασλανίδης (76' Ματζουράκης).
ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πούσκας): Οικονομόπουλος, Καραμανλής (57` Βλάχος), Γονιός, Σούρπης, Αθανασόπουλος, Δημητρίου, Ελευθεράκης, Δομάζος, Γραμμός, Αντωνιάδης, Παπαδημητρίου.
Κύπελλο Ελλάδας 1974
Στις 16 Ιουνίου 1974 ο ΠΑΟΚ στέφθηκε Κυπελλούχος Ελλάδος για δεύτερη φορά στην ιστορία του νικώντας σε έναν συγκλονιστικό τελικό τον Ολυμπιακό, στο γήπεδο της Νέας Φιλαδέλφειας.
Στον δρόμο προς τον τελικό, ο ΠΑΟΚ είχε αποκλείσει την Καστοριά με 5-0, τα Νέα Μουδανιά με 7-2, την ΑΕΚ με 3-1, το Αιγάλεω με 2-0 και τον Πιερικό με 1-0. Ηγέτης σε αυτή την πορεία ήταν ο Γιώργος Κούδας, που είχε σκοράρει πέντε φορές.
Ο μεγάλος αγώνας
Ο Χουνγκερμπίλερ σφύριξε τη σέντρα και ο αγώνας ήταν ισορροπημένος ως το 19'. Τότε από λάθος του Ιωσηφίδη, επωφελήθηκε ο Γκαϊτατζής που πάσαρε στον Τριαντάφυλλο, με τον τελευταίο να ανοίγει το σκορ για τον Ολυμπιακό.
Οι φάσεις που ακολούθησαν ήταν μετρημένες και η πλέον αξιοσημείωτη αφορούσε ένα μακρινό σουτ του Ιωσηφίδη που τράνταξε το δοκάρι του Πουπάκη. Ο ΠΑΟΚ απάντησε στο ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου.
Ο Κούδας πέρασε τη μπάλα στον Παρίδη και εκείνος με διαγώνιο σουτ από απόσταση 15 μέτρων διαμόρφωσε το 1-1. Στο 66» ο Ολυμπιακός κέρδισε πέναλτι μετά από χέρι του Γούναρη, όμως ο τερματοφύλακας Γιάννης Στέφας φώναξε παρών και απέκρουσε τη μπάλα στην εκτέλεση του Καραβίτη.
Πέντε λεπτά αργότερα ήταν η σειρά των παικτών του ΠΑΟΚ να στήσουν τη μπάλα στη λευκή βούλα της περιοχής του Ολυμπιακού, μετά από ανατροπή του Παρίδη από τον Βιέρα. Ο Ασλανίδης ευστόχησε, έκανε το 2-1 και η Νέα Φιλαδέλφεια μετατράπηκε σε Τούμπα.
Ο Ολυμπιακός, όμως ξαναμπήκε στον αγώνα στο 80«, όταν ο Κρητικόπουλος νίκησε τον Στέφα με κεφαλιά, μετά από σέντρα του Περσίδη.
Τα πέναλτι
Η παράταση έληξε χωρίς να διαφοροποιηθεί το σκορ και έτσι οι δύο ομάδες οδηγήθηκαν στην ψυχοφθόρα διαδικασία των πέναλτι. Στη Θεσσαλονίκη οι δρόμοι είχαν νεκρώσει, καθώς ο αγώνας μεταδιδόταν τηλεοπτικά από το ΕΙΡΤ. Παπαδημητρίου και Σαράφης σκόραραν. Επόμενος εκτελεστής για τον Ολυμπιακό ήταν ο τερματοφύλακας Πουπάκης που έστειλε τη μπάλα άουτ.
Αμέσως έτρεξε κοντά του ο Άγγελος Αναστασιάδης για να του τσακίσει ακόμη περισσότερο τα νεύρα. "Καλά, εσύ δεν έχεις πιάσει ποτέ πέναλτι, θέλεις να βάλεις κιόλας;", του είπε χωρίς να πάρει απάντηση. Ο Παρίδης έκανε το 2-1 για τον ΠΑΟΚ και το επόμενο πέναλτι του Ολυμπιακού κατέληξε και πάλι άουτ από τον Περσίδη. Σειρά είχε ο Κούδας.
Ο Πουπάκης απέκρουσε και αυτή τη φορά ο Αναστασιάδης δεν σχολίασε. Στα τέσσερα επόμενα πέναλτι, οι Γκλέζος, Αναστασιάδης, Σιώκος και Αποστολίδης βρήκαν στόχο. Τελικό αποτέλεσμα: ΠΑΟΚ - Ολυμπιακός 4-3. Ο ΠΑΟΚ Κυπελλούχος Ελλάδος.
ΠΑΟΚ (Σάνον): Στέφας, Γούναρης, Τσιλιγγιρίδης, Πέλιος, Ιωσηφίδης, Αποστολίδης, Τερζανίδης (114' Φουντουκίδης), Κούδας, Σαράφης, Ασλανίδης (95' Αναστασιάδης), Αποστολίδης.
Ολυμπιακός (Πετρόπουλος): Πουπάκης, Γκαϊτατζής, Σιώκος, Γκλέζος, Αγγελής, Περσίδης, Βιέρα, Δεληκάρης, Λοσάντα (56' Καραβίτης, 105' Παπαδημητρίου), Τριαντάφυλλος, Κρητικόπουλος.
Πρωτάθλημα 1976
Το 1976 με μπροστάρη το Γιώργο Κούδα που σκόραρε 14 φορές ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα με 21, 7 ισοπαλίες νίκες και μόλις 2 ήττες, έχοντας την καλύτερη επίθεση και άμυνα (60-17 γκολ), με εντυπωσιακότερη στιγμή της χρονιάς την νίκη με 4-0 στο στάδιο Καραϊσκάκη απέναντι στον Ολυμπιακό.
Σύνθεση 1976: Γιώργος Κούδας, Σταύρος Σαράφης, Νέτο Γκουερίνο, Φιλώτας Πέλλιος, Μλάντεν Φορτούλα, Γιάννης Γούναρης, Κώστας Ιωσηφίδης, Κούλης Αποστολίδης, Παναγιώτης Κερμανίδης, Άγγελος Αναστασιάδης, Αρίσταρχος Φουντουκίδης, Χρήστος Τερζανίδης, Αχιλλέας Ασλανίδης, Κώστας Ορφανός, Βασίλης Βούλγαρης, Θέμης Καπουσούζης, Δημήτρης Παρίδης, Σάκης Παντελίδης,
Προπονητής: Γκιούλα Λόραντ.
Πρωτάθλημα 1985
Το 1985 ο ΠΑΟΚ γιόρτασε τα 2.300 χρόνια από την ίδρυση της Θεσσαλονίκης με ένα ακόμα πρωτάθλημα. Ξεκίνησε πρώτος στη βαθμολογία και δεν έχασε την πρώτη θέση ούτε μία φορά έχοντας 19 νίκες, 3 ήττες και πρώτο σκόρερ το Χρήστο Δημόπουλο.
Σύνθεση 1985: Κώστας Ιωσηφίδης, Γιώργος Σκαρτάδος, Ράντε Πάπριτσα, Ιβάν Γιούρισιτς, Νίκος Αλαβάντας, Χρήστος Δημόπουλος, Βασίλης Βασιλάκος, Χάρης Μπανιώτης, Θωμάς Σίγγας, Απόστολος Τσουρέλας, Παναγιώτης Παντέλης, Λάκης Στεργιούδας, Γιάννης Δαμανάκης, Κυριάκος Αλεξανδρίδης, Γιώργος Κωστίκος, Άρης Καρασαββίδης, Μιχάλης Ιορδανίδης, Νίκος Λιάκος, Σωτήρης Μαυρομάτης, Χάρης Σπανοσωτηρόπουλος, Κώστας Μαλιούφας, Γιάννης Ψαρράς, Προπονητής: Βάλτερ Σκότσικ.
Κύπελλο Ελλάδας 2001
Το 3ο Κύπελλο της ιστορίας του πανηγύρισε ο ΠΑΟΚ νικώντας 4-2 τον Ολυμπιακό στον τελικό της Φιλαδέλφειας στις 12-5-01.
Για να φτάσει στον τελικό ο ΠΑΟΚ απέκλεισε σε διπλούς αγώνες τον Άρη(1-1, 2-0), την Ξάνθη(με δύο νίκες 2-0, 1-2), τον Ατρόμητο Αθηνών(5-2 και ήττα 1-0).
Το φιλμ του αγώνα.
Μόλις στο 4' ο Γιώτης Εγκωμίτης άνοιξε το σκορ για την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς, για να έρθει το 2-0 από τον Βασίλη Μπορμπόκη στο 32'. Στην έναρξη του δευτέρου ημιχρόνου, ο Γιώργος Γεωργιάδης πέτυχε το 3-0 και ουσιαστικά ο τελικός είχε περάσει στην ιστορία.
Ο Ολυμπιακός δεν μπορούσε να αντιδράσει και στις ευκαιρίες που δημιούργησε βρήκε απέναντί του τον Αντε Κόβιτς, που όποτε χρειάστηκε κράτησε το μηδέν.
Στο 79', ο αυστραλοκροάτης τερματοφύλακας ανέτρεψε τον Τζιοβάνι μέσα στην περιοχή και ο Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς, με εύστοχη εκτέλεση πέναλτι μείωσε σε 1-3. Ωστόσο, οι όποιες ελπίδες των πρωταθλητών για να ανατρέψουν την κατάσταση έσβησαν οριστικά στο 85', όταν ο Δημήτρης Ναλιτζής πέτυχε το 4-1 για τον ΠΑΟΚ. Το γκολ του Λάμπρου Χούτου στις καθυστερήσεις, απλά μείωσε το σκορ σε 2-4.
Ολυμπιακός(Τ. Λεμονής): Ελευθερόπουλος, Μαυρογενίδης (46 Πατσατσόγλου), Γεωργάτος (69 Λουτσιάνο), Κωστούλας, Ανατολάκης, Γιαννακόπουλος, Τζόρτζεβιτς, Ζε Ελίας, Νινιάδης (46 Χούτος), Ζιοβάνι, Αλεξανδρής.
ΠΑΟΚ(Ντ. Μπάγεβιτς): Κόβιτς, Κατσαμπής, Αμπονσά (46 Κουλακιώτης), Ουντέζε, Μπορμπόκης, Βενετίδης, Εγκωμίτης, Κωνσταντινίδης, Γεωργιάδης (79 Ναλιτζής), Καφές, Οκκάς (88 Σπάσιτς).
Κύπελλο Ελλάδας 2003
Το τέταρτο και τελευταίο κύπελλο του ΠΑΟΚ ήρθε την σεζόν 2002-03,όταν η ομάδα του Αναστασιάδη είχε ξεκινήσει την πορεία της στον θεσμό με αγώνα κόντρα στο Λεωνίδιο. Με τον Καφέ κέρδισε ο ΠΑΟΚ 1-0 εκτός έδρας, ενώ στην Τούμπα έμεινε στο 0-0.
Ακολούθησε το 2-0 επί του Ολυμπιακού Βόλου στην Θεσσαλονίκη με τους Σαλπιγγίδη και Φρούσο να σκοράρουν, ενώ στον επαναληπτικό το παιχνίδι δεν είχε σκορ.
0-0 έληξε και ο αγώνας ΠΑΟΚ - ΟΦΗ της επόμενης φάσης, με τον επαναληπτικό να γίνεται στο Ηράκλειο. Μετά από καιρό ο ΠΑΟΚ στις αρχές του 2003 πήρε αποτέλεσμα και πρόκριση (1-1) το τελικό σκορ, με τον Σαλπιγγίδη να δίνει και εκεί την λύση.
Εκείνη την σεζόν ο ΠΑΟΚ απέκλεισε και τον Ολυμπιακό με 3-1 στην Τούμπα, Γεωργιάδης, Μάρκος, Οκκάς τα τέρματα. Ήταν ο αγώνας που το πιο δίκαιο σκορ θα ήταν το 5-0 και αυτό γιατί αρκετοί θα θυμούνται το αστείο πέναλτι που έδωσε ο Τσαγκαράκης σε βουτιά του Καστίγιο δύο μέτρα μακριά από τον Τοχούρογλου. Έστω και έτσι ο ΠΑΟΚ δεν είχε πρόβλημα να περάσει και από την Ριζούπολη με 1-2, χάρη σε γκολ που σημείωσαν στο 30΄ και στο 32΄ οι Γεωργιάδης και Οκκάς.
Στα ημιτελικά ο ΠΑΟΚ κέρδισε μέσα στην Αθήνα και την ΑΕΚ με γκολ του Γιασεμάκη (0-1) ενώ στην Τούμπα το παιχνίδι έληξε 1-1 με τέρμα του Οκκά στο φινάλε της αναμέτρησης και λίγο πριν την παράταση.
Στον τελικό της Τούμπας ο ΠΑΟΚ επικράτησε με 1-0 χάρη σε ένα ακόμη μεγάλο γκολ του Γιώργου Γεωργιάδη έπειτα από ωραία μπαλιά του Μάρκου.
ΠΑΟΚ(Α. Αναστασιάδης): Τοχούρογλου, Εγκωμίτης, Κουτσόπουλος, Αμπονσά(89' Νάστος), Μάρκος, Κουκιέλκα, Κούτσης(70' Χασιώτης) Καφές, Γεωργιάδης, Οκκάς, Γιασεμάκης(74' Σπάσιτς)
Άρης(Γ. Φοιρός): Λαμπάκης, Κατσιαρός, Μορίς, Κολτσίδας, Παπαδόπουλος, Διγκόζης(46' Μπράγκα), Πανόπουλος(70' Μπασίρ), Σελάντερ, Ντεμπά Νιρέν,(46' Καπάνταης), Επαλέ, Κνόπερ.