Το ποδόσφαιρο το 1821 (video)
Πως κατάφεραν τελικά οι Έλληνες να ρίξουν την… παράγκα των Οθωμανών και να πάρουν το.. πρωτάθλημα της Ελευθερίας;
Βρισκόμαστε, ας πούμε, στο 1821 και τα πράγματα είναι… απλά. Οι καλοί της υπόθεσης (Έλληνες), δεν μπορούν να σηκώσουν κεφάλι στους κακούς (Τούρκοι). Ο Σουλτάνος έχει φτιάξει τη δική του παράγκα, κάτι ανάλογο με αυτό που λέμε πως υπάρχει σήμερα, και έτσι δεν παίρνουν ανάσα οι υποδουλωμένοι Έλληνες. Αραιά και που, την παλεύουνε κάνοντας διάφορα… χουνέρια στους αντιπάλους αλλά το κάνουν με τον κλασικό, παραδοσιακό, ελληνικό τρόπο. Παίζουμε την κόντρα (κλεφτοπόλεμος), και κάνουμε ζημιά στις αντεπιθέσεις (ενέδρες).
Τι; Δεν σας αρέσει η στρατηγική; Ολόκληρο Euro πήραμε έτσι, δεν θα διώχναμε τον Τούρκο; Και για να προλάβω τους κακεντρεχείς, το Euro δεν το πήραμε μόνο με… ταμπούρι, είχαμε κι άλλα πράγματα. Πάθος, καρδιά και πίστη. Αυτά τα τρία πράγματα, τα είχαν και οι τότε… διεθνείς (λέγε με και Αρματολοί και Κλέφτες) της εποχής, για αυτό και κατάφεραν να κάνουν το ακατόρθωτο. «ΟΚ», είχαμε και άτυχες στιγμές. Όπως για παράδειγμα στο Μανιάκι. Έμοιαζε λίγο με το 4-1 από τους Τούρκους μέσα στο «Γ. Καραϊσκάκης», το οποίο μάλιστα έγινε και 25η Μάρτιου αν δεν το θυμάστε, αλλά εν τέλει χάρη στην αθάνατη ελληνική ψυχή, κάναμε το θαύμα μας!
Όπως για παράδειγμα εκείνο το 1-0 μέσα στην Κωνσταντινούπολη. Ήταν κάτι… αντίστοιχο με τα Δερβενάκια, ας πούμε. Κλεφτοπόλεμος, στρατηγική, ψυχή, δύναμη και ταχύτητα για να έρθει το επιθυμητό αποτέλεσμα. Βλέπετε, δεν ήταν ανάγκη να χρειαστούμε την βοήθεια από το εξωτερικό πάντοτε. Όπως έγινε στην επανάσταση με την έλευση συμμάχων για να ελευθερωθεί πλήρως η χώρα. Είχαμε και ανθρώπους που ήταν πραγματικοί ηγέτες. Τότε στα πεδία της μάχης ένας Θόδωρος Κολοκοτρώνης, στη σύγχρονη εποχή ένας Γιώργος Καραγκούνης στα… γήπεδα της μάχης. Πάντα, όμως, το πάθος και την αστείρευτη καρδιά μας, τιθάσευαν κι άνθρωποι που έφεραν την τεχνογνωσία από το εξωτερικό. Όπως ο Ιωάννης Καποδίστριας, ο στρατηγός Μεζόν κι αρκετοί ακόμα Έλληνες της διασποράς, φιλέλληνες ή σύμμαχοι. Κάτι ανάλογο έκαναν στα… ποδοσφαιρικά ο Ότο Ρεχάγκελ, ο Φερνάντο Σάντος κι ελπίζουμε να κάνει στο μέλλον ο εκάστοτε ομοσπονδιακός τεχνικός.
Αλλά, μην απορήσετε αν δείτε για παράδειγμα να χρεώνεται μια πιθανή αποτυχία της Εθνικής ο «Κάρα», ο Μπασινάς, ο Κατσουράνης, ο Χαριστέας, ο Δέλλας ή όποιος άλλος από τη χρυσή γενιά του 2004 βρεθεί στους... κόλπους του ομοσπονδιακού συγκροτήματος. Άλλωστε, ο Κολοκοτρώνης κάποια στιγμή πήγε στη φυλακή, για όσους το έχουν λησμονήσει, από τους ίδιους τους Έλληνες. Άσχετα αν μετά, τρέχαμε άρον-άρον να τον αποφυλακίσουμε μπας και σώσουμε τη συντριβή που ερχόταν.
Θα μου πείτε, μα τι κάνεις τώρα; Συγκρίνεις το 1821 με το ελληνικό ποδόσφαιρο; Όχι, απλά δείχνουμε πως όλα είναι… κύκλος, σε κάθε έκφανση της ζωής. Κι αν δεν μάθεις από τα λάθη που έκανες, θα την ξαναπάθεις. Αν δεν… διδαχθείς – ακόμα και στο ποδόσφαιρο – για το πώς μπορείς να ρίξεις… την παράγκα του εκάστοτε Σουλτάνου, δεν θα καταφέρεις να ρίξεις ούτε την παράγκα του ποδοσφαίρου, που είναι ένα από τα πιο ασήμαντα προβλήματα που έχει τούτη τη στιγμή η χώρα.
Σε κάθε περίπτωση, αφορμή για αυτό το κείμενο ήταν μερικές από τις πιο… cult αλλά και πιο αγαπημένες ελληνικές ταινίες που έχουν θέμα την Επανάσταση του 1821! Πιο συγκεκριμένα, ήταν το βίντεο που ακολουθεί και που αξίζει να το δείτε, μόνο και μόνο για το σπικάζ και την παράλληλη προβολή εικόνων…