Σαν σήμερα 1896

Σαν σήμερα 1896

«Κηρύσσω την έναρξη των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Ζήτω το Έθνος, ζήτω οι Έλληνες», με τα λόγια αυτά Ο Βασιλιάς Γεώργιος Α΄ κηρύσσει την έναρξη των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων, στο Παναθηναϊκό Στάδιο, που ήταν κατάμεστο από 80.000 θεατές.

Το ημερολόγιο έγραφε 6 Απριλίου 1896, (25η  Μαρτίου, με το παλιό ημερολόγιο). Η ημερομηνία συνέπεσε τότε με τη Δευτέρα του Πάσχα για τους ορθοδόξους και με την εθνική επέτειο της ανεξαρτησίας της Ελλάδας.
Στο πλευρό  η σύζυγος του, Βασίλισσα Όλγα και οι γιοι τους. Οι αθλητές παρέλασαν με τη σημαία της χώρας τους.
Στη συνέχεια ακολούθησαν κανονιοβολισμοί καθώς χιλιάδες περιστέρια πέταξαν στον ουρανό της Αττικής. Εννέα μπάντες και χορωδία 150 ατόμων ερμήνευσαν τον Ολυμπιακό Ύμνο, σε σύνθεση του Σπύρου Σαμαρά και ποίηση του Κωστή Παλαμά. Ο ύμνος έγινε δεκτός με ενθουσιασμό από το κοινό. Ακολούθησε η έπαρση της Ελληνικής σημαίας και η ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από μπάντα όπου κυριαρχούσαν οι φλογέρες, και στη συνέχεια η παρέλαση των αθλητών

Εν αρχή η απόφαση
Ο βαρόνος Πιερ ντε Κουμπερτέν, το 1894 οργάνωσε συνέδριο στο Παρίσι, όπου ιδρύθηκε η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή και εκεί αποφασίστηκε η αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Έπειτα από πρόταση του Έλληνα εκπροσώπου Δημητρίου Βικέλα ως τόπος διεξαγωγής των 1ων Ολυμπιακών Αγώνων ορίστηκε η Αθήνα.
Η είδηση της ανάληψης των Ολυμπιακών Αγώνων από την Αθήνα έτυχε μεγάλης αποδοχής από το ελληνικό κοινό και τον Τύπο.

Όμως, η οικονομική κατάσταση της χώρας ήταν άσχημη ενώ υπήρχε αστάθεια με τη συνεχή εναλλαγή στην πρωθυπουργία του Χαριλάου Τρικούπη με το Θεόδωρο Δηλιγιάννη. Το 1894 η Οργανωτική Επιτροπή υπό το Στέφανο Σκουλούδη παρουσίασε έκθεση για το κόστος των Αγώνων. Το κόστος ήταν τρεις φορές μεγαλύτερο από τις εκτιμήσεις του Κουμπερτέν. Δήλωσαν πως οι Αγώνες είναι αδύνατον να διεξαχθούν και παραιτήθηκαν. Το συνολικό κόστος της διοργάνωσης εκτιμήθηκε στα 3.740.000 δραχμές!

Τότε ήταν που αποφάσισε να ηγηθεί της Οργανωτικής Επιτροπής ο διάδοχος Κωνσταντίνος, υποστηρικτής των Ολυμπιακών Αγώνων,. Κατάφερε να συγκεντρώσει με δωρεές 330.000 δραχμές, η σειρά γραμματοσήμων, που εκδόθηκε απέφερε 400.000 δραχμές και από τις πωλήσεις των εισιτηρίων συγκεντρώθηκαν άλλες 200.000 δραχμές. Με παράκληση του Κωνσταντίνου, ο Γεώργιος Αβέρωφ συμφώνησε να βοηθήσει στην ανακατασκευή του Παναθηναϊκού Σταδίου, η οποία κόστισε, περίπου, 920.000 δραχμές και προς τιμήν του τοποθετήθηκε το άγαλμα του στην είσοδο του Σταδίου.

Η εμπειρία διοργάνωσης Αγώνων ήταν μηδαμινή στην Ελλάδα και έτσι η Οργανωτική Επιτροπή αντιμετώπισε δυσκολίες. Στα καθήκοντα τους συμπεριλαμβανόταν η θέσπιση κανόνων των αγωνισμάτων και η πρόσκληση των αθλητών. Μερικοί ;πο τους αθλητές πήραν μέρος στους Αγώνες επειδή έτυχε να βρεθούν στην Αθήνα εκείνη την περίοδο για διακοπές ή εργασία.
Ολυμπιακό χωριό τότε δεν υπήρχε και οι αθλητές όφειλαν να πληρώσουν μόνοι τους τα έξοδα διαμονής τους. Οι κριτές ονομάστηκαν Έφοροι, Ελλανοδίκες, όπως και στην αρχαιότητα.

Τα αθλήματα και οι εγκαταστάσεις
Τα αθλήματα που διεξήχθηκαν στους 1ους Ολυμπιακούς Αγώνες ήταν: Στίβος, Ποδηλασία, Ξιφασκία, Γυμναστική, Άρση βαρών, Πάλη, Κολύμβηση, Αντισφαίριση (Τένις), Σκοποβολή.

Οι εγκαταστάσεις που διεξήχθηκαν ήταν:
Παναθηναϊκό Στάδιο: Στίβος, Γυμναστική, Άρση βαρών και Πάλη.
Ποδηλατοδρόμιο Νέου Φαλήρου ( στη θέση του σημερινού γηπέδου Καραϊσκάκη): Ποδηλασία
Ζάππειο Μέγαρο: Ξιφασκία
Σκοπευτήριο Καλλιθέας: Σκοποβολή
Όμιλος Αντισφαίρισης Αθηνών: Αντισφαίριση
Κόλπος Ζέας (στην ανοιχτή θάλασσα): Κολύμβηση, παρουσία 20.000 θεατών.

Αν και ο αριθμός των αθλητών που πήραν μέρος ήταν μικρός, παρόλα αυτά η συμμετοχή ήταν η μεγαλύτερη έως τότε σε αθλητική διοργάνωση. Οι Αγώνες είχαν μεγάλη επιτυχία και υπήρξε μεγάλη συμμετοχή του ελληνικού κοινού. Σημαντική στιγμή για τους Έλληνες, ήταν η νίκη στο Μαραθώνιο από το Σπύρο Λούη.

Αποστολές ανά ήπειρο
Πήραν μέρος αθλητές από τρεις ηπείρους (εκτός Αφρικής και Ασίας). Η Αμερική με 2 χώρες και 15 αθλητές, η Ευρώπη με 11 χώρες 230 αθλητές και η Ωκεανία με 1 χώρα και 1 αθλητή. Αναλυτικά:
Αμερική: ΗΠΑ 14, Χιλή 1
Ευρώπη: Γερμανία 19, Αυστρία 3, Βουλγαρία 1, Δανία 3, Γαλλία 13, Ελλάδα 169, Ουγγαρία, 7, Ιταλία 1, Μεγάλη Βρετανία 10, Σουηδία 1, Ελβετία 3.
Ωκεανία: Αυστραλία: 1

Σημαντικές Στιγμές των Αγώνων

Η νίκη του Σπύρου Λούη στο Μαραθώνιο. Ο νερουλάς από το Μαρούσι τερμάτισε πρώτος μεταξύ 18 αθλητών στο Παναθηναϊκό Στάδιο μπροστά σε 60.000 θεατές και έγινε ένας από τους ήρωες των σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων. Ο χρόνος του 2 ώρες 58 λεπτά και 50 δεύτερα. Με την είσοδό του στο Στάδιο ο κόσμος με ενθουσιασμό διέσπασε τις μονάδες ασφαλείας που τηρούσαν την τάξη και ξεχύθηκε στο στίβο. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και ο αδελφός του κατέβηκαν μαζί με το πλήθος, σήκωσαν ψηλά τον Λούη και τον ανέβασαν μέχρι την πορφυρή εξέδρα όπου καθόταν ο Βασιλιάς.

Χρονολογικά ο πρώτος σύγχρονος Ολυμπιονίκης είναι ο Αμερικανός Τζέιμς Κόνολι, νικητής στο άλμα τριπλούν (13.71μ.). Μετά τη νίκη του έστειλε τηλεγράφημα στους γονείς του: «Οι Έλληνες νίκησαν την Ευρώπη. Εγώ νίκησα όλο τον κόσμο».

Ο Γερμανός Καρλ Σούμαν, παλαιστής και γυμναστής, κατατάχθηκε ανάμεσα στους 4 πρώτους σε 5 αγωνίσματα τριών διαφορετικών αθλημάτων και αναδείχθηκε ο καλύτερος αθλητής των Αγώνων.

Ο Ούγγρος Άλφρεντ Χάγιος στην κολύμβηση, ήταν ο νικητής στα 100μ. και 1.200μ. ελεύθερο.
Στο στίβο, ο Αυστραλός Τέντι Φλακ, ήταν ο νικητής στα 800 μ. και 1500 μ.

Ο Αμερικανός Ρόμπερτ Γκάρετ πήρε την 1η θέση στη δισκοβολία με 29.15 μ. νικώντας των Αθηναίο Παρασκευόπουλο, προς μεγάλη απογοήτευση των Ελλήνων θεατών. Οι Έλληνες αθλητές προετοιμάζονταν από χρόνια για τη δισκοβολία που τη θεωρούσαν εθνική τους κληρονομιά, ακολουθώντας τις οδηγίες του ιστορικού Φιλόστρατου. Οι Αμερικανοί αθλητές είδαν για πρώτη φορά δίσκο όταν έφτασαν στην Αθήνα, αλλά ο Γκάρετ, αφοσιώθηκε στο να μάθει την τεχνική και έμαθε γρήγορα το άθλημα

Η βασίλισσα Όλγα κήρυξε η ίδια με το προσωπικό της τουφέκι την έναρξη των Αγώνων σκοποβολής, με τους  Έλληνες Ορφανίδη και Φραγκούδη, να κερδίζουν τα δύο από τα τέσσερα μετάλλια.

Στο ποδηλατοδρόμιο του Φαλήρου ο Γάλλος Λεόν Φλαμένγκ έρχεται πρώτος στα 100χλμ. με διαφορά 11 γύρων από το δεύτερο, τον Έλληνα Κωλέττη. Στον 150ο γύρο όλοι οι άλλοι αθλητές είχαν εγκαταλείψει τον αγώνα εκτός από τον Κωλέττη. Αυτός κάποια στιγμή αναγκάστηκε να σταματήσει λόγω μηχανικής βλάβης. Ενώ προσπαθούσε να επισκευάσει το ποδήλατό του, ο Γάλλος σταμάτησε κι αυτός και περίμενε τον αντίπαλό του. Οι θεατές ξέσπασαν σε ζητωκραυγές «Ζήτω η Γαλλία»

Πίνακας μεταλλίων

Χρυσά

Αργυρά

Χάλκινα

Σύνολο

1. Ελλάδα

10

17

19

46

2. ΗΠΑ

11

7

2

20

3.Γερμανία

6

5

2

13

4.Γαλλία

5

4

2

11

5.Μ.Βρετανία

2

3

2

7

6.Ουγγαρία

2

1

3

6

7.Αυστρία

2

1

2

5

8.Αυστραλία

2

0

0

2

9.Δανία

1

2

3

6

10.Ελβετία

1

2

0

3

11.Μικτή ομάδα

1

1

1

3

Με το τέλος των Αγώνων της 1ης Ολυμπιάδας, ο Βασιλιάς Γεώργιος Α' αλλά και Αμερικανοί αθλητές ζήτησαν από τον Κουμπερτέν και τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή τη μόνιμη διεξαγωγή τους στην Αθήνα. Ήδη, όμως είχε αποφασιστεί ότι το Παρίσι θα ήταν η επόμενη διοργανώτρια πόλη. Από τότε εκτός των εμβόλιμων Μεσο-ολυμπιακών Αγώνων του 1906, οι Αγώνες επέστρεψαν στην «πατρίδα» τους, την Ελλάδα μόλις το 2004.



Super League 2: Ντέρμπι Ηρακλής - ΠΑΣ Γιάννινα στο Βορρά και Αστέρας - Παναχαϊκή στο Νότο
Super League 2: Ντέρμπι Ηρακλής - ΠΑΣ Γιάννινα στο Βορρά και Αστέρας - Παναχαϊκή στο Νότο
Super League: Ντέρμπι χωρίς... αύριο στην «OPAP Arena» για ΑΕΚ και Άρη με την… πλάτη στον τοίχο
Super League: Ντέρμπι χωρίς... αύριο στην «OPAP Arena» για ΑΕΚ και Άρη με την… πλάτη στον τοίχο
NBA: Έκλεισαν θέση στα προημιτελικά του Κυπέλλου οι Χοκς
NBA: Έκλεισαν θέση στα προημιτελικά του Κυπέλλου οι Χοκς
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (30/11) - «Πρώτος τελικός» για ΑΕΚ
Τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων της ημέρας (30/11) - «Πρώτος τελικός» για ΑΕΚ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved