Τρεις αιώνες χρυσάφι για τα αστέρια της μπάλας στο Νησί (video+photos)
Ένα ιστορικό ερώτημα …πολιτικών πριν από περισσότερο από ένα αιώνα φέρνει στο προσκήνιο η κατάρριψη του ρεκόρ μεταγραφής στη Βρετανία από την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ για την απόκτηση του Άνχελ Ντι Μαρία.
Όταν λίγο μετά την αυγή του 20ου αιώνα ( Φεβρουάριος του 1905) η Μίντλεσμπρο κατέβαλε το τρομακτικό για την εποχή εκείνη ποσό των 1000 στερλινών για να αποκτήσει τον Άλφ Κόμον από την γειτονική Σάντερλαντ η επερώτηση στην Βουλή των Κοινοτήτων της Βρετανίας έμεινε στην Ιστορία.
«Που θα τελειώσουν όλα αυτά;» αναρωτήθηκε η τότε πολιτική ηγεσία στο Μεγάλο Νησί για το τότε τεράστιο από κάθε άποψη ποσό.
Aλλά όπως λέει μία λίαν δημοφιλής λαϊκή ρήση στην πατρίδα του ποδοσφαίρου « ο ουρανός είναι το όριο» και για το ράλι των τιμών των μεγάλων αστεριών της μπάλας.
Ήδη η βρετανική κοινωνία είχε, από τον προηγούμενο αιώνα, και πιο συγκεκριμένα το 1893, αν μη τι άλλο …προσέξει ακόμα περισσότερο αυτό το σπορ που απλωνόταν επί δεκαετίες σε κάθε γωνιά του μεγάλου νησιού της Ευρώπης. Αφορμή η μεταγραφή του Γουίλι Γκρόουβς από την Γουέστ Μπρόμγουιτς στην Άστον Βίλα με το επίσης «προκλητικό» για την εποχή εκείνη ποσό των 100 στερλινών.
Χρειάστηκε να περάσουν 23 χρόνια και ένας …Παγκόσμιος Πόλεμος (ο Α’) για να ξεπεραστεί το όριο του 4ψήφιου αριθμού στην αξία μίας ποδοσφαιρικής μεταγραφής στην Αγγλία. Αυτό έγινε για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 1928 όταν η Άρσεναλ πλήρωσε 10.890 στερλίνες στη Μπόλτον για να πάρει τον Ντέιβιντ Τζάκ.
Μετά την παρέλευση και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου πραγματοποιήθηκε η πρώτη αγγλική μεταγραφή ύψους 20 χιλιάδων στερλινών. Ποσό που κατέβαλε το Νοέμβρη του 1947 η Νοτς Κάουντι στην Τσέλσι για τον θρυλικό Τόμι Λόουτον.
Ένας Σκωτσέζος πρώτος …6ψηφιος
Αφού το Φθινόπωρο του 1961 μία άλλη κορυφαία μεταπολεμικά μορφή του αγγλικού ποδοσφαίρου , ο ένας και μοναδικός Τζίμι Γκριβς, επαναπατρίστηκε μετά το σύντομο πέρασμα του από τη Μίλαν και για να φορέσει τη φανέλα της Τότεναμ το σωματείο του Λονδίνου πλήρωσε στους «ροσονέρι» 99.999 στερλίνες (απλά και μόνο για να μην έχει το μεγάλο του απόκτημα το βάρος της πρώτης 6ψήφιας μεταγραφής).
Όμως τον Ιούλιο της επόμενης χρονιάς ένας Σκωτσέζος, ο επίσης μυθικός Ντένις Λόου επίσης επέστρεψε στο Νησί προερχόμενος από την Τορίνο και για την απόκτηση του η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε το ποσό ρεκόρ των 115.000 στερλινών.
Χρειάστηκε να περάσουν μάλιστα έξι χρόνια για να …βελτιωθεί με την παραχώρηση του Άλαν Κλαρκ από τη Φούλαμ στη Λέστερ έναντι 150 χιλιάδων τον Ιούνιο του 1968 ενώ ο ίδιος παίκτης ένα χρόνο μετά κόστισε 15 χιλιάδες παραπάνω για να πάει από τις «Αλεπούδες» στη Λιντς με την οποία και μεγαλούργησε επί 10ετία στη συνέχεια.
Δέκα χρόνια αργότερα ένας ….αμυντικός ο διεθνής Ντέιβιντ Μιλς ήταν αυτός που έσπασε το φράγμα του μισού εκατομμυρίου (516 χιλιάδες για την ακρίβεια) για να μετακομίσει από τον Βορρά (Μίντλεσμπρο) στην Κεντρική Αγγλία (Μπρόμγουϊτς).
Ο «εκατομμυριούχος» Φράνσις
Το ρεκόρ του ενός εκατομμυρίου στερλινών καταρρίφτηκε τον Φεβρουάριο του 1979 όταν ο αλησμόνητος Μπράιαν Κλαφ έπεισε τη διοίκηση της τότε πρωταθλήτριας Αγγλίας Νότιγχαμ Φόρεστ να πληρώσει 1, 180 εκ. στερλίνες για την απόκτηση του Τρέβορ Φράνσις. Με τον διεθνή Άγγλο επιθετικό κάτι περισσότερο από τρεις μήνες αργότερα να πετυχαίνει το μοναδικό γκολ στον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών κόντρα στη Μάλμοε στον πρώτο από τους δύο διαδοχικούς ευρωθριάμβους της ομάδας από την πατρίδα του θρυλικού Ρομπέν των Δασών.
Τον Ιούλιο του 1988 η Τότεναμ χρειάστηκε να επενδύσει δύο εκατομμύρια στερλίνες για να πάρει τον Πολ Γκασκόιν από τη Νιουκάστλ ενώ το πρώτο 8ψήφιο μεταγραφικό ποσό στην πατρίδα του ποδοσφαίρου και παγκόσμιο ρεκόρ ταυτόχρονα ήταν τα 15.000.000 στερλίνες της μεταγραφής του Άλαν Σίρερ από την Μπλάκμπερν στη Νιουκάστλ τον Ιούλιο του 1996.
Οι «καρακάξες» σάρωσαν για το σκοπό αυτό το προηγούμενο αγγλικό (και Βρετανίας ταυτόχρονα) ρεκόρ που κατείχε με 8,5 εκ. στερλίνες η μεταγραφή του Σταν Κόλιμορ από τη Νότιγχαμ στην Λίβερπουλ 13 μήνες νωρίτερα.
Το διπλό ρεκόρ του Φέρντιναντ
Το ρεκόρ του Σίρερ πήρε ο Ρίο Φέρντιναντ που το Νοέμβριο του 2000 μετακόμισε από τη Γουέστ Χαμ στη Λιντς έναντι 18 εκατομμυρίων στερλινών και έγινε η ακριβότερη μεταγραφή στη Βρετανία και η πιο δαπανηρή παγκόσμια για αμυντικό.
Ο ίδιος παίκτης, και αφού μόνον ο ξενιτεμός του Ντέιβιντ Μπέκαμ το καλοκαίρι του 2003 από τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ στη Ρεάλ Μαδρίτης κόστισε περισσότερο (25 εκ.στερλίνες), κατείχε επί σχεδόν μία δεκαετία το ρεκόρ της ακριβότερης μεταγραφής για Άγγλο ποδοσφαιριστή καθώς η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ πλήρωσε 29,1 εκατομμύρια στερλίνες για να τον αποκτήσει από τα «παγώνια» τον Ιούνιο του 2002.
Τέσσερα χρόνια μετά (Ιούλιος του 2006) ήταν η σειρά της Τσέλσι να μπει με ποσό ρεκόρ στο μεταγραφικό παζάρι καθώς έδωσε κάτι λιγότερο από 31 εκατομμύρια (30.800.000) στη Μίλαν για τον Αντρέι Σεφτσένκο.
Κάτι παραπάνω από μία διετία αργότερα ο Ρομπίνιο έγινε η πλέον δαπανηρή μεταγραφή στην Βρετανία καθώς η Μάντσεστερ Σίτι έδωσε 32,5 εκ. για να τον πάρει επίσης από τη Μίλαν που είχε εκείνο το διάστημα λίαν …ανοιχτοχέρηδες πελάτες στην Αγγλία.
Τον Γενάρη του 2011 η Λίβερπουλ αναγκάστηκε να σπάσει το ρεκόρ καταβάλλοντας το υπερβολικά μεγάλο για την αξία του ποδοσφαιριστή ποσό των 35,5 εκατομμυρίων στερλινών για τον Άντι Κάρολ με τους αμφισβητίες του τότε άσου της Νιουκάστλ να δικαιώνονται από την μετέπειτα καριέρα του στην ομάδα του μεγάλου λιμανιού και όχι μόνον.
Αλλά το καλό για τον υψηλόσωμο διεθνή Άγγλο επιθετικό ήταν το γεγονός ότι κράτησε το ρεκόρ μόλις για λίγες …ώρες αφού η Λίβερπουλ έβαλε αργότερα στο ταμείο της επιπλέον 14,5 εκατομμύρια στερλίνες για να παραχωρήσει Τον Φερνάντο Τόρες στην Τσέλσι.
Ο Ισπανός διεθνής όμως στους "μπλε" κατάφερε μέχρι σήμερα να δικαιώσει την ιστορική τιμή των 50 εκατομμυρίων που κόστισε στους Λονδρέζους και χρειάστηκε να περάσουν 3,5 ολόκληρα χρόνια για να … απαλλαγεί από αυτό το ρεκόρ χάρη στην επένδυση των κάτι λιγότερο από 60 εκατομμυρίων που κόστισε στην Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ ο Αργεντινός διεθνής μεσοεπιθετικός προερχόμενος από την Ρεάλ Μαδρίτης που πλέον είναι ο κάτοχος του σχετικού ρεκόρ στο Νησί.