Η Μεγάλη Παρασκευή του ελληνικού ποδοσφαίρου
Στην Ελλάδα της κρίσης το ποδόσφαιρο μοιάζει πλέον με ακριβό… χόμπι και οι αντοχές των παραγόντων δεν είναι οι ίδιες, με οδυνηρά αποτελέσματα.
Το Onsports κάνει ένα… οδοιπορικό στον Γολγοθά των ομάδων που φέτος δεν άντεξαν να σηκώσουν το οικονομικό βάρος και εγκατέλειψαν την προσπάθεια πριν το τέλος του πρωταθλήματος, όχι μόνο στη Super League, αλλά και στις Football League και Γ’ Εθνική. Η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα, αλλά και το ποδόσφαιρο είναι σε δύσκολη θέση και δυστυχώς δεν διαφαίνεται Ανάσταση στον ορίζοντα…
Η… ήττα της Νίκης
Η Νίκη Βόλου πανηγύρισε το περασμένο καλοκαίρι την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια του ελληνικού ποδοσφαίρου, μετά από 48 χρόνια. Όμως δεν άργησε η γιορτή της ανόδου να μεταβληθούν σε… εφιάλτη για τους «κυανόλευκους». Τα μηνύματα από το ξεκίνημα έδειχναν πως η Νίκη δεν θα αντέξει στη Super League, καθώς δεν εξασφάλισε την αδειοδότηση και ο περιορισμός στις μεταγραφές την ανάγκασε να στελεχωθεί με νεαρούς παίκτες, αλλά και δανεικούς. Με τα παλιά… χρέη να κυνηγούν τους «κυανόλευκους», τον Δεκέμβριο η διοίκηση του Ανδρέα Πάτση δήλωσε αδυναμία να συνεχίσει. Κανένας επιχειρηματίας δεν βρέθηκε να εκδηλώσει ενδιαφέρον για την αγορά της ΠΑΕ και έτσι, με το τέλος του πρώτου γύρου, η Νίκη Βόλου έριξε… τίτλους τέλους. Έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της πρώτης τη τάξει κατηγορίας στην Ελλάδα που αποχώρησε για οικονομικούς λόγους στα μέσα μιας σεζόν.
Δεν άντεξε ο… ΟΦΗ
Για αρκετά χρόνια ο ΟΦΗ πάλευε με τα… κύματα των χρεών και της κακής διαχείρισης. Τελικά τον Μάρτη τα προβλήματα τον… έπνιξαν και αναγκάστηκε να… κατεβάσει τα ρολά πριν το τέλος του πρωταθλήματος. Αν και το καλοκαίρι οι Κρητικοί εξασφάλισαν αδειοδότηση κι έκαναν μεταγραφές, τον Ιανουάριο η κατάσταση είχε επιδεινωθεί δραματικά. Ο Τζενάρο Γκατούζο που το καλοκαίρι ανέλαβε την τεχνική ηγεσία της ομάδας θέλησε κάποια στιγμή να γίνει και ο σωτήρας της, φέρνοντας επενδυτές από την Ιταλία. Τα χρέη του ΟΦΗ όμως τρόμαξαν τους Ιταλούς και μαζί με τον «Ρίνο» αποχώρησαν και οι Κρητικοί άρχισαν να μετρούν αντίστροφα προς την καταστροφή. Παιχνίδια δεν ορίστηκαν λόγω βεβαιωμένων οφειλών προς παλιούς παίκτες που είχαν προσφύγει στη FIFA, ενώ όσοι είχαν υπαχθεί στο ποδοσφαιρικό μνημόνιο δεν είχαν λάβει τις δόσεις τους. Με πάνω από 15 εκατ. ευρώ χρέη και 14 παίκτες στο ρόστερ, που έκαναν συγκινητική προσπάθεια, ο ΟΦΗ δεν άντεξε και παραιτήθηκε, με τη Γ’ Εθνική να μοιάζει τη μοναδική λύση.
Ο Πύργος της… απογοήτευσης
Με αρκετά όνειρα για μια καλή πορεία στη Football League ξεκίνησε η σεζόν για τον Πανηλειακό, με νέο πρόεδρο τον Χριστόπουλο, που όμως δεν κατάφερε να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις της ομάδας. Τα προβλήματα άρχισαν να φαίνονται από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, με τους παίκτες να μένουν απλήρωτοι, αλλά και το ξενοδοχείο που τους φιλοξενούσε. Μάλιστα, η κατάσταση στην ομάδα του Πύργου έφτασε σε απελπιστικό σημείο, με τον φροντιστή να έχει αποχωρήσει και να μην υπάρχει άνθρωπος να βάλει… πλυντήριο. Ο Χριστόπουλος δεν έμεινε πολύ στην ηγεσία του Πανηλειακού και επέστρεψε στο τιμόνι ο Παπαγεωργίου, αλλά δεν υπήρχε η δυνατότητα να παραμείνει η ομάδα στην κατηγορία. Ετσι, στις 15 Δεκεμβρίου ανακοινώθηκε η απόσυρση των «ερυθρόλευκων» από το πρωτάθλημα και πλέον ετοιμάζονται για μια… επανεκκίνηση από τη Γ’ Εθνική.
Η Κύμη αποχώρησε νωρίς
Μόλις τρεις αγωνιστικές άντεξε η Κύμη στο πρωτάθλημα του 3ου ομίλου της Γ’ Εθνικής. Η διοίκηση δεν είχε την στήριξη που περίμενε από χορηγούς και την δημοτική αρχή και αποφάσισε να μην συνεχίσει να αγωνίζεται στο πρωτάθλημα. Στις τρεις πρώτες αγωνιστικές η Κύμη είχε συγκεντρώσει έναν βαθμό.
Διαλύθηκαν τα Λευκάδια
Από την αρχή της σεζόν τα Λευκάδια δεν είχαν υψηλούς στόχους και η διοίκηση δεν είχε μεγάλη στήριξη. Ετσι η απόφαση για να αποσυρθεί η ομάδα της Ημαθίας από το πρωτάθλημα ήρθε… μοιραία, μιας και δεν υπήρχαν χρήματα ούτε για την κάλυψη των εξόδων διαιτησίας στα εντός έδρας παιχνίδια…
Ο Πυρσός Γρεβενών… έσβησε
Η αδυναμία της διοίκησης του Πυρσού Γρεβενών να καλύψει τις υποχρεώσεις της ομάδας μετά τα Χριστούγεννα οδήγησε στην απόφαση της αποχώρησης. Δεν βρέθηκαν επιχειρηματίες να ενισχύσουν την προσπάθεια και μετά από 13 αγωνιστικές, με μόλις δύο νίκες και μια ισοπαλία, ήρθε το… τέλος.
Ο Μανδραϊκός βρήκε… τοίχο
Οι συνεχείς αλλαγές σε διοίκηση και προπονητή φέτος στον Μανδραϊκό ήταν ενδεικτικό της ανασφάλειας που επικρατούσε στον σύλλογο. Κανένας δεν έδειχνε στο τέλος ικανός να αντέξει το βάρος των υποχρεώσεων της συμμετοχής της ομάδας της Μάνδρας στη Γ’ Εθνική. Έτσι, μετά από 20 αγωνιστικές και μερικές βαριές ήττες, ελήφθη η επώδυνη απόφαση της αποχώρησης από το πρωτάθλημα…
Στέρεψε η λίμνη της Καστοριάς
Προβληματική ήταν η φετινή χρονιά για την Καστοριά από το ξεκίνημα, με της διοικήσεις να εναλλάσσονται και να μη δίνουν λύσεις και χρήματα. Οι «γουναράδες» έφτασαν σε τραγικό σημείο αρκετές φορές μέσα στη σεζόν, με τους παίκτες να είναι απλήρωτοι, ενώ για τη διαιτησία των εντός έδρας αγώνων, γινόταν… έρανος. Το πρόβλημα ήταν οι αποστολές μακριά από την πόλη. Συγκεκριμένα, για το ματς με τον Ορφέα Ελευθερούπολης, δεν βρέθηκαν τα λεφτά για το πούλμαν. Τότε ελήφθη η απόφαση για απόσυρση από τη Γ’ Εθνική, αλλά ανακλήθηκε μόνο για να έρθει το οριστικό τέλος τη Μ. Πέμπτη και μετά από τρεις αγωνιστικές. Η ιστορική Καστοριά ζει πρωτόγνωρες στιγμές ένδειας, προκαλώντας θλίψη, καθώς επιστρέφει στο ερασιτεχνικό για δεύτερη φορά στην ιστορία της, αλλά χωρίς ελπίδα ανάκαμψης…