Οι ναοί της μπάλας όταν κοιτάς από ψηλά (videos+ photos)
Το ποδόσφαιρο ως το παγκόσμια δημοφιλέστερο των σπορ έχει και ορισμένες από τις μεγαλύτερες και ομορφότερες … κατοικίες.
Αρχιτεκτονικά δημιουργήματα σε διάφορες γωνιές που πλανήτη που εντυπωσιάζουν αγωνιζόμενους και θεατές με την …καλύτερη τους αναμφίβολα εικόνα όταν προσεγγίζεται πανοραμικά ή μ’ άλλα λόγια από αέρος.
Και ιδιαίτερα όταν είναι κατάμεστα από τις χιλιάδες των φίλων της μπάλας που κάθε ένα εξ αυτών δύναται να φιλοξενήσει.
Το Onsports.gr σας προσφέρει σήμερα ένα από αέρος αφιέρωμα σε ορισμένους γεμάτους από κόσμο ναούς της μπάλας.
Γουέμπλεϊ 1923 : Το σημαντικότερο τότε ποδοσφαιρικό «παλάτι» δεν θα μπορούσε να είναι πουθενά αλλά παρά μόνον στην πατρίδα του σπορ, το μεγάλο της Ευρώπης Νησί , με το λονδρέζικο γήπεδο να ζει την υπέρτατη …πιένα του στην …πρεμιέρα του με την παρουσία επισήμως 126.047 ατόμων στις εξέδρες του (περισσότερων 150 χιλιάδων κατά πολλούς και ενώ ορισμένες πηγές ανεβάζουν τον αριθμό στο απίστευτο παγκόσμιο ρεκόρ των 300 χιλιάδων ) για τον τελικό του κυπέλλου Αγγλίας ανάμεσα στις Μπόλτον και Γουέστ Χαμ. Με την τελικά νικήτρια 2-0 πρώτη εξ αυτών να αναγκάζεται φθάνοντας στο νεόδμητο γήπεδο να μεταβεί εκεί καλύπτοντας απόσταση ενός μιλίου με τα πόδια λόγω του τρομερού συνωστισμού χιλιάδων ανθρώπων στην τριγύρω περιοχή.
Σεντενάριο 1930: Επτά χρόνια αργότερα το περίφημο στάδιο του Μοντεβίδεο είχε την τιμή να γίνει το πρώτο στην ιστορία που θα φιλοξενούσε τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης με την οικοδέσποινα Ουρουγουάη να στέφεται πρώτη πρωταθλήτρ8ια κόσμου με το 4-2 επί της γειτόνισσας Αργεντινής.
Μέιν Ρόουντ: Το επί οκτώ δεκαετίες (1923-2003) σπίτι της Μάντσεστερ Σίτι φιλοξένησε το 1934 84.569 ανθρώπους στις εξέδρες του για τον αγώνα της με την Στόουκ για τον 6ο γύρο του κυπέλλου Αγγλίας που είναι αριθμός ρεκόρ μέχρι σήμερα σε ματς μεταξύ αγγλικών ομάδων.
Μαρακανά 1950: Το λογικά ακατάρριπτο παγκόσμιο ρεκόρ παρουσίας φιλάθλων σε ποδοσφαιρικό αγώνα σημειώθηκε στο τότε νεόδμητο για το της ίδιας χρονιάς στη Βραζιλία πρώτο μεταπολεμικό Μουντιάλ καθώς στον άτυπο τελικό (δεν προβλεπόταν τέτοιο παιχνίδι αλλά η μοίρα ήθελε οι μονομάχοι Βραζιλία και Ουρουγουάη να διεκδικούν στο τελευταίο μεταξύ τους ματς το τρόπαιο και τους φιλοξενούμενους να το κατακτούν για 2η φορά κερδίζοντας 2-1 την οικοδέσποινα που της αρκούσε η ισοπαλία για να το πανηγυρίσει) της διοργάνωσης όταν βρέθηκαν εκεί επίσημα 173, 850 άτομα και ανεπίσημα περισσότερα από 210 χιλιάδες).
Χάμπτεν Πάρκ 1954: Η Αγγλία θριάμβευσε ενώπιον 134,554 θεατών της άσπονδης γειτόνισσας Σκωτίας μέσα στο επιβλητικό γήπεδο της Γλασκώβης αλλά ο εν λόγω αριθμός υπολείπεται κατά σχεδόν 15 χιλιάδες του ρεκόρ (149, 415) το οποίο είχε σημειωθεί 17 χρόνια νωρίτερα στην ίδια αναμέτρηση.
Άϊμπροξ Παρκ 1962 : Το γήπεδο της Ρέιντζερς φιλοξένησε το 1962 τον ημιτελικό του κυπέλλου Σκωτίας ανάμεσα στην αιώνια της αντίπαλο και την μικρούλα Σεντ Μίρεν που έκανε την έκπληξη παρουσία 60 χιλιάδων θεατών με τη νίκη 3-1 πριν χάσει στον τελικό από την πρώτη λίγες εβδομάδες αργότερα .
Ολυμπιακό στάδιο του Μονάχου: Λίγους μήνες φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς το βαυαρικό γήπεδο, έδρα της Μπάγερν, υποδέχθηκε τις εθνικές Δυτικής Γερμανίας και Σοβιετικής Ένωσης σε μία φιλική … πρώτη γεύση του τελικού του Κυπέλλου Εθνών Ευρώπης (επίσης το 1972 αλλά επί βελγικού εδάφους όταν η ομάδα του Χέλμουτ Σεν και των τόσων σπουδαίων άσων -Μπεκενμπόαυερ, Νέτσερ, Μίλερ, Μάγιερ , Μπράιτνερ- θριάμβευσε 3-0).
Μονουμεντάλ 1978: Το μεγαλύτερο γήπεδο της Αργεντινής άνοιξε τις πύλες του για να φιλοξενήσει την τελετή έναρξης του Μουντιάλ της χρονιάς εκείνης και λίγες εβδομάδες αργότερα τον τελικό της διοργάνωσης ανάμεσα στην οικοδέσποινα ομάδα και την Αργεντινή με τους «αλμπισελέστε» να επικρατούν 3-1 στην παράταση και να κατακτούν για πρώτη φορά στην ιστορία το τρόπαιο.
Ρόουζ Μπόουλ 1994: Το γήπεδο της Πασαντίνα που το 1984 φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες 10 χρόνια μετά υποδέχθηκε και τον τελικό του Μουντιάλ όπου η Βραζιλία επικράτησε στα πέναλτι της Ιταλίας.
Εμιρέιτς 2006: Το 3ο μεγαλύτερο αγγλικό γήπεδο και έδρα της Άρσεναλ λίγες εβδομάδες μετά την πρεμιέρα του (Ιούλιος του 2006) φιλοξένησε τη φιλική νίκη 3-0 της Βραζιλίας επί της Αργεντινής σε ένα σπουδαίο διεθνές παιχνίδι. Στα αξιοσημείωτα ότι έχει υποδεχθεί έξι φορές τη «σελεσάο» μέχρι σήμερα με πέντε εξ αυτών νικηφόρα για αυτήν αποτελέσματα.
Νέο Γουέμπλεϊ 2007: Το πρώτο επίσημο ματς που φιλοξένησε το νέο κόσμημα της βρετανική πρωτεύουσας ήταν η αναμέτρηση των Κιντερμίνστερ Χάριερς και Στίβενετζ για τον τελικό του Λιγκ Τρόφι στις 12 Μαίου του 2007.
Νέο Μαρακανά 2014: Το επιβλητικό γήπεδο του Ρίο ανακαινισμένο για τις ανάγκες του Μουντιάλ του περασμένου καλοκαιριού αλλά και τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 φιλοξένησε τον περασμένο Ιούλιο τον τελικό της κορυφαίας ποδοσφαιρικής διοργάνωσης στον οποίο η Γερμανία επικράτησε 1-0 της Αργεντινής στην παράταση .