Σκωτία – Αγγλία: Τρεις αιώνες εθνικής … έχθρας(videos+photos)
Τον ονομάζουν στο μεγάλο της Ευρώπης Νησί αγώνα των «αιώνιων αντιπάλων» (Auld Enemy) και δεν είναι απλά το εθνικό ντέρμπι με την πλέον μακροχρόνια διάρκεια αλλά και το πρώτο ανάλογο ματς στην ιστορία του δημοφιλέστερου των σπορ.
Σκωτία και Αγγλία έχουν …προϊστορία τριών αιώνων και 142 ετών στις μονομαχίες τους καθώς η πρώτη εξ αυτών έλαβε χώρα στις 30/11/1872 την ημέρα του Αγίου Ανδρέα στο γήπεδο του …κρίκετ στο «Χάμιλτον Κρέσεντ» του Πάτρικ και ήταν η παρθενική αναμέτρηση σε επίπεδο εθνικών ομάδων.
Να σημειωθεί ότι στο ματς αυτό που δεν είχε γκολ και φυσικά νικητή και το παρακολούθησαν 4.000 θεατές όλοι οι παίκτες της γηπεδούχου ήταν μέλη της Κουίνς Παρκ και τους είχε επιλέξει ο γκολκίπερ και αρχηγός της Ρόμπερτ Γ. Γκάρνερ ενώ αντίθετα οι …Νότιοι προέρχονταν από εννιά διαφορετικές ομάδες και ήταν επιλογή του επίσης κάπτεν τους Τσάρλς Άλκοκ που όμως ήταν τραυματίας και δεν μπόρεσε να παίξει.
Σημαντικό κομμάτι της σπουδαιότητας της αναμέτρησης, που λίγο καιρό αργότερα και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 έγινε ετήσιο αγωνιστικό ραντεβού, έπαιξε βέβαια ο ανταγωνισμός αιώνων ανάμεσα στους δύο άσπονδους γείτονες και ο εθνικισμός που ιδιαίτερα στις τάξεις των «χαϊλάντερς» είναι πιο έντονος απέναντι στα «ξαδέλφια» από το νότιο τμήμα του νησιού.
Η πρώτη επίσημη τους αναμέτρηση διεξήχθη στις 8 Μαρτίου του 1873 στο «Οβάλ» του Λονδίνου με τους γηπεδούχους να επικρατούν 4-2 και τον Αλεξάντερ Μπόνσορ να είναι ο σκόρερ του πρώτου γκολ στην ιστορία του υπέρτατου εθνικού βρετανικού ντέρμπι.
Ραντεβού κάθε χρόνο
Από το ματς αυτό και έπειτα οι δύο αντίπαλοι είχαν πλέον ετήσιο ραντεβού μία στην έδρα της μίας και μία στην έδρα της άλλης. Οι Σκωτσέζοι είχαν την υπεροχή με τρεις σερί νίκες εκείνη τη δεκαετία ανάμεσα τους και το σαρωτικό 7-2 το 1878.
Μοναδικές χρονιές που δεν έγινε το ματς ήταν στη διάρκεια των δύο Παγκόσμιων Πολέμων και συχνά αποτελούσε το χαϊλάιτ της διοργάνωσης που ονομαζόταν British Home Championsip όπου έπαιρναν επίσης μέρος οι ομάδες της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας και το οποίο καταργήθηκε το 1984 (αν και το ντέρμπι των «αιώνιων εχθρών» συνέχισε να διεξάγεται μέχρι και το 1989 με την ονομασία Rous Cup).
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το 1973 έγιναν δύο ματς μεταξύ τους με το ένα εξ αυτών ένα …φιλικό για τη συμπλήρωση 100 χρόνων από την ίδρυση της Ομοσπονδίας της Σκωτίας.
Η τραγωδία του «Χάμπτεν Πάρκ»
Κάτι ανάλογο είχε γίνει και το 1902 εξ αιτίας της πρώτης από τις δύο τραγωδίες στο «Άϊμπροξ» της Γλασκώβης (στις 5 Απριλίου της χρονιάς εκείνης)΄. Το ματς διεκόπη οριστικά λόγω της πτώσης στις αρχές του β’ ημιχρόνου μια εξέδρας που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 25 φιλάθλων και τον τραυματισμό περισσότερων από 500 ανθρώπων. Αιτία της καταστροφής ήταν η έντονη βροχόπτωση την προηγούμενη ημέρα που δημιούργησε πρόβλημα στις ξύλινες εξέδρες του γηπέδου.
Να σημειωθεί ότι το ματς που έγινε στις 17 Απριλίου του 1937 στο «Χάμπτεν Πάρκ» παρακολούθησαν επίσημα 149.415 άτομα αν και εκτιμάται ότι στο γήπεδο βρέθηκαν αρκετοί περισσότεροι φίλαθλοι. Υπήρξε παγκόσμιο ρεκόρ μέχρι τον χαρακτηριζόμενο τελικό του Παγκόσμιου Κυπέλλου 1950 (την αναμέτρηση Βραζιλία – Ουρουγουάη 1-2 στο «Μαρακανά» του Ρίο Ντε Τζανέιρο που παρακολούθησαν περίπου 200 χιλιάδες) και παραμένει ένα πιθανότατα ακατάρριπτο ευρωπαϊκό ρεκόρ. Με τη γηπεδούχο χάρη και στα δύο γκολ του Μπομπ ΜακΦέιλ να επικρατεί 3-1.
Στις 111 μέχρι σήμερα συνολικές τους αναμετρήσεις η Αγγλία έχει το προβάδισμα με 46 νίκες, πέντε παραπάνω από την Σκωτία.
Το Onsports σας θυμίζει ορισμένους από τους κορυφαίους σταθμούς αυτού του κλασικού βρετανικού ντέρμπι.
Αγγλία – Σκωτία 1-5 (31/3/1928)
Οι «μάγοι του Γουέμπλεϊ» ονομάστηκε η ομάδα της Σκωτίας που θριάμβευσε εκείνη τη χρονιά στο Λονδίνο με τον Άλεξ Τζάκσον να πετυχαίνει χατ –τρικ και τον Άλεξ Τζέιμς τα άλλα δύο γκολ.
Σκωτία – Αγγλία 0-4 (10/4/1958)
Λίγους μήνες μετά την τραγωδία του Μονάχου όπου έχασαν τη ζωή τους βασικά της στελέχη (Ντάνκαν Έντουαρντς, Τόμι Τέιλορ και Ρότζερ Μπερν) η Αγγλία πέρασε θριαμβευτικά από τη Γλασκώβη με τον επιζήσαντα της Μπόμπι Τσάρλτον όχι απλά να κάνει ντεμπούτο αλλά και να σκοράρει.
Αγγλία – Σκωτία 9-3 (15/4/1961)
Η μεγαλύτερη νίκη στην ιστορία της μητέρας των βρετανικών μαχών σημειώθηκε από τους Άγγλους εκείνη την ημέρα με τον Τζίμι Γκριβς να πετυχαίνει χατ-τρικ και τους Τζόνι Χέινς και Μπομπι Σμιθ από δύο τέρματα.
Αγγλία – Σκωτία 2-3 (15/4/1967)
Ακριβώς έξι χρόνια μετά την ταπεινωτική τους ήττα στο «ναό» οι Σκωτσέζοι επέστρεψαν για να νικήσουν μέσα στο ίδιο τους το σπίτι τους τότε πρωταθλητές κόσμου και αήττητους επί 19 ματς σερί γείτονες τους προηγούμενοι 2-0 με τους Ντένις Λόου και Μπόμπι Λένοξ πριν μειώσει ο εξ αιτίας τραυματισμού …σέντερ –φορ στη διάρκεια του αγώνα Τζάκι Τσάρλτον . Ο Τζιμ Μακάλιονγκ έδωσε ξανά προβάδισμα δύο γκολ στους φιλοξενούμενους πριν μειώσει ο Τζεφ Χαρστ για τη γηπεδούχο και τους φιλάθλους της νικήτριας να τον αποκαλούν πλέον ανεπίσημη πρωταθλήτρια κόσμου.
.
Σκωτία – Αγγλία 0-5 (14/2/1973)
Οι Άγγλοι αποδείχθηκαν κακοί προσκεκλημένοι στον αγώνα για τον εορτασμό της 100ετηρίδας των Σκωτσέζων και με αρχή το αυτογκόλ του Πίτερ Λόριμερ , δύο γκολ του συμπαίκτη του στη Λιντς Άλαν Κλαρκ και από έναν των Μικ Σάνον και Μάρτιν Τσίβερς πέτυχαν μία από τις ευρύτερες τους νίκες στην έδρα των αιώνιων αντιπάλων
Αγγλία – Σκωτία 1-2 (2/6/1977)
Με γκολ των Γκόρντον ΜακΚούιν και Κένι Νταλγκλίς η φιλοξενούμενη ομάδα πέρασε νικηφόρα από το Λονδίνο καθώς η Αγγλία απλά μείωσε με τον Μικ Σάνον. Και τους οπαδούς της Σκωτίας να εισβάλλουν στον αγωνιστικό χώρο μετά το τέλος του αγώνα και να …ξηλώνουν από χαρά τόσο τον τάπητα όσο και τις εστίες του γηπέδου.
Αγγλία – Σκωτία 2-0 (15/6/1996)
Η πρώτη τους μονομαχία μετά από επτά χρόνια ήταν στο πλαίσιο των ομίλων του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος με τη γηπεδούχο να ανοίγει το σκορ με τον Άλαν Σίρερ , τον Γκάρι ΜακΚάλιστερ να αποτυγχάνει να αξιοποιήσει πέναλτι για την Σκωτία και τον Πολ Γκασκόιν να κάνει το τελικό 2-0 για την οικοδέσποινα της διοργάνωσης.
Σκωτία – Αγγλία 0-2 (13/11/1999)
Αυτή η μονομαχία ήταν στο πλαίσιο των πλέι-οφ για πρόκριση στα τελικά του EURO 2000 με τους φιλοξενούμενους να βάζουν τις βάσεις πρόκρισης στο «Χάμπτεν Πάρκ» χάρη στα γκολ του Πολ Σκόουλς. Τέσσερις ημέρες αργότερα η Σκωτία νίκησε στο 2ο παιχνίδι 1-0 στο Λονδίνο με γκολ του Χάτσινσον αλλά τα «λιοντάρια» πήραν το εισιτήριο για τα τελικά.
Η εν λόγω μονομαχία ήταν και η τελευταία τους επίσημη με πιο πρόσφατη τους κόντρα αυτή επίσης στο «Γουέμπλεϊ» στις 14 Αυγούστου του 2013 όταν η γηπεδούχος επικράτησε 3-2 χάρη στο γκολ του Ρίκι Λάμπερτ αν και βρέθηκε δις πίσω στο σκορ.