Η «κόκκινη» καριέρα του Σουάρεζ (video+photos)
«Τα φόρτωσα τα πράματα μια Κυριακή χαράματα, τα φόρτωσα στο φορτηγό και σ’ άλλο σπίτι πάω εγώ» έλεγε το υπέροχο λαϊκό τραγούδι που ερμήνευε μοναδικά ο ασύγκριτος Στέλιος Καζαντζίδης σε στίχους Πυθαγόρα και μουσική Χρήστου Νικολόπουλου που μ’ αφορμή τη σημερινή αποχαιρετιστήρια επίσκεψη του Λουίς Σουάρεζ στο Μέλγουντ ήρθε στο μυαλό μου.
Φυσικά σε καμία περίπτωση ο Ουρουγουανός διεθνής επιθετικός δεν είναι ανεπιθύμητος όπως ήταν ο τίτλος του εν λόγω τραγουδιού. Το ακριβώς αντίθετο μάλιστα.
Υπήρξε μάλλον ο κορυφαίος ξένος (μη Βρετανός )ποδοσφαιριστής στην ιστορία των «κόκκινων». Ο άνθρωπος που έκανε το περίφημο «Κοπ», την εξέδρα των φανατικών οπαδών της ομάδας στο «Άνφιλντ» να ξεχάσει γρήγορα τον λατρεμένο του Φερνάντο Τόρες.
Ερχόμενος το Γενάρη του 2011 από τον Άγιαξ έναντι του ποσού ρεκόρ (για λίγες ώρες αφού ακολούθησε την ίδια ημέρα την ίδια ημέρα η πολύκροτη απόλυτα αποτυχημένη και ως σήμερα ακριβότερη στην ιστορία του σωματείου μεταγραφή του Άντι Κάρολ από την Νιουκάστλ για 12,2 περισσότερο από εκείνη του Λατινοαμερικανού άσου) των 22,8 εκατομμυρίων.
O Σουάρεζ πήρε την θρυλική φανέλα με το νούμερο 7, που φόρεσαν οι κατά γενική ομολογία κορυφαίοι ποδοσφαιριστές όλων των εποχών για την εν λόγω ομάδα , οι Κέβιν Κίγκαν και Κένι Νταλγκλίς και πολύ γρήγορα κάλυψε με επιτυχία το κενό το οποίο άφησε η φυγή του Ισπανού επιθετικού στην Τσέλσι (για να ... αντέξει το ταμείο της Λίβερπουλ το βάρος από την επένδυση στον πρώτο και τον διεθνή Άγγλο επιθετικό που όχι πολύ χρόνο μετά αποτέλεσε παρελθόν για την ομάδα του Μερσισάιντ).
Όσο περνούσαν οι εβδομάδες ο 24χρονος τότε άσος τρομοκρατούσε όλο και περισσότερο τις αντίπαλες άμυνες. Το λίαν … λάτιν ταμπεραμέντο του όμως είχε και αρνητικές επιδράσεις στην θυελλώδη του αγγλική καριέρα καθώς του δημιούργησε προβλήματα μέσα στα γήπεδα. Με σημαντικότερα ξεσπάσματα και … απώλειες τα επεισόδια πρώτα με τον Πατρίς Εβρά και την τιμωρία του με αποκλεισμό οκτώ αγωνιστικών και βαρύτατο πρόστιμο 40 χιλιάδων στερλινών για ρατσιστικό επεισόδιο σε βάρος του Γάλλου αμυντικού της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ τον Οκτώβριο του 2011.
Επέστρεψε όμως δριμύτερος , συνέχιζε να βομβαρδίζει τα αντίπαλα δίκτυα και ανακηρύχτηκε 2ος καλύτερος παίκτης στην Πρέμιερ Λιγκ πίσω από τον Γκάρεθ Μπέιλ της Τότεναμ ενώ ήταν και ο 2ος σκόρερ της διοργάνωσης. Όμως τον Απρίλιο του 2013 στο ντέρμπι κόντρα στην Τσέλσι δάγκωσε εκτός φάσης τον Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς και με βεβαρημένο το … μητρώο του από την εποχή του Άγιαξ με ανάλογο επεισόδιο σε αντίπαλο τιμωρήθηκε με αποκλεισμό 10 αγωνιστικών.
Κόντρα στις φήμες που ήθελαν κατόπιν αυτού τη Λίβερπουλ να τον παραχωρεί και τον ίδιο να δηλώνει πως θέλει να φύγει ο … δεσμός τους άντεξε με τον Ουρουγουανό να απογειώνεται αγωνιστικά μετά την επιστροφή του στα γήπεδα αφού εξέτισε και αυτή την βαριά ποινή.
Πραγματοποιώντας την πλέον σπουδαία σεζόν της καριέρας του έφερε την ομάδα του πολύ κοντά στο να πετύχει ένα στόχο που την … ματώνει εδώ και δεκαετίες. Την παρθενική κατάκτηση του τίτλου στην Πρέμιερ Λιγκ και πρώτη στο πρωτάθλημα μετά από το 1990. Μπορεί η Λίβερπουλ, εξ αιτίας σε μεγάλο βαθμό εκείνης της περιλάλητης πτώσης του κάπτεν της Στίβεν Τζέραρντ στο ντέρμπι με την Τσέλσι στο «Άνφιλντ», να μην τα κατάφερε αλλά ο Σουάρεζ με τα 31 του γκολ σε 33 ματς αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ στη διοργάνωση και κορυφαίος παίκτης στην Αγγλία στα δημοψηφίσματα τόσο της Ένωσης Άγγλων Ποδοσφαιριστών ( ο πρώτος μη Ευρωπαίος θριαμβευτής στην ιστορία) όσο και εκείνης των συμπατριωτών τους Δημοσιογράφων.
Όλα έδειχναν ότι με τον Σουάρεζ, που είχε συμβόλαιο για άλλα τρία χρόνια, αιχμή του δόρατος η Λίβερπουλ θα διεκδικούσε και την εφετινή σεζόν τα «χαμένα» της προηγούμενης. Όμως ήρθε εκείνη η οδυνηρή για τον ίδιο και την εθνική ομάδα της πατρίδας του ημέρα με το νέο δάγκωμα αντιπάλου , με θύμα αυτή τη φορά τον Ιταλό Τζόρτζιο Κιελίνι στις 24 Ιουνίου στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 2014. Αποτέλεσμα δύο ημέρες αργότερα να του επιβληθεί νέα εξοντωτική ποινή αυτή τη φορά από την FIFA που έκρινε σκόπιμο όχι απλά να τον τιμωρήσει με ποινή εννιά αγωνιστικών αλλά και τετράμηνο αποκλεισμό από κάθε αθλητική δραστηριότητα και πρόστιμο 100 χιλιάδων ελβετικών φράγκων.
Ξεκίνησε τότε η αντίστροφη μέτρηση του τέλους της καριέρας του στη Λίβερπουλ που στις 11 του επόμενου μήνα άναψε το πράσινο φως για τη μετακίνηση του Σουάρεζ στην Μπαρτσελόνα έναντι 75 εκατομμυρίων ευρώ.
Ξεκίνησε έκτοτε το νέο μεγάλο κεφάλαιο της με τη φανέλα της μεγάλης ομάδας της Καταλωνίας αλλά σίγουρα τόσο οι συμπαίκτες του και πολύ περισσότερο οι φίλοι της ομάδας του αγγλικού μεγάλου λιμανιού θα δυσκολευτούν παρά την έλευση του επίσης εξαιρετικά ταλαντούχου αλλά αμφιβόλου… ψυχοσύνθεσης Μάριο Μπαλοτέλι να ξεχάσουν τον Σουάρεζ.