Λεω-φόρος αίματος

Λεω-φόρος αίματος

Η παγίδα του χάρου δεν είναι… τεχνητό οφσάιντ, να το αποφύγεις με ένα κόλπο της στιγμής ή με μια κίνηση δουλεμένη στην προπόνηση.

Πριν από τον αδικοχαμένο Ολουμπάγιο Αμπενφέμι πολλοί ποδοσφαιριστές είχαν πιαστεί σε αυτή. Ιδού 5 μοιραίες ιστορίες ο επίλογος των οποίων έχει γραφτεί στην άσφαλτο…

Ο Φρανσίσκο Χαβιέ Γκονζάλες Ουρουτικοετσέα εκτός από μεγάλος γκολκίπερ υπήρξε συμπονετική ψυχή. Οι συμπαίκτες του στη Μπαρτσελόνα στην οποία αγωνίστηκε από το 1981 έως το 1988, λέγανε πως υπήρξε γενναιόδωρος βοηθώντας όλους όσοι του ζητούσαν οικονομική βοήθεια.

Αγαπούσε τους συνανθρώπους του και τα… ζώα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σκοτώθηκε επειδή προσπάθησε να αποφύγει ένα ζώο. Με την λοξοτιμονιά, που έκανε το αυτοκίνητο του ξέφυγε από την πορεία του και καρφώθηκε στην προστατευτική μπάρα.

Το δυστύχημα που κόστισε την ζωή του «Ουρούτι», όπως ήταν γνωστός, ο Ουρουτικοετσέα, σημειώθηκε στις 24 Μαίου 1981 πάνω σε «δακτυλίδι» του οδικού δικτύου της Βαρκελόνης. Ο Βάσκος γκολκίπερ έφυγε σε ηλικία 49 ετών. Στη μνήμη του διεξάγεται κάθε χρόνο ένα τουρνουά γκολφ.

Εξίσου τραγικός ήταν ο θάνατος του Γκαετάνο Σιρέα, του θρυλικού «καπιτάνο» της Γιουβέντους στην οποία αφιέρωσε τη ζωή του- κυριολεκτικά. Όταν (1988) κρέμασε τα παπούτσια του μετά από 14 χρόνια στη «βέκια σινιόρα» ο Σιρέα ανέλαβε καθήκοντα σκάουτερ.

«Έπεσε» κατά την εκτέλεση του καθήκοντος κι ενώ είχε σταλεί στην Πολωνία για να κατασκοπεύσει την Γκόρνικ, προσεχή αντίπαλο της Γιουβέντους στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Στις 3 Σεπτεμβρίου 1989 το αυτοκίνητο που επέβαινε συγκρούστηκε με φορτηγό.

Το τράκο δεν ήταν μεγάλο αλλά για κακή του τύχη το αυτοκίνητο μετέφερε τέσσερις φιάλες γκαζιού. Από την έκρηξη, που προκλήθηκε, σκοτώθηκαν εκτός από τον Σιρέα και άλλα δυο άτομα. Ο Ιταλός «τζέντλεμαν» ήταν τότε 36 χρονών.

Ο Κάζιμιρζ Ντέινα, ο μεγαλύτερος ποδοσφαιριστής που ανέδειξε ποτέ η Πολωνία, σύμφωνα με το γκάλοπ που είχε διεξαχθεί το 1994 από την ποδοσφαιρική ομοσπονδία σε συνεργασία με τις αθλητικές εφημερίδες, είχε πάρει μέρος στην ταινία «Μεγάλη Απόδραση».

Ο ίδιος «απέδρασε» την 1η Σεπτεμβρίου 1989, όταν το αυτοκίνητό του, μια Ντοτζ έπεσε πάνω σε ένα φορτηγό σε δρόμο του Σαν Ντιέγκο (Καλιφόρνια). Ο Ντέινα, μετά από μια ένδοξη καριέρα με τη Λέγκια Βαρσοβίας και ένα σύντομο πέρασμα από την Μάντσεστερ Σίτι, είχε περάσει τον Ατλαντικό.

Η δεκαετία του ΄80 ήταν η χειρότερη της ζωής του. Έχασε πολλά χρήματα, είχε προβλήματα με το γάμο του και το είχε ρίξει στο πιοτό. Όταν σταμάτησε να αγωνίζεται με τους Σαν Ντιέγκο Σόκερς, μάθαινε μπάλα στα παιδιά. Τη μοιραία βραδιά γυρνούσε από ένα τέτοιο μάθημα.

Δεν ήταν δύσκολο να το καταλάβου όλοι διότι από τη σύγκρουση άνοιξε το καπό του αυτοκινήτου του και πετάχτηκαν στο δρόμο δεκάδες μπάλες. Η τελευταία πάσα ενός μεγάλου πασέρ των γηπέδων, ο οποίος «ταξίδεψε» στα 41 του χρόνια.

Κι αν οι τρεις προηγούμενοι σκοτώθηκαν ενώ είχαν αποσυρθεί από το ποδόσφαιρο, ο Γκιόργκι Ασπαρούχοφ «έφυγε» πάνω στα ντουζένια του. Μόλις 28 χρονών κι ενώ οι περισσότεροι ευρωπαϊκοί σύλλογοι τον πολιορκούσαν για να τον αποκτήσουν.

Ποιος ξέρει, ίσως το νήμα της ζωής του να μην κοβόταν την 1η Ιουνίου 1971, αν το τότε καθεστώς της Βουλγαρίας δεν απαγόρευε την έξοδό του από τη χώρα, όταν η Μπενφίκα (του Εουσέμπιο), ή η Μίλαν του Νερέο Ρόκο πρόσφεραν γη και ουρανό για να τον αποκτήσουν.

Για τον θάνατό του ακούστηκαν πολλά. Κάποιοι ισχυρίζονται πως δεν επρόκειτο για ατύχημα αλλά για δολοφονία. Πως στο αυτοκίνητο του Ασπαρούχοφ εκτός από τον ίδιο και τον συμπαίκτη του Κοτκόφ, επέβαινε κι ένα τρίτο άτομο, που τους είχε κάνει ωτοστόπ.

Από τη σύγκρουση με φορτηγό στο πέρασμα της Βιτίνια σκοτώθηκαν και οι τρεις αλλά η αστυνομία, φέρεται να έδωσε πληροφορίες μόνο για τους δυο ποδοσφαιριστές. Η επίσημη αιτιολογία του δυστυχήματος ήταν πως, ο Ασπαρούχοφ έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου καθώς οδηγούσε με 140 χλμ σε ένα στενό και επικίνδυνο δρόμο.

Και οι πέτρες γνώριζαν πως ο «Γκούντι» δεν ήταν καλός οδηγός. Υπήρχαν φορές που οδηγούσε παράτολμα. Επειδή ήταν ο σταρ της ομάδας, έκανε ό,τι ήθελε. Την συγκεκριμένη μέρα είχε αποφασίσει να ταξιδέψει με το δικό του αμάξι, αντί με το πούλμαν της ομάδας, στη Βράτσα, όπου είχε παιχνίδι η Λέφσκι.

Ο Τζέιμς Ρότζερ Γουίλιαμ «Τζίμι» Ντέιβις δεν πρόλαβε να γίνει τόσο διάσημος, όσο ο Ασπαρούχοφ. Έχασε τη  ζωή του στην άσφαλτο μόλις στα 21 του χρόνια. Διεθνής με τις ομάδες Νέων της Αγγλίας, ο Ντέιβις ανήκε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, με την οποία όμως αγωνίστηκε μόλις σε ένα ματς.

Για να τον «ψήσει» ο Σερ Άλεξ Φέργκιουσον τον έστελνε δανεικό, πότε εδώ και πότε εκεί. Έτσι έπαιξε στην βελγική Αντβερπ, στην Σουίντον και στην Γουότφορντ. Εκεί τον βρήκε ο θάνατος στις 9 Αυγούστου 2003, λίγες ώρες πριν από το εναρκτήριο ματς της σεζόν.

Ο ταχογράφος «έπιασε» την BMV του να τρέχει με 180 χλμ στην εθνική οδό Μ40. Η τοξικολογική εξέταση έδειξε πως το οινόπνευμα στο αίμα του ήταν δυο φορές πάνω από το επιτρεπτό όριο. Η τροχαία εκτιμά ότι τον πήρε ο ύπνος πάνω στο τιμόνι.

Ο οδηγός της νταλίκας που κινείτο στο αντίθετο ρεύμα είδε τρομαγμένος το αυτοκίνητο να έρχεται κατά πάνω του αλλά ήταν αδύνατο να το αποφύγει. Ο Ντέιβις ανασύρθηκε νεκρός από τα συντρίμια. Η διοίκηση της Γουότφορντ ανέλαβε το ματς με την Κόβεντρι χωρίς να ανακοινώσει το λόγο. Όμως τα νέα είχαν διαδοθεί. «Ο Ντέιβις είναι νεκρός».



Κριστιάνο Ρονάλντο: Σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη για να παίξει ξανά Champions League με τον Μουρίνιο
Κριστιάνο Ρονάλντο: Σκέψη επιστροφής στην Ευρώπη για να παίξει ξανά Champions League με τον Μουρίνιο
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ομιλία Μαρινάκη στα αποδυτήρια - «Να συνεχίσουμε νικητές και χαρούμενοι το ταξίδι»
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Ομιλία Μαρινάκη στα αποδυτήρια - «Να συνεχίσουμε νικητές και χαρούμενοι το ταξίδι»
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» | Το σχόλιο του Μάριου Ηλιόπουλου
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Το αποτέλεσμα μιλάει από μόνο του» | Το σχόλιο του Μάριου Ηλιόπουλου
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μεντιλίμπαρ - «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο ματς»
Ολυμπιακός - ΑΕΚ: Απόλυτα ικανοποιημένος ο Μεντιλίμπαρ - «Κάναμε ένα σχεδόν τέλειο ματς»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved