Όταν τα πέναλτι γίνονται … μαραθώνιος (videos+photos)
Ιστορία έγραψαν χθες βράδυ στο «Άνφιλντ» Λίβερπουλ και Μίντλεσμπρο καθώς χρειάστηκαν για να λύσουν τις διαφορές τους στο πλαίσιο του αγγλικού Λιγκ Καπ ( γνωστό πλέον ως Capital One Cup) όχι απλά 90 λεπτά κανονικής διάρκειας του αγώνα και ημίωρη παράταση αλλά και 30 πέναλτι.
Ο αριθμός των εκτελέσεων αποτελεί μεν ρεκόρ στην ιστορία όχι μόνον της 3ης τη τάξει (μετά την Πρέμιερ Λιγκ και το κύπελλο Αγγλίας) διοργάνωσης στην πατρίδα του ποδοσφαίρου αλλά όχι και την Αγγλία γενικότερα.
Και τούτο γιατί τον Σεπτέμβριο του 2011 στον πρώτο γύρο του Λιγκ Τρόφι (σ.σ το κύπελλο των ομάδων που συμμετέχουν στις δύο μικρότερες επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας) Ντάγκεναμ και Λέιτον χρειάστηκαν 27 για να κριθεί ποια εκ των δύο θα έπαιρνε το εισιτήριο στην επόμενη φάση της διοργάνωσης με τον γκολκίπερ της πρώτης Τζέιμς Σι να αποδεικνύεται ο ήρωας αποκρούοντας το …δεύτερο από τον αμυντικό των Λονδρέζων Μπεν Τσόρλι και να της δίνει το εισιτήριο με νίκη στην εν λόγω διαδικασία 14-13.
Η επίδοση στο χθεσινό ματς στο «Άνφιλντ» βελτίωσε το προηγούμενο ρεκόρ στη διοργάνωση που ήταν 9-8 και μάλιστα είχε σημειωθεί τρεις φορές στο παρελθόν στα ματς Άρσεναλ – Ρόδεραμ το 2004, Μάντσεστερ Σίτι – Στόουκ και Άστον Βίλα – Κόλτσεστερ το 1982.
Αλλά και στο κύπελλο της Αγγλίας, την αρχαιότερη ποδοσφαιρική διοργάνωση στον πλανήτη, χρειάστηκε μαραθώνιος για να λύσει τις διαφορές των Μάκλσφιλντ και Φόρεστ Γκριν με την πρώτη να επικρατεί 11-10 ενώ υπήρξαν και τρεις άστοχες εκτελέσεις (μία εκ των οποίων του νυν άσου της Λίβερπουλ Ρίκι Λάμπερτ που τότε αγωνιζόταν στη νικήτρια).
Παραμένοντας στην Αγγλία της οποίας η εθνική ομάδα έχει δημιουργήσει μία τεράστια αρνητική παράδοση στη ρουλέτα από τα 11 μέτρα στις κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις εδώ και αρκετές δεκαετίες μέρος σ’ ανάλογο …μακρόσυρτο θρίλερ έχει πάρει και η ομάδα της των Κάτω των 21.
Πιο συγκεκριμένα στον ημιτελικό Euro U-21 2007 τα «λιονταράκια» έχασαν 13-12 από την αντίστοιχη της Ολλανδίας με τον Άντον Φέρντιναντ να χάνει το 13ο και …γρουσούριζο για τους Άγγλους.
Υπάρχει όμως και αγγλικό ματς με εντυπωσιακή …ευστοχία στην εν λόγω διαδικασία αν και σε ερασιτεχνικό επίπεδο. Αυτό έγινε στο ματς Μπρόκενχερστ Αντόβερ Τάουν τον Οκτώβριο του 2013 για το Hampshire Senior Cup με τις δύο ομάδες να κολλάνε στο 0-0 μετά από 120 λεπτά αγώνα και στη συνέχεια ακολούθησαν 29 σερί εύστοχες εκτελέσεις πριν αστοχήσει ο Κλαούντιο Χέρμπερτ της Αντόβερ.
Το παγκόσμιο ρεκόρ στη... Ναμίμπια
Το επίσημα καταγεγραμμένο ρεκόρ στη συγκεκριμένη διαδικασία είναι τα 48(!!!) πέναλτι που χρειάστηκε σε ματς γι το κύπελλο τη Ναμίμπια στο οποίο η ΚΚ Πάλας επικράτησε 17-16 της Σίβικ.
Οκτώ λιγότερα χρειάστηκαν στο ματς της ίδιας διοργάνωσης σ’ άλλη αφρικανική χώρα , τη Γκάανα με τη Τσάριτι Σταρς να επικρατεί 20-19 τον Νοέμβριο του 2013.
Το υπέρτατο ελληνικό θρίλερ και ο ... Σκόκο
Στη χώρα μας αλησμόνητο φυσικά παιχνίδι ήταν ο τελικός του κυπέλλου του 2009 όταν ο Ολυμπιακός είχε επικρατήσει 15-14 μετά από 34 εκτελέσεις με τον Αντώνη Νικοπολίδη να δίνει το τρόπαιο στους «ερυθρόλευκους» καθώς όχι μόνον απέκρουσε το 33ο από τον Πελετέρι αλλά και στη συνέχεια ευστόχησε ο ίδιος για να λυθεί κατ’ αυτό τον τρόπο ο γόρδιος δεσμός.
Σ’ ότι έχει να κάνει με διεθνείς σημαντικές διοργανώσεις η πιο πρόσφατη ανάλογα παρατεταμένη διαδικασία ήταν το 10-9 της Νιούελς κόντρα στην συμπατριώτισσα Μπόκα Τζούνιορς τον Μάιο του 2013 στον 2ο προημιτελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες στο οποίο υπήρξαν και έξι άστοχα πέναλτι και μάλιστα το πρώτο εξ αυτών από τον σπεσιαλίστα ηγέτη της τελικά ηττημένης Χουάν Ρομάν Ρικέλμε. Αξίζει να σημειωθεί ότι κοινός παρανομαστής στα δύο αυτά τελευταία ματς ήταν ο Νάτσο Σκόκο που ευστόχησε τόσο για την ΑΕΚ όσο και τη Νιούελς.
Μόλις μία ντουζίνα πέναλτι σε Μουντιάλ
Αντίθετα σε επίπεδο Μουντιάλ ουδέποτε χρειάστηκαν περισσότερα από 12 πέναλτι για να αποφασιστεί ποια ομάδα θα έπαιρνε το εισιτήριο για την επόμενη φάση.
Αυτό έγινε τόσο στο συγκλονιστικό ημιτελικό του 1982 Δυτική Γερμανία – Γαλλία (3-3 μετά από 120 λεπτά αγώνα) με τη «νάσιοναλμανσαφτ» να επικρατεί τελικά 5-4 και τους Σιξ και Μποσίς να μην ευστοχούν για τους «τρικολόρ» και ο Στίλικε για τους τότε πρωταθλητές Ευρώπης, και στο ματς των προημιτελικών του 1994 ανάμεσα στις Σουηδία και Ρουμανία στο οποίο επικράτησαν οι Σκανδιναβοί με το ίδιο σκορ (μετά από ισόπαλο 2-2 στα 120 αγωνιστικά λεπτά) καθώς δεν έστειλαν τη μπάλα στα δίκτυα οι Πετρέσκου και Μπελοντέντιτσι για τους Βαλκάνιους και ο Μιλντ για τους νικητές.